[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
construire filtru extern..  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
clauss
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/01/2008 08:53:52
Messages: 500
Location: italia
IP:
Offline

mda, sa incerc sa fiu ceva mai detaliat inainte sa sa spun despre un filtru construit de un acvarist cu mult mai multa experienta decit mine, si anume Traian Dobre. acest tip de filtru merge bine la acvarii de maxim 100 l, la acvariul meu cel vechi de aproape 200 l , desi aveam 2 furtune destul de mari in diametru care aduceau apa din acvariu in filtru , datorita faptului ca filtrul era pozitionat la aceeasi inaltime cu acvariul(obligatorio, pentru ca este un filtru deschis)caderea nu era destul de mare pentru a putea folosii o pompa mai mare de 200l/h , altfel riscam sa ramin fara apa in filtru, deci o capacitate dee filtrare relativ mica pentruun acvariu de 200l. daca in schimb este folosit cu o gaura de supraplin , lucrurile se schimba, se poate pune o pompa mai mare, sau cum am mai spus, este bun pentru acvariile de pina in 100 l
numai bine!

ACVARIUL MEU : http://s586.photobucket.com/albums/ss308/clauss77/?action=view&current=P1020632.jpg
[Email] [Yahoo!]
vanila75
Junior member

Joined: 14/01/2009 13:21:48
Messages: 6
Location: Focsani
IP:
Offline

In magazinul Dedeman am vazut tevi de 25 si de 30 precum si mansoane de legatura. aveau si capace pentru acestea. asa ca .... aviz amatorilor.

Nu-i frumos ce e frumos
E frumos ce-mi place mie.
hulk2738
Member

Joined: 06/05/2009 22:42:05
Messages: 153
Location: Italy
IP:
Offline

mi-am construit si eu acelasi tip de filtru, ca principiu, cu singura deosebire ca eu am folosit o pompa externa iar tubul l-am taiat in 2. o sa explic si de ce am facut asta. am considerat ca lungimea tubului ar micsora mult puterea de trimitere a apei in acvariu de catre pompa. la genul ala de filtru, pozitia ideala este in picioare, caz in care apa ar fi trimisa prin cadere prea jos, solicitand astfel pompa. iarasi, daca pozitionam filtrul pe orizontala, riscam ca lana Perlon si cilindrii porosi ceramici sa "cada", sa se lase spre partea de jos, diminuand considerabil eficacitatea filtrului. am pus in primul tub lana iar sub ea un saculet mic cu cilindri pentru a nu infunda orificul inferior. al doilea cilindru l-am umplut complet cu cilindri ceramici. in partea de sus a celui de-al doilea cilindru am lipit o sita din pvc la 5 cm de orificiul superior astfel incat pompa sa nu traga impuritati.
clauss
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/01/2008 08:53:52
Messages: 500
Location: italia
IP:
Offline

Interesant cum l-ai facut...deja ma gindesc cum a-r fii pentru un acvariu de 500-1000 litri un set de 5-6 tuburi conectate intre ele pline cu diverse medii filtrante si in ultimul sa fie pompa...cred ca a-r face treaba buna , si s-ar ascunde usor in dulap..

ACVARIUL MEU : http://s586.photobucket.com/albums/ss308/clauss77/?action=view&current=P1020632.jpg
[Email] [Yahoo!]
clauss
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/01/2008 08:53:52
Messages: 500
Location: italia
IP:
Offline

si pentru ca tot am chef de "postat" , o sa prezint mai jos constructia filtrului meu extern varianta "semi-hard" , a-si fi vrut sa fie hard dar nu am gasit tot ce-mi trebuia...
si pentru ca vorba multa e saracia omului o sa pun mai jos o insiruire de vreo 30 de poze despre ce si cum...
image image image image image image image





intrucit nu am gasit un capac etans pentru tubul de 160mm pentru partea de jos am improvizat un capac pe care l-am lipit cu silicon, varianta cu reductie si capac de 120 mm ca in partea de sus nu mi-a placut pentru ca i-mi creea dificultati de stabilitate... asa ca in cazul meu intretinerea se face doar prin partea de sus.. image image image image







