[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Informatie nano nou  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
varol
Member

IP:

Salut.
Vreau sa ma ajutati cu cateva sfaturi. Pentru ca inclin pentru un nou nano si zilele astea vreau sa comand acvariul dar nu stiu ce dimensiuni sa aleg. Lungimea si latimea trebuie sa fie de 40 respectiv 25 cm pentru ca am deja capac complet utilat. Acum vine intrebarea: este ok daca-l fac cu inaltime de 40cm cu sticla de 6, tinand cont de faptul ca latimea este doar de 25 cm? Initial vroiam 35 pentru ca 40 cred ca ar fii inestetic dar poate ma ajuta cineva sa iau o decizie. Daca nici macar 35cm nu merge ma las pagubas .

In cazul in care am posibilitatea sa-l fac inalt (macar 35 cm) caut si niste sfaturi privind:
1. filtrarea
- momentan ma gandeam la Aquael Minikani 80 - poate este prea mult pentru un nano dar cred ca renteaza
- mai exista posibilitatea unui Aquael multikani800, care ma incanta, dar nu prea am inteles cum functioneaza (adica vine cu mai multe etaje si pui tu cate vrei sau cum?)
- sau SunSun HW-602

2. Substrat:
- Volcanit (fara fertil)
- Ada Soil Amazonia
Dar astept si alte recomandari.

Nanoul o sa fie unul plantat cu plante nu prea pretentioase (gen Cryptocoryne, Sagitaria Subulata, Staurogyne repens). Micro/Macro si easy carbo momentan far CO2.
Capacul o sa aiba 3 neoane de T5 de 8w (2 Arcadia si un Aqua Zonic Super Tropical Pink).

Multumesc anticipat pentru sfaturi.
stefanp
Moderator

IP:

Poti sa-l faci cu sticla de 6 mm.

Daca vrei plantele nepretentioase n-are rost sa te arunci la ada.
Dar fa macar o bomba pt co2.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
varol
Member

IP:

Am avut vreo 3 tentative de bombe toate esuate. Crede-ma, sunt cel mai neindemanatic om in viata. Am vazut ca sunt bombe din astea de pe la Jbl sau alte firme, o sa-mi iau o din aia.

Deci ramane 40x25x40 (LxlxH) cm cu sticla de 6 cu Volcanit fara substrat fertile.

Un sfat referitor la filtrare. Multikani sau Minikani?
stefanp
Moderator

IP:

varol wrote:
Deci ramane 40x25x40 (LxlxH) cm cu sticla de 6 cu Volcanit fara substrat fertile.

Un substrat fertil poti pune, poate totusi te casuneaza peste 2,3,4 luni sa pui niste plante un pic mai cu motz.
In sensul asta poti folosi JBL Aquabasis. E ieftin si isi face treaba ok.

varol wrote:
Un sfat referitor la filtrare. Multikani sau Minikani?

N-am folosit niciunul din filtrele astea...
Ca idee generala eu l-as lua pe cel care are volumul si debitul cel mai mare.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
varol
Member

IP:

Am dat comanda cu inaltime de 35 pana la urma.
Substrat fertil nu as vrea. Am avut in doua nano-uri si nu m-am descurat cu el (in sensul ca atunci cand mutam o cryptocoryne wendtii scoteam la substrat fertil de puteam sa bag mana in acvariu sa fac un vas de lut) dar daca crezi ca o sa faca diferenta si doar volcanit cu fertilizare nu ajunge iau si substrat fertil. M-ai convins sa dau drumu si la o bomba (gasesc eu pe cineva pe vreun forum sa-mi arate exact ce sa fac).
Oricum initial vroiam sa ma incadrez intr-un buget de vreo 400 lei (acvariu, un hang-on si ce mai trebuia). Acum am dat comanda de acvariu si filtru Aquael MiniKani 80 si am cam atins bugetul prestabilit. Ce ma enerveaza cel mai mult este ca nu gasesc tot ce vreau in acelasi loc: substrat pe un site, si fertil pe altu, valva antiretur pe alt site, difuzor de CO2 pe altul si tot asa de trebuie sa platesc o gramada de transporturi in loc de unul.
romica
Junior member
[Avatar]

IP:

Eu am crescut plantele pe care le vrei tu intr-un nano fara CO2 si nu au avut probleme. Daca insa vrei sa le bagi CO2, nu-ti recomand sa cumperi genul de bomba pe care-l vand diversi producatori. Nu este foarte eficienta, iar daca mergi pe consumabilele de la ei, pe langa cei 100 lei investitia initiala in sistem, mai scoti cca 30 lei lunar, astfel ca intr-un an dai mai mult decat pe un sistem presurizat. Daca urmaresti sectiunea de vanzari de pe forum, o sa gasesti butelii de 500 gr cu mai putin de 100 lei si un reductor la cca 200.
varol
Member

IP:

Pai si eu le cresc in alte nano-uri fara CO 2 doar cu micro/macro si easy carbo dar se simte lipsa CO 2 (plus ca mi-ar prinde bine si pt A. Australe care prefera un ph de 6.5 pe care l-as obtine cu CO 2). O sa-mi fac eu o bomba poate a patra oara e cu noroc. Dar sa bag inca vreo 500 lei in CO 2 deja imi iau bataie acasa plus ca nu stiu cat se merita pentru niste nano-uri. Ma gandeam si la ceva de genul http://www.nevertebrate.ro/Sistem-Nano-CO2 (daca se considera reclama rog sa stergeti). Cred ca m-ar tine cam doua luni o butelie daca-i dau drumu vreo 10 ore pe zi cu 2 bule pe secunda.

