Author |
Message |
Sicmar
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/12/2006 21:40:18
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#21
|
Sicmar
Junior member
Joined: 24/04/2006 03:37:49
Messages: 78
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Despre Ph si schimburi de apa.
1. Schimbarea apei la picatura se potriveste de minune cu controlerul de CO2. (Nici nu-mi dau seama ce argumente, altele decat de ordin financiar, ar fi putut aduce cineva impotriva acestei asocieri.). Aici nu se mai pune problema unor modificari bruste de Ph sau de oricare alt parametru al apei. Desigur, asigurand prin filtrare ca in acvariu nu vor ajunge toate mizeriile cu care suntem obisnuiti sa ne trezim in chiuveta dupa fiecare oprire oprire a apei si interventie asupra tevilor.
2. Este necesara cateodata (de ex. dupa tratamente) schimbarea masiva de apa; dupa cate-o sifonare insistenta se poate ajunge iarasi la schimbarea a 30% din apa. In aceste conditii rezolvarea este prin adaugarea treptata, nu brusca, a apei proaspete; tocmai aceasta solutie o aveam in vedere atunci cand am facut telegrafica atentionare.
3. Mi se pare fortata analogia legata de 'apa statuta'. Este drept ca vine peste pesti si plante mereu alta apa dar ea este, de obicei, la aceiasi parametrii cu cea impinsa la vale (sau cel putin nu se schimba brusc parameterii ei). Si-n natura, atunci cand dintr-un motiv sau altul se schimba brusc parametrii, sau ies mult in afara celor obisnuiti au de suferit vietuitoarele. Sunt cunoscute cazurile asfixierii pestilor in lacuri cand vara se dezvolta prea mult algele (pentru a da numai cel mai cunoscut exemplu.) Esenta invocarii analogiei insa subzista fortarii ei.
4. Schimbarea a 50% din apa este benefica (din varii motive), cu conditia sa fie facuta 'cu cap' (la picatura sau cu reumplerea treptat si cu precutiile necesare pentru a nu produce variatii bruste si mari), asa cum nu ma indoiesc ca o face Sandu, dovada fiind rezultatele.
5. Lipsa gaurii de prea-plin a fost suplinita de unii prin punerea unui vas dotat cu o astfel de gaura, la acelasi nivel cu acvariul si folosirea principiului vaselor comunicante, ori, de obicei, asta nu-i o solutie prea estetica. OFB este extensia, mai elaborata, a a acestei metode. Poate nu-i prea tarziu sa faci o astfel de gaura. In fond deslipirea acvariului, gaurirea sticlei si lipirea la loc se poate face destul de simplu. Altiii au dat astfel de gauri si fara desfacerea acvariului.
6. Atata timp cat alimentarea cu apa este facuta printr-o electrovalva normal inchisa, oprirea curentului va opri atat alimentarea cu apa cat si pompa de evacuare, incat nu mai subzista pericolul inundarii despre care s-a vorbit mai sus. Desigur, ramane in discutie fiabilitatea; datorita pericolului ca electrovalva sa se blocheze tocmai atunci cand este mai mare nevoie de ea (si Murphy ne asigura ca asa va fi) nu poate fi ocolita solutionarea problemei preaplinului, daca se vrea schimb de apa la picatura.
7. @Vlad_Cluj. Nu prea ai aceasi problema cu Anubias. Datorita duritatii mici (Kh=2) la el se recomanda, pentru binele plantelor, sa mentina Ph=6,5. In cazul tau, Kh=5, se recomanda, din aceleasi considerente, sa ai Ph intre 6,7 si 7. Calculand, pentru Ph=6,9 in acvariu, Ph=8 la robinet si schimb de 30% apa ajungi la Ph=7,55; diferenta de 0,65 la Ph este suportata din cate stiu eu de toate speciile de plante si pesti fara probleme. Chiar si la schimbul a 50% din apa si nu-i foarte acuta problema fiind o diferenta de 0,83, totusi, as recomanda prudenta. Daca nu faci injectie de CO2 chiar nu se mai pune problema.
Despre lumina.
0. La mine, parafrazand pe Toma Caragiu (ca tot suntem in perioada in care se rezolva problema brazilor), problema luminii ... n-a fost o problema. La asa oferta diversificata de tuburi T5 pe piata romaneasca am rezolvat-o luand ... ce-am gasit: tuburi JBL si Philips 865. Bune, rele astea sunt si cu astea (deocamdata) 'difilez'. Asta nu inseamna ca n-am incercat sa ma documentez in domeniu si sa ma pregatesc pentru vremuri (care se anunta) mai bune. Cu toate acestea, sunt aproape in ceata.
