[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Un nou setup  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

IP:

Anubias wrote:

Intre timp Sandu m-a invatat sa pun si poze in pagina, asa ca aici e acvariul:

image

E cam golut acvariul inca...insa poza e super...si neonii aia cum se vad asa in intuneric :-)

865
[Yahoo!]
ozi
Senior member
[Avatar]

IP:

Okay, atunci ai cateva variante de la firme renumite. uite niste linkuri cu ce-ai putea folosi:
1) Tropica PLANT NUTRITION+ liquid
2) NUTRAFIN Plant-Gro NPK
3) Seachem Flourish Nitrogen + Seachem Flourish Potassium
4) Ocean Nutrition Giovannis Fertil+
astea sunt doar cateva...sunt sigur ca exista si alte firme cu produse similare. din cele enumerate de mine eu as merge pe Tropica

fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

BlackAdder wrote:E cam golut acvariul inca...insa poza e super...si neonii aia cum se vad asa in intuneric :-)
Da, ai dreptate, a trebuit sa astept ca sunriserul sa scada intensitatea luminii la aprox 30% ca sa iau poza aia, de aia a iesit mai intunecoasa. Daca incerc sa fac poza la 100% din lumina, pozele ies prea expuse din cauza ca am un aparat mai vechi. Daca te uiti pe album, mai vezi o poza mai expusa. Aia a fost luata atunci cand lumina a ajus pe la jumatate din intensitate, si tot e nasoala.

Daca tot veni vorba, sa stiti ca sunriserul nu este chiar asa de inutil cum ar parea. Am observat ca atunci cand pesti observa ca "soarele rasare sau apune", parca au pofta mai mare de mancare. Asa eu ii hranesc pe ei, doar in timpul "rasaritului" sau a "apusului". Inafara de asta, este o placere sa observ fenomenul, pentru ca acvariul schimba culori extraordinar. Imaginativa ca ati vedea o padure incepand din iulie pana in octombrie cu "fast forward". Este chiar frumos, si da o dinamica interesanta acvariului care poate parea static.

ozi wrote:Okay, atunci ai cateva variante de la firme renumite. uite niste linkuri cu ce-ai putea folosi:
1) Tropica PLANT NUTRITION+ liquid
2) NUTRAFIN Plant-Gro NPK
3) Seachem Flourish Nitrogen + Seachem Flourish Potassium
4) Ocean Nutrition Giovannis Fertil+
astea sunt doar cateva...sunt sigur ca exista si alte firme cu produse similare. din cele enumerate de mine eu as merge pe Tropica
Mersi ozi! Am incercat si eu sa caut KNO3 la magazin, mi-au spus ca o sa caute si ma anunta daca gasesc. Daca nu, am sa incerc cu cel de la Tropica, mai ales ca am mai avut si e excelent intr-adevar. Dar acum ezit sa bag alti fertilizanti, pentru ca sunt la inceput, si pana se mai stabilizeaza acvariul nu vreau sa bag fertilizanti (din cauza fosforului din ele). Prefer sa gasesc KNO3 care imi da doar ce am nevoie deocamdata. Abia cand o sa am carenta de fosfor o sa adaug fertilizanti. Incerc sa ma ghidez dupa acest articol care in opinia mea este cel mai bun articol de profil pe care l-am citit. Chiar i-am scris pe autorului, pentru permisiunea de a traduce in romaneste articulul lui pe acest forum (si eventual pe websitul meu personal), si acum astept raspunsul lui.

Revenind la subiect, azi am cumparat 5 caridinica japonica si 3 sae ca sa ma ajute cu algele, iar Luni am sa mai iau niste ottocinclus si poate si niste plante Miercuri (eu cred ca m-am hotarat pe rotala rotundifolia pana la urma). Pana la urma nu am mai separat eleocharisul acicularis, ca a luat-o deja din loc si s-au marit in dimensiune cele trei tufe de au ajuns aproape sa se atinga. O sa dureze mai mult pana o sa umple stanga fata a acvariului, dar nu ma grabesc.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Erata: am scris peste tot KNO3, dar se pare ca foruma corecta a nitratului de potasiu e KNO2. Va rog ignorati greselile, dar n-am fost niciodata prea bun la chimie din pacate (abia acum vad la ce imi trebuia ).

