[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Set-up acvariu Juwel Rio 125  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Daniela76
Member
[Avatar]

Joined: 14/01/2012 22:21:35
Messages: 209
Location: Bruxelles
IP:
Offline

kirucd Scuze pentru intarziere, am muncit pe plantatie pana acum
Multumesc mult pentru lamuriri, eu ma speriasem tare cu variatiile astea de PH. Acum am PH 7 la KH 5. Vreau sa merg pana la un 6,9. Acum sa ma scuzi daca nu sunt bine informata, stiu ca Discusilor le trebuie un PH cu cat mai mic, e cu atat mai bine pentru ei. Pestisorii mei au ca limita inferioara un 6,5. De mentionat ca bietii de ei, au fost crescuti in apa de aici cu PH 8 si GH 23-24. Stiu ca pentru plante o minima aditie de CO2 e undeva intre 15-25 mg/l. Daca scad KH-ul, ceea ce n-ar fi tocmai rau pentru ca o sa am implicit si un GH mai mic (am 12 acum). Deci am sa merg la un KH 4 unde am sa pot avea un PH 6,8 cu o aditie de 20 mg CO2.

Referitor la calculatorul tau, avand in vedere ce poate, chiar isi merita banii. Intentionez sa-mi achizitionez si eu unul cand am sa am spatiu pentru un acvariu mai serios. De aceea voiam sa te intreb, pe langa toate acestea poate programa si schimbarea apei si aditie de fertilizanti? Stiu ca exista modele care pot fi comandate prin internet. M-ar interesa pentru ca pe la anul as vrea sa dau si eu o fuga prin tara si n-as vrea sa am surprize neplacute la intoarcere.

In alta ordine de idei, nu prea scap de alge.
viulian am observat ca avem exact aceleasi soiuri. E explicabil, aceeasi apa...
Cred ca la mine mai este si o problema de lumina, am 2 Special Plant, 1 Color Plus. Am vazut la jurnalul lui stefanp (poate mai arunca un ochi si pe la mine) ca atunci cand plantele cresc in inaltime (cazul Cryptocorynelor mele) si cand distanta internodala este mare (cazul Bacopei caroliniana), inseamna ca nu e destula lumina. Daca presupunerile mele sunt corecte, ar trebui sa ma grabesc un pic sa adaug inca un neon un Amazon Day. Ce parere aveti?
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Un KH de 4 cred ca e ok si le va fi mai bine plantelor

Calculatorul poate sa faca inclusiv ceea ce ai spus tu, si nu numai, si altele. Dar cu cat vrei mai multe cu atat
va trebui sa mai adaugi diferite module. Pentru schimbul automat si recompletare automata de apa nu ai
nevoie decat de 2 senzori de nivel, care nici nu sint extrem de scumpi. Dar pentru aditii programate ai nevoie
de pompe peristaltice care au pret destul de mare. In orice caz calculatorul este o alternativa, mai ales cand
esti plecat de acasa.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Daniela76
Member
[Avatar]

Joined: 14/01/2012 22:21:35
Messages: 209
Location: Bruxelles
IP:
Offline

kirucd Imi poti recomanda un site, sa vad ceva preturi si de ce module as avea nevoie? As vrea ceva cat de cat de calitate sa nu ma lase "caruta in drum" cand mi-e lumea mai draga.

Acum daca tot suntem la capitolul tehnica, problema mea cu algele cred ca vine si de la o filtrare insuficienta. Am multi pesti, cred ca-mi trebuie si un filtru extern. Ce-mi poti recomanda? As vrea unul sa faca fata la 125 l dar nu cu un debit foarte mare ca 2 filtre s-ar putea sa-mi scoata plantele . Eventual cu debit reglabil. Ceva care sa tina... Stii cum e, "n-am bani pentru lucruri ieftine".

Multumesc inca o data pentru rabdarea de care dai dovada.

This message was edited 1 time. Last update was at 18/04/2012 11:15:31

viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Nu ai filtru extern ?