1. Eu n-as mai fi sigur ca este bine sa se recomande un tub sau altul pornind de la temperatura de culoare. In fond aceasta este o marime sintetica si se poate ajunge la aceasi temperatura de culoare pornind de la diverse spectre, unele putand avea valori nesemnificative tocmai in plajele de frecvente care afecteaza cresterea plantelor.
2. Tocmai de aceea, cam toate tuburile dedicate cresterii plantelor, chiar daca au valori mari in spectrele rosu si albastru, au valori atat de diferite ale temperaturii de culoare. Ceea ce face diferenta este modul in care sunt gestionate celelate frecvente ale spectrului, neimportante (sau oricum mai putin importante) pentru plante. Asa se face ca Hagen Flora-Glo are 2800 K iar Osram Fluora are 8500 K (pentru a lua doar din zona extremelor). In sustinerea de catre diverse firme a optimului unei temperaturi de culoare sau alta suspectez si 'gaselnite' de marketing.
3. Desigur altfel stau lucrurile daca se vorbeste despre ce este in natura, unde 'selectia' frecventelor din compozitia luminii solare se face doar prin absortia lor diferita de catre aer (cu particulele din el), respectiv apa. Este insa mai putin importanta absortia acelor frecvente care nu sunt folosite de catre plante. Ori, daca bine-mi aduc aminte argumentul ADA este tocmai ca: 'asa-i in natura'.
4. Tuburile considerate (sau cel putin vandute) ca 'full light' nu au temperatura de culoare 8000 K ci intre 5000 si 6500 K. Probabil, insa, ca se are in vedere zona meridionala si nu cea tropicala.
5. Pentru necesitatile plantelor, studiile au in vedere alti parametrii decat temperatura de culoare: PAR (Photosynthetic Active Radiation) si PUR (Photosynthetic Usable Radiation) sau chiar pe componentele esentiale PUR Blue (pentru domeniul spectral 400-500 nm) si PUR Red (pentru domeniul spectral 600-700 nm). In acest sens este si studiul (mereu referit) facut de Ivo Busko. Producatorii de tuburi nu prea vorbesc despre asa ceva, si nu ma refer numai la Hagen care se vede cum sta in articolul indicat.
6. De altfel si CRI, care ar justifica interesul pentru celelalte frecvente din spectrul luminii decat cele direct folosite de plante, nu este prea edificator in cazul combinarii de mai multe tuburi. Este posibil ca lumina produsa de 2 tuburi, fiecare cu CRI prost, odata combinata sa duca la un CRI mult mai bun decat al fiecaruia luat in parte (si acesta este, de obicei, cazul combinarii tuburilor reci cu tuburi calde).
7. Dupa toate aceste considerente, care mai mult incetoseaza imaginea decat s-o lamureasca, nu mi-a ramas decat mimetismul: o-i face ce fac si altii, mai priceputi decat mine. Teoria ca teoria dar ... piata ne omoara.
|
|
 |
Alex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/12/2006 17:15:42
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#22
|
Alex
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/31857b449c407203749ae32dd0e7d64a.jpg)
Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline
|
Sicmar wrote:1. ... Desigur, asigurand prin filtrare ca in acvariu nu vor ajunge toate mizeriile cu care suntem obisnuiti sa ne trezim in chiuveta dupa fiecare oprire oprire a apei si interventie asupra tevilor.
Corect eu folosesc pentru asta un Filtru Aquator de la Buzau cu doua compartimete pentru toata reteaua de apa a bucatariei + acvariu. Nu poti sa crezi cum arata filtrul de bumbac dupa numai 24 ore. Este ireal ce nenorociri putem baga in noi...cu apa lor Nova cu tot  .
Sicmar wrote:.3 Mi se pare fortata analogia legata de 'apa statuta'. Este drept ca vine peste pesti si plante mereu alta apa dar ea este, de obicei, la aceiasi parametrii cu cea impinsa la vale (sau cel putin nu se schimba brusc parameterii ei). Si-n natura, atunci cand dintr-un motiv sau altul se schimba brusc parametrii, sau ies mult in afara celor obisnuiti au de suferit vietuitoarele. Sunt cunoscute cazurile asfixierii pestilor in lacuri cand vara se dezvolta prea mult algele (pentru a da numai cel mai cunoscut exemplu.) Esenta invocarii analogiei insa subzista fortarii ei.
Asa este, peste pesti si plante, mereu in natura, impinsa la vale vine deobicei apa la aceiasi parametrii...uneori nu, de exemplu in arealurile marilor rauri, furtuni puternice , cu precipitatii abundente, cu crengi rupte si frunze amestecate din amonte vor acidifia apa in aval...dar nu asta a fost motivul comparatiei ci faptul ca in sisteme semi-inchise de tipul acvariului aportul continuu de apa proaspata este aport constant de nutrienti  .
