Am asteptat sa se intunece afara sa pot face pozele.
Referitor la substrat, am aquabasis sub manado. Ce-i drept, doar 5 litri si ar fi mers mai mult.
Pozele. Nu e mare diferenta, doar am scos tufa de ludwigia repens si rotala, le-am scurtat si replantat. Si am taiat firul principal plus un pui de pe rotala macrandra si le-am pus in dreapta, intre ludwigia repens si didiplis, in ideea de a primi mai multa lumina (de la Porcu' citire), sa vedem cum ii merge. Am lasat ciotul vechi de vreo 10 cm in stanga, poate mai da niste pui de acolo.
Prin apa mai sunt bule de aer(am spalat filtrul intern si mai are un pic de aer prin el).
Si un filmulet:
Ca fertilizare, am adaugat 6 ml de fosfat si 6 de potasiu, ca dupa schimbul de apa.
Chiar daca esti putin nemultumit io zic ca-i bine, mie imi plac plantele. Algele-s fuzz.
Nu dispera daca virfu' de Rotala macrandra va suferi putin, asa face la rupere da' n-ai ce face. Din ciotu' ramas vei obtine pui .
Multzam'
Ei, nu zic ca-i rau sau ca nu mai pot, numa' ca se observa pe ici pe colo mici defecte. Iar cel mai tare ma supara blyxa, care ramane micuta si anemica in loc sa se faca tufa mare, verde si frumoasa...parca mergea mai bine prin toamna...
Deci pentru moment sa inteleg ca merg cu fertilizarea si lumina ca si pana acum.
Voi mai reveni dupa ce cumpar si testele alea pt fier si potasiu, daca s-or misca astia de la zoomania...
Nu exista acvarii fara mici defecte ai vazut cumva close-up-uri de la concursurile de acvaristica ? Nici eu! A, poate asa pe un varf de planta care a crescut bine, dar iti dai seama, daca stai sa cauti si sa le iei la puricat ... Alge exista mereu ici colo, ideea e sa le tii sub control.
Blyxa nu am avut asa ca nu pot sa zic decat din lupta mea cu Pogostemon.
Ce recomand cand o planta nu merge bine este sa variezi fertilizarea sau lumina sau ce poti. E posibil sa nu mearga de la lumina de exemplu. CO2 presupun ca il tii pe verde, deci acolo nu poti umbla - poate doar sa-l duci un pic pe galben daca daca nu ai creveti acolo.
Ar fi bun si un ingrasamant generic, eventual sa compenseze ceva ce nu ai avea in acvariu, de exemplu V30 de la Dennerle sau Easy Carbo ProFito - macar stii ca pui mai mult din ce ar putea lipsi acolo.
Despre Blyxa, tot ce vad e ca are nevoie de nutrient rich substrate ... Poate ar merita sa pui o pastila de Fe mica, langa radacina ei in substrat ? Zic si eu idei - tu trebuie sa te prinzi ce se intampla
viulian wrote:Nu exista acvarii fara mici defecte ai vazut cumva close-up-uri de la concursurile de acvaristica ? Nici eu! A, poate asa pe un varf de planta care a crescut bine, dar iti dai seama, daca stai sa cauti si sa le iei la puricat ... Alge exista mereu ici colo, ideea e sa le tii sub control.
Ai dreptate, nu se poate sa fie perfect. Insa cu algele nu imi fac griji, doar le punctasem pentru jurnal. Din fericire, stau cuminti pe cate un varf de frunza, au ce hali crevetii
viulian wrote:
Blyxa nu am avut asa ca nu pot sa zic decat din lupta mea cu Pogostemon.
Ce recomand cand o planta nu merge bine este sa variezi fertilizarea sau lumina sau ce poti. E posibil sa nu mearga de la lumina de exemplu. CO2 presupun ca il tii pe verde, deci acolo nu poti umbla - poate doar sa-l duci un pic pe galben daca daca nu ai creveti acolo.
Ar fi bun si un ingrasamant generic, eventual sa compenseze ceva ce nu ai avea in acvariu, de exemplu V30 de la Dennerle sau Easy Carbo ProFito - macar stii ca pui mai mult din ce ar putea lipsi acolo.
Despre Blyxa, tot ce vad e ca are nevoie de nutrient rich substrate ... Poate ar merita sa pui o pastila de Fe mica, langa radacina ei in substrat ? Zic si eu idei - tu trebuie sa te prinzi ce se intampla
Am substrat aquabasis pus sub manado...CO2-ul sta pe verde deschis, cred ca am sa incerc sa maresc un pic, sa vedem ce-or zice si locatarii Lumina e cam slabuta, 0.4 W/litru. Din ce am citit eu, e o mare consumatoare de fosfati. Curioziotatea mea e ca inainte sa adaug macro mergea chiar destul de bine, acum insa nu prea vrea...
Astept testul ala de Fe ca pe apa Cu pastila de Fe in substrat nu e o idee rea...as putea incerca
Apropo de blixa, cred i-ar place ceva mai multa lumina. Se poate ca dupa ce ai adaugat macro au inceput si celelalte plante sa consume mai mult, de aici si "carenta" ei. De curiozitate, sunt plantele tinere, au radacinile destul de mari(ma refer la blixa) sa ajunga la substratul fertil?
Cand le-am pus acum o luna, daca tin minte bine, aveam radacinile destul de ok...sa zic la un 3-4 cm, nefiind plantele tocmai mari. De atunci cred ca au mai crescut...dar nu pot sa spun cat, caci nu le-am scos sa vad.
Prima oara cand am pus blyxe in octombrie anul trecut, stiu ca la inceput au comentat putin la schimbarea de mediu dupa care si-au dat drumul si au crescut binisor (nu chiar tufe impresionante cum ar trebui, dar ok), moment in care le-am separat puii si replantat. Dupa ce timp am plecat in vacanta de iarna, timp in care am sistat fertilizarea, caci n-avea cine sa o faca (2 saptamani a fost vacanta, in prima am pus ferropolul doza pt o saptamana insa ferropol24 lipsa, iar a doua saptaman lipsa totala din amandoua licorile). Cand am venit am observat ca blyxele mele incepeau sa "plece" din substrat si radacinile erau foarte mici spre inexistente.
De atunci, problema cu plecatul "la plimbare" s-a rezolvat, deci banuiesc ca au dezvoltat ceva radacini, dar parca nu se mai dezvolta la fel masa verde.
Apropos, aceeasi problema am patit-o si in acvariul cu creveti la blyxe, tot dupa pauza de fertilizare...dar acolo am renuntat de tot la ele.
Isi vor reveni, ai rabdare cu ele, asa se intampla dupa replantare, separare, eu le alerg prin acvariu dupa ce le separ de pui si le tai radacinile cam 3, 4 saptamani (nu chiar toate). Parerea mea este ca pana nu isi dezvolta bine radacinile nu se dezvolta nici planta(blixa), cel putin eu asa am constatat.
narcis wrote:Isi vor reveni, ai rabdare cu ele, asa se intampla dupa replantare, separare, eu le alerg prin acvariu dupa ce le separ de pui si le tai radacinile cam 3, 4 saptamani (nu chiar toate). Parerea mea este ca pana nu isi dezvolta bine radacinile nu se dezvolta nici planta(blixa), cel putin eu asa am constatat.
De acord, fara radacini...cam greu deasupra lor, dar asta zic ca de la un moment s-au "intors pe dos", desi inainte mergeau mai bine. Mai astept, momentan e bine ca nu mai se "plimba" prin acvariu.
vereb wrote:Sper sa nu te puna Domnul, sa fii plecat la Falticeni intre 11-13 aprilie . Voi fi in Iasi, as vrea sa-ti vad live acvariile
Pastele cade pe 15 cumva? Probabil pe 13 plec, deci pana atunci sunt in Iasi...cel putin asa cred pt moment Ne auzim atunci si daca nu sunt plecat, cu cea mai mare placere
P.S.: Sa ma anunti de inainte sa fac curat in acvarii si in casa
This message was edited 1 time. Last update was at 13/03/2012 19:21:26
In mare totul e ok, inafara de ludwigia cuba, care nu prea o duce bine. Vreo 2 fire si-au dat drumul, restul cam stagneaza...mai vad ce se intampla.
Restul plantelor cresc, se lungesc, peste 2 saptamani intru iarasi in ele si le tund/aranjez.
Cei de la zoomania, ca romanii, am dat comanda acum 3 saptamani de teste, am asteptat 2 saptamani sa trimita comanda la furnizor, caci n-aveau cerere si acum cand am fost in week end, primisera produse de la jbl dar nu si testele mele. Mi-a zis un tip "probabil" pt ca nu erau pe stoc, desi ma indoiesc sa nu aiba niciunul din cele 3...mai probabil s-a pierdut comanda mea pe undeva...
Asa ca astazi ma duc tot la nenea de baza de la arcapet (v-am tot zis de el) si dau comanda acolo.
In rest ce sa va mai zic, mi-au aparut vreo 15 pui de molly, alti cativa de xipho...ca de obicei raman in acvariu si care scapa vad e uce fac cu ei...desi in timp nu prea au scapat
Desisul ala de plante, de pe centru spate, imi place foarte mult! Deasemenea imi pare bine sa aud ca ai pui, fie ei si de vivipari. Singuri pui cu care ma cofrunt eu sunt de melci.
Eu in locul tau nu m-as plange cu 5l de aquabasis, ca eu m-am zgarcit si nu am pus decat 7,5 la ditamai acvariul, sper sa compensez cu fertilizarea acum
ps: in antepenultima poza, cred ca te vezi :d
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration.
Mersi Eugen nu ma vad in poze, da oricum ma vad in fiecare dimineata in oglinda asa ca nu mai stau sa puric pozele, ca-s satul de mine Referitor la melci, mie imi plac si aia, desi am tot mai putini prin acvarii. Cand fac curat ma uit cu mare grija sa nu arunc si melci Altii au prea multi, eu prea putini...
Am dat comanda astazi de teste, mi-a promis domnul ca saptamana asta ma rezolva si preturile de asemenea sunt mai mici decat pe net
Ca fapt divers, sa vedeti cat de mult conteaza intensitatea valuririi apei la suprafata legat de pierderea co2-ului. Mi se colmatase internul (care se ocupa si de valurire) si avea un debit foarte mic, astfel si valurirea mult mai putin intensa. L-am spalat si l-am repus in functiune, debitul a crescut. Diferenta de ph e de 0.35 unitati (in jurul acestei valori). Adica ieri aveam ph-ul 6.87 si a urcat, acum valoarea fiind 7.22. Fara nicio modificarea la cantitatea de co2 care iese din butelie.
Problema cu filtrul asta e ca nici colmatat nu il pot lasa ca nu mai circula apa prin acvariu insa are si debitul prea mare atunci cand e curat...Greseala mea cand l-am cumparat. Era probabil numai bun fratele mai mic al lui, sp-1100. Am sa incerc peste 2 saptamani cand umblu iarasi la el, sa fac cumva sa-l mai obstruez si sa-mi mai scad un pic debitul.
Si acum sa ma destainui...de vreo 2 zile imi sta capul la un resetup Din pacate insa, timpul nu imi da voie si probabil abia in octombrie voi face acest lucru.
Am ceva schimbari in cap, de la buturuga,filtru, plante si pana la pesti...
Timpul ne omoara...
Ca deobicei domnul Ovidiu este de incredere.Jos palaria,rar propietar de pet-shop sa fie asa ca dumnealui.Se vede ca pune suflet in ceea ce face!Probabil tot la el o sa apelez de un set de teste.Mai incanta-ne si pe noi cu niste poze cand mai ai timp .
Bafta!
Peste 2 saptamani fac o tunsoare si o mica reorganizare si vin cu poze.
Ca de obicei in ultima vreme. Scot plantele, tai partea de jos si replantez varfuri. E mai multa munca, dar din pacate cum v-am mai zis, partile de jos lasa frunzele si n-arata foarte grozav dupa oarece perioada de timp, asa ca nu imi permit luxul sa tai de sus.