[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu cadou very low tech  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
Liv
Senior member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 1317
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

In urma cu 2 saptamini am aplicat tratamentul cu spirt la 2 Alternanthera Rosaefolia pline de BBA. La cea la care am pus 50% spirt a trebuit sa il ma aplic o data dupa o saptamina - doar cu spirt a 2-a oara. Cam de 4-5 zile ambele scot frunzulite noi si radacini la greu - au fost mutate si intr-o zona cu mult mai multa lumina inainte de aplicarea tratamentului fara sa isi revina. O sa mai vad in 2-3 saptamini daca incep sa creasca. Tratamentul a fost aplicat cu succes si la Anubias (un Barteri si un Petite).

Pentru cei care nu stiu tratamentul impotriva BBA (cu multumiri inaltimii sale Porcu' - pentru dezvaluirea tratamentului - si d-nei Faye pentru primele teste): se scufunda planta in spirt pentru 1-2 secunde, dupa care se clateste zdravan cu foarte multa apa curgatoare citeva minute. Se aplica in continuare metodele clasice - curatenia substratului si aditia de CO2.

Mai am BBA destul, dar parca nu mai creste de 3-4 saptamini. De cind am marit cantitatea de lumina a aparut GDA la greu, dar doar pe un decor sintetic si pe lemn (cu toata lumina puternica pe geamuri nu vad GDA). Crevetii par fericiti in schimb si stau toata ziua rontaind prin GDA. Cei 5 pui de Ancistrus sp. au reusit in 5 zile sa curete toate geamurile.

De cind am trecut la Masterline (cam de 1 luna jumate) Ludwigia Repens a inceput sa creasca ca nebuna - citeva fire scot deja frunze la suprafata apei.

Suplimentar - ca sa fie ceva in plus - rotorul de la filtru a inceput sa faca zgomot. Chiar am un motiv acum sa desfac si filtrul.

This message was edited 1 time. Last update was at 17/12/2016 06:12:16


Sa aveti pesti sanatosi, plante frumoase si apa limpede.
euro2me
Member
[Avatar]

Joined: 26/11/2013 20:59:04
Messages: 268
Location: Bucuresti-Titan
IP:
Offline

Liv, ai trecut la Masterline dar ce aveai inainte? Ma bate si pe mine gandul sa schimb fertilizarea. Masterline e mai bun ca Den. ?

Nu-ti bate capul, sunt altii facuti pentru asta.
Liv
Senior member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 1317
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Initial am avut Ferropol si bile JBL - mi-a ajuns cca. 1 luna.
N-am mai gasit Ferropol in RO si am trecut la Sera Florena cu NPK de la Easylife si Easycarbo - combinatia nu a fost buna mai ales ca in momentul in care au ajuns pe terminate a dat si BBA-ul peste mine (am incercat sa il elimin si s-au topit citeva plante).
Cind a mai ramas cam 1/4 din ele, am inceput sa caut iar. Nu am gasit nici o linie completa de fertilizare decit pe afara la comanda - nu am reusit sa ajung prin Hornbach. A mai ramas doar Masterline si Vimi - care se pot gasi. Cum Andrei Dumitrescu spune ca foloseste cu succes Masterline...

Nu pot sa spuns ca e mai bun decit Dennerle ca nu am folosit.

Din ce am citit Ada ar fi cea mai buna linie de fertilizare, urmata de Dennerle si restul mai slabe. Cu conditia la toate sa folosesti si substratul lor.

La mine cu Masterline, substrat inert cu bile JBL, 40 de lumeni/litru, CO2 dintr-o bomba cu drojdie in ultima luna:
-Ludwigia Repens creste vizibil si repede.
-Hydrocotyle Tripartita si-a marit mult suprafata ocupata.
-Alternanthera scoate frunze zilnic.


Sa aveti pesti sanatosi, plante frumoase si apa limpede.
Liv
Senior member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 1317
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Am incercat sa fac o poza cu noul mobil si a iesit ceva defocalizat. Mai incerc - ca zice noul mobil ca stie sa faca poze macro.

Dupa cele 8 ore fara filtru mi-a aparut o apa usor laptoasa - si-a revenit cam in 3-4 ore. Totusi amoniacul si nitritii erau 0.

Am curatat simbata tot ce mi-a trecut prin cap la filtru. Prefiltru, capac, rotor si sistemul de prindere a rotorului, furtune, robineti. Din prefiltru am recuperat si 6 creveti. Fluxul de apa a ramas la fel - slabut. O sa iau un rotor nou - asta are peste 6 ani de functionare.

Am inlocuit becurile cu LED - sint tot cam la 6000 de lumeni. O sa mai adaog cam 5000 de lumeni la 6500K. Cel noi sint declarate de 1400 lumeni fiecare, doar ca la o masuratoare comparativa mi-au iesit 1200 de lumeni. Cu ocazia asta am testat si factorul de transmisie a luminii pe policarbonatul celular cu protectie UV. Absorbtia luminii la 6500K e intre 20-25% - se incadreaza in cele declarate de producatori.
Am luat si 3m de banda albastra cu LEDuri (nu prea corespund cu ce ar trebui pt. plantat - royal blue - dar incercarea moarte n-are). In schimb - la primul test - nu are cei 14,4W/m declarati, are doar 8W/m (masurati). Avind in vedere pretul mic nu o sa ma complic cu ANPC inca. Desi peste 40% diferenta in minus parca e enorm.

This message was edited 1 time. Last update was at 19/12/2016 20:38:39


Sa aveti pesti sanatosi, plante frumoase si apa limpede.
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Filtrarea biologica nu presupune un debit mare, din contra, pentru o filtrare biologica de
calitate trebuie un debit mic care sa asigure un timp de retentie hidraulica a apei in
mediile de filtrare cat mai mare, minim din punctul meu de vedere ar fi 30 de secunde.

Pentru ca majoritatea acvaristilor cand incep vor debite cat mai mari, sfatul meu este sa va
documentati inainte si sa faceti cateva calcule, incepand cu volumul de medii filtrante si
timpul de retentie hidraulica. Aceste informatii le gasiti aici pe forum (inclusiv in semnatura mea).

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Liv
Senior member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 1317
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Multumesc.

Sa aveti pesti sanatosi, plante frumoase si apa limpede.
Liv
Senior member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 1317
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Circa 30 de RCS au plecat la un cunoscut in urma cu 3 saptamini - l-am pus sa-mi aduca o mostra de apa ca sa ma convinga ca e ciclat. Plus o mina de Egeria si un pumn de Tripartita. Crevetii s-au inmultit, Tripartita scoate fire noi si la el.

Sa aveti pesti sanatosi, plante frumoase si apa limpede.
Aquatica
Member
[Avatar]

Joined: 04/12/2016 18:37:35
Messages: 102
Location: Iasi
IP:
Offline

Ai inceput mai tumultuos asa, dar la priceperea ta sigur totul va fi bine. Sunt convinsa ca acvariul tau arata minunat acum
Sigur voi retine tratamentul pentru BBA, desi sper sa nu fie nevoie sa-l si aplic.
Liv
Senior member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 1317
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Nimeni nu scapa de alge.

Gresesti - nu arata mai bine decit in ultimele poze.
Doar am adaogat mai multe poturi cu plante.

Problema principala la mine in momentul de fata nu mi se pare ca sint algele - mai exact BBA. Mi se pare ca am facut undeva o greseala. 2 luni am ascultat sfaturile impotriva BBA. Curatenie extrema (sifonam resturile si de 2 ori pe zi), am stabilzat CO2-ul cit am putut, hrana putina, iluminat slab, fertilizare redusa. Rezultatul a fost: BBA-ul creste fara probleme, plantele au dat mult inapoi (am pierdut Marsilea Hirsuta si 2 fire de Alternanthera s-au topit). De 2 luni m-am hotarit sa cresc plantele si sa ignor BBA. Lumina cit am putut sa adoag, fertilizare cit se poate, CO2 la maxim cit da o bomba cu drojdie, curatenie fac la schimburile de apa la 1-2 saptamini. Rezultat: plantele cresc de parca trag eu de frunze, Alternanthera pare ca isi revine (cam incet dar arata bine), Ludwigia are 10 cm in afara apei - cred ca am Ludwigia Repens Rubin, Cabomba a iesit si ea afara din apa, Tripartita si-a dublat suprafata, Egeria in curind va trebui sa o elimin - creste prea repede si acopera tot. Mi se pare curios ca Valisneria, Cryptocorinele si Echinodorusii nu o duc chiar prea bine. Cresc, dar parca prea incet.

