Message |
|
Iata si datele problemei mele:
-buturuga din gradina(pare a fi de la un cais)- fiarta o zi intreaga in apa cu sare si pe o parte si pe alta pana a luat-o naiba, decojita, si iar fiarta
- o saptamana a stat in cada cu schimb de apa zilnic, si perie de sarma pe ea/zilnic de ma dureau mainile;
- dupa o saptamana am introdus-o in acvariu,
- acvariu e ciclat si functioneaza de cateva luni
la doua zile dupa introducerea in acvariu a facut mucegai , pe care l-am aspirat , insa treaba s-a imputit,de fapt apa iar mucegaiul era foarte mult si au aparut decese in randul crevetilor(red cherry)- probabil au halit de pe buturuga
acu doua zile am zis sa o scot sa o perii din nou, insa cand am scos-o din apa era sa lesin de miros,
- miros f puternic- cel mai intrebator aspect si deranjant
- am periat-o din nou cu peria de sarma, si am oparit-o caci acum nu mai am posibilitatea sa o fierb-buturuga fiind mare ( 45h - 60 lungime) si in speranta de a mai elimina din miros am uscat-o in cuptor asa pe parti si apoi pe balcon o zi intreaga, insa mirosul m-a "spart" din nou.
- la ora actuala am pus-o iar in cada sa vad daca mai apare mucegaiul;
Cerinte:
- cum sa indepartez mirosul;
- ce tratament sa ii aplic in cazul in care mucegaiul reapare, a folosit cineva tratamentul cu clor?
Mentionez ca am mai facut vre-o doua buturugi (mar/vita de vie) si n-am avut astfel de probleme, iar apa e curata in acvariu dupa introducerea buturugii, nu mai scoate tanin(cel putin vizibil in 2 zile)
de renuntat la ea nu vreau sa renunt ca m-am chinuit o gramada, pana am taiat-o, fiert, curatit, schimburi de apa, periat samd. Cea mai ofticata este sotia, la cat am frecat respectiva buturuga si mi-a dat o solutie Salubris( aka la tomberon cu ea) insa nu vreau sa aud asa ceva.
P.S. Daca nu am postat unde trebuie, rog un admin sa mute topicul la sectiunea corespunzatoare
|
 |
|
Radu.U wrote:
Consigliere wrote:dead, am pus-o intre bliza si didiplis in speranta ca frunzele lungi vor fi tinute in sus, insa a fost umbrita de didiplis si fiind intr-o perioada mai aglomerata am neglijat-o
ciudat cum tocmai tu ai neglijat o planta atat de rara. Erai prea entuziasmat cand ti-am donat-o.
imi spui te rog ce-ai facut cu radacina ? am inteles ca e moarta, dar presupun ca frunzele.
 nici nu m-am mai gandit la radacina, oricum resturi de radacini am scos astazi cand am aspirat substratul ( la acvariul acesta nu l-am mai aspirat niciodata pana acum, insa azi s-a simtit nevoia pentru a elimnina mizeriile care mai mereu erau in suspensie, asta datorita corydorasilor, care sunt mai rai ca niste porci mistreti. Toata apa de la aspirat a curs direct in cada ( masura de siguranta, in caz ca prind vre-un crevete  , si am fost total surprins de cata mizerie s-a putut aduna . Ganditiva ca nu am putut aspira cum trebuie caci 25% din acvariu e ocupat de o buturuga grandioasa si vre-o 40 % e acoperit cu glosso si tufe de blyxa una langa alta.
|
 |
|
Cumpar anubias nana petite sau alte plante de dimensiuni mai mici ce pot fi prinse pe buturugi.
Multumesc anticipat.
|
 |
|
Am vazut anistrus albino voalati in piata acu doua duminici. poti incerca duminica asta, poate ai noroc.
Cat despre asa ceva prin petshoape, nici vorba, bate vantul tare tare la vremea asta.
|
 |
|
Merci de oferta Sir Porcule si imi cer scuze comunitatii de pe acest forum ca nu am mai postat, insa de sambata seara dupa o acomodare de vre-o 2 ore am introdus in acvariu 5 discusi, cu dimensiuni intre 5 si 6,5 cm. Care au inceput sa manance chironomida a doua zi, cel mai mic fiind cel mai mancacios. 4 par a fi blue turquoise si cel mic pare a fi fie blue diamnond, fie cobalt.
Nu am pretentii mari de la ei, iar daca nu le va merge, macar mi-am satisfacut curiozitatea ( vreau sa fiu sadic aici  ), si nici investitia nu a fost mare, luandu-i la un pret bun.
