Author |
Message |
vereb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/02/2012 01:19:49
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
vereb
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/92dfa194391a59dc65b88b704599dbd6.jpg)
IP:
|
Doamne, ce frumos a evoluat acavriul tau  ,astept cu nerabdare sa vad ,cum va arata cu ludwiga din stinga
|
fostul user ozy |
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/02/2012 01:22:58
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Multumesc.
Astept si eu sa creasca si sa vad daca reusesc ce mi-am propus. Dar, vorba aia, "cu rabdarea treci marea"
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Romanian Aquascaping Contest 2016
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/02/2012 08:55:34
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
Wow  asta da crestere. Mi se par super faine tufele din spate, bataie pentru supravietuire acolo.
Si un +1 pentru ca nu se mai vede buturuga asa mare  s-a umplut de muschi.
Contributia mea la dilema PO4 ... pe scurt, nu adauga asa de mult si vezi daca plantele incetinesc.
Din cate am vazut, atitudinea generala este ca la un acvariu echilibrat, PO4 prea mare nu strica (adica nu produce alge) doar la acvariile unde nu sunt multe plante.
Prin urmare, abordarea mea este sa nu masor PO4 (am facut-o la inceput doar sa vad ce se intampla, si am testele pentru orice eventualitate) dar ideea pe care merg e ca daca nu vad cresteri spectaculoase - inseamna ca pun degeaba. Adica am incercat sa pun mai mult, am vazut ca nu se misca treaba mult mai repede, concluzia, altceva limiteaza cresterea.
Asa ca as lua referinta o planta, si as vedea cu cat creste in 3 zile daca pui dublu Fosfo, si apoi cu cat creste in 3 zile dupa un schimb mare de apa dar doza de PO4 redusa la jumatate (in conditiile in care dai aceiasi cantitate de mancare la pesti). Daca nu se simte mare diferenta - poti merge si cu o cantitate mai mica..
Nu trebuie neglijate nici celelalte plante insa
Later edit: ce concentratie de Fe ai ? Tot citind pe net despre PO4 am dat de multe locuri unde spune ca PO4 precipita in reactie cu Fe. De exemplu iata cum s-au prins ca PO4 cauzeaza algele in rauri / lacuri unde uzinele de tratare a apei deversau tot soiu de substante: http://www.musketeer.ch/sewage/Phosphorus.pdf (asta prin 1950 - deci nu stiu cum era lupta contra algelor in acvarii atunci  ).
This message was edited 1 time. Last update was at 28/02/2012 09:16:19
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/02/2012 10:15:06
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
Faraonu' e foarte multumit de evolutia Rotalei macrandra  , ai un mare plus.
Daca o vei pune undeva mai spre mijlocu' acvariului sa aiba lumina mai multa ....... rasplata va fi pe masura faptei tale nobile.
Planta neidentificata a primit nume: Heteranthera zosterifolia (aproape sigur).
Planta de care spui c-ar fi Ludwigia cuba si ca are virfuri noi mi se pare a fi Ludwigia repens sau am interpretat eu aiurea ce-ai scris.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/02/2012 11:38:16
|
stefanp
Moderator
IP:
|
@Iulian: Multumesc pentru sugestii, dar, cheia intr-un bazin nu e stabilitatea? Mi-e ca s-ar putea sa apara tocmai din cauza ca nu-i o concentratie stabila mai degraba decat daca e prea mult sau prea putin. Eventual sa incerc sa scad doza, dar fara sa jonglez cu ea...
Nu stiu ce concetratie de Fe am, caci n-am un test din pacate. Trec astazi pe la zoomania dupa test de potasiu si daca au si de fe, am sa iau unul.
@Porcu':  Deci am scapat de ban pentru moment
Dar unde as putea sa o pun? Daca e vorba si de mai multa lumina, aduc aminte ca eu inca am 0.4W/l (un singur tub osram de 39W)
Legat de Cuba, am sters eu poza din greseala cand am vrut sa scot una cu rotala (caci pusesem doua la fel). Am pus acum din nou poza
Si acum din experienta voastra, mult mai vasta decat a mea, daca ceva nu merge bine intr-un bazin, cam in cat timp isi fac aparitia algele?