Galeria mea
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Dupa asta, am dat un mic wiki, sa ma lamuresc, si se pare ca exista "potassium nitrate" KNO3, si "potassium nitrite" KNO2 (deci pana la urma nu gresisem).

In fine, acum intrebarea mea merge spre: ce am nevoie de fapt eu? Intuitia mea imi spune KNO3 (pentru ca NO2 este mai toxic, si pe urma transformat in in KNO3 de bacteriile minune). Pe de alta parte, daca tot e denitrificat, poate ca nu conteaza neaparat sub ce forma este... off, grea chimia.

Galeria mea
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Parca mi-ar place o tufa pufoasa de Heteranthera zosterifolia in stinga-spate .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Faina idee. Mersi! Chiar ca e faina!!!

Galeria mea
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Mai baieti, prima victima in acvariu. O sa va vina sau nu sa credeti, insa un neon a ramas cumva prins intre frunzele anubiasului din dreapta buturugii si a murit. L-a observat nevasta-mea acum o ora, si pot sa zic ca asa ceva nu am mai auzit. Dar no... sper sa nu se fi chinuit prea mult.

Galeria mea
ozi
Senior member
[Avatar]

IP:

Anubias wrote:Mai baieti, prima victima in acvariu. O sa va vina sau nu sa credeti, insa un neon a ramas cumva prins intre frunzele anubiasului din dreapta buturugii si a murit. L-a observat nevasta-mea acum o ora, si pot sa zic ca asa ceva nu am mai auzit. Dar no... sper sa nu se fi chinuit prea mult.

saracul neon
parca greu imi vine a crede ca un peste poate ramane blocat intre frunzele anubiasului, si sa moara de la asta. mai degraba as crede ca era pe moarte (ai precizat tu ca neoni erau cam stresati si se ascundeau toti intr-un colt), si probabil a cautat vreun adapost/ascunzis sa moara in liniste...

[Email] [Yahoo!]
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

IP:

Anubias wrote:

Daca tot veni vorba, sa stiti ca sunriserul nu este chiar asa de inutil cum ar parea. Am observat ca atunci cand pesti observa ca "soarele rasare sau apune", parca au pofta mai mare de mancare. Asa eu ii hranesc pe ei, doar in timpul "rasaritului" sau a "apusului". Inafara de asta, este o placere sa observ fenomenul, pentru ca acvariul schimba culori extraordinar. Imaginativa ca ati vedea o padure incepand din iulie pana in octombrie cu "fast forward". Este chiar frumos, si da o dinamica interesanta acvariului care poate parea static.

M-ai facut curios Daca nu cer prea mult pui si tu un filmulet? Ca asa poate ma bagi la cheltuieli ..... sa-mi schimb droserele

ozi wrote:mai degraba as crede ca era pe moarte (ai precizat tu ca neoni erau cam stresati si se ascundeau toti intr-un colt)

S-au poate frunzele anubiasului sunt psihopate

PS: imi pare rau de neonul tau

865
[Yahoo!]
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

BlackAdder wrote:
Anubias wrote:Daca tot veni vorba, sa stiti ca sunriserul nu este chiar asa de inutil cum ar parea. Am observat ca atunci cand pesti observa ca "soarele rasare sau apune", parca au pofta mai mare de mancare. Asa eu ii hranesc pe ei, doar in timpul "rasaritului" sau a "apusului". Inafara de asta, este o placere sa observ fenomenul, pentru ca acvariul schimba culori extraordinar. Imaginativa ca ati vedea o padure incepand din iulie pana in octombrie cu "fast forward". Este chiar frumos, si da o dinamica interesanta acvariului care poate parea static.
M-ai facut curios Daca nu cer prea mult pui si tu un filmulet? Ca asa poate ma bagi la cheltuieli ..... sa-mi schimb droserele
Din pacate un filmulet e greu de pus, pentru ca rasaritul si apusul iau foarte mult timp. Sa explic de ce. Pe sunriser exista un potentiometru la care setezi care este luminozitatea maxima. Bineinteles ca as fi stupid sa nu pun la maxim, mai ales ca nici nu am asa de multa lumina (doar 0.65 W/l). Apusul duce luminozitatea la 3% din total, iar rasaritul incepe tot de acolo, pana la setarea care este facuta din acel potentiometru. Ei bine, viteza de crestere/scadere a intensitatii luminii este constanta. Adica, daca de la 3% pana la 100% (si invers) ia 45 de minute, de la 3% la 50% ia aproximativ 22 de minute. Ei, astfel vezi ca ar trebui sa filmez cam 45 de minute.