Eu folosesc Eheim Ecco Pro 130 si 200 - http://www.eheim.de/eheim/inhalte/index.jsp?key=liniendetail_32311_ehen

Eheim nu au asa mare putere sa smulga plantele folosesc pe cel de 130 la un acvariu de 16L si debitul se poate regla inchizand un pic robinetul de OUT (musai out-ul, nu in-ul). De asemenea, nu stiu daca vine cu un dop pentru spray bar - s-ar putea sa fii nevoita sa cumperi separat si dop daca vrei.

Pe net cred ca sunt cu vreo 20-30 euro mai ieftine cred.

Au autoamorsare (dar vin cam uscate un pic si amorsarea e grea, folosesc niste vasilina siliconica la spray si culiseaza suuuper usor dupa).

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Detalii despre calculator gasesti pe siteul producatorului

http://www.aquariumcomputer.com/System__E_/system__e_.html

Iar un site online de unde eu cumpar si au preturi bunicele este

http://www.sewatec.de


Daca ai nelamuriri imi spui ce vrei sa faci si iti spun eu ce ti-ar trebui sa cumperi.
Pentru inceput este suficient setul de baza plus 2 senzori de nivel.

La capitolul filtrare si eu as merge pe Eheim, ce ti-a recomandat Iulian este ok cred.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Daniela76
Member
[Avatar]

Joined: 14/01/2012 22:21:35
Messages: 209
Location: Bruxelles
IP:
Offline

Aha, multam', in cazul asta il pot lua pe vecinul lui mai mare sa-l pot folosi si la un acvariu mai voluminos, ma gandeam la Eheim Ecco pro 200. Daca are debit reglabil, e super. Tu unde l-ai comandat pe al tau?
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9468
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Iti urmaresc topicul, dar n-am postat caci raspunsurile ti le ofera deja doi domni priceputi

Legat de distanta internodala, n-am gasit lucrul asta spus de cineva pe-aici, insa cred ca se aplica si in cazul plantelor acvatice la fel cum se aplica in cazul plantelor de uscat. Lipsa luminii provoaca marirea distantei dintre noduri si marirea frunzei, in incercarea ei de a se lungi (ajunge cat mai sus) si a capta lumina cat mai multa (de asta mareste frunza). Acum, marirea frunzelor n-ar fi o problema prea mare, insa distanta internodala intr-adevar e o chestie deranjanta.
Ce pot sa spun in sustinerea ideii asteia e ca am observat ca partea de sus a plantelor (implicit mai aproape de lampa) intotdeauna are frunzele mai apropiate.

Acum, tu ai 3 neoane de 24 W parca nu? La 125 de litri poate sa fie cam putin, dar depinde si de ce si cate plante ai. Daca bazinul e plantat bine, ai putea mari cantitatea de lumina, dar daca nu s-ar putea sa dai in alte probleme si alge zici ca ai. Eu am pornit-o usurel si prefer sa fie plantele oleaca mai labartate decat sa ma invadeze algele.

Tine cont totusi ca odata cu cresterea intensitatii luminii, va trebui sa cresti proportional si cantitatea de co2 si fertilizanti. Nu mai stiu cu ce fertilizezi.

Mai multe la capitolul asta poate te mai indruma cei cu ceva mai multa experienta in domeniu. Poate cand mai intra faraonu' pe forum arunca o privire aici.


Legat de kh, la mine e 11 valoarea lui in bazin. Si totusi am ph-ul 7, cateodata un pic sub. TU la un kh de 4, ar trebui sa ai ph ul undeva pe la 6.7 ca sa ai 20 ppm de co2. Dar nu-i rau sa te duci chiar si pe la 30 ppm. Baga mai cu incredere, dar fii totusi atenta la pesti si vezi cat iti dau ei voie.

