O sa incerc, daca mi permiteti, sa mi dau si eu cu parerea referitor la filtrarea viitorului proiect "mai mare" al Arhitectului.
Nu sunt un mare expert in sumpuri sau canistre, asa ca nu e cazul sa ma luati prea in serios
Dupa cum unii dintre dumneavoastra stiu deja, anul trecut am avut ocazia sa mi construiesc cu manutele mele "indemanatice" sump-ul impreuna cu tot ce inseamna circuite de IN si OUT , Overflow BOX etc pentru acvariul de 1200L.
Profit de ocazie si , chiar cu riscul de a ma repeta, spun ca fara ajutorul lui Dragos , care a fost mentorul meu , mi as fi prins urechile in problematica tevaraiei , a instalatiilor PVC &Co. - raman recunoscator per sempre lui Dragos pentru ajutorul acordat!!! Nu mai are rost ca el sa declare public ca e FUN SUMP

O stim cu totii , ba mai mult pot afirma ca el este "TATICUL" LOR!

Toata stima!
Asadar , de ce am ales sa ma "complic" construind sumpul , invatand de la zero cum si in ce fel se face cu piesa si teava PVC, cu Tangitu' etc

? ?
Pai , decizia de a alege acest tip de filtrare pt magaoaia mea a fost strict legata de capacitatea de filtrare net superioara a sumpului de 200L in cazul meu (data de cantitatea enorma de medii de filtrare ) comparativ cu cea a canistrelor existente pe piata.Nu m am mai gandit la altceva - efortul depus la constructie, costuri , intretinere etc.Eram croit pe SUMP si il vedeam la acel moment ca pe unica solutie optima pentru acvariul acela.
Sa nu credeti ca nu m am documentat , nu am cautat inainte canistra aceea care sa devanseze sumpul - nu am gasit o , cel putin in zona dedicata acvariilor - Poate daca optam pentru o canistra de genul celor facute pentru filtrarea iazurilor , aveam un plus fata de sump.
Bun..Acvariul merge cu sumpul conectat de mai bine de 10 luni daca nu ma insel. Daca a fost bine proiectat (si construit) sau nu ,va las pe voi sa decideti.
Pana in acest moment , am avut si situatii in care mi s a oprit curentul iar "coafura a rezistat"

Apa care s a scurs in sump a fost atat cat trebuie incat sa nu dea pe afara.
In mare , pot spune ca sunt multumit de acest SUMP - 2 chestii care mi se par mie foarte importante si care le as trece la
avantaje sunt acestea:
- nivelul nitratilor se mentine in "zona verde" chiar daca subsemnatul s a mai lenevit oleaca anul acesta si a mai sarit din schimburile saptamanale de apa

iar efectivul de bibani a crescut foarte mult atat numeric cat si ca dimensiuni.
- de bagat gherutele in el pentru curatire , am facut o doar de cateva ori in acest rastimp, (contrar recomandarilor

) schimband doar vata de perlon care se colmatase si tragand mizeria grosiera din compartimentul de prefiltrare.
Acum vine partea nasoala - care imi doresc sa nu l supere pe Dragos si sustinatorii SUMP-ului (printre care inca ma mai numar si eu insa..)
La intrebarea:
"Cristian , dragule, ti ai mai face SUMP pentru urmatorul proiect (care sper sa depaseasca limita celor 3 m lungime) ?" , raspunsul va fi clar si raspicat :"NU".
Voi alege sa "experimentez" o filtrare bazata numai pe
filtre interne postate pe lateralele mici ale acvariului sau ascunse in modulele de background (in masura in care acestea vor fi achizionate pentru un astfel de proiect.)
Explicam
Ce m a facut sa mi schimb optica asa brusc si la 180°?!
Pai in primul rand , "neajunsurile " SUMPULUI cu care m am confruntat . Enumaram:
- la fiecare schimb de apa , scot din priza pompa de recirculare, las sa se scurga surplusul de apa in sump, im fac treaba si completez pana la nivelul respectiv tinand cont de cantitatea de apa din SUMP - pana aici toate bune - problema este ca conectand POMPA , nu este de ajuns - De fiecare data , trebuie sa stau "la butoane" si sa ma joc cu robinetii de pe cele 2 circuite de OUT pentru a AMORSA SUMPUL- este vorba de niste reglaje extrem de fine pe care daca nu le nimeresti , risti sa stai cu bolborositul in creier sau sa nu ajunga suficienta apa in compartimentul POMPEI iar aceasta sa mearga in gol
Aceeasi problema apare si cand cade curentul- daca nu sunt acasa , circuitul apei nu se reia de la sine, pompa impinge cat are de impins iar apoi merge in gol.
- o alta problemuta este legata de faptul ca tot ce inseamna ACVARIU + SUMP trebuie sa fie un SISTEM ERMETIC , inchis perfect , pentru ca EVAPORAREA APEI SA FIE PE CAT POSIBIL INEXISTENTA-
La mine nu am reusit acest lucru. Acvariul este acoperit cu capac - pierderile sunt minime pe acest segment. In cazul SUMP ului , spre rusinea mea , nu am fost in stare nici pana acum sa i fac un capac care sa mi garanteze o evaporare minima.
Asa ca , la 2-3zile , trebuie sa stau cu sticla si sa completez 2-4L apa. Daca nu as face o , ar aparea aceeasi problema cu POMPA care ajunge sa mearga in gol .
Pe aceste considerente, sotia este chiar inspaimantata la gandul ca , in eventualitatea in care ar ramane singura acasa sa aibe grija de pesti , nu ar sti cum sa se descurce cu amorsatul asta si chiar am discutat pe acest subiect iar solutia ar fi sa deconectez sumpul pe perioada in care eu as lipsi de acasa, si sa incropesc o filtrare in OverflowBOX cu ceva material filtrant din sump si pompa. Aceeasi solutie ar trebui sa o aplic si in cazul in care am pleca impreuna pentru 1 -2 saptamani.
Astea ar fi lucrurile care ma supara la SUMP si pentru care as opta pentru o solutia mult mai simpla(filtru intern, 3 compartimente ) si mult mai sigura (nu exista niciun risc de inundatie).
In al doilea rand, aici , in Italia , aceasta este solutia adoptata la scara larga - FILTRUL INTERN si care se dovedeste a fi eficienta chiar si in cazul acvariilor "mastodont" de peste 1500L , pe care le am vazut cu ochii mei aici, in Italia , si care sunt mentinute "in viata" tocmai de aceste banale filtre interne puse in miscare de pompe subdimensionate (ca astia "ie" mai mult decat zgarciti cronic

