| Message |
|
|
|
Salut.
Am si eu nevoie de o recomandare. Am o masa sanatoasa pe care vreau sa mut doua nanouri si as vrea sa fac dedesupt un dulap pentru filtre si alte alea.
Aveti idee unde as putea sa gasesc, in Bucuresti, un magazin cu punct fizic sau online de unde sa achizitionez pal melaminat la un pret decent, sa mi-l si debiteze in functie de masurile pe care le dau?
Din ce am cautat pe net am cerut niste oferte dar ma ajungea palul mai mult decat daca as da comanda de un dulap gata facut. Poate stiti voi o sursa mai buna.
Multumesc.
|
 |
|
|
|
Mai am nevoie de un sfat. Plantele pentru noul nano vreau sa le iau din altul mai vechi pe care l-am cam ignorat. Ideea este ca acum am vazut ca anumite fire au cladophora pe ele si sunt cam ramolite (se vede ca nu au fost ingrijite si au avut lipsuri). Astfel as fi vrut sa stiu daca este ok sa le iau cu vreo 4-5 zile inainte, sa le curat si sa le bag la un blackout intr-o galeata.
Plantele pe care vreau sa le mut sunt:
Cryptocoryne parva
Hedyotis salzmannii (saracele fire sunt cam anemice cu o culoare palida)
Echinodorus Tenelus
Sagittaria Subulata
Cryptocoryne wendtii green si brown
Ludwigia repens rubin (asta arata cel mai rau saraca)
Vallisneria.
In cazul in care ideea cu punerea lor intr-o galeata si blackout nu este buna puteti sa-mi oferiti o alternativa?
|
 |
|
|
|
Ideal ar fi cand intri pe un forum sa ceri sfaturi si se chinuie unu ca prostu sa-ti descrie cam ce ai de facut sa ii si raspunzi. Daca tu vrei sa postezi in continuare poze cu nisip de mare in acvariu de apa dulce iti urez succes.
|
 |
|
|
|
1. Pai in primul rand filtrarea care o ai acolo e mai mult decat insuficienta.
Iti trebuie un filtru extern sau macar inca un Hang-on cu volum mare (nu stiu daca iti permite capacul pentru ca nu vad din poza)
2. Nisipul ala de mare fiert nu are nici o treaba cu acvariile de apa dulce. Poti sa-l si coci tot o sa ajungi la 12 PH. Plus ca este extra fin si nu se dezvolta plantele cum trebuie in el si nu circula apa deloc.
3. Daca ai doar posibilitatea sa pui un 18w si un 54w teoretic daca pui ce neoane potrivite este de ajuns pentru plante easy.
Pana la fertilizanti parerea mea sincera este sa scoti ce ai in acvariu si sa dai reset pentru ca o sa ai numai probleme cu el. Daca esti dispus sa mai bagi niste bani si poti sa stabilesti o suma in care sa te incadrezi o sa te ajute mai multi colegi sa-i dai un start cum trebuie.
Spre exemplu de inceput asa:
Filtru extern - un minikani 120 daca lasi buretele si bagi restul numai matrix cu filtrul tau intern este de ajuns. Daca vrei eu pot sa-ti spun de unde sa-l comanzi mai ieftin. Matrix gasesti la 40 lei litru
Substrat- trebuie sa ne dai dimensiunile acvariului ca sa ne dam seama cat iti trebuie pentru un strat de 6-8 cm. Spre exemplu daca are 60x40x50 cm iti trebuie cam 17l de substrat pentru un strat de 5 cm fata si 8 in spate. Daca pui spre exemplu Volcanit cu substrat fertil te ajunge vreo 270 lei
Iluminare - daca vrei sa ramai cu combinatia asta de 18 w cu 54 w poti sa pui un Osram de 54W 965 spre exemplu cu unul de 18W de 830. Astea te ajung vreo 80 de lei.