acum capacul image image image image






dupa ce s-a intarit siliconul suport pentru mediile filtrante am folosit o cutie de inghetata in care am dat diverse gauri aiurea sa treaca apa in voie image image image dupa care au venit mediile filtrante: primul de jos un burete (special de filtre) dens image image poate putin prea presat...image


dupa care un saculet cu inele ceramice, urmat de un alt burete de data aceasta mai rar, un alt saculet de inele de ceramica image urmat apoi de putina vata perlon cu rolul de a impiedica mizeria mai fina sa ajunga la pompa fixata cu o grila de plastic sa stea la locul ei image image





dupa care urmeaza capacul, in care am forat o mica gaura in care am pus un robinet mic prin care scot aerul de sub capac, un artificiu care poate sa lipseasca, nu e obligatoriu, insa are rolul lui... image image image se inchide totul cu grija si neaparat se cosmetizeaza image , iar ca un ultim detaliu , ca sa nu fiu nevoit sa-l desfac prea des am inlocuit acele grile prin care se absorbe apa de la tuburile de tur cu acestea cu gauri mult mai mici image [IMG]http://i586.photobucket




filtrul functioneaza de o saptamina , este supersilentios, nu picura , cantitatea de medii filtrante cred ca este muuult mai mare decit intr-un filtru canistra obisnuit ...sunt comvins ca o sa faca treaba buna image

ACVARIUL MEU : http://s586.photobucket.com/albums/ss308/clauss77/?action=view&current=P1020632.jpg
[Email] [Yahoo!]
geovdovi
Junior member
[Avatar]

Joined: 08/06/2009 19:39:53
Messages: 53
Location: Tulcea
IP:
Offline

Foarte interesant proiect . Pentru un acvariu de aprox. 80l ce pompa recomanzi ? Care este inaltimea tubului ?
[Yahoo!]
clauss
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/01/2008 08:53:52
Messages: 500
Location: italia
IP:
Offline

pentru un acvariu de 80 l cred ca ti-ar fii de ajuns o pompa de 600/H(m-am prins de o chestie, debitele afisate sunt masurate la "gura pompei " nu dupa ce apa este purtata la "x" inaltime sau "x" distanta ), deci presupunem ca folosesti un tub standard de 60 h si 110 diametru, cum aveam eu aici: se vede in fundal in timp ce lucram la cel nou image , deci pompa de 600 o sa-ti dea la iesirea in acvariu aproximativ 350l/h , suficienti pentru cei 80l ai tai

ACVARIUL MEU : http://s586.photobucket.com/albums/ss308/clauss77/?action=view&current=P1020632.jpg
[Email] [Yahoo!]
Mihnea B.
Junior member

Joined: 11/07/2009 17:22:40
Messages: 34
Location: Brasov
IP:
Offline

merge si cu o pompa resun de 2500l ?? ca e mai ieftina si eu o am deja . ma bate gandul sa incerc proiectul tau.
[Yahoo!]
clauss
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/01/2008 08:53:52
Messages: 500
Location: italia
IP:
Offline

sunt comvins...cu unele modificari. intrebarea este ce marime are acvariul tau? eu am una de 1000 l/h si i-mi transforma acvariul in masina de spalat... si are 300l.

ACVARIUL MEU : http://s586.photobucket.com/albums/ss308/clauss77/?action=view&current=P1020632.jpg
[Email] [Yahoo!]
Mihnea B.
Junior member

Joined: 11/07/2009 17:22:40
Messages: 34
Location: Brasov
IP:
Offline

de 180l . dar am limitat puterea lui introducand niste bureti care stau mai fortat in el, asa ca am ajuns undeva la 800-1000l. e un pic de furtuna dar vad ca pestilor le place , in sensul ca inoata in fata filtrului ca pe banda de alergat. :-) am un filtru extern jbl e700 dar ma gandeam sa incerc sa fac si filtrul propus de tine. m-a apucat febra DIY. tocmai lucrez la 2 backgrounduri pe care probabil le voi dona.
[Yahoo!]
glasforex
Member
[Avatar]

