[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
construire filtru extern..  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
hulk2738
Member

Joined: 06/05/2009 22:42:05
Messages: 153
Location: Italy
IP:
Offline

Daca vrei sa faci filtrul dintr-o bucata, trebuie sa te intorci la idea initiala. Adica cu pompa la baza. Solutia cu pompa sus e valabila daca faci filtrul din 2 bucati (una cu vata, cealalta cu elementele filtrante ceramice etc). La mine, apa vine si urca in acvariu prin gauri executate pe sticla de fund, motiv pentru care am adaugat robinete din PVC pe tuburi (altfel imi curgea apa din acvariu la demontare). Eu zic sa te intorci la idea de baza, cea cu filtrul la baza. Vad ca vrei un filtru destul de mic. Faci o gaura, cat mai exacta, dupa diametrul filetului unuia din racordurile deja cumparate si lipesti racordul cu pistolul cu plastic in partea de sus. Poti sa-l lipesti si cu silicon dar e toxic si nu o sa tina ca plasticul. Eu as lasa spatiu 2/3 inele ceramice si restul vata. Intre ele as pune o sita. Daca vrei sa nu te incurci cu coliere (care sunt incomode si se rup in timp) pentru racordarea tuburilor la filtru, poti folosi asta http://www.claber.com/it/prodotti/irrigazione/irrigazione_fuoriterra.asp?sz=2&fm= Sa fii atent la masuri.
ekosekthor
Junior member
[Avatar]
Joined: 23/05/2010 18:47:59
Messages: 73
Location: Timisoara
IP:
Offline

Dupa ce tot am studiat despre filtrele externe si componentele lor am ajuns si eu sa construiesc 90% din al meu.

Costuri:
- tzeava si capac pt filtru - 19 ron - praktiker
- robinet si 2 adaptoare pt furtun - 8 ron - kaufland
- 2m de furtun - 6 ron - praktiker
- Silicon - 10 ron - praktiker
- Pompa 600l/h - 50 ron - pt shop
- Capac (cel care trebuie lipit) - 7 ron (7 ron pentru ca e un capac de borcan de plastic si nu se vinde separat de borcan) - kaufland

Componente moca:
- 2 eprubete
- 2 ventuze de la un parasolar care nu-l foloseam.

Eprubetele le-am folosit ca si capete intrare/iesire. Una cu gauri din 4 parti pe post de sita si alta cu gauri numa pe o linie ca sa imprastie apa pe suprafata. Ventuzele de parasolar au in capat niste inele de cauciuc de care se prinde parasolarul. In acele inele de cauciuc eprubetele intra la FIX! Mai trebuie sa-l vopsesc maine si sa cumpar componentele interne si dup-aia e gata de munca

image

image

This message was edited 1 time. Last update was at 16/07/2010 21:57:55


I'll go as far as my mind can see.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
hulk2738
Member

Joined: 06/05/2009 22:42:05
Messages: 153
Location: Italy
IP:
Offline

E de remarcat ingeniozitatea cu care ai folosit diverse materiale pentru construirea filtrului. E timp de criza, nu? Sa ne spui daca functioneaza.
ekosekthor
Junior member
[Avatar]
Joined: 23/05/2010 18:47:59
Messages: 73
Location: Timisoara
IP:
Offline

Eh... criza nu afecteaza asa de tare construirea filtrului. A afectat doar decizia de a nu da 300+ ron pe unu de firma. Materialele le-am ales progesiv in functie de ce gaseam. Prima data am gasit robinetu si adaptoarele. Au fost singurele de diametru si marimea dorita. Culmea, au fost si cele mai ieftine

Apoi a trebit sa aleg o varianta de capat tip sita pe unde intra apa si un tub din care sa iasa prin gauri la suprafata. Nu am vrut cu jet. Prima data am vrut sa gauresc furtunul si sa ii pun un dop, dar analizandu-l mia-m dat seama ca are diametru asemanator cu cel de eprubeta. Stiam ca exista si de plastic si ca pot sa le gauresc dupa cum vreau, fiind limitat doar de burghiele pe care le aveam. Ventuzele nu am stiut ca au acel cerc de cauciuc. Tineam minte ca au un carlig si vroiam sa prind eprubeta de ventuza cu niste viermisori de plastic dar se pare ca nu a fost nevoie . A, si am vrut sa fie neaparat varianta transparenta, ca sa nu bag tot felul de culori prin acvariu.

Sa ne spui daca functioneaza.