Eu exemplele ti le-am dat asa la nimereala dar repet: daca vrei cum trebuie eu zic sa-i dai reset si sa ne spui daca mai vrei sa bagi bani in el.
LE: nu stiu la ce zici tu sanitari si pisica dar eu in poza parca vad 2 tetra si un corydoras.
|
 |
|
|
|
Ia-ti un Filtru Hang-On SUNSUN HBL-701. Te costa vreo 50 lei. Are si un fel de skimmer de suprafata. Lasi burestele cu care vine si mai indesi doua minisiporax de 35 g care te ajunge vreo 25 lei cu transport. Cu 80 lei ai rezolvat filtrarea.
|
 |
|
|
|
Gasesti lejer in Bucuresti oameni priceputi care sa-ti modifice capacul exact cum vrei tu. Daca vrei o trimitere pot sa-ti dau pe privat. Eu am un capac facut la persoana de care vorbesc si sunt mai mult decat multumit. Acum cred ca mai depinde si din ce material este capacul.
|
 |
|
|
|
Nu cred ca gasesti intr-un magazin de constructii piatra ponce la care te referi tu. Era cineva care aducea piatra ponce naturala pentru filtrare (cred ca avea anunt si aici pe forum) si nu ajungea pentru toti care vroiau sa cumpere. Daca se gasea la orice magazin de constructie nu cred ca mai era asa cautata. Eu unul zic sa nu te complic/risti si sa cumperi Matrix.
|
 |
|
|
|
Pai medii de filtrare ii pui tu ce vrei. Spre exemplu lasa un bureste si umple restul cat poti cu Matrix. Poti sa-i faci un test intr-un lighean sa vezi cum functioneaza si daca scapa pe undeva. Cat despre accesorii cauta pe net si vezi cu ce vine unul nou.
|
 |
|
|
|
Din putinul pe care il stiu ciclarea afecteaza pestii prin respiratie. Betta respira oxigen de suprafata. (daca gresesc imi cer scuze).
Mai mare ar fi posibilitatea sa fi facut soc termic daca nu i-ai facut climatizarea. Poate l-ai luat bolnav de la Pet Shop. Poate odata cu plantele ai introdus si introdus si un agent patogen. Sunt multe de poate.
Stomac umflat de obicei inseamna constipatie din cauza hranirii si tratamentul ar fi hranire cu hrana vie. Albeata de pe branhii pot sa fie ciuperci. Oricum daca te apuci sa-i dai de toate (cum ar fi Costapur) fara sa stii exact cauza mai mult il slabesti. Pune o poza marita cu bettaul poate te ajuta cineva.
|
 |
|
|
|
Nu stiu daca se cade sa acaparam topicul colegului nostru. La un sump important este sa stii cum sa-l compartimentezi, sa stii sa calculezi pompa de care ai nevoie, cum sa-i faci caderea de apa (daca-l faci cu cadere libere) si altele. Daca nu vrei sa lipesti pur si simplu calculezi ce-ti trebuie si dai comanda. Acvariul pentru sump il calculezi in functie de debit, spatiu necesar de filtrare, daca mai vrei sa pui pe langa altele (incalzitor, sa faci maternitate sau ce iti trece tie prin cap). Spre exemplu eu am vazut sumpuri facute din cutii din alea de plastic pentru branza.
|
 |
|
|
|
Nu vreau substrat care sa schimbe proprietatile apei pentru ca in nano o sa fie greu sa controlez. Daca mai bag si CO2 ma duc la 5 si ajung in extrema cealalta.
Pentru ca Ada mi-am dat seama ca nu are rost pentru ce vreau eu sa fac acum am ramas intre Volcanit sau Nisip de roca vulcanica neagra, naturala cu granulatie de 1.5-3mm cu un strat de substrat fertil. Sincer mai mult mi-ar placea cum ar arata nisipul de roca vulcanica.
|
 |
|
|
|
Daca vrei filtru SunSun nu stiu daca 302 este de ajuns pentru acvariul pe care ti-l doresti. Cred ca iti trebuie un un 403 sau chiar 404. Daca vrei Tetratec EX 1200 si dai pe google o sa gasesti o oferta pe un site la 549 lei. Un SunSun HW-403A il gasesti la 356 lei si daca vrei HW-404A il gaseti la 437 lei. Eu din ce am citit de SunSun nu am auzit sa se planga lumea.