Joined: 01/11/2009 22:08:01
Messages: 124
Location: Oradea
IP:
Offline

clauss. daca te rog frumos... poti posta te rog o poza de ansamblu sa vad cu e pozitionata pompa fata de acvariu. sa vad pozitia tuburilor de admisie si evacuare; atat cat si estetica filtrului in varianta finita langa acvariu.

am si eu o pompa de 700l/h si inca una ceva mai mica si ma bate gandul. Mai ales ca materialele alese de tine sa faci filtru arata asa de "industriale". Parca ar fi ceva profesional !

Multumesc mult!!!

This message was edited 1 time. Last update was at 18/11/2009 14:50:52

mihai_2b3
Junior member

Joined: 06/01/2009 10:51:41
Messages: 7
Location: Bucuresti, ROMANIA
IP:
Offline

Caut si eu piese sa ma apuc de mesterit la unu d-asta.
Eheim Pompa Compact 1002 - cel mai ieftin am gasit-o la 105 ron (destul de mult). Cred c-o sa ma orintez spre una mai mica nitel...desi au o problema cu inaltimea...pierd f rpd din l/h odata cu inaltimea...
[Email] [Yahoo!]
vanila75
Junior member

Joined: 14/01/2009 13:21:48
Messages: 6
Location: Focsani
IP:
Offline

azi am definitivat si eu un filtru extern. am folosit teava de 200. as fi vrut sa folosesc teava de 250 dar nu am gasit capace. ca si pompa am folosit una de 1350 l/h. totul este ok. robinetii i-am gasit la bricostore. sunt din plastic. la amorsare , las deschis robinetul de jos (admisie), inchid robinetul de sus (evacuare), deschid robinetul metalic din capac si trag aerul. dupa care las legile fizicii sa-si faca teaba, iese aerul, inchid robinetul metalic, deschid robinetul de evacuare si ........la treaba.
[Thumb - IMG_0041.JPG]

[Thumb - IMG_0042.JPG]

[Thumb - IMG_0043.JPG]

This message was edited 1 time. Last update was at 25/11/2009 15:58:56


Nu-i frumos ce e frumos
E frumos ce-mi place mie.
hulk2738
Member

Joined: 06/05/2009 22:42:05
Messages: 153
Location: Italy
IP:
Offline

pare cam jos filtrul fata de acvariu
hulk2738
Member

Joined: 06/05/2009 22:42:05
Messages: 153
Location: Italy
IP:
Offline

alta varianta
http://img6.imageshack.us/content.php?page=done&l=img6/639/dsc0169wr.jpg&via=mupload
http://img704.imageshack.us/content.php?page=done&l=img704/3446/dsc0170o.jpg&via=mupload
vanila75
Junior member

Joined: 14/01/2009 13:21:48
Messages: 6
Location: Focsani
IP:
Offline

inaltimea la care urca apa este de doar 80 cm. nu cred ca mai am 1350 l/h dar 1000 tot sunt. fotografia a fost facuta ca sa detaliez cat de cat filtrul. toate cele bune. arata destul de bine si filtrul tau. la urma urmei sa-si faca treaba. mutlumim pentru idee domnului CLAUSS. de retinut iesirea este la partea superioara.

This message was edited 1 time. Last update was at 07/12/2009 21:40:17


Nu-i frumos ce e frumos
E frumos ce-mi place mie.
ekosekthor
Junior member
[Avatar]
Joined: 23/05/2010 18:47:59
Messages: 73
Location: Timisoara
IP:
Offline

Vreau sa-mi fac si eu filtru asemanator si nu vreau sa deschid alt topic asa ca pun intrebarile aici.

