[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
construire filtru extern..  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
karman_drg
Junior member
[Avatar]

Joined: 20/05/2010 17:25:52
Messages: 34
IP:
Offline

ekosekthor wrote:Dupa cum am promis, vin cu poze.

Inainte sa pornesc filtrul

image

Dupa cateva ore

image

De acvariu sa nu ziceti nimic pentru ca urmeaza sa-l schimb, nu este amenajat deloc si povestea e lunga. Am gasit azi si inele de ceramica si voi inlocui tuburile PVC. Eu sunt multumit de ceea ce a iesit si de cum se filtreaza apa.

Ai niste dopuri de pluta la suprafata apei? si cu ceva infipt in el?? ce este???
mihai86
Member
[Avatar]

Joined: 27/03/2008 15:35:48
Messages: 285
Location: Constanta
IP:
Offline

din ce vad eu, dopurile de pluta mentin la suprafata batul acela de frigaruie, in care este infipt o felie de castravete.

Don't force it ... Get a larger hammer.
karman_drg
Junior member
[Avatar]

Joined: 20/05/2010 17:25:52
Messages: 34
IP:
Offline

mihai86 wrote:din ce vad eu, dopurile de pluta mentin la suprafata batul acela de frigaruie, in care este infipt o felie de castravete.

deci nu m-am inselat... eu pun dovlecel legat cu un elastic de ata pe o pietricica legata la randul ei cu o ata si lasata sa cada pe fund... am observat ca dovlecelul este o delicatesa pt ancitrusi si melci....Oricum super ingenioasa faza cu dopul de pluta si frigaruia!!!
nimo23g
Junior member

Joined: 25/06/2011 12:28:43
Messages: 5
IP:
Offline

la fel vreau si eu sa fac pentru un acvariu de 180 L facut in peretele dintre 2 camere, asa ca mi-am luat o pompa de 1800 l/h (probabil este cam mult insa baza acvariului este la 1.3 m de podea iar el este inalt de 0.55 m, asa ca se va compensa prin distanta) plus mediile filtrante (ceramica in inele hexagonale poroase, burete de acvariu, lana sintetica si inca ceva ce controleaza nivelul de amoniac nu voi folosi carbune activ) si mi-a mai ramas sa achizitionez tubul de pvc si acesoriile lui.
dupa constructie revin cu poze si detalii.
scificuss
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2009 18:40:21
Messages: 870
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Nivelul de amoniac il reglezi la 0 cu mediul filtrant de suprafata mare, cum ar fi acele inele hexagonale poroase. Se cheama ciclare. Cauta pe aici ca sigur gasesti informatii. lana sintetica ii zice perlon si ala se foloseste in ultima faza de filtrare pentru retinerea impuritatilor foarte fine.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
nimo23g
Junior member

Joined: 25/06/2011 12:28:43
Messages: 5
IP:
Offline

ms scificuss. eu vreau sa il fac in felul urmator. primul strat voi pune inelele de ceramica apoi un strat de burete de 75 mm cu densitate mica, un strat cu substratul pentru reglarea amoniacului, un strat de burete de 50 mm cu densitatea mare si apoi un strat de perlon. cred ca voi avea un substrat total de cca 300 mm. daca cumva gresesc va rog sa-mi spuneti. ms!
mariusvlad
Junior member
[Avatar]

Joined: 25/08/2010 15:32:55
Messages: 36
Location: Sibiu
IP:
Offline

Substrat pentru reglarea amoniacului? Hmmm... Sunt curios ce o fi asta sau mai bine zis cu ce te-au imbarligat vanzatorii din petshop? Sa ma explic:
Amoniacul nu se regleaza cu nimic. El se indeparteaza in totalitatea caci alfel...ori el, ori pestii si inelele de ceramica fac foarte bine aceasta treaba. Buuun.
Daca cei ce te-au imbarligat iti vor vinde zeolit atunci trebuie sa sti cu ce se manaca acesta, altfel totul va fi bine si frumos pana intr-o zi. Si nu mai multe. Caci doar o zi dureaza din momentul in care observi ca ceva nu este in regula si pana speli acvariu de mortaciuni si il pui la uscat. Nu ai timp nici sa postezi dupa ajutor.
Deci atentie la substratul acela caci mie nu imi suna deloc bine.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2009 18:40:21
Messages: 870
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Eheim Substrat Pro cred ca a ramas colegul cu ideea.

Pana una alta ii recoand sa mai citeasca inca o data detalii despre ciclul azotului. Si ii recomand pe alta parte sa mai studieze nitel scopul fiecarui mediu de filtrare in parte, prea mare prostia cu nspe mii de tipuri, burete dala, burete din alalaltu. Iti trebuie o prefiltrare grosiera gen inele ceramice neporoase, mediul pentru bacteriile nitrificatoare si la final perlonul care il schimba mai des, celelalte medii umbla mai rar la ele sa le curete sau in functie de cum se cere.