Insa ce pot face, este sa iau cateva instantanee pe parcursul apusulu sau rasaritului, ca sa vezi cum arata. Te rog nu te supara daca nu o sa fac aceste poze "imediat", pentru ca am si un copil mic, si nu intotdeauna am timp cand vreau eu. Dar promit ca incerc sa fac acele poze asap.

Legat de cheltuieli, ele n-ar trebui sa fie f.f. mari. Eu am platit destul de scump, dar doar pentru ca vroiam sa fie de la aceeasi firma ca sa se asambleze totul perfect in capac (nu vroiam nimic dyi pentru ca acvariul este in sufragerie, si e foarte important sa aiba un aspect profesional -- cel putin dpv al hardwareului). Insa acel sunriser a costat doar 45 euro, asa ca zic ca e destul de ieftin.

BlackAdder wrote:
ozi wrote:mai degraba as crede ca era pe moarte (ai precizat tu ca neoni erau cam stresati si se ascundeau toti intr-un colt)

S-au poate frunzele anubiasului sunt psihopate

PS: imi pare rau de neonul tau
Da, imi pare si mie rau. Nu stiu ce sa spun cu pe moarte sau nu, dar sper sa aveti dreptate. Neonii inca abia de ies din coltul lor. Este stupefiant. Pot sa va asigur ca stiu cum sa fac sa NU stresez pestii (si chiar am grija ca nimeni sa nu-i streseze), dar acesti neoni sunt super sensibili: ajunge sa intru in camera si se ascund cu totii. Singurul moment cand fug de acolo este cand aspir substratul in zona aia. Intr-un fel imi place, pentru ca in trecut aveam "problema" ca neonii nu stateau in card. In felul asta imi place mai mult.

Galeria mea
Bumsecul
Member
[Avatar]

IP:

Salutare,

Am citit despre dorinta lui Anubias de a realiza un sistem de schimbare a apei fara sa gaureasca acvariu si fara sa foloseasca sisteme electice care-ti pot crea neplaceri.

Asa ca am facut aceasta schema pentru rezolvarea problemei:
image

Nu am testat-o asa ca nu pot spune daca merge sau nu. Cei care au o pregatire tehnica (nu ca mine) pot sa-si dea mai bine seama daca este ceva bun sau o tampenie.

Va urez o zi excelenta.
[Email]
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Mersi Bumsecul, instalatia ta trebe sa mearga, dar nu e ce imi trebuie mie. Nu pentru ca n-as vrea, dar nu pot sa am un furtun prin sufragerie care fuge pana in baie din motive estetice.

Oricum, eu mi-am facut deja instalatia mea semi-manuala, si bine ca mi-ai adus aminte de acest subiect, ca ar trebui sa imi pastrez promisiunea si sa o descriu aici in dyi ca poate vor si altii ceva la fel.

Galeria mea
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Intre timp mi-a aparut in acvariu acea pelicula pe suprafata apei, si ma chinui sa caut cum sa fac sa nu o mai am (adica sa elimin cauza), ca m-am saturat sa tot "aspir" suprafata apei.

Galeria mea
Mitica
Member

IP:

Pana se stabilizeaza acvariul poti sa incerci Eheim Surface Extractor.
Eu am avut pelicula cat timp am folosit Co2 cu drojdie.. dupa ce am trecut pe butelie a disparut. Acum a aparut din nou dar acvariul meu are cam 1 luna de la setup, la fel ca al tau.

