- Pe ambele placi, in zona dinspre mijlocul bazinului (cum ar veni), la aproape 20 de cm sub nivelul apei, am lasat 2 portiuni unde am pus doar piatra "mica".
- Acolo voi putea gauri backgroundul, cu o carota pe "masura" magnetului de la pompe.
- M-am invartit de inca o pompa din aia Jebao WP-40 (13.000 litri/ora)... second-hand, dar nefolosita. Pret "de prieteni" - Lipesc magnetul de geamul din spate, cu ceva silicon... ca sa nu se deplaseze, cand scot pompele "la curatenie".
- Intre cele 2 pompe, o sa fie cam 25 cm distanta... vor fi orientate sa bata stanga-dreapta.
Prefer solutia asta, cu 2 pompe centrale care bat spre capetele bazinului.
Alternativa ar fi fost cu pompele montate "pe laterale"...
- asa am avut pana acum si ma enerva ingrozitor "felul in care se vedea" toata manevra. Intram in camera si primul lucru care se vedea in acvariu era spatele unei pompe!
- in felul in care m-am gandit acum, o sa am lateralele libere... geamul lateral ramane liber si se poate privi prin el fara ca privirea sa se agate de ceva.
Daca ideea asta (cu 2 pompe pe centru) nu este destul de eficienta, am si o solutie de avarie: o sa montez o a 3-a pompa, pe laterala cu overflowul, ca sa bata "in lungul bazinului.
Eu unul nu vad de ce n-ar fi bine cu ele pe mijloc dar nu cred ca-ti ajung doar 2 avand in vedere ca bazinu-i maricel.
Poti sa te invarti de pe acum de a 3-a....cine stie, daca vrei curenti variati, fara depuneri si zgomot mai putin (turatie mai mica la pompa) poate si de-a 4-a.
Toate astea le vezi mult mai bine la fata locului cu pompele pornite, ai o gramada de specialisti care roiesc in jurul tau, nu dupa tzuica ....sper
Nu stiu ce sa zic, om trai si-om vedea... am mers pe ideea urmatoare:
- in capatul din stanga = overflow
- in capatul din dreapta = refularea pompei de recirculare din sump (5.000 litri/ora)
- pe mijloc, cele 2 pompe... orientate "spate-n spate", cum ar veni.
Fiecare pompa are de acoperit o arie de ~ 90 x 40-45 cm patrati... pompele astea sunt puternice, eu cred ca vor face fata.
Hehe, in sfarsit te-am facut sa scrii pe forum, dupa aproape un an de zile de cand ti-am activat contul.
For all: Userul Aiptasia_Free este prietenul meu Radu, v-am tot povestit de el pe-aici... randurile astea ii tin loc de "prezentare", de altfel, deja il cunosc toti cei care mai vin pe la bere... Radu a fost primul care si-a facut background "pe ciment":
in 29 mai 2013, koala wrote:...
- adezivul acela e special facut pentru medii permanent umede (http://www.ceresit.ro/adeziv-flexibil-placi-ceramice-piatra-naturala-ceresit-cm-25.html),
- in momentul in care se intareste, formeaza o suprafata complet inerta,
- ideea utilizarii lui nu imi apartine... am un prieten (Radu) al carui bazin are tot spatele "tapetat" in acest fel. Fara probleme!...
Iar sistemul cu pompe de valuri "centrale" functioneaza deja la el de peste un an de zile. M-a ajutat cu toata electrica / electronica de la acvariul mic (leduri, prize, autocompletare, surse, plm)... si-o sa ma ajute si la asta mare, ca asa fac prietenii. Este, Grase?
Nu-i prea place lui sa intre pe forumuri, da' a fost curios sa vada pozele cu backgroundul... ca azi n-a vrut deloc sa stea pe langa noi, pe motiv ca "bah, n-am cu ce sa te-ajut, trebuie sa-ti asezi pietrele dupa gustul tau!". Ce-i corect, e corect!
This message was edited 1 time. Last update was at 24/01/2014 09:17:49
Hehe, am pierdut actiunea, arata bine fundalul, felicitari pt alegerea de a ramane la marin.
Pompele nu ar trebui cumva orientate spre overflow, sa arunce mizeria din bazin in sump ? Oricum ideea e buna, topicul asta o sa fie manual pt urmatorul meu bazin Bafta!
@YDarius: Dupa cum am spus, am vazut sistemul mergand bine intr-un acvariu oarecum similar cu al meu...
@Sebi: Merci!
O sa incerc sa pun acelasi tip de leduri ca la bazinul mic, asa ca am "coralinizarea" asigurata
Dan P wrote:Maestre nu faci topicul Pay per Wiew??
Nope, ca va stiu de mult si-mi sunteti simpatici ...