Temperatura in acvariu fiind de 27-28 de grade ( vreau sa ii calesc  ).
Referitor la acvariu , am scos si replantat imensa tufa de didiplis din partea dreapta care ajunsese la suprafata si incetinea miscarea apei, si nici cu fertilizarea nu m-am omorat.
Primul revers al medaliei cu privire la introducerea celor 5 discusi in acvariu a fost o mica explozie de alge, datorata iluminarii timp de 3 zile cate 14 ore /zi - in care am urmarit noii locatari si tot datorita lor, se simte/observa o suprapopulare, care va fi ca prima problema care necesita rezolvare in zilele urmatoare( voi renunta la rasboras si la cativa cory paleatus)
Insa las fotografiile sa vorbeasca:

|
 |
|
Cu toate ca ma batea gandul de multa vreme sa incerc si eu cu discusi sa vad cum e, insa nu puteam renunta sub nicio forma la pasiunea mea pentru peisaj si pentru plantele acvatice, am tot lasat-o balta.
Insa ieri am intrat in posesia unei femele mature 12cm - blue turquoise ( cu ceva defecte pe la operculi/inotatoare- insa acest aspect nu conteaza) eu o consider foarte frumoasa si dragalasa, nu e sperioasa si nua taca nici crevetii, cii ii priveste cu o mare curiozitate. Deja sotia a numit-o Dalia  .
Temperatura este 28 de grade acum in acvariu, iar ph-ul 6,8 pe care o sa il cobor inca un pic zilele urmatoare.
Ieri cand am adus-o am vazut ca s-a acomodat repede din punct de vedere comporamental, si a cautat mancare pe jos, luand granulele de tetra discus in gura si scuipandu-le, insa azi n-a prea mancat, nu de alta dar nici nu a mai ramas mancare pe jos caci cardul de cory a curatat tot( astia ar manca si un rahat  - sunt in stare sa imi scoata pogostemonii numai sa mai gaseasca ceva de haleala )
Insa imi pare rau ca este singura, iar acum ii caut un partener, un mascul mai marisor cu defecte, ca sa il pot lua la un pret bun, numai sa ii fie alaturi.
Rog pe aceasta cale Iesenii care au un mascul de discus peste 7-8 cm la un pret rezonabil sa ma contacteze in vederea finalizarii pregatirilor pentru nunta. Caut ceva cu defecte cum spuneam mai sus, din perspectiva pretului.
Totodata multumiri catre sir Porcu, pentru alternanthera. ( acu e in centru acvariului- THE QUEEN - in perioada de acomodare)
|
 |
|
Redknee wrote:Tocmai am terminat recipientul si tubulatura pentru bomba de CO2(nu ca mi-e musai sa o folosesc dar am vrut sa vad daca sunt capabil sa o fac.)
Are tot ce trebuie de la supapa antiretur la numarator de bule la... tot.
Singura problema e ca in capacul de cola prin care am bagat tubul am folosit super glue... Stie cineva daca dupa uscarea super glue-ului exista riscul sa intre pe langa CO2 si ceva gaze toxice din cauza lipiciului?
Mi-e groaza sa folosesc jucaria sa nu fac mai mutl rau decat bine.
Are cineva experienta cu super glue + acvarii? Chiar si din alte surse decat personale?
Mersi!
stai linistit ca functioneaza. Pe cand foloseam bomba cu co2, in capacul sticlei de cola am pus un robinet de la pompele de aer(pentru reglarea debitului de co2) si l-am lipit cu super glue, dupa care l-am lasat sa se usuce si nu au fost probleme.
insa daca bagi numai furtunul fara lipici, si opresti gazul prin alta parte(mai sus) e posibil sa iti faca presiune in sticla si sa ti-l arunce afara.
|
 |
|
Recomand glosso. Ai lumina suficienta pentru ea, ceva fertilizant in masa apei ii va prii, si va fi mult mai deasa si bine asezata ca marsilea.
Eu nu agreez marsilea deoarece creste un pic mai inalta iar efectul vizual dat de tulpini nu prea place ochiului, in schimb glosso daca are lumina suficienta creste des si la nivelul pietrelor fara a se urca pe "scara"
Oricum ar trebui sa analizezi si sa iei in calcul ritmul lor de crestere: glosso avand un ritm de crestere mai alert fata de marsilea.
|
 |
|
methos wrote:dau viata mea...pentru-o limnophila
si mai caut niste plante inalte si faine pentru spate si laterale dar parca nu as pune valisnerii
crestere rapida= scapare de alge = aspect de tufa super frumos = camuflare echipamente ( cam multisoare in cazul tau) = Heteranthera zorestifolia = the best
|
 |
|
dead, am pus-o intre bliza si didiplis in speranta ca frunzele lungi vor fi tinute in sus, insa a fost umbrita de didiplis si fiind intr-o perioada mai aglomerata am neglijat-o
|
 |
|
Dude!
agele prospera din cauza ca nu are cine sa consume substantele nutritive din bazin. Ce ai tu in bazin la capitolul plante sunt prea putine.