Sicmar wrote:4. Schimbarea a 50% din apa este benefica (din varii motive), cu conditia sa fie facuta 'cu cap' (la picatura sau cu reumplerea treptat si cu precutiile necesare pentru a nu produce variatii bruste si mari), asa cum nu ma indoiesc ca o face Sandu, dovada fiind rezultatele.
Firesc ca nu am schimbat 50% din apa zilnic brusc ci pe parcursul unei zile intregi dupa cum am scris si acolo debitul de schimb este calculat/24 ore...dar mai mult, diferenta de pH intre apa robinetului meu si apa aciditatea setata de controller de 0,8...schimb cat de brusc vreau eu 30% din apa ca nu-i nicio problema.
Sicmar wrote:Eu n-as mai fi sigur ca este bine sa se recomande un tub sau altul pornind de la temperatura de culoare...
Pentru necesitatile plantelor, studiile au in vedere alti parametrii decat temperatura de culoare: PAR (Photosynthetic Active Radiation) si PUR (Photosynthetic Usable Radiation) sau chiar pe componentele esentiale PUR Blue (pentru domeniul spectral 400-500 nm) si PUR Red (pentru domeniul spectral 600-700 nm). In acest sens este si studiul (mereu referit) facut de Ivo Busko..
Da, s-a mai discutat pe teama acestui articol, cred (sper sa nu ma fi lasat memoria ultima oara betta a invocat si el PUR, PAR cu ceva vreme in urma si eu...nenorocirea este ca atunci cand cumperi neoanele nu se dau astfel de date, nici aici , nici afara, rar pe anumite site-uri iar din graficele de prezentare...asta in cazul in care le gasesti.
Despre CRI am mai discutat...in ultima instanta pe asta ramane, experienta cu tubul respectiv, a ta si a altora, care la modul real au un cuvant de spus...
|
SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI  |
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/12/2006 20:36:17
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#23
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline
|
Nimic nu se compara cu natura si nimeni nu poate reproduce conditiile din natura
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
Intros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/12/2006 21:54:13
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#24
|
Intros
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/51c4f63240439a9c5a819.jpg)
Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline
|
lazarginel wrote:Nimic nu se compara cu natura si nimeni nu poate reproduce conditiile din natura 
Corect! Pai de ce am de cand sunt pe acest forum semnatura care o vedeti?
|
Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei. |
|
 |
siliconu`
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/12/2006 11:44:35
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#25
|
siliconu`
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/11172568344459ecfe5ef04.jpg)
Joined: 24/04/2002 20:58:15
Messages: 507
Location: Cluj-Napoca,Gruia
IP:
Offline
|
Sandu wrote:...modului in care imi cresc plantele cu schimb de 50% apa pe zi...
F. interesant.Din ce ratiuni schimbi chiar 50% la 24 ore? Nu e prea mult avand in vedere ca plantele nu pot consuma noile cantitati de nutrienti/oligoelemente/etc. , intr-un timp atat de scurt?Ai destui nitrati pa™ teava?Deci plantele tale se bazeaza pe noile cantitati de elemente introduse in apa proaspata+substrat+CO 2, fara fertilizanti lichizi...Ce substrat folosesti, daca nu e secret?
|
clin uatar for iu, mai uait frend!  |
|
 |
Alex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/12/2006 14:42:10
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#26
|
Alex
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/31857b449c407203749ae32dd0e7d64a.jpg)
Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline
|
siliconu` wrote:Din ce ratiuni schimbi chiar 50% la 24 ore? Nu e prea mult avand in vedere ca plantele nu pot consuma noile cantitati de nutrienti/oligoelemente/etc. , intr-un timp atat de scurt?
Nu cred ca exista notiunea de prea mult...ce in natura trece prea multa apa pe langa o planta? Cantitatile alea de nutrienti de care intra la picatura ies pe partea aiailalta daca nu sunt folosite...dovada daca ar fi surplus as avea alge. Au intrat cativa oameni la mine in casa, multi au vazut acvariul...ce pot sa iti zic cu siguranta, ca pe oricine intrebi dintre cei care mi-au trecut pragul au ramas surprinsi de lipsa oricarei vagi urme de alga...si asta in conditiile in care nu am avut bunul simt ca macar geamul sa il mai dau cu un racaici d`ala...dar pur si simplu nu aveam ce...
siliconu` wrote:Ai destui nitrati pa™ teava?