Oricum deocamdata acum prioritatea este substratul unde nu sunt in stare sa ma hotarasc. Aici trebuie sa vina unu din voi sa imi dea un sfat pe care nu pot sa-l refuz .
romica
Junior member
[Avatar]

IP:

Pai si ala costa 250 lei, iar dupa 2-3 luni trebuie sa cumperi o alta butelie care costa cca 100 lei, iar apoi alta si tot asa. Eu incercam sa-ti spun ca pana la urma sistemul reincarcabil e cel mai ieftin pe termen lung. Si eu am facut greseala sa-mi iau un JBL ProFlora care in final m-a costat aproape 400 lei in decursul unui an (incluzand consumabilele). Ulterior am luat o butelie de 2 kg cu 200 lei si un reductor cu electrovalva cu 300, iar incarcarea ma costa 20-30 lei/an.

Pentru substrat poti incerca si Shirakura Red Bee Sand, acesta fiind o roca vulcanica neagra despre care se spune ca scade duritatea apei
varol
Member

IP:

Nu vreau substrat care sa schimbe proprietatile apei pentru ca in nano o sa fie greu sa controlez. Daca mai bag si CO2 ma duc la 5 si ajung in extrema cealalta.

Pentru ca Ada mi-am dat seama ca nu are rost pentru ce vreau eu sa fac acum am ramas intre Volcanit sau Nisip de roca vulcanica neagra, naturala cu granulatie de 1.5-3mm cu un strat de substrat fertil. Sincer mai mult mi-ar placea cum ar arata nisipul de roca vulcanica.
varol
Member

IP:

Mai am nevoie de un sfat. Plantele pentru noul nano vreau sa le iau din altul mai vechi pe care l-am cam ignorat. Ideea este ca acum am vazut ca anumite fire au cladophora pe ele si sunt cam ramolite (se vede ca nu au fost ingrijite si au avut lipsuri). Astfel as fi vrut sa stiu daca este ok sa le iau cu vreo 4-5 zile inainte, sa le curat si sa le bag la un blackout intr-o galeata.
Plantele pe care vreau sa le mut sunt:

Cryptocoryne parva
Hedyotis salzmannii (saracele fire sunt cam anemice cu o culoare palida)
Echinodorus Tenelus
Sagittaria Subulata
Cryptocoryne wendtii green si brown
Ludwigia repens rubin (asta arata cel mai rau saraca)
Vallisneria.

In cazul in care ideea cu punerea lor intr-o galeata si blackout nu este buna puteti sa-mi oferiti o alternativa?
stefanp
Moderator

IP:

Incearca sa le pui intr-un recipient cu apa in care sa adaugi apa oxigenata (75 ml la 100 litri de apa, faci tu calculul sa vezi cat iti trebuie pt volumul tau).
Tii recipientul la intuneric vreo 12 ore si pe urma schimbi apa.

Mai urmaresti vreo doua zile in recipient, daca au disparut algele.

In locul tau insa, as incepe cu alte plante.

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
varol
Member

IP:

O sa incerc cum mi-ai sugerat tu.
De multe ori cand dau un reset sau fac un nou acvariu arunc jumatate din plante si cumpar. Deja daca nu sunt in stare sa am grija de ele nici nu merit sa tin plante. Ideea este ca n-as fi avut probleme dar le tin intr-un nano unde am avut probleme cu o priza programabila cat am fost plecat si a luminat ca dracu pentru ca a intrat pe on in loc de auto si prietena mea nu si-a dat seama. Pe deasupra a dat jumatate de cutie de novo prawn la creveti (cica asa a inteles din ce i-am explica) de aici si bubele. Dar isi revin nu-mi fac griji.

LE: azi mi-a venit minikaniul 80 saptamana viitoare vine si nanoul cred.

This message was edited 1 time. Last update was at 06/03/2014 20:33:27

stefanp
Moderator

IP:

varol wrote:O sa incerc cum mi-ai sugerat tu.
De multe ori cand dau un reset sau fac un nou acvariu arunc jumatate din plante si cumpar. Deja daca nu sunt in stare sa am grija de ele nici nu merit sa tin plante. Ideea este ca n-as fi avut probleme dar le tin intr-un nano unde am avut probleme cu o priza programabila cat am fost plecat si a luminat ca dracu pentru ca a intrat pe on in loc de auto si prietena mea nu si-a dat seama. Pe deasupra a dat jumatate de cutie de novo prawn la creveti (cica asa a inteles din ce i-am explica) de aici si bubele. Dar isi revin nu-mi fac griji.

Cu totii mai avem probleme
Rabdare. Si daca nu e ok acum, va fi data viitoare. Cu totii avem suisuri si coborasuri.

varol wrote:
LE: azi mi-a venit minikaniul 80 saptamana viitoare vine si nanoul cred.

Sa ne tii la curent.

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
cingo171179
Senior member
[Avatar]

IP:

as pune valisneria spiralis sau valisneria america mini twister

pestisoru meu de aur
varol
Member

IP:

Am observat la Maxi Pet ca au foarte multe produse de la firma Dajana. http://www.dajanapet.cz/eng/products-aquarium.php
Eram curios daca a folosit cineva produse de la ei: teste, fetilizare sau hrana si ce parere au. Preturile sunt foarte accesibile.
simpfzoli
Membru de baza

IP:

da eu am folosit....... dar nu mai cumpar . este buna vorba ca ce calitate vrei asa si platesti. artemia poate eclozeaza 30% .
[WWW] [Yahoo!]
varol
Member

IP:

Am primit ieri si nano-ul, foarte bine lucrat. Sper ca nu supar pe nimeni daca fac reclama, este comandat la aquadec. Pana vineri vine si substratul, seara ii fac testul de apa si sambata sper sa-i dau drumu.

Mai am nevoie de cateva sfaturi:

1. Stiu ca pentru multi o sa para o prostie dar eu am o problema cu modul in care o sa pozitionez gura de iesire a filtrului. Puterea de pompare este undeva la 350l/h iar apa este evacuata pe un tub micut gen palnie. In nano dupa amenjare probabil o sa am cam 25-28 l de apa brut, deci ma gandeam sa ajustez filtrarea undeva intre 180-200 l/h. Chiar si asa la iesire curentul de apa o sa fie puternic si daca il pun sa bata spre interiorul acvariului o sa imi culce toate plantele si orice vietuitoare trece prin fata lui o sa ajunga cu capul in geamul acvariul. Deci mai raman urmatoarele variante:
a) sa fie cam 20 cm sub apa si sa-l pun sa bata spre suprafata - in acest caz nu stiu cat de mult oxigeneaza si daca sunt sanse sa pierd CO2-ul ( asta cand fac bomba)
b) sa il pun sa bata in geamul lateral din stanga al acvariului - in acest caz acolo o sa se creeze un mini vartej

2. o alta problema cu filtrul extern o reprezinta faptul ca apa din acvariul trece de jos in sus prin mediile filtrare. In acest caz trebuie sa pun buretele in primul sertar? in filmuletele de prezentare apa trece prin filtrele biologice prima data si de abia dupa ajunge la burete. Mentioneze ca nu o sa am prefiltru.

3. In curand o sa trebuiasca sa ma gandesc si la o linie de fertilizare. Pentru inceput nu vreau sa ma orientez spre super profi gen Dupla sau Ada. Ramane deci sa aleg intre EasyLife Profito + Nitro si Fosfo; Jbl Ferropol + JBL Ferropol 24; Fertilizantul de la Aquili + adaus de macro; Sera Florena si Florenette.

Costurile nu cred ca reprezinta o problema pentru orice as alege dar eu inclin sa aleg intre easylife si aquili. Aici vreau sa ma ajute cineva si sa-mi spuna daca ce am mentionat mai sus privind easy life ofera gama completa de micro/macro si daca as alege aquili (despre care am auzit numai de bine contrar pretului) cu ce macro as putea sa-l combin. Mentionez ca substrat fertil am AquaBasis.

Multumesc pentru ajutor si rabdare.
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Parerea mea este sa folosesti gama micro de la jbl si macro de la easylife(po4, k-mg si eventual nitro daca ai nevoie)
[ICQ]
stefanp
Moderator

IP:

1. Asta o poti testa cand il pui in acvariu.
Din cei 350 l/h ce ii are pompa fara obstacole in cale (materiale filtrante, mizerie), in realitatea vor ramane mai putini si s-ar putea sa nu iti creeze probleme.
Eu as pune iesirea intr-o laterala, sa bata pe lungimea acvariului, usor in sus ca sa valureasca putin apa.

2. Buretele ar trebui sa fie inaintea materialelor filtrante, ca sa previna colmatarea acestora.

3. Eu pana acum am folosit micro de la JBL si macro de la Easy Life.
Poti folosi si micro de la Easy Life daca ti-e mai usor la cumparare si ca sa mergi pe ideea de gama completa.
Sera si Aquili n-am folosit.

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
varol
Member

IP:

Deci schema la ei pe site arata asa:

Problema este ca daca pun in-ul pe acel canal apa urca si trece prima data prin mediile biologice deci ar trebui sa mut buretele in primul sertar.
Ar mai fi varianta sa pun furtun cu in direct sus pe burete si out-ul sa il pun sa traga de pe canal si astfel apa sa vina pe sus sa treaca prin toate mediile si sa fie trasa in acvariu prin canalul din stanga. In varianta asta nu stiu daca e posibil si mi-e sa nu stric ceva.
[Thumb - phoca_thumb_m_MINIKANI.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 12/03/2014 15:32:13

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: