Ar trebui sa mearga ok overflowul, dar asteptam confirmarea, eventual si un video cu
functionarea overflowului si eventual cu ansamblul display+overflow+sump.
Bobby ,Orio, vIulian, multumesc mult!
Bobby, cum spuneam, am simtit eu ca sunt urmarit pe ascuns insa mi am zis ca este doar o parere
Azi va propun sa asistam la incheierea unui alt "episod" din povestea acestui proiect
Duminica trecuta , avand o si pe sotie alaturi , am "dat la gata" , in sfarsit , SUMP ul
Sotia mi a marturisit la final, ca a avut mari dubii in privinta calitatii lucrarilor facute de mine, speriata fiind si de problemele care tin de "calibrarea" , riscurile aociate functionarii unui astfel de sistem de filtrare. Deci, clar nu a crezut pana nu a vazut ca functioneaza cu adevarat si nu am niciun motiv sa o condamn..Si eu am avut un pic inima stransa...
Recunosc ca nu a fost usor sa amorsez sumpul. Duminica am reusit, dupa multe reglaje facute sub acvariu la acei robineti dar si deasupra la pieptanele OVERFLOW ului , sa am un debit constant si o functionare cat mai aproape de parametrii normali a sumpului si spun asta pentru ca, doua zile , adica pana marti , am suportat un bolborosit enervant care venea de pe acel circuit de "rezerva" care este facut sa traga si aer fals.
Asadar marti, intr un moment de revelatie maxima, am gasit "combinatia" castigatoare , adica am reusit sa fac acel reglaj fin care sa elimine si acest inconvenient.
Pot spune ca intregul sistem- Overflow - SUMP- functioneaza super in "Tacere". Singurul zgomot provine de la "rontaitul" unor "carnatei" aflati in al 3 lea compartiment care chipurile isi joaca rolul intr un MOVING BED FILTER in miniatura si parca si pompa RUWAL nu este atat de silentioasa pe cat as fi vrut . Insa una peste alta, comparand zgomotul facut in ultima parte a vietii canistrei Eheim 2180 , in momentul de fata , sumpul este chiar "mut" de a binelea
Ca si materiale filtrante , am folosit cei 12 Litri de ceramica de la canistra Eheim 2180, piatra lavica de la Prodac- 3,5 kg, o punga mare de bioballs Aquamedic si "carnatei" usori proveniti din RO de la un om cu inima mare, caruia ii multumesc din suflet si cu aceasta ocazie - Dragos, 50 bucati de bioballs Ruwal, 5 buc bureti granulatie medie 50x50cm , 1 kg zeolit Aquarium System si muuulta vata sintetica. Sumpul mai poate inghiti cel putin inca 20 L de ceramica daca nu mai bine, insa pentru moment merge si asa.
Cam acesta a fost inceputul in aranjamentul materialelor filtrante in sump:
Privind din laterala , straturile par subtiri ,insa schimband perspectiva , se poate vedea ca suprafata de filtrare este imensa.
Aici avem partea stanga a Sumpului cu compartimentul de primire a apei si urmatorul :
Partea opusa :
Si un close up al acelui Moving bed filter (nu m am lasat pana nu am bagat si ceva care sa mi aminteasca de acea "utopie" de sump schitata pe genunchi la inceputuri ):
Si cam asa arata pe de a ntregul intr o prima faza (ulterior am mutat buretii din compartimentul pompei in cel al "carnateilor"):
Acvariul cu sump si ceva "restyling" in privinta ramei (ca sa vedeti ca nu am stat degeaba chiar daca am lalait o cu sumpul ):
Am facut si un filmulet in ideea de a va prezenta intreg ansamblul , acvariu plus sump, insa calitatea lasa de dorit , mare parte din vina o poarta fotocamera Nikon care a inceput sa "oboseasca" prematur. Am lasat coloana sonora originala ca sa vedeti ca nu va mint in privinta silentiozitatii sumpului . Insa am fost nevoit sa tai din filmulet in zonele unde imaginea era un dezastru (a trebuit sa urc pe scara ca sa ajung in acel colt indepartat unde se afla cele 2 tevi de scurgere si pieptanul cutiei.) .
Ca si un "Rezumat al Etapei", pot spune ca , sunt fericit ca nu am "capitulat" renuntand la ideile proiectului initial si ca am reusit sa vad acest sump "la treaba".
Fara ajutorul si sustinerea voastra , cu siguranta as fi ajuns mai greu in acest punct sau poate ca nu as fi ajuns deloc..
De aceea , va multumesc din suflet tuturor celor care au fost alaturi de mine in aceasta perioada!
Multumiri "speciale" lui Dragos a carui contributie de exceptie dpdv al informatiilor si cunostintelor pe acesta linie OVERFLOW- SUMP se regaseste clar in rezultatul final!
In rest, Doamne ajuta!
In toiul nebuniei create de conectarea sumpului la acvariu , o pereche de Mdoka s a gasit sa depuna , de data asta, nu "fictiv" cum mai facusera. Sa speram ca femela va duce sarcina la termen ..
Ieri , s au nascut primii mici delfinasi ..peste 30 cred. Micuta femela de Jalo se incapataneaza sa se tina de treaba- pe 25 august s ar face 3 saptamani de la depunere. Tinem pumnii...
Intre timp trebuie neaparat sa aranjez acvariu de 200 L pentru pui .
Cam atat pentru azi..
A presto!
Cristian
This message was edited 3 times. Last update was at 16/08/2012 05:17:46
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
kirucd wrote:Bravo Cris, super lucrare, acum poti spune ca e gata si poate si altii vor
beneficia de pe urma informatiilor folosite la construirea sistemului.
O sugestie, o rugaminte si o intrebare:
- pune vreo 5-6 fiole de Biodigest in sump peste materialele filtrante, de preferat peste ceramica (poate deja
ai facut asta)
- sa imi spui si mie peste vreo luna ce nivel de nitrati si fosfati ai in bazin
- care este diferenta de nivel intre apa din display si apa din overflowbox, ar trebui sa fie undeva intre 2 si 4 cm
(la mine e 5 cm)
O zi buna,
Dragos
Multumesc mult de tot Dragos! Mare parte din "lauri" , tu ar trebui sa i culegi , pentru ca fara ajutorul tau , am mai spus o, poate ca nu eram aici ..
"Lucrarea" este departe de "perfectiune" insa avand in vedere coordonatele date (dibacia "excesiva" si bagajul "gol" de cunostinte al subsemnatului in ale bricolajului - vorbind de situatia de la inceputuri , ca acum ma consider un "INITIAT" ), rezultatul se poate incadra ca fiind "acceptabil"
Iar daca unul ca mine a reusit, bineinteles cu ajutorul vostru, sa faca asa ceva, cu siguranta vor reusi si altii.
Important este sa nu te gandesti prea mult la greutatile prin care vei fi nevoit sa treci, o doza de nebunie , clar e binevenita si cel mai si cel important este sa vrei si sa ti doresti cu adevarat sa ajungi acolo unde ti ai propus ( sau visat)
Acum, referitor la "sugestie", sa stii ca m am gandit ca sa ajut un pic Sumpul cu ceva in genul BioDigest insa , in momentul in care i am dat drumul, nu am avut in casa asa ceva.Insa , am preluat tot materialul filtrant care a stat in cutia de Overflow , inclusiv buretii si vata "murdara" si le am integrat in sump printre materialele "noi". Cu siguranta , procesul de populare a materialelor filtrante cu bacterii va fi mai lung fara ajutor "specializat" .
Ultima oara cand am facut teste , cu filtrarea acea incropita in cutia de Overflow , rezultatele au fost mai mult decat imbucuratoare : NO2 - NH3- NH4 absenti iar nitratii in jur de 10mg/L . Cred ca in situatia de fata , cu sumpul in functiune, nivelul Nitratilor va cobora si mai mult. Sper totusi sa mai ramana ceva de haleala si pentru amaratele alea de alge
Referitor la diferenta de nivel dintre apa din display si apa din overflowbox cred ca sunt undeva intre limitele spuse de tine, adica intre 2 si 5 cm. Nu stiu exact, mi e si foarte peste mana saajung acolo ca sa masor insa , ochiometric , cam asa este.
