um02122 wrote:
Legat de overflow-ul acela, ia-ti un senzor de apa pentru podea cu un sunet placut, ca sa nu adauge la stresul provocat de apa pe care o sa o ai pe jos la prima inundatie.
elven wrote:Piatra uscata pt un incepator in tainele marinelor este precum un ou Kinder fara surpriza.
dan.pavelescu wrote:Multam frumos pentru info. Cum ti se pare micutul skimmer, e ok, a meritat investitia?
Greu de spus...ii clar ca mizerie aduna. Din pacate mi-e greu sa imi dau seama cat e de eficient pentru ca l-am pus in functiune de vreo 2luni , odata cu aparitia unui bloom de GHA, "primit" cu un frag. Chiar daca fosfatii erau la un nivel destul de scazut, undeva la 0,05-0,06 ppm masurat cu Hanna prin bunavointa lui Levi, nenorocirile de alge s-au raspandit extrem de rapid peste tot. Am schimbat mediul antiphos si folosesc acum Rowaphos, astfel ca fosfatul anorganic e acum 0 ppm cu Hanna (cam de o saptamana). Skimmerasul l-am pus in functiune in ideea de a elimina din materia organica, dar din pacate algele isi vad in continuare de viata lor tihnita ...deocamdata. Mi-e clar ca reusesc sa utilizeze cu ajutorul unor enzime probabil, fosfatul organic. In plus facand saptamanal schimburi de apa de aprox 25% si fiind cu mana de cateva ori pe saptamana la tuns gazonul nu prea ii dau ocazia skimmerasului sa isi faca treaba cum trebuie. Cred ca skimmeaza eficient cam 3 zile din 4 intr-o saptamana...ramane sa vedem pe termen lung.
LE: daca mai aveti idei cum sa scap de fosfatul organic dintrun asa sistem mic sunt deschis la sugestii
Va multumesc tuturor de aprecieri!
Ca sa scapi de alge, trebuie sa le tai fosfatii de cum devin disponbili in apa.
Eu zic sa-ti cumperi un borcan de RowaPhos si un saculet pentru medii. Iei saptamanal o lingura cu varf si pui in saculet si saculetul la suprafata in filtru (unde ai gasit AC70, eu am filtrul de fluval care e un AC20 si face fata destul de bine in acvariul fiicamii de 60x30x30cm, populat cu BioNitratEx, RowaPhos si un burete pe intake). Stii cand trebuie schimbat RowaPhos-ul dupa cum apar algele pe sticla. La inceput poti pune mai mult, ulterior putin si des e cheia succesului. Asa scapi de GHA. Pentru cyano, adauga si un plic de BioNitratEx si asteapta vreo 2-3 saptamani.
Rowaphos este in esenta rugina. Ai grija ca e foarte fina, asa ca ai nevoie de un saculet cu pori foarte fini, altfel maronesti acvariul.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Am deja Rowaphos, 80g intr-un saculet in filtru.
Ca sa inteleg mai bine, la fiecare schimb de apa mai pun o lingura cu varf in saculet, peste cel vechi?
Pe sticla nu prea am alge, dau o data pe zi cu un magnet ...
LE: Filtrul l-am gasit aici pe un magazin online...chiar nu mai stiu
This message was edited 1 time. Last update was at 04/03/2015 11:33:55
um02122 wrote: Pentru cyano, adauga si un plic de BioNitratEx si asteapta vreo 2-3 saptamani
Inteleg ca BioNitratEx este un mediu reducator de nitrati, bazat pe o cultura bacteriana, corect? Eu nu am probleme cu nitratii (NO3) au fost intotdeauna mentinuti sub 1 ppm (testul Salifert abia se coloreaza). Am o canistra cu matrix si 10 kg de piatra vie care fac cu succes fata incarcarii biologice. Am doar un Royal Gramma, 2 creveti si un hermit, hraniti cu Ocean Nutrition Pellet Small, fiecare cate 3-4 bobite pe zi. Restul coralilor nu ii hranesc activ. Si cum spuneam mai sus nici fosfatul anorganic nu era scapat mult de sub control, iar acum Hanna imi arata zero (nu amintesc Salifertul care nu are nici o relevanta in cazul meu). BioNitratEx are si alte beneficii? Merci!
LE: daca mai aveti idei cum sa scap de fosfatul organic dintrun asa sistem mic sunt deschis la sugestii
Singura metoda consacrata de care stiu ca inlatura si fosfatii organici e Kalkwasser-ul, trebuie studiata un pic metoda sunt cateva variante, mie cea cu dizolvarea si cu otet adaugat9dizolva pudra mai bine) mi se pare ok si am folosit-o mai demult la un sistem mai mare cu ciortani, dar pe youtube sunt destule exemple de bazine frumoase cu corali
LE: daca mai aveti idei cum sa scap de fosfatul organic dintrun asa sistem mic sunt deschis la sugestii
Singura metoda consacrata de care stiu ca inlatura si fosfatii organici e Kalkwasser-ul, trebuie studiata un pic metoda sunt cateva variante, mie cea cu dizolvarea si cu otet adaugat9dizolva pudra mai bine) mi se pare ok si am folosit-o mai demult la un sistem mai mare cu ciortani, dar pe youtube sunt destule exemple de bazine frumoase cu corali
Am citit si despre asta, doar ca de fapt nu este o metode de eliminare efectiva, ci mai mult o protectie a precipitatului de fosfat de calciu Ca3(PO4)2 sa nu se dizolve din nou in apa, mentinand un PH cat mai ridicat care sa nu scada sub 7,00. In felul acesta se formeaza cristale care in final, la un PH ridicat vor fi acoperite de carbonatul de calciu si practic sunt sigilate in interior sau daca se formeaza in masa apei se pot atasa la diferite substante organice si sunt skimmate. Oricum multumesc pentru atentionare, ca nu cumva sa am PH-ul scazut din cauza RowaPhos pentru ca va favoriza dizolvarea fosfatului de calciu din substrat/pietre...la asta nu m-am gandit ;)
This message was edited 1 time. Last update was at 04/03/2015 17:53:50
Am facut eu asa un brainstorming si am dus mai departe ideea cu precipitarea fosfatilor... care practic s-au depus in nisip/pietre si teoretic ar putea fi una din sursele de hrana pt GHA si cyano, la care se adauga detritusirile adunate pe parcursul timpului. M-am gandit sa fac urmatorea miscare si aici am nevoie de oarecare pareri (desi una o am si nu am fost incurajat ). Aspir tot nisipul afara si il clatesc in apa preparata ca sa scap de detritusuri (nu am f mult, undeva la 2-3 cm) si urmaresc evolutia fosforului pe parcursul a 3-4 zile cu un test de Fosfor Hanna. In timpul acesta tin nisipul in apa sarata cu o pompa de valuri. Daca fosforul nu scade, inseamna ca nu nisipul a fost sursa si il pun inapoi. Daca vor scadea semnificativ inlocuiesc nisipul cu unul viu nou Live Reef Base de la Red Sea. Intre timp fac aditii de Biodigest/Bioptim pentru echilibrarea florei spalata din nisip (am si Starter de la Microbe Lift daca ziceti ca e mai bun).
Credeti ca ar putea afecta in mod semnificativ echilibrul sistemului o asemenea manevra?
Update!
Am facut testul de fosfor cu Hanna si mi-a dat 2 ppb P, deci pe baza formulei de calcul furnizata de CristiC (merci!) inseamna 0,006 ppm PO4...eu nu mai inteleg nimic. Adica sunt de 5 ori sub limita admisa si degeaba. Mi-e greu sa cred ca mai pot face ceva semnificativ. O sa mai fac un nou test dupa un schimb de 10 l de apa, ca oricum e sorocul. Cu ce se hranesc nebunele astea de GHA?
Nebunele astea de GHA se hranesc cu nitrati si fosfati si unul din motivele pentru care valorile pe
care le obtii la testele pentru fosfati si nitrati sint mici este ca algele se hranesc cu nitrati si fosfati.
Faptul ca obtii valori mici la teste nu inseamna ca nu ai nitrati si fosfati, inseamna ca nitratii si fosfatii
sint folositi de alge.
Varianta cu nisipul scos afara nu cred ca va functiona si eu nu as incerca-o. Eu as merge pe varianta
pe care ti-a propus-o Andrei (um02122) si sa mai adaugi niste Rowaphos si BioNitratEX. In plus de asta
cred ca nu folosesti in mod eficient Rowaphosul, pentru a fi eficient trebuie fluidizat. Din acest motiv
ti-as sugera sa folosesti Phosguard de la Seachem care nu trebuie fluidizat. Sau sa folosesti o cantitate
mai mare de Rowaphos pentru a compensa eficienta mai scazuta in cazul nefluidizarii.
Ce-ti mai face bazinul?
Voiam sa te intreb daca colantul de pe spatele bazinului e oracal sau daca nu de unde l-ai cumparat?, imi place foarte mult noanta....
Salut! Pfuuu...am cam luptat un pic in rastimpul asta si sincer nu mai credeam ca voi ajunge la liman. A inceput GHA, absolut ingrozitor, nu era loc pe piatra unde sa nu creasca, apoi pe substrat. Am aruncat tot substratul si am introdus altul...nimic. Dupa care am inceput sa folosesc algacide si a inceput dezastrul. Evident au murit macroalgele initial, am inceput sa tin GHA cat de cat sub control, dar la scurt timp o luam de la inceput. La un moment dat au inceput sa moara coralii moi...culmea (ma gandesc ca de la algacid): kenya tree, apoi gorgoniile, au inceput sa fie afectate ricordeele, apoi zoasii. Si atunci m-am oprit ... am zis asta e! Fie ce o fii, nu mai bag nici o chimicala. Am facut doar schimburi saptamanale de 10 l, moment in care schimbam si antifosfatul (Rowa). Cand m-am oprit cu algacidul, a aparut imediat un outbreak de ciano...dadusem din lac in put. Acvariul arata groaznic, abia puteam sa il privesc. Un strat de GHA peste care unul de ciano...Nu cred ca puteti sa va inchipuiti...
Norocul meu a fost Calin (ii gasesc eu si nick nameul de pe forum :p), care m-a incurajat si m-a ajutat la curatat si aspirat nenorocirile astea saptamana de saptamana.
Una peste alta, de vreo 2 saptamani am reusit sa le tin sub control, mai sunt pe ici pe colo si ciano si GHA, dar in limite deja acceptabile. Asta m-a incurajat si am adus cativa locatari noi pe care i-am primit de la un alt prieten de Craciun...doi clowni. Am facut niste filmulete sa vedeti cum arata acvariul azi. Se putea mai bine...dar se putea si mai rau...recomand HD ;)
si cateva close-upuri...se mai vad cateva smocuri de GHA si ciano, dar cum spuneam am invatat sa traim impreuna