Author |
Message |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/06/2014 23:48:53
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#201
|
kirucd
DIY Master
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Esti mult prea increzator ca ceea ce vrei sa faci va si functiona, sper sa nu fii dezamagit.
Ma indoiesc ca vei reinventa roata, dar nu pot sa iti doresc decat succes.
Asa cum ti-am mai spus odata e pacat ca atatea resurse si idei le irosesti absolut degeaba,
ma rog, asta e parerea mea. Cand o sa ai un sistem perfect functional asa cum il proiectezi tu
atunci imi voi scoate palaria in fata ta. Pina atunci insa permite-mi sa cred ca va fi un esec.
Cu siguranta experimentul tau va ramane la nivel de experiment fara niciun fel de aplicabilitate
pentru marea masa a acvaristilor.
O seara placuta,
Dragos
LE pina una alta, pina sa discutam de cantitatea de skimat, mai trebuie sa ne si arati ca ideea ta
de skimmare va functiona, raman la parerea mea ca nu vei trece de aceasta etapa, cel putin nu
cu ceea ce vrei tu sa faci.
This message was edited 1 time. Last update was at 13/06/2014 23:50:25
|
Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page |
|
 |
HBOT
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 01:09:20
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#202
|
HBOT
Member
Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline
|
koala wrote:...
- nu prea inteleg manevra cu "scot skimmatul si-l arunc dincolo"...
Koala uneori si skimerele cele mai bune o mai iau razna si scot apa din sistem mai multa decit te astepti. Nu ca ar fi defecte sau ca sint prost concepute, ci pur si simplu ca daca au ce scoate, scot fara incetare. Daca cupa skimerului este deviata printr-un furtun intr-o sticla, aceasta se poate umple repede si te trezesti cu o "inundatie de primavara". Recunosc cu sinceritate ca si mie mi s-a intimplat!
Acuma desigur ca unii dintre acvaristi ca sa evite fenomenul in loc de un pet pot folosi o cutie lipita din plexi. In loc de un litru asa se pot acumula 10l si astfel se evita o inundatia de peste zi. Numai ca daca esti plecat o saptamana poti face o cutie de 30 de litri. Daca insa esti mai puturos ca mine, te poti gindi ca in aceasta cutie unde se aduna skimatul sa pui doi senzori de nivel, o pompa de 2-3000l/h si sa tragi un furtun pina in tavanul fals (sa zicem 3 m). Prin tavanul fals poti monta o teava care sa duca pina la canalizarea de la baie sau unde te lasa imaginatia. Eu de exemplu as putea duce aceasta teava de la T1 la T2 (15 m).
Cind se umple cutia, senzorul porneste pompa si astfel mizeria urca trei m apoi o ia la vale unde crezi tu ca i-ar sta mai bine. Cind se goleste cutia, senzorul opreste pompa si nu mai ai nici o grija cu concediul. Teoretic! Vezi lucrurile nu sint asa de simple! Practic insa Dragos va avea un amendament in sensul ca daca vei face asa vei deveni sclavul refractometrului (ca sa te parafrazez pe tine), deoarece nu vei sti cit rahat ai aruncat. Dar cum el este versat cu solutiile de pretutindeni probabil ca iti va da un link cu un device numit debitmetru. Asa vei sti cit rahat ai aruncat ca sa poti recompleta si sa nu iti scada salinitatea.
Plecind de la ideea automatizarii eliminarii rahatului de peste, la fel de bine as putea eu si cu ideeile mele traznite sa elimin aceasta zeama catre un turn intreg de filtrare. In felul acesta pastrez in sistem o multime de lucruri bune dar ma umplu si de nitrat si fosfat pe care trebuie sa-l leg cumva. De asemenea in aceasta cutie unde pica skimatul pot lasa sa curga si citiva litri pe ora din recirculare astfel incit sa trimit din T1 in T2 tot ce scoate skimarul mai bun, alaturi de o fractie care imi doresc sa fie filtrata, mai mica sau mai mare dupa cum se dezvolta nutrienti in bazin. Astfel transfer mizeria scoasa de skimer unui sistem prietenos cu zoo si fitoplanctonul, dar si o parte din apa bazinului, completind filtrarea pe care o fac si eu ca si tine in sump si toti ceilalti, fara insa a avea grija ca este prea mic. In felul asta nu mai trebuie sa-mi bat capul cu reglarea skimerului si cu mincarea planctonului, la fel cum nu mai trebuie sa-mi bat creierul cu cit dau de mincare in sistem 10 sau 15 cuburi. Iar daca miine americanul vine cu cine stie ce idee cum este ATS nu stiu de care, nu mai trebuie sa ma strecor in sump sa trag tevi si plase, luminite sau mai stiu eu ce traznai sau dupa 5 zile de mestesugit sa vin sa spun: "fratilor am gatat de cugetat, dar nu merge ca-mi lipsesc 2 centimetri". Asa ma duc in camera unde este T2, mi-aprind o tigara si vad in care din refugiile de acolo s-ar preta mai bine.
Iar in T2 fiind un sistem mare, cu mult nisip si metri patrati de DSB sau Monaco, cu diferite habitate pentru macro sau microalge, midii sau mangrove, las tot felul de animalutele sa creasca. Daca nu merge cresc rapana, ca oricum eu alceva nu maninc si in Mures nu o gasesc proaspata!
kirucd wrote:Esti mult prea increzator ca ceea ce vrei sa faci va si functiona...
Dragos!
1. Nu stiu daca va functiona, cred ca am mai zis asta, dar vreau sa incerc, pentru ca daca functioneaza ar avea o multime de avantaje si DACA functioneaza, energia si investitia s-ar amortiza rapid prin faptul ca acest sistem ar fi EXTREM de ieftin in mentenanta si desigur pierderile mici sau rate de crestere pe animale mai pretentioase l-ar face un acvariu public atractiv.
2, APRECIEZ enorm faptul ca ma creditezi ca acest sistem este totusi un concept teoretic oarecum aparte si nu o copie a diferitelor sisteme care exista prin lumea asta. Insasi ideea de a incerca si altfel decit fac majoritatea celorlalti ma incinta si ma motiveaza sa-l fac sa mearga.
kirucd wrote:...Cu siguranta experimentul tau va ramane la nivel de experiment fara niciun fel de aplicabilitate
pentru marea masa a acvaristilor. ...
La ce nivel va ajunge, sau la ce nivel va ramane vom vedea. Oricum de indata ce ma voi apuca de lipit sticla (care este deja platita) voi face un jurnal la rubrica de bazine mari unde voi pune poze cu stadiul lucrarilor.
Aplicabilitatea sistemului, mai bine zis replicabilitatea lui, probabil ca in forma aceasta va fi redusa. Acuma insa daca va fi fara NICI o aplicabilitate vom vedea. Mai stii poate unul sau altul va gasi o idee interesanta sau o parte a sistemului adaptabila acvariului lui. Poate dracia asta de skimer pe aer cum il vad eu va functiona, iar daca o va face probabil ca unul sau altul va fi tentat de avantajul pretului mic, cred ca se poate face dintr-un corp de NAC plus o baza de plexi, lipsa pompei care la bazine ceva mai mici poate duce si la renuntarea la racitor. Ori pompa plus un racitor daca le aduni, cred ca si daca dau corpul skimerului sa-l produca Shuran-ul pentru mine as iesi mai ieftin! Daca insa chiar va merge tot sistemul n-ar fi exclus ca cei cu bazine mari si foarte mari sa fie interesati de el pentru ca eu cred ca ma va costa intretinerea unui astfel de sistem mult mai putin decit pe multi altii.
De asemenea implementarea sistemului DyMiCo intr-un acvariu mai mic, chiar daca nu-l voi face eu asa de bine ca Hollaenderi, dar daca il fac sa functioneze macar partial eu cred ca este o directie interesanta de studiat cu aplicabilitati largi.
kirucd wrote:...mai trebuie sa ne si arati ca ideea ta
de skimmare va functiona, raman la parerea mea ca nu vei trece de aceasta etapa, cel putin nu
cu ceea ce vrei tu sa faci.. ...
Daca va merge ti-am zis ca ne vom distra copios, zilnic chiar vom avea cite ceva de ris si poate ca unul sau altul va adopta acest sistem, daca nu va merge, asta este! Voi recunoaste ca m-am inselat si ca oricum ai mai mult habar de skimare decit mine! Nu ma intelege gresit, chiar daca va functiona, intr-un fel sau altul, ori cum ai mai mult habar despre skimare decit mine.
This message was edited 1 time. Last update was at 14/06/2014 01:21:15
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 11:13:35
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#203
|
kirucd
DIY Master
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Pai cum adica "intretinerea cu un cost mic"? Tu ai impresia ca tot acvaristu' are in casa oxigen
comprimat? Uiti lucrul cel mai important, tu ai gratis oxigen comprimat, asa incat aerul nu e o
problema pentru tine. Pentru orice alt acvarist asta este o mare problema, si inca una scumpa.
Faptul ca ai aerul gratis nu inseamna ca el nu costa. Iar lipsa unei pompe de apa nu inseamna ca
pe timp de vara apa din bazin nu se va incalzi, depinde de temperatura din camera unde e instalat
acvariul.
Energia si investitia s-ar amortiza rapid? Poti sa faci niste calcule sa vezi cat te-ar costa sa faci
acest acvariu la tine acasa daca ai avea spatiu?
O zi buna,
Dragos
This message was edited 2 times. Last update was at 14/06/2014 11:14:38
|
Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page |
|
 |
HBOT
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/06/2014 18:09:34
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#204
|
HBOT
Member
Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline
|
Dragos in aceste privinte poate ca ai dreptate. Vom vedea. Cum acvariul este unul public si imi recuperez TVA-ul din el voi putea spune cit va costa fiecare etapa.
Geamul pentru T1 a costat cca 2000 RON (plus). Pentru T2 n-am calculat inca, dar pot folosi bazinele care le am deja.
Am luat azi piatra. Inca 115 kg. Pretul a fost 5 Euro (inclusiv). Si poze cu ea:
This message was edited 1 time. Last update was at 16/06/2014 18:15:44
|
|
 |
HBOT
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/06/2014 18:18:41
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#205
|
HBOT
Member
Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline
|
Inca una:
This message was edited 1 time. Last update was at 16/06/2014 18:19:26
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/06/2014 21:56:47
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#206
|
kirucd
DIY Master
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
HBOT piatra, sticla, nisipul si alte asemenea cheltuieli le ai la orice acvariu, oriunde l-ai face.
Eu ma refeream la partea de skimmare in primul rand. Fa un calcul la partea de skimmer si
atunci putem sa realizam care sint costurile reale. Cam cat te-ar costa oxigenul pe care vrei
sa il folosesti la tine acasa? Care e varianta pentru un hobbyist oarecare? Si cat ar costa intretinerea
unui asemenea sistem acasa? Daca aceste costuri sint insignifiante atunci poti spune ca ai costuri
mici, dar pretuieste si ceea ce ai gratis la clinica. Altfel afirmatia ta ca e o intretinere ieftina nu are
baza. Pentru ca nimic nu e gratis, faptul ca dispui de niste facilitati nu inseamna ca ele sint gratis.
O seara placuta,
Dragos
This message was edited 1 time. Last update was at 16/06/2014 21:57:21
|
Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page |
|
 |
HBOT
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/06/2014 10:09:02
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#207
|
HBOT
Member
Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline
|
Dragos vom ajunge si la skimare!
Legat de asta eu nu ma stresez prea tare: Bazinul din spate are 85 cm inaltime. Latimea lui este 26 cm, deci pot sa reduc cupa undeva la un diametru de 20 cm. Pusa pe un cilindru de 26. Daca o las pina la suprafata bazinului atunci inaltimea totala ar fi undeva de un m.
Un astfel de skimer ar putea functiona nu numai cu oxigen sau aer la presiune inalta ci si cu pietre de lemn si presiune joasa. Indiferent cu ce il voi lasa eu sa mearga, pentru ca dispun de un gaz sau altul, sau de compresoare care sa-mi faciliteze o serie de avantaje, pe principiul acestuia de functionare se poate adapta si la alte sisteme, folosind doar aerul produs de un minicompresor.
Vom vedea cum vor merge cele DOUA skmerele puse in calea apei si eu sper sa mearga chiar foarte bine.
|
|
 |
HBOT
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/06/2014 13:02:42
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#208
|
HBOT
Member
Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline
|
Si pe urma Dragos cind vorbim de intretinerea unui sistem raportate la investitia initiala eu inteleg si alte costuri aferente, nu numai costurile skimarii.
Indiferent ce tip de filtrare folosesti tu, ca e vorba de o filtrare ca a ta sa-i zic clasica: skimer plus reactoare bagate in sump si un mic refugiu sau o filtrare bazata pe sistemul zeovit sau ce vreau eu sa fac cu un turn de filtrare in care sa integrez mai multe trepte de filtrare biologica, in final avem un volum de apa destinat prezentarii recifului si un volum de apa unde au loc procese biochimice sau fizice de filtrare.
Toate acestea au un cost de investitie si unul de mentenanta. In plus mai intervine si factorul stabilitate a sistemului, respectiv cit de susceptibil este sistemul de filtrare la deranjamente.
Chiar daca de exemplu un reactor cu sulf este ieftin si eficient, daca in caz de deranjament iti poate omori reciful atunci mai bine cauti alte solutii, sau il amplasezi intr-o zona in care nu poate omori nimic, dar asta inseamna ca alaturi de costul reactorului intervine si costul unui bazin separat si aerat unde sa nu poata apare problema H2S.
La fel si Dymico sau Baling etc.