Azi am facut un schimb de apa. Nu am mai vrut sa umblu la robinetii de pe circuitele de descarcare a apei ca sa nu distrug reglajul fin cu greu gasit Asa ca am scos pompa din priza si atat. Practic am simulat o pana de curent. Apa a continuat sa se scurga in sump , oprindu se la cam 3 degete sub inaltimea maxima a sumpului. In concluzie , riscul de inundatie in aceasta situatie limita este exclus - deci , sumpul a fost proiectat "cu cap"
Celelalte situatii , cu blocarea circuitelor de descarcare a apei, poate ca le voi simula intr un viitor mai indepartat (tot de frica sa nu stric reglajele actuale ) insa nu cred ca am motive de ingrijorare. Sa zicem ca prin absurd ambele circuite se obtureaza, asta insemnand ca pompa va impinge acei cativa litri de apa din compartimentul ei iar apoi isi va da duhul pt ca va merge in gol deci , de inundatie nu vom putea vorbi.
S auzim numai de bine!
O noapte linistita!
Cristian
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Biodigest poti sa adaugi oricand, chiar si dupa ce ai dat drumul la sump. Parerea mea ca nu strica.
Iar cu setarile robinetilor, fa si tu niste semne cu un marker permanent pe robineti ca sa sti pozitia
exacta. Nici eu nu umblu la robineti, nici macar cand schimb apa, la fel fac si eu, opresc pompa de
recirculare.
Inca odata felicitari si asteptam updateuri si poze
O zi buna,
Dragos
P.S. Meritul este integral al tau, noi doar ti-am dat sfaturi pe care le puteai gasi pe internet daca sapai mai mult,
tu ai pus cap la cap toate informatiile si a iesit un sistem foarte fain.
Am descoperit ieri acest topic si am reusit sa-l citesc integral abia azi. Felicitari realizatorului pentru efortul depus si a rabdarii in prezentarea modului de realizare al acvariului, precum si tuturor celor care au ajutat la finalizarea acestui proiect deosebit. De maine incep sa fac si eu masuratori, schite, si sper ca intr-un viitor nu foarte indepartat sa incep realizarea unui astfel de sistem, avand la baza informatiile pe care le contine acest forum. Intre timp asteptam informatii privind eficacitatea in timp a sistemului.
Adevarul este ca nici nu sunt asa multi pesti . Oricum , eu cred ca mai dureaza ceva pana cand toata masa filtranta va ajunge la randamentul maxim, mai ales ca nu am ajutat cu nimic popularea cu bacterii a materialelor filtrante noi.
Alte noutati:
Avem pui de Jalo, Mdoka si Moorii. Cei mai multi sunt cei de Moorii , fapt explicabil prin faptul ca sunt specia dominanta in acvariu, unu din masculi este "rompiscatole" de a dreptul. Masculul de Jalo sa zicem ca i face fata asa mic cum e , asta vazandu se si in numarul puilor care este un pic sub cei de Moorii. Cei care au avut de suferit cel mai mult sunt Mdoka care abia au reusit sa termine actul de depunere din cauza domnului delfin si in consecinta , au rezultat doar 6 puiuti. Sa speram ca va rasari un cavaler care sa potoleasca suprematia Delfinilor in viitorul apropiat
Se pare ca au crescut cu totii, parere impartasita de sotie care ii vede mai putin ca mine si de maestrul Pomi care a vazut niste poze mai recente. Asa o fi.
Am profitat de amabilitatea unei cunostinte care ne a imprumutat o scula profi, un Canon 450D si in 2 zile lungi, am asudat si am reusit sa fac in jur de 10Gb de poze. Bineinteles ca din astea numai cateva zeci se pot numi poze , pentru ca subsemnatul nu poseda abilitatile necesare in domeniu Am sa va arat un calup pe care tocmai azi am reusit sa l "urc" pe Photobucket.
Cateva de ansamblu:
Cateva care surprind nebunia declansata de acele bucati inghetate de creveti ascunse in nisip..Un spectacol! Cel putin Moorii si Mdoka, isi accentueaza culorile enorm in momentele acelea..Si veti observa cum Moorii incearca sa conduca "ostilitatile"..Nimic nu misca fara ca el sa fie prezent..
Iar Taeniolethrinopsii , cu scufundarile lor profunde in nisip sunt cu adevarat o nebunie..
Si niste portrete...
Mdoka "White Lips":
Moorii:
Tinereii Taenio incercand sa "danseze" dar "mai e mult pana departe":
Si gata..Ce i prea mult , plictiseste Din aceasta serie "profi" vor mai urma selectii..
Enjoy!
PS. Urmeaza o perioada plina din punct de vedere al activitatii acvaristice aici.
Pe 22-23 septembrie la Faenza va avea loc acel Congres cu ocazia a 20ani de la infiintarea Asociatiei Italiane a Ciclidofililor. Voi participa activ si eu ca membru al acesteia Sunt emotionat . Va fi o ocazie sa mi imbogatesc colectia cu ceva specii mai aparte, printre ele si o pereche de salbatici pe care deja am prenotat o (de pret n are rost sa vorbim..e usturator) alaturi de altii .
Pe 7-8 octombrie la Cesena se va tine o expozitie "Aqua Beach - Tartarughe Beach" unde Asociatia va avea 4 standuri. La fel , vreau sa mi aduc aportul si la acest eveniment dand o mana de ajutor la amenajarea unui acvariu de 2 metri care , dupa discutiile purtate de curand , se vrea a fi construit pentru a gazdui decorul meu vechi (daca va mai aduceti aminte) de la Aquarium Munster Tanzania pe care l am adus cu mine aici in Italia .
Bineinteles ca voi face publice poze la momentul oportun.
This message was edited 2 times. Last update was at 30/08/2012 19:47:05
Sssssuperbe poze, dar te trag de urechi caci jalo se vede prea putin.
Te invidiez cu expozitiile , iti doresc bafta multa si spor.
Cati puiuti de jalo ai ?
rick wrote:Sssssuperbe poze, dar te trag de urechi caci jalo se vede prea putin.
Te invidiez cu expozitiile , iti doresc bafta multa si spor.
Cati puiuti de jalo ai ?
Multumesc mult Emile!
Da, adevarul este ca nu m am mai concentrat in mod special pe Jalo. Am cateva poze cu el si o sa le analizez daca merita sa fie facute publice
Puiutii de Jalo sa tot fie cam 15 , zic eu destui pentru amarata aia de femela mica.
Maestre Pomi, multumesc mult pentru tot !
Din pacate, nu stiu ce ne lipseste in tara pentru a misca un pic lucrurile. Lipsa finantelor sa zicem ca ar fi principala cauza insa cred ca conteaza foarte mult si dorinta si vointa de a face ceva iar la capitolul acesta suferim amarnic.
Am vazut ca exista AAR in RO *(si poate mai sunt si altele). De curiozitate, care sunt manifestarile publice pe anul in curs patronate de aceasta asociatie?? Ar fi trebuit sa fie cel putin 2 ,nu?! Eu nu am cunostinta de nici una. Poate stiti voi mai multe...
Stiu ca Reef ul a avut cateva initiative laudabile in sensul celor de mai sus insa.. cu o - cica , nu se face primavera..
Astia de pe aici, la cat sunt de zgarciobi *(chestie care pe mine ma seaca la ficati), totusi gasesc puterea sa participe la astfel de manifestari. Fac tot posibilul sa cheltuiasca cat mai putin, venind in grup cu cate o masina , sa zicem , de la sute de km, dar important e ca vin . Nu stiu cati de pe la noi ar face treaba aceasta...
Ma rog..Discutam ca sa discutam....
This message was edited 3 times. Last update was at 31/08/2012 20:38:29
Abia astept pozele cu Jalo.
Pui sunt destui zic si eu la fel, sa dea Domnul sa creasca toti mari.
Nici eu nu stiu nici o actiune a AAR si nu mai zic nimic pentru ca la critici si polemici suntem primi,dar recunosc ca mi-ar fi placut sa fie ca afara.