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/02/2012 11:56:23
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
stefanp wrote:am scapat de ban pentru moment
Da, ai credite destul de multe in cutiuta cu bunavointe a Faraonului  .
stefanp wrote:Dar unde as putea sa o pun?
Ma gindesc la o tufa de Rotala macrandra (nu prea mare, 3-4 fire) in fata tufei de Ludwigia repens ....... sau in orice alt loc mai central care va aparea ca urmare a diverselor modificari prin acvariu.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/02/2012 18:58:36
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Porcu wrote:
Ma gindesc la o tufa de Rotala macrandra (nu prea mare, 3-4 fire) in fata tufei de Ludwigia repens ....... sau in orice alt loc mai central care va aparea ca urmare a diverselor modificari prin acvariu.
N-ar fi rau. Doar ca trebuie sa tai cateva frunze de cryptocoryne, ca sa-i fac loc. Vineri la schimbul de apa am sa vad cum vine.
Dar legat de lumina care ajunge la rotala, lampa e mai lunga decat acvariu, iar neonul ochiometric e cat acvariul, ba in partea aia chiar depaseste putin peretele caci nu am fixat lampa chiar la centimetru  , deci teoretic n-ar trebui sa fie probleme cu lumina pe margini. Ori e vreun secret pe care nu-l stiu eu?
LE: La masuratoarea de fosfat din seara asta, bate aproape sau chiar 0.5 ppm, fara sa aditionez astazi (ultima a fost ieri seara in jurul orei 8-9)...ciudat.
Nu mai adaug in seara asta, masor maine si vad. Problema e ca mi se termina praful, desi n-am facut in niciun caz 50 de testari, iar din doua sticlute de reactiv n-am terminat-o inca nici pe prima...Mi se pare ciudat..poate o fi fost desfacuta inaintea mea
Maine cand trec la zoomania (n-am mai reusit astazi) am sa iau un test de po4 si k, mai aman cel pentru fier.
This message was edited 1 time. Last update was at 28/02/2012 21:34:48
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/02/2012 00:27:52
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
Sper ca nu ai ramas fara fier  (presupunand ca fierul precipita fosfatii  si fara fier in plus, ramane cat ai pus tu).
Despre test nu stiu ce sa zic - ce-ar fi putut face oamenii cu praful doar ? Poate ai pus tu prea mult ? Mie mi se pare ca ar tine o vesnicie praful ala ... si ca s-ar duce mai repede sticlutele dar stiu si eu ..
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/02/2012 00:59:38
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Ma mai gandesc la o varianta. Din ce am citit mai demult Manado ar avea proprietatea de a absoarbe nutrientii si de a-i elibera pe urma. Poate primele zile a "supt" fosfatul si acum daca nu-l mai trage, ramane mai mult in apa.
Vedem ce arata masuratoarea de maine seara si cred ca voi scade doza zilnica la 3 ml, cu 10 la schimbul saptamanal. Pare-mi-se ca ar vrea sa apara niste firicele minuscule si subtiri pe ici pe colo pe plante.
Legat de test nu stiu ce sa zic. Mie mi s-a parut ca e putin praf de la inceput, adica era undeva la max jumatate de sticluta. La test pun doar o lingurita, cum scrie in carte. Si de obicei rasa (la ultimele am pus o idee mai mult, insa oricum nu cu vaf).
Daca ma enervez, iau maine si un test de Fe  Mai rumeg problema, ma mai uit in portofel
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/02/2012 01:45:06
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
kirucd wrote: Mai exista si o alta varianta, din ce stiu eu, poate nu stiu bine si ma corecteza
cineva (  ) fosfatii se pot fixa si in substrat si in decor. Iar restul a fost papat de plante.