PS. Si ii mai spun inca odata pe aceasta cale, daca nu citesti nu faci nimic, absolut nimic, nici aici , nici in viata. Sa stai toata ziua numai cu mura in gura se mai prind ceilalti si pana una alta ma opresc eu din racit gura de pomana. La cum am inceput eu nu cred ca am deschis topic in parte cum se desface ceva de pe acvariu sau cum se rezolva unele iar de explicat am scris eu in repetate randuri la diverse aspecte. Numa daca da o cautare dupa mesajele mele sau ale cuiva mai batran pe aici sigur isi desluseste peste 60% din taine cele mai uzuale. Asta in mod sigur.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
nimo23g
Junior member

Joined: 25/06/2011 12:28:43
Messages: 5
IP:
Offline

in primul rand va multumesc pentru sfaturi.
este vorba de Super Zero Ammonia
de citit citesc tot ce prind insa unele chestii pe care le citesc imi depasesc bugetul altele intra in contradictie intre ele etc.
eu in momentul de fata merg cu un filtru intern de la aquael fan3 care trage apa din acvariu printru furtun si o duce intr-o caserola de plastic descoperita (montata deasupra acvariului) cu gauri de 5 mm pe fundul ei si in care am montat un strat de 50 mm burete, 20 mm perlon si 25 mm burete si pot spune ca am apa curata (aproape cristal) insa eu vreau sa elimin filtrul intern din acvariu pt ca nu este estetic.
Buretele il am de la un prieten ce lucreaza la o firma furnizoare de bureti pentru delfinariul din constanta. deci este bun. cat despre mediile filtrante, asta e, cam iei ce iti da vanzatorul, cel putin cand esti la inceput.
eu stiu ca ideal este sa faci intai acvariul sa citesti si sa te documentezi foarte bine si dupa aceea sa bagi pestii etc, insa eu am fost grabit deoarece au fost doua persoane care isi desfiintau acvariile si vroiau sa scape de pesti (donatie). am de 4 saptamani si nu au patit nimic urmatorii pesti: 4 tetrazoni maturi, 4 Thoracatum (3 masculi si o femela) maturi, 3 Corydoras, 2 Ancistrus, 11 neoni, 2 gurami (1 matur) si 2 scalari maturi (care se saruta toata ziua) si nu am nici o problema cu ei.
acvariul a fost ciclat o saptamana si ceva si ajutat si cu bactozym pentru formarea bacteriilor inainte de a baga pestii in el.

This message was edited 1 time. Last update was at 19/07/2011 07:48:32

mariusvlad
Junior member
[Avatar]

Joined: 25/08/2010 15:32:55
Messages: 36
Location: Sibiu
IP:
Offline

Aceste scurtaturi in ciclarea unui acvariu nou pe care le ofera diferiti producatori nu duc la nimic bun. Orice acvarist care stapaneste ciclul nitrogenului stie ca procesul ciclarii trece prin amoniac - nitriti - nitrati. Cei care fac o ciclare ca la carte adauga amoniac la inceput pentru a accelera procesul. Ma mira faptul ca producatorul recomanda folosirea Super Zero Ammonia in set-up-ul noilor acvarii. Asta denota ca nu il intereseaza ciclarea ci mentinerea pestilor in viata folosind permanent produsul lor.
In concluzie, folosind aceste produse vei fi permanent dependent de ele si nu vei avea niciodata un acvariu ciclat deoarece aceste produse consuma in totalitate hrana de baza a bacteriilor nitrificatoare.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
nimo23g
Junior member

Joined: 25/06/2011 12:28:43
Messages: 5
IP:
Offline

atunci este simplu, daca nu este bun acest Super Zero Ammonia nu-l voi folosi, eu n-am gasit nimic negativ despre el si nici pozitiv decat la vanzatori . Ceva mai sus am explicat cum am facut eu filtrul la acvariu si care nu contine decat burete si perlon si am apa curata asa ca, cel mai bine, cred ca o sa folosesc in filtru numai inelele de ceramica, mult burete si perlon. Faptul ca am adaugat pestii in acvariu dupa 9 zile nu au fost afectati deloc si au trecut 3 saptamani de atunci. Eu i-am bagat de nevoie pentru ca ajungeam sa-i cumpar daca lasam la ciclat acvariul 3 saptamani.

This message was edited 2 times. Last update was at 19/07/2011 14:52:26

dj_ando_83
Member

Joined: 14/07/2009 00:58:29
Messages: 200
Location: undeva in arges
IP:
Offline

o ciclare rapida o faceam cu un burete dintr-un alt acvariu. pestii ii bagam dupa vreo 2-3 zile. "solutiile minune" sunt nule din punctul meu de vedere.
ps- as inlocui inelele ceramice cu bureteti sau altceva. au o suprafata mult prea mica acele inele. eu am pus inele ceramice in primul compartiment al sump-ului pentru a opri cat de cat mizeria care se strange.
[Email] [Yahoo!]
tarca.paul
Member
[Avatar]

Joined: 13/07/2011 23:53:27
Messages: 252
Location: Bistrita
IP:
Offline

Eu le-as inlocui cu Siporax...bio balls...