Dar dupa parerea mea cel mai bine ar fi sa-ti faci un sump.
Spor.
|
 |
|
|
Pai si eu le cresc in alte nano-uri fara CO 2 doar cu micro/macro si easy carbo dar se simte lipsa CO 2 (plus ca mi-ar prinde bine si pt A. Australe care prefera un ph de 6.5 pe care l-as obtine cu CO 2). O sa-mi fac eu o bomba poate a patra oara e cu noroc. Dar sa bag inca vreo 500 lei in CO 2 deja imi iau bataie acasa plus ca nu stiu cat se merita pentru niste nano-uri. Ma gandeam si la ceva de genul http://www.nevertebrate.ro/Sistem-Nano-CO2 (daca se considera reclama rog sa stergeti). Cred ca m-ar tine cam doua luni o butelie daca-i dau drumu vreo 10 ore pe zi cu 2 bule pe secunda.
Oricum deocamdata acum prioritatea este substratul unde nu sunt in stare sa ma hotarasc. Aici trebuie sa vina unu din voi sa imi dea un sfat pe care nu pot sa-l refuz  .
|
 |
|
|
|
Am dat comanda cu inaltime de 35 pana la urma.
Substrat fertil nu as vrea. Am avut in doua nano-uri si nu m-am descurat cu el (in sensul ca atunci cand mutam o cryptocoryne wendtii scoteam la substrat fertil de puteam sa bag mana in acvariu sa fac un vas de lut) dar daca crezi ca o sa faca diferenta si doar volcanit cu fertilizare nu ajunge iau si substrat fertil. M-ai convins sa dau drumu si la o bomba (gasesc eu pe cineva pe vreun forum sa-mi arate exact ce sa fac).
Oricum initial vroiam sa ma incadrez intr-un buget de vreo 400 lei (acvariu, un hang-on si ce mai trebuia). Acum am dat comanda de acvariu si filtru Aquael MiniKani 80 si am cam atins bugetul prestabilit. Ce ma enerveaza cel mai mult este ca nu gasesc tot ce vreau in acelasi loc: substrat pe un site, si fertil pe altu, valva antiretur pe alt site, difuzor de CO2 pe altul si tot asa de trebuie sa platesc o gramada de transporturi in loc de unul.
|
 |
|
|
|
Am avut vreo 3 tentative de bombe toate esuate. Crede-ma, sunt cel mai neindemanatic om in viata. Am vazut ca sunt bombe din astea de pe la Jbl sau alte firme, o sa-mi iau o din aia.
Deci ramane 40x25x40 (LxlxH) cm cu sticla de 6 cu Volcanit fara substrat fertile.
Un sfat referitor la filtrare. Multikani sau Minikani?
|
 |
|
|
Salut.
Vreau sa ma ajutati cu cateva sfaturi. Pentru ca inclin pentru un nou nano si zilele astea vreau sa comand acvariul dar nu stiu ce dimensiuni sa aleg. Lungimea si latimea trebuie sa fie de 40 respectiv 25 cm pentru ca am deja capac complet utilat. Acum vine intrebarea: este ok daca-l fac cu inaltime de 40cm cu sticla de 6, tinand cont de faptul ca latimea este doar de 25 cm? Initial vroiam 35 pentru ca 40 cred ca ar fii inestetic dar poate ma ajuta cineva sa iau o decizie. Daca nici macar 35cm nu merge ma las pagubas  .
In cazul in care am posibilitatea sa-l fac inalt (macar 35 cm) caut si niste sfaturi privind:
1. filtrarea
- momentan ma gandeam la Aquael Minikani 80 - poate este prea mult pentru un nano dar cred ca renteaza
- mai exista posibilitatea unui Aquael multikani800, care ma incanta, dar nu prea am inteles cum functioneaza (adica vine cu mai multe etaje si pui tu cate vrei sau cum?)
- sau SunSun HW-602
2. Substrat:
- Volcanit (fara fertil)
- Ada Soil Amazonia
Dar astept si alte recomandari.
Nanoul o sa fie unul plantat cu plante nu prea pretentioase (gen Cryptocoryne, Sagitaria Subulata, Staurogyne repens). Micro/Macro si easy carbo momentan far CO2.
Capacul o sa aiba 3 neoane de T5 de 8w (2 Arcadia si un Aqua Zonic Super Tropical Pink).
Multumesc anticipat pentru sfaturi.
|
 |
|
|
|
Daca chiar vrei sa-l faci calumea citeste ce ti-am mai scris si eu si altii mai sus si nu te grabi. Fa-le pe toate pas cu pas exact cum trebuie. Chiar daca dureaza cu doua zile mai mult sa astepti substratu cumparat spre exemplu, daca e mai bun asteapta-l.
Pentru un strat de 5 cm fata- 7cm spate de substrat iti trebuie cam 6-7 kg.
Poti sa cumperi la un pret decent substrat bun (gasesti si pe forum si la o gramada de pet shopuri online)
Cumpara niste mopani si pietre de pe forum, sau cumpara nuca de cocos si fati-le tu (gasesti tutoriale cum sa fierbi si pregatesti nucile de cocos peste tot), sau pur si simplu pregateste tu pietrele sau lemnele (citeste pe forum ce trebuie sa faci).
Leaga niste moss si anuabias petite de lemne si/sau pietre.
Gasesti pe forum plante foarte ieftine. Ti-am scris mai sus ce plante poti sa folosesti.
Filtrul este bun daca faci schimb de apa cam 30% pe saptamana si cureti substratul este suficient. Daca vrei sa fii sigur ca nu ai probleme cumpara un substrat care faciliteaza aparitia bacteriilor benefice.
Dupa ce ai aranjat decorul si plantezi pune apa declorinata nu direct de la ghiuveta. Ia niste melanoides (melci de substrat) si baga-i in acvariu si lasa-l la ciclat. Pune cate putina mancare cum te-a sfatuit koala. Probabil cu plantele o sa iei si melci comunitari pe care poti sa-i lasi in acvariu. Nu lua pesti de sacrificiu si alte prostii care cica te ajuta la ciclat pentru ca sunt degeaba. Bacteriile au un ciclu pe care nu poti sa-l influentezi.
Lumineaza 4 ore la inceput si creste programul treptat. Daca vrei poti sa cumperi si micro/macro fertilizanti si easy carbo de pe forum pentru plante.
Dupa ce ai terminat ciclarea cumpara pesti.
Daca vrei betta tine-l singur.
Daca vrei guppy ia masculi.
Poti sa ma iei un trio de killifish.
Sunt o gramada de pesti pentru nano ti-am dat si un site mai sus.
Daca vrei acvariul fara plante poti sa iei niste ciclide dwarf.
Spor la treaba.
|
 |
|
|
Nimic din ce ai acolo nu este normal  .
Ceva de acolo (cred ca acel coral) iti ridica ph-ul. Substratul mai mult strica. Scoate tot si dai reset. Citeste ce te-au sfatuit ceilalti. Succes
|
 |
|
|
|
Aveti idee daca gasesc la alti acvaristi sau pe la pet shopuri Elassoma gilberti (Gulf Coast Pygmy Sunfish) ?
|
 |
|
|
|
Daca are cineva de vanzare sau ati vazut undeva la noi aceasta specie, Elassoma gilberti sau Gulf Coast Pygmy Sunfish, va rog sa-mi trimiteti un mesaj.
Multumesc,
|
 |
|
|