).
Cand m au vazut ca ma chinui sa mi fac sump pentru 1200L , a fost o premiera pentru dansii - s au aratat interesati insa nu cunosc vreunul care sa fi incercat sa faca unul. Filtrele lor functioneaza si o fac chiar bine.
Ganditi va la un acvariu de 300x80x80cm. Montati i 2 filtre in ambele capete pe lateralele mici -80x80x20cm - nu stam sa facem calculele insa "la ochi" , chiar si aceste banale filtre inghit o cantitate uriasa de material filtrant si in consecinta au o capacitate de filtrare pe masura.
Nu vreau sa ma inteleaga Dragos gresit si nici sa l supar! Departe de mine! Nu contest avantajele SUMPULUI! Poate ca neajunsurile care mi s au aratat in cazul sumpului meu isi au originea tocmai in greselile , omisiunile sau neindemanarea mea iar acestea nu pot fi generalizate sau nu apar in cazul altor sumpuri. Eu am incercat doar sa fiu sincer si sa va expun exact situatia din teren.
Lasand filozofia de o parte, e cazul sa ne ocupam de cazul concret al viitorului acvariu al Arhitectului
Cat va fi de mare? Undeva in jur de 700-800L - parca asa se vehicula - deci, un acvariu mare insa nu exagerat de mare.
Propun sa ne intoarcem putin in trecut la vechiul meu "Mare African"
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/8779.page de 700L .
Acvariul a fost supra-populat cu specii de" bibani"africani, unii ajunsesera si la 35cm - deci filtrarea trebuia sa faca fata unei cantitati considerabile de "deseuri"si credeti ma ca baietii nu se jucau deloc la acest capitol
La acea vreme, nici prin cap nu m am gandit la sump. Am strans din dinti, am cumparat un Eheim 2180 iar in spatele decorului, punand bucati de burete JBL si 2 pompe eheim, am incropit un filtru intern de mari dimensiuni . Cam asa a aratat filtrarea unui 700L - fara alte improvizatii sau complicatii. Acvariul a mers bine mersi pana in momentul in care a trebuit sa l desfiintez cu ocazia plecarii din tara.
Trecem la sectiunea intrebari "retorice"

:
Se poate compara raposatul meu acvariu de 700 cu viitorul proiect al Arhitectului?! Eu zic ca da.
Poate o canistra (de genul Fluval FX5 sau Eheim 2180)sau chiar 2 (pentru linistea sufleteasca a proprietarului) sa faca fata unui astfel de acvariu ? Eu zic ca DA.
Poate aplica @Arhitectul , solutia zgarcitilor astora de pe aici, cu numai un filtru intern sau 2*(mascate de decor sau chiar facute in modulele de decor) , "lasciando perdere" "complicatiile" cu SUMPul sau cele 2 canistre?! Eu zic ca DA.
Are rost sa faca un SUMP pentru acest acvariu?! Raspunsul lui Dragos il stim : DA.
Raspunsul meu este : "depinde "
Trebuie sa cantareasca bine de tot "problema" , tinand cont si de relatarile unui zapacit ca subsemnatul (daca vrea bineinteles)
Ce as face eu , daca as fi in locul @Arhitectului?!
Foarte subiectiv / As merge pe varianta 2 canistre externe sau "mix"-ul canistra - filtrare interna conform exemplificarii de mai sus.
Acum mai trebuie sa spun ca indiferent de capacitatea enorma de filtrare a unui SUMP sau de cele "X" canistre externe conectate la acvariu, X filtre interne, nimeni nu ne va scapa de "corvoada" schimburilor de apa saptamanale - este unica metoda prin care se elimina acei Nitrati. Nu exista niciun sistem de filtrare care sa faca si treaba asta- poate doar schimbul la picatura insa nici acesta nu te scapa definitiv de schimbul de apa clasic.
Nu vreau sa se nasca o polemica pe tema asta si nici nu vreau sa ma contrez cu Dragos in niciun fel.
Decizia de a face sump sau nu pana la urma , ii va apartine exclusiv @Arhitectului. Noi nu facem altceva decat sa i oferim pe cat posibil un ajutor in a si crea o imagine cat mai clara asupra acestei problematici.
Tinem pumnii si asteptam cu nerabdare inceperea oficiala a "lucrarilor"!
Cristian