...analizele la zi spun ca da  da cred ca nu e numa`pppaaa teava ci si dddaaa pe la ce se produce in balta. De fapt stiu sigur exista diferente intre teava si balta
siliconu` wrote:Deci plantele tale se bazeaza pe noile cantitati de elemente introduse in apa proaspata+substrat+CO 2, fara fertilizanti lichizi...Ce substrat folosesti, daca nu e secret?
Tz, cu fertilizanti fireste.
Stiu ce ti-a trecut prin cap ...deja parca iti vad acum privirea  dar fii linistit ti-am zis ca situatia e sub control si nu e nimic lasat la intamplare.
Fertilizantii sunt de aditie zilnica. DUPLA 24 urlu de ani de zile...6 picaturi la 300 de l pe zi atat trebuia sa dau ...dar eu schimb 50% din apa...restu-i matematica :-) si firesc cunoasterea acvariului meu. Am mai taiat, am mai adaugat, am mai cantarit si pana la urma am dibuit cantitatea necesara mai mult sau mai putin empiric, dar in cei 7 ani de cand folosesc acest fertilizant am avut tot timpul pentru experimente cu el
Substratul e o discutie mai lunga...ca sa ma dau jmecher am sa-ti spun ca acum testez substrat de la ADA  ... substratul actual e amestec de duplarit (laterita de la Dupla) cu bob de orez 1-3. Am fost foarte incantat si mai sunt in continuare de calitatea sa.
|
SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI  |
|
 |
Anubias
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/12/2006 15:02:08
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#27
|
Anubias
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/19104275684317fc7bb1749.jpg)
Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline
|
Sandu wrote:Substratul e o discutie mai lunga...ca sa ma dau jmecher am sa-ti spun ca acum testez substrat de la ADA ... substratul actual e amestec de duplarit (laterita de la Dupla) cu bob de orez 1-3. Am fost foarte incantat si mai sunt in continuare de calitatea sa.
De cand ai pornit acvariul? De fapt sunt curios cat timp dureaza pana substratul fertil este complet epuizat. Exista solutii de prelungire a vietii lui?
|
Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea |
|
 |
Alex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/12/2006 20:53:32
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#28
|
Alex
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/31857b449c407203749ae32dd0e7d64a.jpg)
Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline
|
Anubias wrote:De cand ai pornit acvariul? De fapt sunt curios cat timp dureaza pana substratul fertil este complet epuizat. Exista solutii de prelungire a vietii lui?
Intrebarea este un pic generala, banuiesc ca nu vizeaza particular cazul substratului meu ci general. Despre al meu am vorbit undeva....
Fiecare firma are o perioada care ti-o garanteaza(unii o declara altii o sugereaza :-) ) dar spilul este sa te hotarasti la ceva ce poate fi upgradat in timp. La mine cea mai buna carpeala :p (de intretinere, fiti linistiti)  pe care am facut-o substratului cu Duplarit dupa cativa ani cand am simtit ca nu mai e ce era pe vremuri, a fost Duplaritul K. bile cu laterita, pe care le introduceam la radacinile plantelor carora le acordam mai multa atentie.
Nu cunosc pe lumea asta balls-uri, con , pastila, stick de la alta firma care sa fie mai bun decat Duplaritul K.
Nu am sa inteleg niciodata de ce au scos produsul asta dupa piata...  cred ca este in legatura cu epuizare stocului de laterita sri-lankez pe care firma il cumparase cu ani buni de zile in urma.
Ultima bila a fost introdusa in substrat ieri
Good bye cruel world...it`s over
|
SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI  |
|
 |
Anubias
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/09/2007 21:45:24
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#29
|
Anubias
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/19104275684317fc7bb1749.jpg)
Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline
|
Uite ca a trecut aproape un an, si eu inca nu am avut timp sa imi reinstalez acvariul. Insa recent m-am hotarat ca trebuie sa o fac in final (mai ales ca mi-am rezolvat majoritatea celorlalte probleme).  Ca un update, ce am mai achizitionat de cand nu am mai scris pe acest subiect. Recapituland, acvariul meu anul trecut consta din:
- acvariu 180l brut (100x40x45)
- filtru Fluval 4Plus
- incalzitor Jager 200W
- instalatie de lumina 2x30WT5 (o data cu acvariul) plus inca 2x18WT5 adaugat de mine (diy)
- JBL proflora Profi 3 CO2 set
Intre timp am mai investit niste banuti si am inlocuit urmatoarele:
- filtru Eheim proffi 2324
- lumina 3x39WT5 dimmable
- am mai achizitionat si un sunriser
Cam atat la capitolul achizitionari facute. Am mai comandat pietris 1-3 mm de culoare neagra, care trebuie sa imi soseasca in 2 saptamani, si azi am luat o buturuga si am cautat prin padure si nistre pietre (sa vad daca pun vre-una in acvariu). Tot azi am comandat de pe e-bay si un inlocuitor la sonda pH pentru instalatia mea de CO2.
Buuuun. Acum inapoi la planning. Initial ma gandeam sa imi pun substrat fertil sub pietris. Insa am mai citit pe net, si se pare ca eu totusi stau prost la capitolul lumina. Ma gandesc oare: merita sa pun substrat daca n-am destula lumina? Nu cumva ajunge daca pun acele pastile la radacina?
Ideea e ca probabil la cantitatea mea de W/l, trebuie sa ma rezum la plante de dificultate medie sau usoara. Ce mi-ar place mie e sa pun niste lillaeopsis brasiliensis ca planta de foreground, insa nu cred ca am destula lumina. Voi ce parere aveti? Daca nu, atunci am sa incerc altele.
Deci pe scurt, reiau intrebarile mele:
1. Care e diferenta intre a pune substrat fertil, si a folosi acele pastile care se adauga la radacini (sa zicem ca sunt de la aceeasi firma, ca sa nu existe discutii)?
2. La lumina mea (+co2), la ce fel de plante pot sa ma uit? Pot incerca o lillaeopsis? Chestia e ca trebuie sa fug in Helsinki s-o procur, si n-as merge degeaba.
PS. Acum o saptamana am schimbat prefixul pe 3. Impartasesc "necazul" asta cu voi, dar sper ca in curand sa am de impartasit si bucurii
|
Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea |
|
 |
Anubias
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/09/2007 21:47:32
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#30
|
Anubias
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/19104275684317fc7bb1749.jpg)
Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline
|
Anubias wrote:- instalatie de lumina 2x30WT5 (o data cu acvariul) plus inca 2x18WT5 adaugat de mine (diy)
Am gresit, am vrut sa zic T8, dar copy-paste nu a stiut sa modifice automat
|
Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/09/2007 08:44:32
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#31
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline
|
La cit ai investit in acvariu si la cit de pasionat de plante te stiu, cred c-ar fi bine sa iei un substrat coolt. Ar fi pacat sa nu-l folosesti la dotarile alea  .
La 3 x 39 W T5 ~ 120 W la 180 litri ar trebui sa mearga Lilaeopsis-u' daca unu' din tuburi e chiar in fata deasupra viitorului covor.
Poate mai indesi un tub acolo  .
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
Alex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/09/2007 10:26:15
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#32
|
Alex
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/31857b449c407203749ae32dd0e7d64a.jpg)
Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline
|
Anubias wrote:
Deci pe scurt, reiau intrebarile mele:
1. Care e diferenta intre a pune substrat fertil, si a folosi acele pastile care se adauga la radacini (sa zicem ca sunt de la aceeasi firma, ca sa nu existe discutii)?
2. La lumina mea (+co2), la ce fel de plante pot sa ma uit? Pot incerca o lillaeopsis? Chestia e ca trebuie sa fug in Helsinki s-o procur, si n-as merge degeaba.
PS. Acum o saptamana am schimbat prefixul pe 3. Impartasesc "necazul" asta cu voi, dar sper ca in curand sa am de impartasit si bucurii 
In primul rand la multi ani:yeee:...sa dea Dumnezeu sa ne impartasesti astfel de " necazuri" pe acelas forum si cand schimbi prefixul la 4
Raspunsuri:
1. O sa leg raspunsul la prima intrebare exact de dorinta ta de a te juca cu Lillaeopsis...ori substratul fertil exact pentru asta este optim. Bilele se adauga deobicei fie in substratul fertil epuizat (dupa un numar de luni/ani in functie de produs/firma), fie la radacina unor plante cu radacini extrem de dezvoltate, mari consumatoare.
Gandeste-te apoi logic apropos de modul de plantare al Lillaeopsis-ului care presupune o oarecare dispersie pe suprafata plantata ca este imposibil sa stai cu bile la plantarea fiecarui fir. Intr-un ghiveci sunt sunte de fire...ajungi la dilibau`  daca stai sa pui firul si bila ...de asa natura incat radacinutele Lillaeopsis-ului sa acceada la fertilizanti.
2. Eu zic ca in conditiile date, lumina, Co2 si substratul fertil ar trebui sa mearga  Go for it!
PS. Odata adaugat substratul fertil ce marca oi decide tu ...nu te arunca si cu fertilizare lichida, caci risti sa te umplii de alge. Incet-incet cand se echilibreaza lucrurile incepi si cu ceva picaturi. Bafta, suntem alaturi de tine in aceasta incercare...si in aia cu plantele si in aia cu prefixul
|
SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI  |
|
 |
Anubias
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/09/2007 18:16:20
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#33
|
Anubias
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/19104275684317fc7bb1749.jpg)
Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline
|
Porcu'"]La cit ai investit in acvariu si la cit de pasionat de plante te stiu, cred c-ar fi bine sa iei un substrat [i wrote:coolt™[/i]. Ar fi pacat sa nu-l folosesti la dotarile alea  .
La 3 x 39 W T5 ~ 120 W la 180 litri ar trebui sa mearga Lilaeopsis-u' daca unu' din tuburi e chiar in fata deasupra viitorului covor.
Poate mai indesi un tub acolo  .
Ok, voi incerca asadar cu lillaeopsis. Din pacate nu se mai poate pune nimic sub capac. Capacul era construit pentru 2 tuburi. Am reusit si am pus de 3 tuburi (upgrad-ul m-a costat mai mult decat m-am asteptat).As mai vrea eu sa pun, insa nu e loc decat daca arunc benzina in acvariu si ii dau foc  .
PS: Porcule, daca sti ce rusine mi-e, si ce nervi am pe mine...  Am trecut vara asta dupa 5 ani prin Baia Mare pentru 2 zile. Si de ocupat ce am fost din cauza programului impus de fostii colegi de birou, am uitat sa vizitez biblioteca, ca sa facem in final cunostiinta, si ca sa vad si io minunea de acvariu cu ochii. Eu ma tot consolez (si sper) cu faptul ca poate poate biblioteca a fost inchisa in weekend (caci am stat acolo doar sambata si duminica dimineata). Mi-am adus aminte de asta doar cand ajunsesem pe la 300km de BM. :paperbag:
Sandu wrote:1. O sa leg raspunsul la prima intrebare exact de dorinta ta de a te juca cu Lillaeopsis...ori substratul fertil exact pentru asta este optim. Bilele se adauga deobicei fie in substratul fertil epuizat (dupa un numar de luni/ani in functie de produs/firma), fie la radacina unor plante cu radacini extrem de dezvoltate, mari consumatoare.
Gandeste-te apoi logic apropos de modul de plantare al Lillaeopsis-ului care presupune o oarecare dispersie pe suprafata plantata ca este imposibil sa stai cu bile la plantarea fiecarui fir. Intr-un ghiveci sunt sunte de fire...ajungi la dilibau` LOL daca stai sa pui firul si bila ...de asa natura incat radacinutele Lillaeopsis-ului sa acceada la fertilizanti.
Da, ai dreptate Sandule cand vine vorba de Lillaeopsis. Insa sincer credeam ca o sa ziceti ca n-am sanse, si de aia deja ma obisniusem cu ideea ca o sa fie doar plante singulare. Buuun, deci atunci am sa incerc sa fac rost de substrat fertil. Stiu ca recomanzi Dupla, dar am avut niste probleme sa gasesc aici (na, ca nu numai in Romania sunt probleme de astea), asa ca daca nu gasesc, poate am sa trec pe Sera (e buna?).
Sandu wrote:2. Eu zic ca in conditiile date, lumina, Co2 si substratul fertil ar trebui sa mearga OK Go for it!
"Engage, Number One!"
Sandu wrote:PS. Odata adaugat substratul fertil ce marca oi decide tu ...nu te arunca si cu fertilizare lichida, caci risti sa te umplii de alge. Incet-incet cand se echilibreaza lucrurile incepi si cu ceva picaturi. Bafta, suntem alaturi de tine in aceasta incercare...si in aia cu plantele si in aia cu prefixul 
Mersi ca m-ai avertizat. Cred ca o faceam lata  . Legat de incercari, mai am o incercare si mai mare in viitorul apropiat. Dar nu vreau sa dau detalii inca. Stay tuned...
|
Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea |
|
 |
Alex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/09/2007 10:31:38
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#34
|
Alex
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/31857b449c407203749ae32dd0e7d64a.jpg)
Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline
|
Anubias wrote: Buuun, deci atunci am sa incerc sa fac rost de substrat fertil. Stiu ca recomanzi Dupla, dar am avut niste probleme sa gasesc aici (na, ca nu numai in Romania sunt probleme de astea), asa ca daca nu gasesc, poate am sa trec pe Sera (e buna?).