A belief that heaven or an afterlife awaits us is a "fairy story" for people afraid of death! S.H
mariusvlad
Junior member
[Avatar]

Joined: 25/08/2010 15:32:55
Messages: 36
Location: Sibiu
IP:
Offline

Siporax da..., biobals smilie
Biobals sunt pentru sump si au nevoie de un spatiu exagerat de mare comparativ cu siporaxul.
1 litru de siporax are o suprafata de 270 mp care poate fi colonizata cu bacterii .
1 litru de biobals are o suprafata de sub 1 mp.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
tarca.paul
Member
[Avatar]

Joined: 13/07/2011 23:53:27
Messages: 252
Location: Bistrita
IP:
Offline

Dada, Siporaxul l-am folosit, e excelent, am scris "bioballs..." ca nu am avut pana acum, dar se pare ca nici nu voi avea, merci de raspuns!

A belief that heaven or an afterlife awaits us is a "fairy story" for people afraid of death! S.H
vlad.a
Member
[Avatar]

Joined: 27/11/2010 11:11:12
Messages: 282
Location: Brasov
IP:
Offline

Dupa un calcul scurt am concis ca e MUUUULT mai rentabil sa cumpar un filtru extern SH decat sa ma apuc sa-mi fac eu unu... (asta in ideea in care nu am nimic ce-ar putea fi folosit pe acasa).

tevaraie, capace, silicon, powerhead, material filtrant, tubulatura in-out ... daca le iei de noi toate astea te sar de 200 ron... in conditiile in care cu 200-250 ron gasesti filtre SH bunicele...

Corect!?

Acvariile mele: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15728.page#137004 & http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20/14003.page#141253
[Yahoo!]
nimo23g
Junior member

Joined: 25/06/2011 12:28:43
Messages: 5
IP:
Offline

Eu mi-l fac acasa deaoarece in pot masca, in cazul meu, intre coltar si perete (un loc prea mic pentru un filtru extern tip canistra). Deja am achizitionat si tubulatura (diametru 160 mm), imi mai trebuiesc doar robinetii si cuplele. Cand incep constructia lui revin cu poze si cu preturile pentru fiecare piesa.
kzr66
Junior member

Joined: 03/04/2011 16:11:51
Messages: 95
Location: cluj-napoca
IP:
Offline

Eu va recomand,cum voi face si eu,folosirea unei pompe de 100w de la mas. de spalat romanesc automat, cu comanda electronica recuperata de la orice aspirator scos din uz,cu care se poate regla debitul filtrului,dupa dorinta.E necesar cunostinte de electrica,disp. de la colegi.Folosind variantele de top ale filtrului descris mai sus de specialistii domeniului ,se poate face un filtru extra, poate mai bun ca cele de fabrica. Voi reveni cu detalii constructive dupa realizarea variantei pe care preconizez sa-l termin in 10 zile.

Investesc numai in familie si ajut prietenii , daca pot , cumpar numai marfuri de-ale noastre , daca sunt ...
[Email]
stelykutza
Junior member

Joined: 23/11/2011 20:39:22
Messages: 11
Location: cremona-italia/bacau
IP:
Offline

salutare tuturor.duminica trecuta am pornit si eu un filtru facut de mine.are inaltimea de 60cm/pe un diametru de 110mm.toate bune si frumoase pana aici.am bagat in el incepand de jos(unde e pompa) in sus : ceramica(700gr), burete cu densitate mica 6cm, burete cu densitate medie 6cm iar apoi cam 8cm de vata de perlon.sa explic apa vine de sus in jos.am pus pompa jos de frica sa nu ramana fara apa si sa se arda. pompa e de 700l/h.si baga pana la 1.25m.toata treaba e ca nu mi se pare acum ca ar avea o putere asa mare,prima data avand-o intr-un filtru intern la minim ,caci la maxim imi facea acvariul masina de spalat.acum i-am facut proba cu inaltimea ce o am acum si baga cam 5-6 litri pe minut. e de bine pt un acvariu cu 85l apa in care am 17 pestisori? iar apoi alta problema:capacele nu le-am siliconat, in schimb ce-am legat cu curea(sa-i zic asa).e legat de frica sa nu piarda apa , caci pe jos e parchet si sotia de abia asteapta sa-mi mute perna in acvariu.cum ma sfatuiti sa blochez capacele?ms tuturor
[Yahoo!]
bamse_il
Junior member
[Avatar]

Joined: 03/05/2009 11:09:25
Messages: 83
Location: Piata Gorjului/Sector6/Bucuresti
IP:
Offline

Daca pompa este in interiorul filtrului nu trebuie sa-ti faci griji. Cand merge pompa in interiorul filtrului se creaza o scadere de presiune ce va trage de capace spre interior (diferenta mica=> forta mica dar totusi este). Singurele probleme pot aparea la lipiturile de la cablu sau reductii.
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com