Iti recomand achizitia unor plante cu crestere rapida si anume heteranthera zorestifolia ( preferata mea) , elodea, polysperma.
Iar gaurile in frunze se datoreaza lipsei de nutrienti. E bine ca folosesti ferropol insa trebuie sa aibe cine sa il consume in acvariu. Suplineste necesitatile plantelor tale cu ajutorul bilelor de argila jbl - 7 balls .
iar ca acvariul tau sa arate bine sa se "simta" bine, incearca sa il plantezi macar 30%
si cel mai important lucru: folositiva fratilor de net e fuul de informatii despre alge si combaterea lor
succes!!
|
 |
|
cum spuneam am remodelat partea dreapta a zidului de blix si l-am adancit putin, insa acum pare un pic dezordonata partea respectiva pana se aseaza blixa, si pe partea stanga voi face la fel, am scos de acolo o gramada insa nici nu se cunoaste. In spate am mutat heteranthera in partea stanga, ca sa o opresc din cresterea abuziva  . Tot in stanga am replantat l aromatica si am introdus totodata in acvariu una bucata de bolbitis , pe care am pus-o pe o bucata de lemn, fiind curatata in totalitate de alge cu ajutorul crevetilor
momentan astept alternanthera de la sir Porcu, care va schimba aspectul vizual.
|
 |
|
1. Lumina pare putina - probabil ai vre-un 15 w. incearca sa o suplimentezi daca te conformezi punctului 2
2. Baga ceva plante in acvariu- ce ai tu e infim.
3. cu ajutorul plantelor poti incerca mascarea incalzitorului si a filtrului
4. pe buturuga poti incerca sa prinzi ceva moss
|
 |
|
Momentan la mine in bazin fac ceva modificari si anume: datorita cresterii dementiale a dn-ei blixa japonica v-ul initial s-a deformat si s-a facut mai degraba un zid. astfel incat ieri am replantat partea dreapta , cu blixa si am adancit v-ul, la fel voi proceda si in partea stanga, iar triunghiurile c e vor ramane in spate vor fi ocupate cel din dreapta de didiplis diandra iar cea din stanga cu l . aromatica ca si pana acum.
Discrepanta dintre blixa si glosso va fi rezolvata cu ajutorul pogostemonului, ieri am luat de la cineva 5 pui de pogostemon mici pe care i-am plasat intre blixa si glosso. Insa pogostemon helferi find una din plantele carora nu le merge bine la mine in bazin. Rogu-va sir , o reteta de "steroizi" ca sa ii pun pe picioare pe acesti mici pogostemoni.
Iar centrul V-ului va fi rezervat dupa cum spuneam Alternantherei si in spatele acesteia va fi si este momentan eleocharis vivipara, care sper sa creasca cat de cat ordonat. Ce fel de eleocharis recomandati pentru o crestere cat de cat ordonata( la vivipara, varfurile se despica si le cresc niste mici bulbi aerieni cu radacini de unde ies alte fire iar aspectul estetic nu e tocmai ok.
Astept cu placere sugestiile si sfaturile voastre cu privire la aspectul bazinului prezentat mai sus
|
 |
|
Ti-e frica ca cele externe curg? atunci adopta varianta filtrului extern pe principiul vaselor comunicante
Cat despre eficienta si estetic eu cred ca nu are rost sa mai deschidem vre-o discutie  aspectele astea sunt batute in cuie de multa vreme
|
 |
|
Reactorul extern este acesta:
Este montant dupa cum spuneam pe returul filtrului extern.
isi face treaba cu brio la 1 bula pe sec si merge la fel de bine si la 2 bule pe sec.
Provienenta lui: din cate stiu India, facut dintr-un pvc gros si umplut cu bioballs pentru eliminarea efectului de susur
|
 |
|
the big secret!
Cu fertilizarea nu prea ma omor, dar sa nu ramai surprins cand iti spun ca nu am substrat nutritiv, caci nu am gasit ce voiam cand am refacut setupul si am pus fara substrat nutritiv.