Pe linga investitie si costul mentenantei (unde trebuie calculat si costul schimbului de apa), eu cred ca important este si cit de susceptibil este sistemul la erori. Cit de stabil este in timp daca nu intervii de loc sa zicem o saptamana sau o luna. Cu cit un sistem necesita ajustari mai rare cu atit va fi mai ieftin si de intretinut, interventiile umane avind si ele costul lor, chiar daca timpul in care mesteresti la acvariu nu te costa bani.
Eu nu cred ca doar skimarea va fi altfel decit uzual in sistemul meu, probabil ca si anumite trepte de filtrare vor fi oarecum diferite decit sistemele clasice.
Eu ma gindesc ca o filtrare biologica este eficienta, stabila si ieftina in mentenanta. In schimb este costisitiare in investitie deoarece obliga la bazine mari unde sa poti lasa aceste ecosisteme sa evolueze. Ele insa mai au avantajul volumului, in sensul cresteri stabilitati care insa este si un dezavantaj, in sensul ca daca va trebui schimbata apa atunci va fi mult mai costisitor.
Este clar ca in orice acvariu ai nevoie de sticla, piatra si nisip. Dar investitia in T2 este una suplimentara in sticla, iluminare si nisip, investitie care eu sper sa se amortizeze prin cresterea stabilitatii sistemului cu reducerea sau chiar renuntarea la schimburi de apa, alaturi de reducerea costurilor aferente diferitelor tipuri de reactoare si aditiilor. Spun reducere deoarece inca nu stiu daca voi putea renunta complet la schimbul de apa sau la unele reactoare sau la aditii, de asemenea nu stiu cit fito si zooplankton voi putea refolosi in sistem.
Ce pot insa sa fac este sa calculez fiecare treapta in parte, sa vad ce cost de investitie are, ce randament de filtrare are, ce costuri de mentenanta intervin si sa le expun. Daca vor renta sau nu vom vedea atunci., pentru ca le vom putea compara cu sistemele voastre si costurile lor.
Unde gasesc silicon sa lipesc acvariile? Ms!
This message was edited 1 time. Last update was at 17/06/2014 13:14:05
|
|
 |
HBOT
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/06/2014 15:10:25
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#209
|
HBOT
Member
Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline
|
Aici an demontat un NAC 7 si un 9. Ultimul are baza conului cam de 20 cm. Acesta il pot pune pe un paralelipiped, pe unde sa intre apa si difuzorul de aer. Ca inaltime conul are in jur de 40 cm, la care se mai adauga cca 15 ai cupei.
Daca fac un paralelipiped de 40 - 45 cm inaltime si 26x26 baza, ar bloca fluxul apei in bazinul din spate, adica ar putea intra doar prin baza skimerului in acest paralelipiped si ar putea trece mai departe prin gaura de iesire a skinerului. Corpul skimerului ar avea cam 80 -85 cm inaltime si ar sta intr-un bazin unde inaltimea apei tot cam de 80cm este. In plus se adauca cupa care are cam 15 cm.
Pe aceasta cupa este montata o duza care la anumite intervale spala cupa de mizerie cu apa sarata din bazin.
Planul meu este intii sa fac aceasta constructie sa mearga. Daca merge pot construi un skimer cu o cupa si cu un con mai mare.
Indiferent ca asa sau construit de o firma, dupa ce merge skimerul voi putea vedea cam cum ar merge optim. Acum am un skimer Aqua-Medic la care am un robinet ce regleaza debitul de aer. In
functie de cum dau drumul la robinet pot varia caracterul skimari, de
la uscat la umed si foarte umed. Cam cel mai umed am ajuns undeva catre un litru pe ora. De aceea ma gindesc ca la un skimer cu o cupa mult mai mare decit a acestuia se poate ajunge cu skimarea umeda undeva la 1l pe h. Asta ar fi ceva catre 20l pe zi, dar n-ar fi exclus sa fie si mai mult.
De asemenea cu ajutorul duzei de spalare mai pot scoate din sistem citiva litri de apa pe zi in functie de cum am nevoie.
Cam asta este planul si vom vedea cum functioneaza.
|
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/06/2014 15:40:21
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#210
|
kirucd
DIY Master
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Cheia importanta pentru o filtrare biologica foarte buna este una singura: o filtrare mecanica foarte
buna. Care nu prea stiu cum se impaca in sistemul tau. A muta mizeria dintr-o parte in alta nu inseamna
decat a incarca biologic un alt sistem paralel, dar care in final va trebui sa isi faca treaba. Si nu stiu cum si-o va face
in setupul pe care vrei tu sa il faci. Skimmarea este importanta, dar nu este cheia filtrarii biologice. Filtrarea
mecanica insa este cheia castigatoare.
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page |
|
 |
HBOT
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/06/2014 21:56:07
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#211
|
HBOT
Member
Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline
|
kirucd wrote:...Cheia importanta pentru o filtrare biologica foarte buna este una singura: o filtrare mecanica foarte
buna. ....
Dragos iar nu vreau pentru aplaudaci tai sa para ca polemizem. Eu inteleg ca deseori trebuie ca tu sa explici unora de 10 ori si poate si asa nu pricep ce vrei sa spui. Mie insa este de ajuns sa-mi spui o singura data!
Am inteles inca de la primele postari ca nu skimarea este cea care scoate toata mizeria din sistem, in cel mai fericit caz poti cu o skimare performanta sa scoti cca 40% din mizerie. Afirmatia ta de mai sus poate ca este valabila pentru sistemul tau, nu stiu insa daca afirmatia aceasta poate fi generalizata.
Daca te referi la sistemul tau, oarecum asemanator cu multe sisteme de pe piata, zic asemanator deoarece sistemul tau are o serie de automatizari pe care nu le gasesti peste tot, dar ca si structura este asemanator, atunci desigur ca ai dreptate. Numai ca uneori tu nu vrei sa urmaresti cu atentie ce incerc eu sa explic sau poate nu vrei / poti sa intelegi. Am sa fac o comparatie cu sistemul tau, asa cum il vad eu desigur. Acum nu sari in sus daca gresec cu citiva litri in sus sau in jos.
Tu ai un bazin de recif de cca 450l (nu stiu exact citi l sint, dar iau valuarea asta doar pentru exemplificare). La el ai atasat un sump cu un nivel poate de 30 cm, poate de 40 cm, deci dispui de un spatiu de filtrare sa zicem de 150l in sump. Chiar daca sint 50l mai mult sau mai putin, este doar o exemplificare.
Pornind de la constructia aceasta ai practic in raport de 1/3 volumul destinat filtrarii fata de volumul destinat recifului. Desigur ca si in bazinul mare in care ai pestii si nevertebratele are loc filtrare biologica, in sensul ca toate animalele din bazin maninca cite ceva, unele chiar din nitrati si fosfati, altele produc nutrienti, dar ai DSB-ul care are si el un rol in nitrificare, dar si in denitrificare PLUS ca leaga fosfat in el (stii bine de testul "cestii de cafea") si mai ai piatra vie, care are un rol deosebit in nitrificare.
In sump ai un refugiu, refugiu care insa are un volum mic raportat la recif, dar acolo scoti nitrat si fosfat cu macroalge, chiar destul de mult si in plus denitrifici cu DSB-ul. Mai ai un reactor sau recipient de matrix care si el nitrifica mult, posibil ca oarecum si denitrifica ceva si mai ai un reactor la picatura care denitrifica si el. Tot in sump legi fizical fosfat in reactorul cu rowaphos plus ca mai dozezi NAPOX sau ceva similar.
DECI: mizeria produsa de sistemul tau este in proportie de 35-40% scoasa de skimer (asta pentru ca eu sint convins ca ai construit un skimer performant si te incadrezi in procentajul maxim) si in proportie de 60-65% ramane in sistem. Aici vorbim in special de substante organice dizolvate in apa dar si de un oarecare procent din detritus.
Detritusul il filtrezi in mare parte prin filtrarea mecanica a ciorapilor, o parte prin decantare in camerele sumpului si probabil ca un procent de 20-30% se descompune in sistem, in speta in DSB-urile tale.
Astfel ca sistemul tau arunca sa zicem 40% din substantele organice dizolvate prin skimare (pentru simplificare calcului sa calculam ca si cum skimerul n-ar scoate decit asa ceva, adica nu si detritus) iar ciorapei tai pe care ii schimbi zilnic sau la 2 zile ajutati de o recirculare ca la carte (a lui Escobal), mai scot 80% din mizeria solida.
Asta inseamna ca cca 60 si ceva % din substantele organice complexe iti raman in sistem, 20 % din detritus iti ramane in sistem si cam 100% din compusi anorganici ai azotului (adica ureea, amoniacul care se reduc direct in nitrati) si fosfatii.
Reactoarele pe care le ai, matrix-ul tau (sa zicem 10l), denitratul tau (sa zicem 5l), alaturi de DSB (sa zicem ca ai o suprafata de 0,8 m2 si 10 cm de nisip) asta inseamna 80l nisip, la care se mai adauga sa zicem 100 kg piatra vie trebuie sa prelucreze ceea ce ramane in sistem dupa skimare si ciorapei, ALATURI de macroalgele dintr-un bazin de 30-40l al refugiului si cei 40 sau 50 cm 2 ai ATS-ului.
Sistemul tau este un ULNS si ce este descris mai sus AJUNGE ca sa filtreze aproape toata mizeria anorganica solubila (care nici nu poate fi skimata si nici retinuta de ciorapei), cca 60% din materia organica macromoleculara solubila pe care skimerul n-o scoate si nici ciorapei, si doar 20% din detritus deoarece ciorapei tai scot 80% din ea! Pretul platit insa este ca tu s-au un negrotei de-al tau zilnic sau la doua zile sa schimbe, curete si spele ciorapei!
IN plus mai schimbi la 10 zile 10% sa zicem.
Acum sa revin la cazul meu. Eu consider ciorapei o timpenie. Nu ma intelege gresit, poate tie iti plac si sint utili sistemului tau, eu insa caut sa ocolesc perspectiva de a trebui zilnic sa ma ocup de ei.
Deci si eu ca si tine, chiar daca pun 10 skimere si nu doua, voi avea TOATA mizeria anorganica de filtrat in T1. La fel ca si tine 60 si ceva % din materia organica dizolvata va trebui sa o rezolv in T1.
Detritusul insa si eu vreau sa-l captez prin decantare si sa-l fixez in cutiile mele care spalind si inversind circulatia sper sa-l transfer in T2. Probabil intr-o proportie mai proasta decit reusesti tu.
Acum ce te face sa crezi ca folosind 80l de nisip (10-15% din volumul sistemului tau), 10 l matrix (1,5%) 5l denitrat (0,7%), 35 l refugiu (5%) si 40 cm2 ATS, poti metaboliza, adica transforma biologic 20% din detritusul sistemului tau, alaturi de toata mizeria anorganica, si 60% din mizeria organica dizolvata, dar daca maresti aceste sisteme de 6 ori sa zicem nu ai putea transforma biologic cei 40% care ii scoate skimerul alaturi de cei 80% scosi de ciorapei.
In T2 nu mai esti limitat de spatiul din sump. Adica iti poti calcula un DSB nu de 0, ceva m2 ci de 1-2 sau direct 3 m2. ATS-ul de asemenea, nu te mai limiteaza spatiul de sub acvariu si daca calculezi cum ai calculat tu (pentru skimare si ciorapei), poti calcula ca si cum n-ai avea aceastea si astfel vei avea nevoie in loc de 50 cm2 poate de 2 m2. Numai ca avind un bazin special numai pentru ATS, poti umple citi m2 vrei cu alge. Pentru macroalge tu ai la dispozitie poate un netto de 40 l. Dar poti sa-ti faci un bazin de macroalge ca volum egal cu al sistemului tau principal. Astfel ca marind capacitatea acestor trepte de filtrare poti filtra de la 20% din detritus (cit filtrezi tu acuma) 100%, cum vreau eu sa o fac si de la 60% substante organice dizolvate 100%.
Ce am incercat eu mai sus sa-ti explic este faptul ca tu deja un anumit procent din detritus si din substanta organica dizolvata alaturi de mai toata mizeria anorganica o transformi biologic si chimic intr-un sistem de reactie MINISCUL, daca este sa compari ca toate dracoveniile astea folosite de tine incap in 150l de sump (adica o treime din reciful tau). Daca sa zicem ca sumpul tau ar fi fost de 1500l, raportat la reciful tau de 450l, cu siguranta ca o mare parte din sistemele folosite de tine nu ai mai avea de ce sa le folosesti.
Marea problema insa este alta:
SISTEME compacte ca ale tale exista foarte multe si astfel exista o experienta uriasa la care te poti raporta in implementare. Ce vreau eu sa fac nu este nimic nou, numai ca nu face nimeni asa, cu exceptia sistemelor industriale de crestere a pestilor. Dar alea iarasi sint de sute de tone si greu se pot redefini la sisteme de citeva tone.
Eu ma gindesc ca daca imi va functiona sistemul stabil si mai ales sa nu trebuiasca sa intervin cu saptamanile, atunci tot acest efort s-a meritat. Daca nu-mi reuseste smecheria, oricind pot face ca si tine si astfel am mai multe bazine de recif cu sumpurile adiacente (adica si T2 il pot transforma in recif plus sump, chiar in doua sau tri astfel de sisteme).
This message was edited 5 times. Last update was at 17/06/2014 22:11:59
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/06/2014 22:04:46
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#212
|
koala
Batran si obosit
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f6ffaa6bb0b408017b62254211691b5.jpg)
Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Dom'le, e ceva adevar acolo, in toate socotelile alea... eu merg si mai departe si spun: Daca am avea sumpul ala de 1500 litri, lucrurile ar sta cu totul si cu totul altfel, la toata lumea.
Cand ti-am zis ca sistemul tau nu are aplicabilitate la home-useri, n-am fost departe de adevar.
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
Shubi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/06/2014 23:21:13
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#213
|
Shubi
CNC-ist de frunte
Joined: 25/03/2012 13:43:16
Messages: 2463
Location: Timisoara
IP:
Offline
|
Ma bag si eu c-asa-i frumos
Eu, in urma experietntei acumulate pana in momentul de fata pentru ca bazin propriu si pentru ca ce vazut la altii live si citit  , declar sus si tare ca fiecare bazin este unic si tendinta oricarui sistem este sa-si gaseasca echilibrul. Cu cat complicam mai mult lucrurile, cu atat autoechilibrarea sistemului va fi mai greoaie iar daca calitatea apei nu se va putea mentine in valori optime, daca unul dintre elemente va avea o fluctuatie mare si mai ales brusca......se va produce crash-ul.
Am un bazin full de corali, multi duri pretentioasi, suprapopulat din punctul meu de vedere iar in sump am un filtru la picatura creatie proprie in care sunt 5 litrii de Matrix, unfiltru cu pat fluidizat cu Phosguard si un skimmer Deltec SC1455. Volum total de apa aprox 400 lt.
Concluzia mea.....se poate si cu putina tehnica, urmeaza in toamna sa incerc adaugarea unui alt filtru la picatura si eliminarea skimmerului, sistemul va fi mult mai stabil si se va descurca.
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/06/2014 00:11:56
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#214
|
kirucd
DIY Master
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Trecand peste partea cu "aplaudacii" (vezi ca se scrie cu doi i) si partea cu "negroteiul"
unde ai depasit din nou limita bunului simt (asta ca sa nu iti spun ca esti necioplit), se pare
ca nu ai inteles esentialul.
Oricine poate sa faca un reef de 450 de litri cu un sump de 1500 litri, minimal dotat tehnic, daca ii
permite spatiul. Nu e nicio noutate in ceea ce vrei tu sa faci. Numai ca nu stiu daca o sa iti "iasa"
in varianta pe care vrei sa o implementezi.
Daca ai fi avut curiozitatea sa citesti cu atentie topicul meu impreuna cu alte topicuri deschise de mine
pe aici, ai fi aflat ca eu in momentul de fata experimentez de vreo doi ani diverse metode de filtrare
mecanica si biologica, in special biologica, pentru ca in final vreau sa incerc sa recreez conditii cat mai
aproape de cele naturale in privinta nutrientilor. Cu tot ce inseamna asta in ocean. Te las pe tine sa
descoperi despre ce e vorba daca te intereseaza, daca nu asta e.
Filozofia cu care incerci sa vii nu este noua, numai ca mijloacele prin care vrei sa o pui in practica
lasa de dorit din punctul meu de vedere. Si mai mult nu aduce nimic nou pentru noi "capsunarii"
de pe plantatia cu un reef de 450 de litri si un sump de 150 de litri.
In rest eu am incercat sa iti dau o mana de ajutor, daca te intereseaza bine, daca nu sa fii sanatos
si sa ne arati si noua super sistemul pe care vrei sa il construiesti.
Eu unul ma opresc aici, de data asta "for good" cum spune englezul, m-am saturat sa ma jignesti permanent
si sa ma tratezi ca pe un capsunar, tu un "doctor neamt" adevarat emigrat din Romania si care habar nu are de limba
romana. Poate esti tu un doctor de renume si foarte bun in ceea ce faci, dar ca om... te las pe tine sa te caracterizezi
daca ai pic de constiinta. Sincer m-am saturat de fitele tale de "doctor neamt" care ii priveste pe cei din Romania ca
pe niste gunoaie. Esti mult prea mic neamtule.
O seara placuta,
Dragos
P.S. nu dozez NOPOX, am reactor de biopeleti, iar DSB am si in display si in refugiu. Dar nu cred ca te intereseaza
foarte tare sistemul meu, sincer prefer sa nici nu te intereseze.
|
Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page |
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/06/2014 09:57:52
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#215
|
koala
Batran si obosit
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f6ffaa6bb0b408017b62254211691b5.jpg)
Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
kirucd wrote:Trecand peste partea cu "aplaudacii" ...
Asta imi scapase din vedere, recunosc cinstit...
HBOT, exprimarea aceasta nu prea e in regula! Ai jignit, gratuit, o gramada de oameni...
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
Shubi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/06/2014 10:04:13
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#216
|
Shubi
CNC-ist de frunte
Joined: 25/03/2012 13:43:16
Messages: 2463
Location: Timisoara
IP:
Offline
|
Doctore, eu am senzatia, dupa atitudine, ca esti un mic pui de nazi
|
|
 |
HBOT
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/06/2014 20:54:05
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#217
|
HBOT
Member
Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline
|
koala wrote:...Daca am avea sumpul ala de 1500 litri, lucrurile ar sta cu totul si cu totul altfel, la toata lumea...
Koala! Sint sigur ca ai inteles ca era o discutie teoretica. Pe de alta parte legat de home-useri, cele doua bazine de recif ajung catre 1300l (900 + 400), asa cum este taiata sticla, asa ca oricum aplicabilitatea unui punct sau altul, daca va functiona ceva, va fi mai catre cei cu bazine mari.
Totusi cu citeva saptamani in urma un acvarist cu ceva ani de experienta si cu un bazin superb a venit cu o idee de genul asta: bazin de 100 l si sump de 400 l (daca imi amintesc bine), adica exact invers de cum sint gindite bazinele de majoritatea userilor. Prea incurajat sa faca asa ceva nu a fost, desi au fost si voci pentru, unele cu explicatii cum ar putea functiona (ca a ta de exemplu). Numai asa putem vedea cum functioneaza si altceva folosindu-ne experianta in ajutorul ideeilor si altfel decit solutiilor comune.
koala wrote:...HBOT, exprimarea aceasta nu prea e in regula! Ai jignit, gratuit...
Koala daca te-ai simtit vizat de formularea "aplaudac" imi pare sincer rau. Eu mai mult m-am referit la cei care fara o opinie proprie, avind majoritatea postarilor de tipul adeziuni calduroase la un concept sau altul, cei care scriu cam fara sa spuna nimic sau se pling ba de una ba de alta, dar intotdeauna dau cite un "like", ca mai mult de atit nu prea sint in stare. Eu cred ca acestia sint chiar putini, dar daca tu zici ca sint
koala wrote:..o gramada de oameni...
atunci poate ca tu ai dreptate!
Shubi: referitor la prima postare si eu cred la fel ca si tine ca se poate obtine o filtrare foarte buna cu mai putina tehnica si chiar daca ce vreau eu sa fac pare complicat, in realitatea este mare dar simplu. Vom vedea cind sint gata ce va iesi.
Referitor la a doua postare, mi-ai luat o piatra de pe inima, eu aveam impresia ca tu crezi ca sint un mic pui de comunist!
Dragos. Am incercat indelungat sa gasesc in postarea ta ceva legat de acvaristica si in speta de acest subiect, fara prea mult succes. Pe linga vocalizele tale deja cunoscute am reusit insa sa gasesc ceva INTELIGENT:
kirucd wrote:..Eu unul ma opresc aici, de data asta "for good" cum spune englezul...
Sa inteleg ca folosind expresia " de data asta" acum chiar ai de gind sa fi CONSECVENT? Intrebarea este mai mult retorica si chiar nu trebuie sa-i dai un raspuns. Mai mult chiar, la fel ca si prieteni tai, nu trebuie sa urmaresti postarile mele iar eu iti promit ca voi prezenta acvariu, celor foarte putini care sint interesati de acest sistem asa cum il vad eu, fie ca va merge fie ca va exploda dupa o luna sau un an sau 10, prezentare cu cea mai mare sinceritate!
|
|
 |
kzr66
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/06/2014 00:04:37
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#218
|
kzr66
Junior member
Joined: 03/04/2011 16:11:51
Messages: 95
Location: cluj-napoca
IP:
Offline
|
La nivelul acestui proiect , si nivelul d-nului care vrea sa-l realizeze , probabil trebuia sa posteze la sectiunea expert , aici posteaza incepatorii diferite intrebari de incepatori , uneori prostesti , si nu se supara nimeni , incepatorii , majoritatea , sunt copii , ei ce inteleg din tot ce s-a discutat ? Cu scuze daca am deranjat ...Pt ca incepatorii nu au acces la ce are dn doctor , eventual un acvariu de 15-20 l , si o pereche de guppy ...primit din donatia cuiva sau din salariul amarat al parintilor ...
This message was edited 2 times. Last update was at 25/06/2014 00:24:17
|
Investesc numai in familie si ajut prietenii , daca pot , cumpar numai marfuri de-ale noastre , daca sunt ... |
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/06/2014 00:08:26
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#219
|
kirucd
DIY Master
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
@HBOT in lumea civilizata se spune si multumesc pentru sfaturi. Sa-ti fie de bine!
|
Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page |
|
 |
ciprian01
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/06/2014 12:30:50
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#220
|
ciprian01
Membru de baza
Joined: 01/03/2010 01:50:15
Messages: 354
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Cand va referiti la procentul de aer necesar pt functionarea optima a skimmerului, care este volumul de apa? Cel din skimmer, cel care trece prin skimmer pe unitatea de timp.... ?! Cum influenteaza debitul apei calitatea skimmarii?
|
|
 |
|
|
|