Eu folosesc ca prefiltru ciorap de mai bine de un an si am ceva experienta cu spalatul lor, manual. In primul rand, am doi ciorapi fantastici de 400 microni. Fantastii dpdv al faptului ca nu mai gasesc niciunde de 400 microni!

Sunt la fel de buni precum cei de 200 dar iti lasa loc de manevra daca ai nisip si pesti mai mari, in ideea in care nu se infunda asa repede.
De fapt din ce am observat eu, nu se infunda atat de mult din cauza pestilor cat a detritusului. Se infunda si mai repede daca dau papa pentru bacterii (gen NOPOX), maxim doua zile si dau peste.
Nu stiu ce sa spun lagat de nitrati. Hranesc mult cu hrana facuta de mine, un mixt din vietati marine (multe particule mici de hrana ajung in ciorap) si nu am avut nitrati peste 0.25 chiar si cu ciorapul neschimbat de o saptamana. Cred ca aici tine si de skimmer, cantitatea de piatra vie, echipa de curatenie, smd.
Eu curat ciorapul, intors pe dos, cu jet puternic de apa dupa care il clatesc in apa de osmoza. Am observat ca nu se colmateaza asa repede daca il lasi la uscat si il scuturi bine de tot praful care a mai ramas dupa spalare. Incerc sa il schimb la 3-4 zile dar in 90% din cazuri doar atunci cand da peste, asta cam intr-o saptamana!
P.S. Daca afla cineva unde se gasesc ciorapi de 400 microni si lungi de vre-o 30 cm sa dea un mesaj, ca bine ar prinde la multa lume.