Asa ziceam cu vreo 2 pagini mai in urma
|
Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page |
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/02/2012 16:21:03
|
stefanp
Moderator
IP:
|
kirucd wrote:
kirucd wrote: Mai exista si o alta varianta, din ce stiu eu, poate nu stiu bine si ma corecteza
cineva (  ) fosfatii se pot fixa si in substrat si in decor. Iar restul a fost papat de plante.
Asa ziceam cu vreo 2 pagini mai in urma
Asa e, scuza-ma, mai uit din cand in cand
Am fost astazi la Zoomania (si inca vreo 2 petshop-uri) si n-am gasit teste nici pentru po4, nici pentru k si nici pentru fier...Am dat comanda la zoomania, ar trebui pe la inceputul saptamanii care vine sa le aduca. Aveau de la tetra teste pentru po4 si fe insa am zis ca daca am mers pana acum pe linia jbl, sa continui tot asa.
Ca un mic off-topic: Cei din Iasi, cand aveti nevoie de ferropol, mergeti la ArcaPet (pe Stefan cel Mare) caci are la vrac, 50 de lei litru (prima oara mi-a zis 60, dupa care a zis ca poate lasa la 50). Mancare la vrac, de asemenea gasiti tot acolo si EasyCarbo la fel.
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/02/2012 22:13:07
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Am testat in seara asta din nou, fosfatul a coborat, cam acelasi rezultat cu testele din serile trecute...sa zic undeva pe la 2 ppm...prespunand.
De data asta am adaugat insa doar 3 ml de PO4 si am sa continui asa o perioada.
Atasez 2 poze cu acele mici firicele de ziceam mai sus. Nu e grav, le vezi doar daca te uiti atent si nici nu ma sperie (si sper sa ramana asa), insa le atasez ca sa le trec in revista.
Pe varfurile acelor se vad.
Pe varfurile si putin pe lateralele (canturile ca sa zic asa) frunzelor.
This message was edited 1 time. Last update was at 29/02/2012 22:13:24
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/03/2012 02:03:19
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
Daca nu cresc si te vor deranjeaza totusi, o concentratie foarte mica de H2O2 rezolva problema
[dar mai bine incepi cu o concentratie f. mica, H2O2 ataca si plantele foarte subtiri cum pare a fi cea din prima poza...]
Folosesc cand imi apar pe spraybar ... cobor apa sub spray bar, pun cu siringa pe el si pana ma intorc cu apa pregatita samd - deja si-a facut efectul.
Ce am mai sesizat despre alge este ca daca nu iei masuri repede, e mai greu. Chiar daca ti se par mici, nu inseamna ca sunt de soiul care creste mare. Poate asa e varianta lor adulta... Daca le lasi, risti sa se raspandeasca si e mai greu de luptat contra lor. Acum ca monitorizezi, e ok cred  .
Dar acum scot tulpina / frunzele infestate, fac un schimb mare de apa, si umblu la parametri. Scapi in felul acesta de o sursa uriasa de alge care ar mai face si pui contra carora sa lupti ulterior.
Chiar, tu tii un jurnal cu ce faci la acvariu ? Eu tin. Ca la 4 deja nu ma mai ajuta cerebelu sa imi aduc aminte ce-am facut. Ma simt ca la sah din acela la multe mese  uit naibii prima tabla pana ajung inapoi la ea.
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/03/2012 10:59:48
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Pai nu tin jurnalul aici?
Referitor la alge, poate sunt de la po4, caci nu erau inainte sa fac aditie. Am scazut-o un pic, vedem cum evolueaza. Oricum sunt cu ochii pe ele zilnic
Am citit despre apa oxigenata sau easycarbo aplicat tot local. Dar deocamdata nu ma complic inca. Le mai las in pace sa vad ce fac.
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/03/2012 23:00:55
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
stefanp wrote:Pai nu tin jurnalul aici?
Touché !
Ce mai fac algutele ?
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/03/2012 23:13:53
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Deocamdata par sa fie in acelasi stadiu.
In seara asta am continuat cu 3 ml de po4. Maine fac schimbul saptamanal de apa si adaug 10 ml dupa.