...eu recomand Dupla pentru ca am convingera ca din ceea ce se gaseste in tara la ora actuala este cel mai bun substrat si printre cele mai bune din lume(am argumente pentru asta dar daca ma apuc sa le detaliez iti stric topicul  )...dar exista si mai bune. Cand faci o recomandare atunci recomanzi exact ce-i mai bun, abia apoi apar argumente legat de daca se gaseste sau nu, de buzunar samd
Din pacate nu cunosc de loc situatia magazinelor din Finlanda...cred ca daca as locui intr-o tara dezvoltata din toate punctele de vedere inclusiv al acvariilor, as recomanda ADA...atata seriozitate si atentie pentru detaliu in materie de sol si fertilizanti nu am intalnit la absolut nimeni. Nu cunosc pe altii care sa fi scos de exemplu un aditiv special pentru Glosso :-) ...deja aici s-a ajuns la finetzuri pe o anumita planta. Astia sunt dati `reaku`. Maine-poimaine imi scot o bulina pentru Lilaeopsis brasiliensis si alta pentru Lilaeopsis macloviana  ...culmea e ca fiecare este eficienta, fara sa fie praf in ochi. Aia cercetare  Pentru genul asta de lucruri m-am luptat eu si mi-am luat injuraturi spre a dovedii ca oamenii astia exista si produsele lor nu au cum sa se compare, nici macar pe termen scurt cu surogatul de fertilizare facuta empiric cu o zeama preparata de unu sau altu`.
Acuma ce sa-ti spun as fi ipocrit sa iti demontez substratul fertil de la Sera. Lupta mea pe acest forum se afla pe sfarsit, pierd prea mult timp cu discutii aiurea si prea putin cu acvaristica. S-a ajuns prea departe, probabil ca asta s-a dorit si asta a fost intretinut  ...ma rog, eu ma declar multumit macar ca lumea nu ma mai intreaba de ce e mai buna Sera decat solul neaos last de strabuni  E un pas inainte si daca am reusit sa misc lucrruile chiar si cu atat e ok...totusi daca imi permiti un pic sa iti atrag atentia la faptul ca producatorul in cauza arata in prezentarea produsului vizat de tine asupra faptului ca avem deaface cu un substrat short-term...3-6 luni. Cam putin...nu stiu daca iti ajunge ca sa pornesti cum trebuie buruiana cu pricina...probabil ca da, dar nu as pune sanse de 100%.
Incerc sa te sfatuiesc acum luand in calcul pozitia ta geografica(Finlanda)...dar si gandindu-ma ca acum cateva zile am vazut un acvariul cu un covor frumos de Lillaeopsis . Inteleg ca nu gasesti Dupla , probabil ca la ADA va fi si mai greu...dar acvariul de care iti povestesc era facut cu Tropica. Cred ca se gaseste la voi, nu e chiar scump si chiar daca pana acum am lucrat doar cu fertilizanti nu si cu substrat de la ei(alminteri o noutate)...sunt multumit de produsele lor. E un sfat nu o lua ca lege :-)
Al doilea sfat tine de forma de prezentare a Lillaeopsis-ului.
Nu stiu daca la voi se gaseste doar la ghivece dar eu am vazut de curand din cel pus pe o plasa....muuult mai destept, mai simplu si mai eficient in plantare. Asculta-mi sfatul ...nu te zgarcii la cativa euroi, o sa-mi multumesti caci merita diferenta din plin
|
SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI  |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/10/2007 08:53:44
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#35
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline
|
Sandu wrote:Inteleg ca nu gasesti Dupla , probabil ca la ADA va fi si mai greu...dar acvariul de care iti povestesc era facut cu Tropica. Cred ca se gaseste la voi, nu e chiar scump
Sint convins ca se gaseste substrat Tropica acolo, doar sint vecini  . La vecinii nostri e vreo 80 lei un sac pentru un acvariu de 250 litri. Acvariu' respectiv cu Tropica e aici, poza e mai veche, il invit (de fapt ii poruncesc) pe proprietar sa se prezinte cu poze noi, Lilaeopsisu' ai invadat acvariu' si arata coolt.
Anubias wrote:Porcule, daca sti ce rusine mi-e, si ce nervi am pe mine...  Am trecut vara asta dupa 5 ani prin Baia Mare pentru 2 zile. Si de ocupat ce am fost din cauza programului impus de fostii colegi de birou, am uitat sa vizitez biblioteca, ca sa facem in final cunostiinta, si ca sa vad si io minunea de acvariu cu ochii. Eu ma tot consolez (si sper) cu faptul ca poate poate biblioteca a fost inchisa in weekend (caci am stat acolo doar sambata si duminica dimineata).
Nu pot sa nu rasucesc si io cutitu'-n rana  . Biblioteca e deschisa simbata, si chiar daca n-ar fi fost deschisa, puteam vizita acvariu' (acvariile), Eu am acces oriunde, oricind, doar Eu sint Faraonul  . Da' lasa ca pun io mina pe tine  .