1. Am luat o pompa de apa de 600l/h pentru viitorul acvariu de 60 litri. Presupun ca este potrivita la volumul acvariului.
2. As vrea sa nu folosesc un tub de 50cm pentru ca este prea inalt pentru locul unde vreau sa-l amplasez. Are ceva daca il fac doar de 25 cm dar cu diametrul mai mare de 11cm?
3. Vreau sa inversez ordine componentelor din filtru. Adica pompa sa fie la fund si apa trasa dina cvariu sa vina de sus in jos. Are ceva? Ma gandeam sa inversez ordinea pentru ca materialele din interior presupun ca trebuie sa le curat din cand in cand sau sa le schimb (oricum mai des ca pompa ) si daca sunt la suprafata e mult mai usor si nu trebuie sa scot tot ca sa ajung la stratul care trebuie schimbat cel mai des (vata din cate am inteles). Atasez si o schita:

image

Sau este totusi mai bine sa nu pun pompa la baza filtrului ci sa o las deasupra? Daca da, de ce?

4. Daca pot continua cu aceasta configuratie, ce materiale trebuie sa folosesc? As fi recunoscator sa primesc un raspuns nu un link spre butonul SEARCH pentru ca l-am folosit deja dar am vazut N modele de filtre cu N materiale de filtrat in N ordini incat nu mai stiu dupa care sa ma iau.

Multumesc.

I'll go as far as my mind can see.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
bladexp
Unripe member

Joined: 08/06/2010 13:10:01
Messages: 1
IP:
Offline

Salut.
Cel mai usor ar fi sa te uiti pe internet la ordinea materialelor filtrante pe care o au filtrele profesionale, de exemplu:
http://www.tetra.de/tetra/go/EB6518D815C55F9A8DE47C4CC1E53FBD/?lang_id=2 .
Si eu am facut un astfel de filtru. La mine apa intra prin partea de jos si intalneste urmatoarele medii filtrante: apa de la acvariu tur>inele ceramice>burete fin> bile siliciu> burete>burete,(carbune activ-daca nu folosesti fertilizante pentru plante, burete)> vata perlon> burete> plastic perforat sustinere pompa>pompa >capac> retur spre acvariu.
Initial am avut si un strat de carbune activ dar am renuntat la el pentru ca imi absorbea aproape in totalitate produsele de fertilizare pe care le introduceam pentru plante. Probabil ca o sa il mai pun din cand in cand(la 3 luni cate o saptamana). Filtrul se demonteaza foarte usor
Am o pompa EHEIM 600l/h pe care o aveam de la un sistem de watercooling pentru PC.
Acvariul(80l si inaltimea de 45cm) sta pe o masuta la inaltimea de 80 cm. Filtrul are 70cm H si 11 cm diametru si e chiar sub acvariu. Pompa este pusa in afara filtrului la acelasi nivel cu capatul superior al acestuia.
Dupa toate mediile filtrante am masurat un debit de 280l/H adica imi cicleaza tot acvariul de 3,5 ori intr-o ora ceea ce este super. Apa este tot timpul
Am sa atasez in weekend niste poze.
hulk2738
Member

Joined: 06/05/2009 22:42:05
Messages: 153
Location: Italy
IP:
Offline

ekosekthor wrote:Vreau sa-mi fac si eu filtru asemanator si nu vreau sa deschid alt topic asa ca pun intrebarile aici.

1. Am luat o pompa de apa de 600l/h pentru viitorul acvariu de 60 litri. Presupun ca este potrivita la volumul acvariului.
2. As vrea sa nu folosesc un tub de 50cm pentru ca este prea inalt pentru locul unde vreau sa-l amplasez. Are ceva daca il fac doar de 25 cm dar cu diametrul mai mare de 11cm?
3. Vreau sa inversez ordine componentelor din filtru. Adica pompa sa fie la fund si apa trasa dina cvariu sa vina de sus in jos. Are ceva? Ma gandeam sa inversez ordinea pentru ca materialele din interior presupun ca trebuie sa le curat din cand in cand sau sa le schimb (oricum mai des ca pompa ) si daca sunt la suprafata e mult mai usor si nu trebuie sa scot tot ca sa ajung la stratul care trebuie schimbat cel mai des (vata din cate am inteles). Atasez si o schita:

image

Sau este totusi mai bine sa nu pun pompa la baza filtrului ci sa o las deasupra? Daca da, de ce?