Le mai urmaresc.
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/03/2012 16:46:40
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Revin cu niste poze, la o luna de la modificare si aprox 3 saptamani de fertilizare cu fosfat.
Nu sunt cele mai grozave poze, le-am facut aseara in graba si e un pic de albeata pe pereti (caci urmeaza sa fac curatenia saptamanala).
Si doua poze cu algele, care parca sunt o idee mai evidente in sensul ca firicelele nu mai sunt alburii ci acum s-au inverzit.
Aveti idee de care neam e? Carui parohie ii apartine?
In mare merge ok, DAR, sunt cateva lucruri care ma supara.
1. Gasesc frunze moarte (majoritatea de ludwigia repens si mai gasesc si de ludwigia cuba). In fiecare zi scot 5-6 frunze. Probabil sunt de pe la baza, caci nu vad sa lipseasca in partile care sunt la vedere si probabil datorita faptului ca nu ajunge lumina pana jos...sau or fi si alte motive?
2. Blyxa nu se dezvolta prea bine...dupa cum se vede in poza de mai sus, e cam pipernicita...
3. Ludwigia cuba si asta mi se pare ca nu creste prea grozav. Frunzele sunt mici fata de cum sunt partile batrane si parca sunt un pic patate...Din ce am citit, are nevoie de lumina destul de puternica, iar la mine cu 0.4 W/l ...
4. Rotala macrandra se nu-i prea rosie...mai mult roz asa  Probabil tot din cauza luminii cam slabe.
Maine la curatenie, voi tunde. Desi am sa muncesc mai mult, voi scoate tufele, tai partea batrana si replantez varfuri. Asta pt ludwigia repens si rotala, caci restul nu s-au lungit asa tare.
Sugestii?
This message was edited 1 time. Last update was at 09/03/2012 16:49:26
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/03/2012 23:43:57
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
Heei  incepe sa arate foarte dens! Acum imi place, batalia pentru supravietuire, toate aliniate acolo, dandu-si umeri
Algute din acelea am avut si eu - le-am categorisit la un fuzz algae - nu sunt nici atat de dense precum beard algae, si nici atat de lungi precum hair alge.
Le-am rezolvat cu niste H2O2 si reducand un pic fertilizarea - dar stiam ca e o problema cu fertilizarea ca nu aveam CO2 stabil.
Nu mai stiu daca pui si fier ? Eu aici m-as uita - dar ce sa zic, sa asteptam si alte opinii. Stiu ca urma sa cumperi un tester de Fe caci nu intelesesem la inceput cum de iti scad fosfatii asa repede.
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/03/2012 15:22:06
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Fe-ul ce il adaug vine din Ferropol pe care il adaug conform instructiunilor.
Testul inca nu il am, cei de la zoomania n-au facut comanda la importator pentru jbl (cel putin nu cand am sunat eu la ei, marti). Saptamana asta care vine ar trebui totusi sa le aduca.
Dar fosfatii nu mai scad ca inainte. Cred ca pana la urma manado a fost "vinovatul". Saptamana trecuta cand am adaugat dupa curatenie 10 ml de fosfat, cand am testat a doua zi inca mai era fosfat pe la 0.5 ppm. Deci am sa scad si doza asta pe la 7 ml, sa vad cum merge. In rest, aditia zilnic e deja la 3 ml (in loc de 5 cum incepusem).
Ma apuc de acvariu, revin cu poze dupa.
This message was edited 1 time. Last update was at 10/03/2012 15:23:29
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/03/2012 18:40:45
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
Uitasem ca pui si Feropol... intalnisem odata ideea ca unele plante prefera sa-si ia Fe-ul din substrat si nu din coloana de apa. Nu stiu cat de adevarata e ideea.
Despre Manado - foarte buna ideea - nici nu mi-a trecut prin cap ca el al putea absoarbe fosfatii. Sunt curios cum arata dupa tunsoare  deja au trecut 3 ore.
|
|
 |
|