Avand in vedere ca am urmat design-ul prezentat in acest topic, cred ca va functiona, daca si la ceilalti a functionat.

Cu tuburile de ceramica nu prea sunt hotarat ca din cate am inteles acele bacterii consuma niste substante care intr-un acvariu bine plantat sunt consumate de plante si astfel bacteriile pot intra in concurenta cu plantele. In rest, mai materialele din interior si e gata de lucru.

I'll go as far as my mind can see.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
ekosekthor
Junior member
[Avatar]
Joined: 23/05/2010 18:47:59
Messages: 73
Location: Timisoara
IP:
Offline

Update:

Am luat niste tuburi de PVC si le-am taiat in bucatele de 2cm. Acestea vin pe fungul filtrului ca sa mai blocheze din "crengi" si sa poata sta buretele deasupra lor. Peste burete e vata perlon. Exista totusi o problema. Pompa e prea slabuta pentru diametrul furtunului si curge apa ca pe un burlan - cam 3 sferturi din furtun e plin. Din cauza asta, imi intra multe bule de aer in acvariu.

Problema se poate remedia usor - schimb eprubeta prin care iese apa si ori ii fac mai putine gauri, ori acelasi numar dar mai mici. Am astupat cateva gauri si furtunul se umple eliminand tot aerul din el. Am facut o poza inainte de a da drumul la filtru si urmeaza sa mai fac una dupa cateva ore ca sa vad diferenta.

I'll go as far as my mind can see.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
ekosekthor
Junior member
[Avatar]
Joined: 23/05/2010 18:47:59
Messages: 73
Location: Timisoara
IP:
Offline

Dupa cum am promis, vin cu poze.

Inainte sa pornesc filtrul

image

Dupa cateva ore

image

De acvariu sa nu ziceti nimic pentru ca urmeaza sa-l schimb, nu este amenajat deloc si povestea e lunga. Am gasit azi si inele de ceramica si voi inlocui tuburile PVC. Eu sunt multumit de ceea ce a iesit si de cum se filtreaza apa.

I'll go as far as my mind can see.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
sami_curpas
Junior member

Joined: 30/09/2010 23:15:54
Messages: 12
Location: oradea
IP:
Offline

Vreau si eu sa imi fac un filtru extern, asta pentru ca voi avea un acvariu de 200 de litri. Am o pompa de bypass, de la cazan, pe care nu o utilizez. E modelul DAB VA 35-130, are 3 trepte de viteze de la 44w la 70w. Am intrat aici sa va intreb daca pot folosi asa ceva pentru filtru. e destul de mare, dar volumul nu conteaza. Nu as vrea sa dau banii pe o pompa noua....
[Yahoo!]
kmol
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2010 23:20:33
Messages: 630
Location: Bucuresti, Pantelimon
IP:
Offline

Daca debitul pompei poate fi reglat cred ca o poti folosi cu succes. Din cate imi amintesc pompele de recirculare au debite de ordinul a cativa metri cubi pe ora deci nu cred ca vrei sa ai acvariu masina de spalat. In alta ordine de idei, va trebui sa modifici proiectul astfel incat pompa sa fie in exterior, pentru ca aceasta nu este submersibila.

Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini.
[Email]
kmol
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2010 23:20:33
Messages: 630
Location: Bucuresti, Pantelimon
IP:
Offline

Am facut ceva "cercetari" ..
Caracteristici tehnice:
- Debit: Q = 0,3 - 3,25 mc/h
- Inaltime de pompare: H = 4 - 0,5 mCA
Asta inseamna ca la nivelul zero (practic furtunul/teava la acelasi nivel cu pompa) debitul va fi de 3,25 mc Ori aproximand acvariul tau la 270 litri rezulta 3250 : 300=12.03 de atatea ori ar fi apa trecuta prin filtru/pompa in decurs de o ora.

Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini.
[Email]
bobiciupe
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/06/2010 23:37:52
Messages: 804
Location: Gherla-Cluj
IP:
Offline

kmol: daca e asa, e enorm de mult. baietii de la denerle recomanda ca debitul fitrului sa fie de 2.5-3 ori volumul acvariului.

Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii
[Email] [Yahoo!]
dj_ando_83
Member

Joined: 14/07/2009 00:58:29
Messages: 200
Location: undeva in arges
IP:
Offline

nu va avea viata prea lunga pompa aia. stiu din experienta. mai mult de 3-4 luni nu va rezista pentru ca trebuie sa mearga non stop. a mea s-a ars. norocul a fost ca era si un tetratec 1200 la acel acvariu . in plus de asta consumul este mult prea mare pentru un acvariu asa mic.
[Email] [Yahoo!]
sami_curpas
Junior member

Joined: 30/09/2010 23:15:54
Messages: 12
Location: oradea
IP:
Offline

Poma mea are 3 trepte de viteze variind de la 70 la 40w. la 40w poate avea debitul injumatatit. Iar, daca il pun in serie cu un releu de timp, sa functioneze de exemplu 30 de minute si sa stea 2 ore, cred ca am rezolvat ceva, nu? Asa si viata pompei se lungeste.... Ori o alimentez la un trafo cu secundarul de 100v: ii voi reduce debitul... trafo am deja. Consumul e o problema, asa-i.... (40w)

This message was edited 1 time. Last update was at 11/10/2010 10:51:04

[Yahoo!]
kmol
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2010 23:20:33
Messages: 630
Location: Bucuresti, Pantelimon
IP:
Offline

sami_curpas wrote:Iar, daca il pun in serie cu un releu de timp, sa functioneze de exemplu 30 de minute si sa stea 2 ore, cred ca am rezolvat ceva, nu?

Da, o cale sigura spre nenorociri. Apa va sta in filtru timp de doua ore, ai toate sansele sa distrugi colonia bacteriana, sa deciclezi acvariul si eventual sa omori pestii Filtrele nu trebuie sa fie oprite decat pentru perioade scurte de timp.

Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini.
[Email]
sorinhc
Member
[Avatar]

Joined: 01/02/2009 21:33:41
Messages: 151
Location: Bucuresti
IP:
Offline

clauss wrote:
image

Poti sa ne spui ce dimensiuni au aceste piese?

Niciodata nu te certa cu un idiot. Te duce la nivelul lui si te bate prin experienta.
[Yahoo!]
sami_curpas
Junior member

Joined: 30/09/2010 23:15:54
Messages: 12
Location: oradea
IP:
Offline

KMOL, draga:
Caracteristici tehnice pompa DAB VA 35/130:
- Debit: Q = 0,3 - 3,25 mc/h
Asta inseamna ca la turatia minima (1 din 3) va avea 0,3 mc per ora, ceea ce inseamna ca intr-o ora acvariul va trece o data si ceva prin filtru... ceea ce e perfect ok, ce zici?
[Yahoo!]
kmol
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2010 23:20:33
Messages: 630
Location: Bucuresti, Pantelimon
IP:
Offline

Din amintirile mele o pompa va avea debitul minim sau egal cu zero fie prin micsorarea fortei care provoaca miscarea fluidului (in cazul nostru micsorarea tensiunii/turatiei) sau prin cresterea inaltimii la care trebuie ridicata coloana de fluid in raport cu pompa. Acum ... tu stii mai bine ce ai acolo si cat de utila iti este pompa...

Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini.
[Email]
sorinhc
Member
[Avatar]

Joined: 01/02/2009 21:33:41
Messages: 151
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ce parere aveti despre etansarea cu Poxilina (la extgerior deoarece este daunatoare mediului acvatic)?

Niciodata nu te certa cu un idiot. Te duce la nivelul lui si te bate prin experienta.
[Yahoo!]
sami_curpas
Junior member

Joined: 30/09/2010 23:15:54
Messages: 12
Location: oradea
IP:
Offline

Eu zic ca daca etanseaza bine, nu e nici o problema. Numa sa nu ajunga in contact cu apa... (pui si tu pe interior silicon de acvarii, ca izolator). Singura necunosctua este: se lipeste poxilina pe plasticul tau, sau nu?
[Yahoo!]
sorinhc
Member
[Avatar]

Joined: 01/02/2009 21:33:41
Messages: 151
Location: Bucuresti
IP:
Offline

sami_curpas wrote: Singura necunosctua este: se lipeste poxilina pe plasticul tau, sau nu?


In nici un caz necunoscuta pt ca este folosita si pt astfel de tevi.

Niciodata nu te certa cu un idiot. Te duce la nivelul lui si te bate prin experienta.
[Yahoo!]
vanila75
Junior member

Joined: 14/01/2009 13:21:48
Messages: 6
Location: Focsani
IP:
Offline

http://vanila75.sunphoto.ro/filtru_extern_homemade#comments

Nu-i frumos ce e frumos
E frumos ce-mi place mie.
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com