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
Alex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/10/2007 09:37:48
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#36
|
Alex
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/31857b449c407203749ae32dd0e7d64a.jpg)
Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline
|
Porcu'"]Sint convins ca se gaseste substrat Tropica acolo, doar sint vecini [/quote:a89ffbb100 wrote:
La asta ma refeream si eu cand am scris  ...
Sandu wrote:Incerc sa te sfatuiesc acum luand in calcul pozitia ta geografica(Finlanda)
In alta ordine de idei pozele vizionate de curand arata foarte bine prin comparatie cu link-ul mai vechi indicat de Porcu`cum s-a dezvoltat Lilaeopsis-ul in timp in substratul de care vorbim.
|
SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI  |
|
 |
Anubias
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/10/2007 16:35:22
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#37
|
Anubias
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/19104275684317fc7bb1749.jpg)
Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline
|
Tocmai am dat mail dealerului de la Tropica (din Helsinki  ), sa vad ce si cum. Oricum, sunt hotarat sa va urmez sfatul si sa pun totul cum trebuie.
O alta intrebare ar fi: am nevoie de water chiller? Mi s-a spus pe alt topic ca daca am aceasta instalatie de lumina tu T5, s-ar putea sa trebuiasca sa pun ventilatoare & stuff. Cum mie nu-mi suna deloc bine ventilatoarele (plus ca nu am unde sa le pun, am capac din aluminiu), m-am orientat spre chillere. Am facut ici-colo niste investigatii, si am remarcat ca sunt ale  -ului de scumpe (scuzati-mi franceza).
Cu toate astea, impreuna cu iubita de nevasta, am ajuns la concluzia ca daca trebuie, atunci trebuie. Intrebarea e: trebuie? Nici n-as arunca 4-5 sute de euroi pe fereastra degeaba, ca na, nu ninge cu ei nici aici. Eu ma gandeam sa fac asa: umplu acvariul cu apa (acum e absolut gol), si dupa ce temperatura a ajuns la temperatura camerei pornesc lumina pentru 12 ore sa vad la ce temperatura ajunge apa. Si daca sare de 28-30 de grade, e grav. Cum suna?
|
Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/10/2007 08:19:59
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#38
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline
|
Anubias wrote:am nevoie de water chiller?
Depinde de temperatura din camera. Sint convins ca vara n-ai probleme cu canicula ....... iarna presupun ca poti controla temperatura din camera. Mie-mi place sa stau la 18-20 C, n-o sa am nevoie in veci de chiller :p , daca esti mai friguros si preferi sa locuiesti la 27 C, ma tem ca te paste o investitie  .
Suna bine experimentu' tau, in citeva zile o sa stii la cit se ridica temperatura in acvariu.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
Alex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/10/2007 10:26:11
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#39
|
Alex
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/31857b449c407203749ae32dd0e7d64a.jpg)
Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline
|
chillerul e chiller :-) ...ai rezolvata pe veci temperatura dorita, dar si 500 de euroi sunt bani  , o spun din experienta caci eu am facut aceasta achizitie cu ceva vreme in urma, dar la noi in chiar se justifica 100%...la voi unde se presupune ca te `ntalnesti cu renu` si cu Mos Craciun mai toata ziua nush ce sa zic  . Parerea mea este sa faci experimentul pomenit. Joaca-te cateva zile, lasa tuburile sa functioneze si vezi la ce temeratura se ajunge in apa apoi mai vedem
|
SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI  |
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/10/2007 18:43:39
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#40
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline
|
In legatura cu substratul ,am sa fiu scurt si concis
In lunga me-a peripetie prin ale acvaristicii
Si in ale substraturilor
Sol mai bun ca a lui Amano
NU AM VAZUT
Cel de tip sandwich in timp se omogenizeaza si cand scoti cate o planta Se cam face un talmes -balmes in acvariu
Pe cand cel unic este mai bun poti sa il amesteci cat vrei e acelasi lucru
Asta ramine la latitudinea fiecaruia
Dar am un respect deosebit pentru firmele care pun accent pe detalii
E clar ca studiiaza in amanunt problema
Cat despre temperatura.
Eu far chiller si coolere avind capac la acvariu
Temperatura de afara undeva la 20 de grade C
In casa 22 gr C
Acvariu ,temperatura 29 de grade
Cu coolere nu scade mai mult de 2 grade ,depinde de coolere si de cate ai si de turatia lor
De cand am chiler nu ma doare capul reglez 25 si am 25
Creste cu un grad peste 25 porneste chiler-ul
Dumnezeu sa i-i dea Sanatate cui mi la adus
E alt ceva cu chiler
Dar asta vara cand temperatura era de 40 de grade afara
Chilerul meu a mers 24 de ore din 24
Deci daca incalzirez globala se va accentua cred ca chiilere -le in Romania vor fi indinspesabile
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
|