Totusi ca sa impac cerintele plantelor am bagat la radacini acum 2 luni cand am refacut setupul bile Jbl - vre-o 20 si ceva de bile in tot acvariu pe la aromatica, pe la blixa ..pe ici pe colo, nu suficiente dar atat am avut pe moment.
iar la capitolul fertilizare in masa apei folosesc cate 20 de mll de ferropol pe saptamana la schimbul de apa( 30-40%) - asta sambata cand gasesc cate un pic de timp (noroc ca schimb apa cu furtunul ca-mi ia mai putin timp) si din cand in cand cate 1 mll de pps, pe care din pacate uit sa il mai pun dimineata, iar seara cand ajung de la serviciu nici atat- in concluzie ..sporadic si din cauza asta culorile didiplisului se schimba mai mereu. PPS-ul pun subdozat deoarece la vechiul acvariu am exagerat si algele au facut BOOM, asa ca mai bine mai putin - sau cum e zicala, "Mai rarut, ca-i mai dragut"
Si mie imi plac culorile pe care le au plantele din bazin, insa aparatul de fotografiat isi are rolul lui iar fotografiile sunt facute atat in modul auto, cat si manual, insa sunt tare novice in folosirea aparatului- ca sa imi iasa fotografiile respective am facut si in modul portret cat si modul fara blitz. Totusi nu pot sa va descriu culoarea pe care o face aromatica pe dosul frunzelor, un mov spre roz superb de iti ia ochii.
De aproximativ o saptamana am luat fertilizant macro separat k+mg si po4 separat. Astfel incat am inceput sa dozez separat, momentan sunt in stadiul de testare dar fara teste de apa adecvate.
Solutia de K+Mg e facuta ca al un acv de 130 l apa sa adauge cate 0.1ppm din fiecare in apa la 1 mll de solutie adaugata. Eu momentan fertilizez numai K+Mg cate 1 mll pe zi iar Po4 cate 0.5mll la 2 zile sa vad cum reactioneaza.
Kh-ul nu l-am masurat de mult tare, de cand mi s-au terminat testele jbl 5 in 1,
iar la Ph am test permanent tot de la jbl, care indica un ph cam pe la 6,8- dar nu cred sa fie asa precis.
intentionez in viitorul apropiat sa imi iau niste testere lichide pentru po4, si pentru no3 pentru a putea stabili nivelul de macro preferat de plante.
iar controler inca nu folosesc, aditia de co2 fiind numai pe timpul zilei /iluminarii, seara oprinduse cu aj electrovalvei.
Aromatica face astfel de culori in primul rand de la factorul lumina. cu cat are mai multa lumina cu atat necesitatile pentru macro sunt mai mari. din cate am citit iti trebuie ceva No3 cam peste 10ppm si Po4 0.5parca. Dar erific ce am scris aici cu insemnarile mele de acasa si corectez eventual.
Sir Porcule, nu ma poti ajuta si pe mine cu niste althernatera?
|
 |
|
covorul de glosso momentan e inr efacere deoarece a fost descompletat pe alocuri, insa nu vreau sa se intalte nici 0.5 cm, imi place f mult , asa jos.
Eu am incercat sa fac o terasare, astfel incat la baza sa fie glosso dupa care urmeaza cativa pogostemoni si un zid de blixa care sa acopere tulpinile golase ale aromaticii si didiplisului. In ultima vreme blixa a tot crescut si va trebui sa o replantez.
la ora actuala didiplisul din partea dreapta a crescut si a acoperit incalzitorul si teava de tur de la filtru.
iar heteranthera este greu de stapanit datorita ritmului de crestre rapid si iregulat in lipsa de spatiu.
Sistemul presurizat este format dintr-o butelie de 2 kg, cu reactor tetra+electrovalva iar co2-ul de acolo este diszolvat de un reactor extern ce este pus pe returul filrului extern.
Cand ajung acasa de la serv o sa pun o fotografie cu reactorul.
P.S. nu m-as baga veci la o butelie de 11 grame..n-ajung nicaieri.
L.E. Am uitat sa precizez ca mijlocul v-ului facut din blixa este momentan gol, in asteptarea unui pot de alternanthera rosaefolia, pe care nu o gasesc nicaieri. nu ai cumva din intamplare ? 
|
 |
|
Maniacs wrote:bravo ... foarte frumos acvariul ... pozele sunt "tunate" , sau asa au iesit ?
asa au iesit  - conteaza mult si aparatul - sunt facute cu un Canon EOS 1000D
|
 |
|
adriancalotescu wrote:Bine ai venit! Poate ne prezinti si noua bazinul sau bazinele (pesti, lumini, filtru alea, alea)
evident, tocmai lucram la acest aspect cand ai postat
Toate informatiile despre actualul meu acvariu se regasesc aici:
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/9628.page#83236
|
 |
|