Pentru filtrare, daca inca mai ai pestii din primul post, e clar ca iti trebuie un extern. La bazinul meu de 124 litri brut, vreo 100 net, am un eheim 2224. Isi face treaba super. L-am suplimentat cu un intern pt filtrare mecanica si am scos perlonul din canistra ca sa nu fiu nevoit sa o desfac prea des. M-a costat 550 RON. Si pe langa ca isi face treaba bine, e si extrem de silentios. Il aud doar daca apropii urechea la 10 cm de el. Altfel, nici nu stii ca e in priza.
Pe de alta parte, daca vrei ceva mai ieftin, mai am un jbl e700 la un alt acvariu (are acelasi debit ca si eheim ul). Nu mai stiu exact pretul de nou (eu l-am luat SH) dar parca e undeva la 380-400 ron (varianta e700 e mai ieftina, dar s-ar putea sa nu mai gasesti nou asa ca va trebuie sa iei e701, o idee mai scump, dar cu un consum de curent mai mic). Isi face si el treaba bine si e de asemenea silentios.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Se pare ca si CO2, fertilizarea, temperatura au influenta asupra lungimii intrenodurilor (si a ridicarii sau nu a plantelor covor).
In apa calda nevoie de lumina (si de CO2 si de fertilizanti) creste, am observat ca odata cu cresterea temperaturii (de regula vara) incepe sa creasca distanta dintre noduri (in conditiile nemodificarii luminii, debitului de CO2 si a fertilizarii).
A intretine un acvariu plantat la temperatura mare mi se pare asemanator cu a conduce o masina la viteza mare ....... e cu atit mai dificil si mai riscant cu cit viteza e mai mare (si invers). Pina la urma temperatura este viteza termica.
Cele mai scurte si indesate plante le-am avut la temperatura mica (19-20 C).

Poze: smilie ... Poze cu plante
Daniela76
Member
[Avatar]

Joined: 14/01/2012 22:21:35
Messages: 209
Location: Bruxelles
IP:
Offline

kirucd O sa am multe intrebari dar le aman un pic. Urgenta acum este filtrul extern si, sa vedem, lumina.
viulian Nu am filtru extern pentru ca pana acum cel intern facea fata cu brio, la pestii pe care ii aveam (cei din primul post), apa era lacrima.
A trebuit sa mai adaug pesti (ba era nevoie de o femela, ba de un mascul). Acum o sa fiu nevoita sa mai adaug niste masculi de zebra, am putini la numarul de femele. Nu-mi depun si e destul de periculos- femelele de zebra pot muri.
Desi sunt insuprapopulatie, nu am probleme cu pestii, pana acum si vreau sa evit sa am.

stefanp Multumesc pentru sfaturi, iti urmaresc si eu topicul, e superb acvariul. Ai facut o treaba excelenta. Mie nu-mi place cand tunzi plantele, "jungla" aceea de care te plangi, are mult farmec. In fine, gusturile nu se discuta
Il astept si pe maritul nostru Faraon, daca are timp. Pana atunci pun niste poze cu alge, masa de plante. De mentionat ca astept doua Cryptocoryne Flamingo, le-am facut loc in fata.
[Thumb - S6004756.JPG]

[Thumb - S6004757.JPG]

This message was edited 1 time. Last update was at 18/04/2012 13:07:12

Daniela76
Member
[Avatar]

Joined: 14/01/2012 22:21:35
Messages: 209
Location: Bruxelles
IP:
Offline

Distanta mare internodala + alge:
[Thumb - S6004758.JPG]

[Thumb - S6004759.JPG]

This message was edited 3 times. Last update was at 18/04/2012 13:11:04

kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ai mult prea putine plante si asta este un motiv pentru alge. Ar trebui sa ai de 3 ori mai multe plante decat se vede
in poze
Incearca o suprapopulare cu plante, din care vei alege peste o perioada doar ce iti place.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Da, +1 la kirucd - si eu am zis asta AICI, punctul 1).
Si filtrul extern supradimensionat. Tin Eheim Ecco Pro 200 (facut pentru 100-200 litri) la 30L.


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Daniela76
Member
[Avatar]

Joined: 14/01/2012 22:21:35
Messages: 209
Location: Bruxelles
IP:
Offline

Da, o sa mai adaug plante desi am unele micute pe care ma tem ca le vor acoperi cele mai mari... Nu prea e spatiu, mama ei de treaba. Imediat am sa pun poez cu acvariul de 60 l, acolo nu am CO2, adaug numai lichid. Ma supara si pe acolo algele dar plantele merg mult mai bine: 1) sunt mai putin pretentioase; 2) am aproape w/l (24x2 la vreo 56 l).
Acvariu mare 28x3 la 125 (reali poate 118). Si o alta diferenta, acolo am un singur neon Special Plant, la acvariul mare am 2.
Daniela76
Member
[Avatar]

Joined: 14/01/2012 22:21:35
Messages: 209
Location: Bruxelles
IP:
Offline

Ups, deci tu ai filtru de 200 la 30l. Eu cat sa pun la 125? Eventual sa-l pot folosi si la un acvariu mai mare peste 300 (intentionez sa am 2 externe si acolo).
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Daca mi-as lua pentru viitor, as merge pe Eheim Ecco Pro 300 -> http://www.zooplus.be/shop/poissons/filtre_accessoires_aquarium/filtre_exterieur_aquarium/filtre_hagen_aquarium/149842 (100 euros).

Mai muta filtrare nu strica niciodata si ai si loc de manevra (eu am luat cel de 200 pentru ca la reef trebuie sa pun o gramada de materiale filtrante - si sa am loc - iar curentul mare care il face [later edit: intr-un acvariu asa mic] nu strica de asemenea).
Dar mai bine sa fie bacterii care sa compenseze cand pleci in vacante, dai mai multa mancare, sau n-ai chef sa faci curat o saptamana in acvariu. Asa stiu ca stau linistit si eu si pestanii

This message was edited 1 time. Last update was at 18/04/2012 14:33:53


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Daniela76
Member
[Avatar]

Joined: 14/01/2012 22:21:35
Messages: 209
Location: Bruxelles
IP:
Offline

Multumesc Faraoane pentru precizari. Am o temperatura de 25. O mai scad la 24, mai putin imi tremura pestisorii de frig

Legat de filtru:ma uit si la parerile astora de pe Zooplus, vad ca de Eheim Ecco Pro 300 se cam plange lumea de calitatea plasticului. In schimb vad la Eheim Professionel 3 e 2076 laude la superlativ... Mie mi-a cam luat ochii mai ales ca merge si la calculator. Ce sa fac?

Sper pentru restul ca intelegeti un pic franceza (nu-i greu)

http://www.zooplus.be/shop/poissons/filtre_accessoires_aquarium/eheim_filtres_pompes_aquarium/14329/149845

This message was edited 3 times. Last update was at 18/04/2012 16:13:54

viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Nu are probleme cu plasticul eu am 3 din astea

Doar ca oamenii nu stiu sa intretina garnituri, iti iei de la orice magazin de constructii un mic spray de vaselina siliconica pe toata garnitura.
Si sunt doar vreo 2 care se vaita ca nu mai merge si e drept ca daca se usuca e greu si aveam si eu aceiasi parere pana am aflat de vaselina asta.

Dar exista si despre propunerea ta reviewuri negative: http://www.amazon.com/Eheim-Professionel-Electronic-External-Filter/product-reviews/B001EUI1OM/ref=dp_top_cm_cr_acr_txt?ie=UTF8&showViewpoints=1


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Daniela76
Member
[Avatar]

Joined: 14/01/2012 22:21:35
Messages: 209
Location: Bruxelles
IP:
Offline

Acum chiar sunt in dilema, EHEIM Professional 3e 2076 External Electronic pare un superfiltru si toata lumea il lauda la inceput. Dar daca peste un an patesc si eu ca americanii de pe Amazon? Mai coasta si o gramada de bani. Cele pe care le ai tu functioneaza. De cat timp le ai?
Daniela76
Member
[Avatar]

Joined: 14/01/2012 22:21:35
Messages: 209
Location: Bruxelles
IP:
Offline

Pana la urma m-am decis la un EHEIM Professional 3e 2078 External Electronic Si pt ca o sa fie destul de scump sa-l comand cu interfata, o sa-l comand mai incolo cand iau leafa.

Noutatile ar fi urmatoarele, am mai adaugat cateva plante, cresc foarte frumos, nimic de zis. Inca nu am scapat complet de alge

Ca sa nu mai deschid alt topic, am sa postez aici resetarea acvariului de 60 L.
Dimensiuni: 60x30x30
Lumina 2x24w Dennerle (Color plus + Special Plant)
Filtru si incalzire, chinezariile din dotare dar care fac fata pana acum.
Substrat de la Sera + Flamingo granulatie 1-3 mm. Pastile fertilizante de la Dennerle, fertilizarea de la aceeasi firma si carbon lichid.
Plante:
Anubias barteri var. nana;
Bacopa caroliniana;
Cabomba caroliniana;
Cladophora vadorum;
Cryptocoryne parva;
Egeria densa;
Limnophila sessiliflora;
Ludwigia Peruensis (probabil);
Hemianthus Cuba (probabil);
Hygrophila corymbosa 'Angustifolia';
Vallisneria spiralis.

Pesti:
Barbus Rosa 2 (M+F) voalati (Puntius conchonius);
Molly 1 mascul negru Lyra + femela galbena:
Betta splendens 1M;
Phenacogrammus Interruptus 1M;
Ancistrus Albinos (F probabil).

Apa:
PH 7
GH 10
NH4/NH3 0,1
KH 6.

Sfaturile, criticile sunt binevenite


[Thumb - S6004769.JPG]

[Thumb - S6004785.JPG]

This message was edited 2 times. Last update was at 26/04/2012 23:51:03

viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Daniela76 wrote:Acum chiar sunt in dilema, EHEIM Professional 3e 2076 External Electronic pare un superfiltru si toata lumea il lauda la inceput. Dar daca peste un an patesc si eu ca americanii de pe Amazon? Mai coasta si o gramada de bani. Cele pe care le ai tu functioneaza. De cat timp le ai?


Scuze, dar abia acum am vazut mesajul scris mai dedemult - n-am fost pe faza
Cel mai vechi cred ca are jumatate de an. Si mergea greu (cum probabil si Eheim-ul tau o sa mearga) fiindca sunt uscate. Si m-am chinuit asa, credeam ca-l rup dar a rezistat si mi-a castigat respectul.
Ulterior am avut probleme cu garnitura de la un mini CO2 - am descris aici) - si tot citind am aflat de garnituri si de vasilina siliconica si mi-am cumparat. Si la prima curatenie i-am pus si nu mi-a venit sa cred cat de usor poate sa mearga, floare la ureche, amorsezi cu un deget.

Parerea mea ar fi sa incepi cu unul ieftin si sa vezi cum e, si sa-ti dai seama ulterior daca ai intr-adevar nevoie de gizmo-uri .. Avantajul la unul mare e ca il poti avea la orice acvariu mare apoi, nu esti limitata. Trebuie sa cumperi si niste perlon de schimb, ca sa il ai si sa nu stai sa alergi cand ai nevoie).

Acvariul de 60L o sa fie super insa si o sa tunzi cam des din pacate, inaltimea de 30cm pare asa 'just perfect' cand te uiti, dar cu 3-4 cm substrat, o sa tunzi saptamanal la plante. Ar merge un Ecco Pro 130 pentru el daca nu chiar 200 ca sa stai linistita.
La pesti insa, cred ca trebuie sa renunti la brabus sau la betta - betta e foarte domn asa si agasabil usor - chiar si pe wiki scrie "[Brabus] are thus not recommended for tanks with slower, more peaceful fishes such as bettas, gouramis, angelfish and others with long, flowing fins.".

Succes!

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com