Arhitectul wrote:Scuze domnul Cristian - nu am vazut ca ai postat in timp ce scriam eu postul precedent
Si mie mi se intampla acelasi lucru

Cand m apuc de scris , trec ore bune pana finalizez "lucrarea"

Si uite asa , raspunsul meu se suprapune cu al altora si drept urmare , trebuie sa reeditez postul sau sa mai bag un PS. NU mai vorbesc de faptul ca forumul acesta ma "scuipa " automat afara dupa un anumit timp si de multe ori , pierd si tot ceea ce am scris pana in acel punct

Tragedie! Iti dai seama, ia o de la capat ..Munca de chinez batran!
Promit sa-mi revizuiesc comportamentul inadecvat - nu o sa se mai intample.
Bun asa ! Altfel , punem

pe spinarea @Arhitectului
Daca mai fac doua erori impardonabile si mai pui tu cateva postari d-astea de Discovery Channel o sa ajunga thread-ul asta celebru de o sa-mi dea userii de pe forum like ca pe Facebook de fiecare data cand te "supar"

Foarte tare! Oh mamma!
Trebuie ca eu sa mi cer scuze fata de voi toti pentru postarile kilometrice

Asta i buba mare la mine: ma pornesc greu, iar de oprit si mai greu sau imposibil..Situatia se agraveaza si mai mult in cazul in care mai sunt si "suparat"
Interesant tot ce ai scris - Habar nu aveam
Ma bucur mult ca am reusit sa ti ofer cateva informatii cu privire la Mdoka White Lips si la ceilalti Blue Followers, atat cat sa ti formezi o imagine de ansamblu . Era pacat sa nu o fac!
Ma intreb daca toate astea le scrii din memorie sau le ai scrise si le dai cu copy paste ca sa faca cultura generala incepatorii ca mine. Cred ca le scrii la fata locului chestiune care ma inspaimanta ... Tu asta faci toata ziua ??? Te documentezi despre ciclide ??? Sau esti profesor botanist colaborator la o universitate din Italia ? Esti enciclopedie amnulanta stimabile - RESPECT.
Nu le am scrise nicaieri si nici nu mi place sa folosesc copy -paste (desi , de exemplu in cazul de fata as fi putut sa o fac pentru ca , cum spuneam , despre Blue Followersi apucasem sa scriu in threadul meu).

Poate ca asta ar fi fost solutia ideala care ma scapa de butonat la calculator si de celelalte neajunsuri (a se vedea pierderea textului deja scris cu ocazia expulzarii din forum) insa nu am de gand sa recurg la aceasta. Nu cred ca m as simti eu insumi ok in cazul acesta.
Atunci cand faci ceva legat de pasiunea ta , daca pui mult suflet in ceea ce faci, totul vine de la sine . Iti doresti sa vorbesti, sa scrii ,sa ti impartasesti opiniile , ideile, experienta cu cei asemeni tie iar aceste lucruri iti fac placere.
Daca m ai fi pus sa vorbesc despre politica sau despre matematica, nu ai fi scos nimic de la mine.
Multumesc si RESPECT pentru cei ca dumneata , aflati la inceput de drum, care sunt constienti ca fara o documentare temeinica, fara a culege si valorifica anumite informatii, hobby ul nu poate aduce nimic bun in plan satisfactional!!!
Revenind la ale mele: Azi am debutat de dimineata cu construirea mobilierului pentru acvariu care a fost proiectata sa tina cel putin 600 kg pentru acvariul urmator
Zi Mare domnule! Bravo! Lucrurile incep sa prinda forma!
Standul arata bine, inchegat ca lumea.
Eu sunt de parere ca va sustine si un acvariu de 600-700L .Variantele de standuri "profi" pentru acvariile de firma similare, sunt mult mai firave. Un stand sudat din teava rectangulara, duraluminiu, ar fi ideal pentru linistea tuturor.
Daca vei ramane pe varianta "sump" pentru acvariul cel mare , atunci vei fi nevoit sa faci niste modificari.
Oricum , pe subiectul SUMP vom mai discuta.
O intrebare - vanzatorul de la Hornbach mi-a dat un burete dur gros de 5-6 mm ca un sorici din ala de pus parchet laminat pe el. Mi-a spus sa-l pun pe fundul acvariulu inainte de pietre si nisip pentru a nu deteruira sticla. E bine ce a zis omul sau nu ??? Nu stiu daca pestii vor rama prin nisip sa ajunga sa se vada buretele ala ... ??? Si daca izoprenul ala nu se descompune in timp sa polueze apa ??? Eu am dat 10 RON pe el ca sa fiu sigur dar daca nu trebuie nu-l pun.

Este exact ce am facut eu acum 7 ani in acvariul de 350 L .

Fiind stresat ca greutatea pietrelor va afecta integritatea acvariului, am pus acelasi izopren pe fund si apoi nisipul si pietrele.

Bineinteles ca "fricile" mele au fost calmate insa eficacitatea acelei bucati de "sorici" era ca si inexistenta. Daca un cataroi ar fi ales sa se miste sau sa izbeasca fundul , efectul ar fi fost acelasi si cu si fara acel artificiu . NU mai spun ca dupa o anumita perioada , "soriciul" a inceput sa se deterioreze, iesea mereu la suprafata in zonele unde nisipul era degajat de catre africani, iar sub el era in permanenta un depozit de mizerii imposibil de eliminat.
Asta e ..din greseli se invata! Deci , Nu "Soriciului" in acvariu!
Unii , tot din aceasta grija excesiva , aleg sa puna bucati de polistiren sub pietre. Poate ca acestea sunt mai bune iar in cazul pietrelor de foarte mari dimensiuni chiar ar fi recomandate, insa in cazul tau , nu le vad rostul.
Izoprenul acela de la JBL (presupun) , daca tot l ai cumparat, poti sa l pui sub acvariu . Acolo DA. Se foloseste insa cu succes , si in cazul acvariilor de mari dimensiuni,
polistirenul . Nu sunt putine cazurile in care , acvarii asezate direct pe suport (pe blatul de PAL) fara aceasta "protectie", au ajuns sa cedeze pe fund, chiar daca suportul era realizat la boloboc, perfect plan.
La ciclare pentru acvariul meu trebuie sa pun si un pic de sare NaCl. Am citit in unele articole ca se pune in altele ca nu se pune (o lingurita de sare la 10 l de apa parca ...). Nu vreau sa fac greseli si de aceea unde am dubii prefer sa intreb - sa nu fac vre-o muratura
Sarea , contrar a ceea ce se spune, in cazul africanilor , atunci cand "se sare calu' " , provoaca mai mult rau decat bine.
Cum spuneam si cand am discutat despre
Bloat, sarea, utilizata pentru alcalinizarea apei, este una din cauzele care stau la baza declansarii acestei boli in cazul africanilor. In concentratie mare , sarea irita pestii inducandu le o stare de stres .
Ideal ar fi sa ti procuri un
set de teste pentru a monitoriza parametrii apei: GH, KH, PH, NH4-NH3, NO3, NO2.
In functie de parametrii apei de la robinet, vei vedea daca mai ai nevoie sa vii cu un adaos de saruri pentru a corecta GH , KH si PH. Pentru a le corecta, gasesti pe piata saruri speciale pentru ciclidele din Marile Lacuri Africane - de la Reef luasem eu ultima ora la galeata de 3 kg un produs de la Aquarium Systems - foarte convenabil- acum nu stiu daca il mai au.
Testele iti vor fi de mare folos si in timpul ciclarii initiale , dar si dupa . Fara ele nu vei avea de unde sa ghicesti in ce etapa a ajuns ciclul azotului .
Asteptam "continuarile"!
Numai bine !
PS. Baietelul tau, se pare ca va avea in curand o preocupare noua!

Al meu izbea niste palmute in geamul frontal de ma lua cu tremurat!