----------
Diverse
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Da, din pacate nu exista solutii preventive (sau cel putin nu stiu eu) pentru a preveni aceasta pelicula. Si este pacat, ca e pacatoasa tare. Ce ma ingrijoreaza mai mult e ca nu prea permite aerarea apei.

Galeria mea
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

IP:

Pacatoasa insa poate ajuta ....pentru niste poze interesante :
image

Scuze ca ti-am bruiat topicul cu poza asta :p

865
[Yahoo!]
ozi
Senior member
[Avatar]

IP:

Anubias wrote:Intre timp mi-a aparut in acvariu acea pelicula pe suprafata apei, si ma chinui sa caut cum sa fac sa nu o mai am (adica sa elimin cauza), ca m-am saturat sa tot "aspir" suprafata apei.

Si eu aveam aceasi problema, mai ales ca acvariul meu e open-top, si peste pelicula aia se mai punea si-o gramada de praf
Dar uite aici solutia perfecta:
Surface skimmer-ul de la Hagen
image
Uite si manualul de folosire: http://www.hagen.com/pdf/aquatic/Surface_Skimmer.pdf
Eu am scula asta de mai bine de un an. Initial era cuplata la un AquaClear 30, dar parca nu avea destula putere de tragere. Dar acum este legata de canistra Eheim 2213 si face o treaba de minune. pentru mine este indispensabila
Pe aici costa cam 10-15$, ca sa-ti faci o idee.

[Email] [Yahoo!]
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Da, mersi ozi, stiam de protein skimmer. Chestia e ca nu as folosi asa ceva, pentru ca imi scoate CO2-ul din apa prin agitarea suprafetei. Am mai trecut prin pelicula asta la primul setup, imediat dupa ciclare, si a disparut de la sine. Eram doar frustrat ca nu exista metode preventive.

Metoda mea de a culege pelicula este de a scufunda un borcan de 800 curat in acvariu, si sa las incet incet apa de la suprafata acvariului sa curga in el... un jet cat mai "subtire". Din cauza ca pelicula se "extinde" pe masura ce are mai mult loc (ca o pata de detergent de vase intr-un vas cu apa si grasime), atunci cand culeg apa, restul peliculei fuge bucuroasa in borcan. Dar ca sa nu intre pelicula aia inapoi in acvariu, sa nu lasati borcanul sa se umple complet. Asta pentru ca daca e umplut complet, evident borcanul fiind sub nivelul apei, stratul gras din borcan fuge instantaneu inapoi la suprafata apei, si trebuie reluat de la inceput. Sper ca nu am explicat prea incalcit (caci am acest "talent")

Am folosit metoda cu servetele, insa mi se pare ca servetelele se imbibau mai mult cu apa decat cu acea pelicula, si nu prea aveam randament. Cu borcanul (sau paharul), in 3 minute apa e iar curata.

Galeria mea
ozi
Senior member
[Avatar]

IP:

Anubias wrote:Da, mersi ozi, stiam de protein skimmer. Chestia e ca nu as folosi asa ceva, pentru ca imi scoate CO2-ul din apa prin agitarea suprafetei.

tu faci cumva confuzia cu protein skimmerele de la acvariile marine?!?
scula asta este Surface skimmer, n-are nici o treaba cu proteinele
pur si simplu face "munca borcanului" tau
se poate invarti de tija de sus si atunci doar apa de jos intra in dispozitiv, si apoi in filtru. daca invarti in celalalt sens, incepe sa traga si apa de la suprafata. in acvariul meu, de 60L, o curata cam in sub 1 minut. iar apoi poti invarti tija la loc, si functioneaza exact la inputul de la un filtru canistra.
eu fac miscarea asta o data pe zi si-mi tine suprafata apei cristal de transparenta.
dar ce-i drept, eu chiar am nevoie de surface skimmerul asta, find acvariu open-top. tu daca spui ca va disparea pelicula de la sine, nu cred ca e nevoie sa arunci bani aiurea. distractie in continuare cu borcanul

[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: