Pentru ca stiu cum este la inceput (si ma plictisesc la monitor) o sa incerc sa-ti dau niste sfaturi, atat cat stiu eu si sa explic cam la ce se refera toate acele posturi pentru incepatori pe care ti le recomanda colegii nostrii sa le citesti.
1. In primul rand care-i treaba cu ciclarea. Un acvariu la inceput este steril. Dupa ce il populezi, cu orice se produce mizerie iar aceste reziduri se transforma intr-o substata toxica, in cazul de fata amoniac. Acesta este dizolvat de anumite bacterii care se formeaza pe mediile de filtrare in special, dar si pe substrat. Deci dupa ce ele halesc amoniacul (care este foarte toxic pentru pesti) il transforma in alta substanta, mai putin toxica dar la fel de nociva, respectiv nitrati. Aici apar alte bacterii care hales nitratii si il transforma in NO3 care este consumat de plante dupa caz sau este intr-un final transformat in azot de alte bacterii.
Deci procesul de ciclare dureaza pentru ca trebuie sa se dezvolte acele bacterii. Cat de mult afecteaza amoniacul? Pe toate planurile: de la decese pana la scaderea imunitatii, schilodiri si alte alea. Adica chiar daca nu mor pestii ei o sa fie afectati fizic si nu o sa aibe un comportament normal. De aia si pestii introdusi in perioada ciclarii se numesc pesti de sacrificiu
2. Filtrare. Presupun ca ai luat setul acela standard diversa 40, deci probabil ai un claro 200 sau ceva de genul. Pentru cat de populat este acvariul acel filtru este insuficient. O sa se colmateze repede si ai mari sanse sa deciclezi acvariul.
3. Iluminarea ajunge pentru plante easy si oricum nu ai cum sa schimbi ceva (stiu pentru ca si primul meu nano a fost cumparat la fel). Problema este ca in 8 ore de iluminat, acel bec iti ridica temperatura din acvariu cam cu 3 grade. Nu lasi mai mult de 10 maxim 12 ore pe zi
4. substrat, decor si restul ti-au explicat colegii mei. Deci scoicile in primul rand trebuie sa dispara.
Stiu ca nu intelegi multe din ce se scrie pe aici dar uite parerea mea daca vrei sa faci ceva la inceput si sa te perfectionezi in timp:
Doneaza toti pestii si dai reset la acvariu. Adica ia tot de la inceput. O sa existe niste cheltuieli suplimentare dar pot sa-ti fac si un calcul ca sa iti dai seama cam cat. O sa consider ca vrei si plante.
1. Deci ai dat tot afara, acvariul este iar gol, filtrul ca nou si lumina stinsa. Acum iti cumperi substrat. Tie pentru acel nano iti trebuie cam 5l (atentie litri nu kg) pentru un strat de 4 cm fata ajungand pe la 6 in spate. Acum la inceput ia substrat inert. Adica nu schimba cu nimic proprietaile apei, nu contine elemente hranitoare pentru plante si altele. Daca vrei si substrat fertil sa pui un strat de 1-2 cm sub substratul inert, ca sa hraneasca plantele poti sa pui Aquabasis. Acesta este un pamant cu elemente hranitoare pentru plante si se acopera cu substratul inert. Spre exemplu cumperi un sac de aquabasis de 2,5 l si nisip vulcanic de 6l (daca vrei iti zic eu de unde) costa 60 l. Sacul de 2.5 l de Aquabasis e cam 30-40 lei depinde de unde il iei. Deci pana acum ai cheltuit 100 lei.
2. Iei plante easy. Spre exemplu iei 2-3 fire de Valisneria si cateva fire de rotala rotundifolia pentru spate. Niste Sagitaria Subulata cu Cryptocoryne wendtii sau Helanthium Tenellum pentru mid ground si niste Staurogyne repens in fata. Astea sunt niste exemple de plante easy. Ai liste intregi de unde sa alegi ce vrei si gasesti pe forumuri mai ieftine o gramada. Ideea este pentru inceput sa nu iei mai mult de 5-6 specii, sa le inveti si sa le urmaresti. Un pachet de plante te costa intre 30-50 lei
- eu te sfatuiesc sa cumperi si decor, niste pietre sau mopani pe care sa pui moss. Daca vrei pietre frumoase pot sa iti spun de unde sa iei cu 25 lei cam 3 pietre de nano. Un pot de moss e intre 5-10 lei
3. Deci ai substrat si plante si totul pus in functiune. Daca vrei poti sa iei niste melanoides (astia sunt melci de substrat); nu stiu sa fi facut rau in acvariul cuiva si uneori chiar sunt folositori (curata resturi, mai aereaza substratul pentru ca traiesc ingropati, si iti dai si seama daca ai probleme cu parametrii apei daca se urca pe geamuri) cu 10 lei iei destui melci. Incepi ciclarea. Pui cate putina mancare in fiecare zi si lasi filtrul non-stop in functiune, nu umblii deloc la el. Luminezi in prima saptamana 5-6 ore maxi. Dupa poti sa treci la 8 ore pana se termina ciclarea si dupa daca vrei la 10 ore, in functie de cerintele plantelor. Nu fertilizezi nimic in perioada ciclarii, nu bagi tot felul de prostii care cica sunt benefice. Deci pur si simplu 3 saptamani - 1 luna doar observi plantele si lasi sa se termine ciclarea.
4. Dupa ce ai terminat ciclarea, parerea mea este sa iti iei un betta. Iti spun si de ce. Se simte bine in acvariu mai micut si plantat. Este un peste rezistent si are nevoie de temperatura ridicata in acvariu, pe care tu o sa o ai din cauza becului. Este un peste frumos, si studiindu-l inveti mai multe despre acvaristica.Cu filtru ala mai mult nu duci deci fara alti pesti. Eventual poti sa incerci cu niste creveti dar ai foarte mari sanse sa-i haleasca.
Dupa ce rezolvi problemele care le ai acum o sa primesti sfaturi pentru urmatorii pasi.
Numai bine si succes.
LE: nu imi dau seama exact din poza aia dar am impresia ca plutesc resturi de mancare la suprafata. Alea, mai ales acum ca nu e ciclat acvariul, sunt otrava pentru pesti