In concluzie - de cind am decis sa cresc plantele si sa ignor algele parca totul s-a imbunatatit. Plantele usoare care le am au luat-o din loc, crevetii se inmultesc fara probleme, ancistrusii parca iau si ei in lungime. Cum ambele variante sint corecte rezulta ca doar experienta poate sa faca diferenta intre ele. Adica sfaturile sint corecte, dar fiecare acvariu e unic - ce la mine functioneaza e posibil ca la tine sa nu dea nici un rezultat.


Si o completare - nu prea ma intereseaza sa arate bine. Dupa un an de cind il am inca imi face placere si ma relaxeaza sa ma uit la el/ei. Ca plantele nu stau/arata bine, ca nu corespunde cu cine stie ce criterii stabilite pe undeva - mi se filfiie (adica ma doare in cot). Din punctul meu de vedere daca animalele si plantele care le am ajung si la altii si se inmultesc acolo e de ajuns.

This message was edited 1 time. Last update was at 24/12/2016 20:53:26


Sa aveti pesti sanatosi, plante frumoase si apa limpede.
Liv
Senior member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 1317
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

In urma cca. 3-4 luni am bagat Egeria (vreo 10-12 fire de cca. 15 cm fiecare). Cam de 2 luni l-am neglijat aproape complet - doar schimburi de apa si fertilizanti.

Cum de 2-3 saptamini nu se mai vedea nimic prin el, am bagat copitele in bazin si am cules cam o galeata (d-aia de 10 litri) de Egeria. Nu - nu exagerez. Nu era cu virf, dar nici prea mult nu mai avea. Unele fire aveau peste 1metru lungime. Am lasat totusi citeva ca sa consume nitratii, inainte sa o elimin complet. Citisem ca e invaziva, dar nu ma asteptam la asa ceva.

Egeria se infasurase prin Luwigia asa ca am smuls si Ludwigia din poturi. Din cele 5-6 virfuri de Ludwigia care le-am primit prin septembrie s-au facut vreo 20-30. Am pastrat doar virfurile de 10-15cm. E totul in ceata. Am pornit si pompa de aer sa fie ceva mai mult oxigen, dupa ce am dat cu nenumarate bite in balta.

Cu ocazia asta am reusit sa vad ca sint toti cei 5 ancistrusi si au cca. 1cm in plus.
[Thumb - actual.jpg]

This message was edited 3 times. Last update was at 05/02/2017 19:42:13


Sa aveti pesti sanatosi, plante frumoase si apa limpede.
Liv
Senior member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 1317
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Poza a iesit cu ce am. Pietroiul din spatele bulelor pare calcaros, dar nu reactioneaza la acid sulfuric. In stinga e o coaja de copac sintetica pe care creste de zor GDA (singurul loc in care mai am GDA). De obicei e locul preferat de creveti si ancistrus. Chestiile lungi si rosiatice sint creveti. Pe linga melcii comunitari sint si vreo 20-30 de Physa marmorata.

O sa mai rearanjez cite ceva cu prima ocazie.

Sa aveti pesti sanatosi, plante frumoase si apa limpede.
Liv
Senior member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 1317
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Am uitat ceva - dupa interventia masiva (plantele ajungeau cam la jumatatea bazinului) ma astept la o deciclare partiala.
In urmatoarele 2 saptamini voi schimba 10-20litri pe zi din 180 litri brut.

Sa aveti pesti sanatosi, plante frumoase si apa limpede.
Liv
Senior member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 1317
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Sa ... pe chinezarii. Ultimele 2 becuri cu LED GELSOR de 9W/3000K au crapat la interval de o zi. Cam 5500 de ore de functionare. Daca nu le-as fi modificat le duceam la garantie.
Cele nemodificate (mai am 2) functioneaza in continuare, dar sint pe iluminat normal nu in acvariu.

Am pus alte chinezarii, dar de la alta firma ca pe astia nu i-am mai vazut pe piata. Adica ocoliti-i daca mai au ceva la vinzare.

Sa aveti pesti sanatosi, plante frumoase si apa limpede.
Liv
Senior member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 1317
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

2 saptamini fara fertilizare, doar cu CO2. Rezultat Ludwigia Repens Rubin a inceput sa faca frunze verzi si creste vizibil mai incet. Am revenit la fertilizare cu jumatate din cantitatea recomandata - 3 cm cubi zilnic (Masterline - toate 3 solutiile) .

Sa aveti pesti sanatosi, plante frumoase si apa limpede.
Liv
Senior member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 1317
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Efectul bananelor asupra crevetilor. Pe orice felie de banana in 5 minute se formeaza o bila de creveti. In 7-8 ore felia dispare . Ancistrusii o ignora.
[Thumb - creveti.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 11/02/2017 21:45:06


Sa aveti pesti sanatosi, plante frumoase si apa limpede.
Liv
Senior member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 1317
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Alti 20-30 RCS au plecat pe Facebook.

Sa aveti pesti sanatosi, plante frumoase si apa limpede.
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 2888
Location: Munchen
IP:
Offline

Nu te deprima bazinul cind il vezi asa ?
[WWW]
Liv
Senior member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 1317
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Nu - cit timp vietatile se inmultesc si mai ajung si la altii. Si poti sa ma crezi ca arata mult mai rau decit e in poze. Fac poze de prin 1977. Doar din unghiuri si umbre se pot ascunde multe lucruri. Chiar daca mai am si pierderi cum e Alternanthera - mai degraba din propriile greseli. Mai studiez. Oricum in citeva luni o sa incep si eu sa dau din Ludwigia Repens Rubin, deci as avea un oarecare succes si la plante.

Ma deprima toate bazinele cu "muraturi" - chiar voi le spuneti asa - desi arata bine si frumos in poze. Nu am vazut nici unul in care vietatile sa se inmulteasca. Finalul cam la toate e "mi-au murit pestii/coralii/crabii... si l-am desfiintat" - am citit mai multe jurnale (din cind in cind am destul timp). Cum se obtin vietaile marine cred ca stiti si voi. Nu am avut comentarii negative deoarece orice inceput e greu, fiecare pas se face cu sacrificii. Poate in 15-30 de ani cunostiintele despre biologia marina vor fi destul de avansate ca sa permita unui amator sa inmulteasca unele specii. Sper. Pina atunci o sa incerc sa ii ajut pe altii sa evite greselile inceputului - macar in apa dulce.

In plus nu sint destul de interesat de aquascaping - ceea ce vad prin concursuri nu corespunde deloc cu ceea ce se gaseste in natura. Prefer un film real din natura oricarui concurs. Nu vad cum as putea compara o "galeata" de 500-1000 de litri (am un "pahar" de 180 litri) cu un peisaj real prin care trec citeva sute de metri cubi pe ora - printr-un piriu mic de la noi trec citiva metri cubi pe ora.

Sper doar ca in timp o sa "imbolnavesc" de acvaristica mai mult decit cele 2 persoane pe care le-am dirijat/indrumat direct - nici unul nu e pe aici.

Sa aveti pesti sanatosi, plante frumoase si apa limpede.
ocean
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 1919
Location: Targu Mures
IP:
Offline

Cu muraturile te inseli putin, exista multe vietati care se inmultesc intr-un bazin marin: amphipode, melci, stelute, anemone, corali, bureti, scoici, mare parte fara ajutorul sau interventia noastra(multe apar in timp fara sa stim de ele din piatra vie introdusa). La pesti avem colegi la care s-au inmultit cu succes si crescut ponte de pui, pentru astea trebuie sa te pricepi putin
[Email]
Liv
Senior member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 1317
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Am citit si depre ele. Totusi marea majoritate a jurnalelor marine se termina de obicei cu fraza "au murit animalele".

Si costurile sint mult mai ridicate fata de un plantat, iar complexitatea integrarii tuturor vietuitoarelor e mult mai grea.
Din lipsa de timp a trebuit sa amin destule si la plantat fara probleme prea mari. La marin nici nu vreau sa ma gindesc ce s-ar fi putut intimpla.

Sa aveti pesti sanatosi, plante frumoase si apa limpede.
 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com