@Shubi: Stii cum e, mai dezmortim atmosfera... mai facem o gluma... mai incepem cate-un proiect. Plm, unii dintre noi ne cunoastem de peste 20 de ani .
Gabriel wrote:Urmatorul meu bazin va avea background. Am zis.
Pe undeva pe aici este si Koala: acest background va avea un bazin. A zis
Iese super
P.S. si nu mai aduceti aminte de numarul de ani
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Bah, e clar ca backgroundu' trebuie facut in tihna, fara graba.
- cauti pietrele, le alegi, le studiezi...
- tre' sa ai toate pietroaiele la indemana, gata socotite si pritocite... sa nu te trezesti ca cimentul e proaspat turnat, iar tie nu-ti ajung / nu-ti convin pietrele.
- iei cimentul, faci rost de restu' materialelor: plasa de plastic, folie, placi de rigips, tabla subtire, etc.
- pregatesti forma, masori de 2 ori ...
Dupa ce e gata uscat (1-2 saptamani), trebuie spalat in cateva ape... cam asta e toata manevra.
Eu cred ca avantajele sunt evidente:
- umpli peretele din spate cu o suprafata imensa de piatra -> colonizare cu bacterii + "pasune" pentru pesti + refugiu pentru tot soiul de "aratari".
- pentru amatorii de corali, ofera o suprafata imensa si "vizibila 100%" pe care se pot agata fragurile... la diferite inaltimi, functie de coral.
- estetic vorbind, arata mult mai bine decat un perete gol.
- coralina devine prietenul acvaristului ... nu te mai chinui cu raclete si magneti!
@all: Cu ajutorul lui Gabriel (care a facut comanda in Germania si s-a ocupat de colet) ... cu ajutorul soferilor de pe masinile de marfa (care au facut transportul Constanta-Bucuresti)... si, nu in ultimul rand, cu ajutorul bunului Dumnezeu (care nu a lasat ninsoarea "sa ingroape tara")... ei bine, am intrat in posesia unei cutii cu bunatati:
Din punctul meu de vedere sistemul asta-i putin cu cantec ori explicatia montajului e aiurea, adica.....trebuie sa ai 2 garnituri in interiorul acvariului pentru fiecare teava de legatura de la compartimentul cu pieptenele altfel risti scurgeri (una in interiorul compartimentului cu piaptan iar alta lipita de sticla), in exterior trebuie o garnitua intre sticla si carcasa animalului iar piulita ce strange cele 2 compartimente trebuie sa strang din interiorul compartimentului animal, cam asa o vad eu altfel e cu "lic-areala". Oricum cred ca mult mai ieftin iesi sa folosesti doar un compartiment cu piaptan la interior si animal din sticla la exterior.
koala wrote:@all: Cu ajutorul lui Gabriel (care a facut comanda in Germania si s-a ocupat de colet) ... cu ajutorul soferilor de pe masinile de marfa (care au facut transportul Constanta-Bucuresti)... si, nu in ultimul rand, cu ajutorul bunului Dumnezeu (care nu a lasat ninsoarea "sa ingroape tara")... ei bine, am intrat in posesia unei cutii cu bunatati:
Nu stiu cum ai aliniat astrele dar neamtul a expediat coletul Luni si Joi a ajuns la mine ceea ce mie personal nu mi s-a intamplat vreodata de cand comand la magazinul asta
sau de pe oricare altul din Germania [exceptie facand desigur comenzile de corali/animale vii]. Intotdeauna le-am primit dupa 6-7zile din care cel putin o zi in Romania
Shubi wrote:Din punctul meu de vedere sistemul asta-i putin cu cantec ori explicatia montajului e aiurea, adica.....trebuie sa ai 2 garnituri in interiorul acvariului pentru fiecare teava de legatura de la compartimentul cu pieptenele altfel risti scurgeri (una in interiorul compartimentului cu piaptan iar alta lipita de sticla), in exterior trebuie o garnitua intre sticla si carcasa animalului iar piulita ce strange cele 2 compartimente trebuie sa strang din interiorul compartimentului animal, cam asa o vad eu altfel e cu "lic-areala". Oricum cred ca mult mai ieftin iesi sa folosesti doar un compartiment cu piaptan la interior si animal din sticla la exterior.
Sistemul va fi mai simplu si mai sigur decat ce se vede in video, cutia exterioara unde sint fitingurile de la
bean animal va fi din sticla lipita pe lateralul acvariului cu silicon iar peretele din spate al cutiei va fi
practic lateralul acvariului, in acest lateral se vor da doua gauri la un nivel can mai apropiat de fundul
cutiei externe prin care se vor monta cele doua flanse care pe partea din interiorul acvariului vor prinde
cutia interioara a overflowului (din acryl cu pieptane) si va exista o garnitura intre flansa si acryl dublata
cu ceva silicon, care nu ar trebui sa lase apa sa intre pe langa gaura din cutie si flansa.