4. Daca pot continua cu aceasta configuratie, ce materiale trebuie sa folosesc? As fi recunoscator sa primesc un raspuns nu un link spre butonul SEARCH pentru ca l-am folosit deja dar am vazut N modele de filtre cu N materiale de filtrat in N ordini incat nu mai stiu dupa care sa ma iau.

Multumesc.

Eu in locul tau nu as pune pompa acolo pe fundul filtrului. Se va aduna tot balegarul din acvariu+ reziduuri etc in ea care vor trece de lana sintetica, cu problemele respective. Mi-am construit si eu un filtru extern format din 2 piese puse una langa alta: una cu lana sintetica, cealalta cu inelele ceramice si ce mai vrei tu (carbuni, rasini etc). Pompa am atasat-o la capatul de sus al celui de-al doilea tub, un pic extern (am crezut ca asa, daca nu sta mereu in apa, va avea viata mai lunga). Toate legaturile dintre componente le-am facut cu racorduri de gradinarit "GARDENA" sau "CLABER" si crede-ma ca de 1 an si jumate nu am avut nicio problema. MARELE AVANTAJ e ca totul se poate demonta in piese mici in cateva secunde atunci cand vrei sa cureti tuburile. De asemenea, preturile sunt accesibile. Sunt niste poze in acest topic.

This message was edited 2 times. Last update was at 24/06/2010 22:12:47

ekosekthor
Junior member
[Avatar]
Joined: 23/05/2010 18:47:59
Messages: 73
Location: Timisoara
IP:
Offline

Bun, am renuntat la ideea de a inversa ordinea componentelor. Am cumparat adaptoarele pentru furtune si robinet care urmeaza sa le pun pe filtru. Le-am luat din kaufland la 7 lei toate. Mult mai ieftin decat in alte parti. Robinetul a fost 4.5 ron fata de 35 in alte locuri. Acel robinet mi se pare perfect pentru ca imi permite sa controlez/opresc debitul de apa dat de pompa si sa scot aerul din filtru.

image

Acum, alte intrebari:

1. Acele tuburi de ceramica trebuie sa fie neaparat ca cele folosite de clauss ? Intreb asta pentru ca am vazut la altii ca foloseau fie paie de suc sau tuburi berman/pvc taiate in bucati de cate 2-3 cm lungime. Are vreo importanta materialul din care sunt facute aceste tuburi? Evident nu ma gandesc la tevi de cupru sau alte materiale care pot avea cine stie ce reactii chimice la contactul cu apa, dar daca e vorba de pvc de exeplu are ceva?

2. Filtrul va avea 25cm inaltime si ma gandeam sa il impart asa:
10cm pentru pompa
3cm pentru vata
3cm pentru burete cu densitate mai mare (ca cel de spalat vase sa zicem)
4cm pentru burete cu densitate mai mica (cel cu gauri mai mari)
5cm pentru acele tuburi

Pot continua cu aceasta ordine si cu marimile de mai sus? Daca nu, ce trebuie sa schimb?

3. Unde sa amplasez capatul de furtun care trage apa in filtru ca sa am parte de o filtrare cat mai buna? Mai trebuie sa adaug inca ceva la capatul furtunului? Sa-i pun un dop si sa fac niste gauri pe o portiune de cativa cm?

4. Cum sa fie capatul de furtun care baga apa inapoi? sa il montez pe lungimea acvariului la supratafa apei si sa dau niste gauri pe orizontala astfel incat sa faca valuri sau pur si simplu il pun intr-un colt de acvariu scufundat 2-3cm?

Mai trebuie sa iau doar teava, capace si materialele din interior apoi ma apuc de treaba.


I'll go as far as my mind can see.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com