Author |
Message |
scificuss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/08/2011 22:31:47
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
scificuss
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/605ac7e4c16b8a013b4779b81f883e66.jpg)
IP:
|
Mai citeste legat de acest aspect. Poti sa iti dai seama imediat de rolul filamentelor.
Nu stiu la ce te referi tu cand zici de aprins tub numai cu starter. Eu stiu de starter ca fiind dracovenia aia mica folosita in circuitele cu droser electromagnetic si are cam aceeasi functie ca si parte din montajul electronic la cele de generatie noua. Principiul e acelasi doar difera piesele in sine si bineinteles randamentul.
Studiaza mai mult legat de ingineria din spatele tuburilor fluorescente si o sa vezi care is diferentele si de ce s-a ramas totusi la varianta cu filamente. Iti explic cu alta ocazie ce si cum.
|
Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI. |
|
 |
Kreator
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/08/2011 00:34:16
|
Kreator
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/50612d52416bb26ff1606.jpg)
IP:
|
@ zet
Filamentele tubului se inrosesc (consuma curent) doar la balast electromagnetic + starter si atunci doar pe perioada amorsarii tubului. Apoi dupa ce tubul a fost amorsat starterul iese din circuit, deci filamentele nu mai consuma curent. Cele electronice functioneaza altfel, neavand nevoie de filamente calde.
This message was edited 1 time. Last update was at 29/08/2011 00:35:39
|
<<-->> |
|
 |
scificuss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/08/2011 08:06:11
|
scificuss
Senior member
IP:
|
S cele electronice , care au soft start , preincalzesc filamentele. De aceea un tub pus pe un droser bun tin mai mult si au pierderi de randament mai mici in timp.
Exista tuburi care au doar un pin la capat si se folosesc cu drosere speciale. T12 si cele gen PL cu doar 2 pini, nu 4 ca la cele obisnuite.
|
|
 |
zet
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/08/2011 12:00:26
|
zet
Junior member
IP:
|
scificuss wrote:
... de ce s-a ramas totusi la varianta cu filamente. Iti explic cu alta ocazie ce si cum.
Eu te-as crede pe cuvant, daca nu as avea la mine in baie 4 neoane, care se aprind, ard, lumineaza etc fara filamente. Deci repet: am 4 neoane t8, de 18 w, de 60 cm lungime, neoanele alea scurte banale clasice, care patru neoane sunt legate fieca5re la doar cate un singur piciorus de la fiecare capat al neonului. asta demonstreaza ca filamentele acestor neoane nu sunt folosite, din moment ce nici macar nu sunt conectate in circuit.
Ca o paranteza, cand am instalat acest starter, mi-am chemat electricianul, mesterul care imi face mie de toate electrice prin casa, de vreo cativa ani. Reactia lui a fost exact asta: nu se poate, e gresita schema, cum adica se conectaza un singur pin la neon? cum adica din starter ies doar doua fire? trebuie sa iasa 4, ca neonul are 4 picioruse, etc. Eu tot insistam ca tocmai, ca e starter de ultima generatie, si sa faca cum e desenul. am sunat si la firma dar nu a raspuns nimeni. El a zis ca face, dar de aprins nu o sa se aprinda veci. Intrebarea suplimentara a fost: la care piciorus din cele doua sa lege?  ). pur si simplu era peste puterea lui de intelegere, dupa ce a montat de 20 de ani neoane, sa lege neonul la un singur piciorus. dupa ce a montat starterul si a testat, parca tot nu ii venea sa creada  )
cat despre denumire: pe cutiuta asta de metal a mea care aprinde neoanele scrie asa: entervill electronic starter. made in eu. de aia eu ii zic starter. Nu stiu cum sa ii spun altfel. droser poate? e vorba de aparatu' ala care se leaga intr-o parte la reteaua de curent, si in cealalta parte la neon.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/08/2011 12:08:13
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
Nu sint cunoscator intr-ale electronicii, n-am explicatii da' am legat si eu doua tuburi T8 pe un drosser electronic Philips, mi s-a parut ciudat ca nu se folosesc toate piciorusele tuburilor, asa e desenata schema pe drosser si functioneaza.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
scificuss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/08/2011 13:01:10
|
scificuss
Senior member
IP:
|
Pune o poza cu schema dupa droser sau deseneaza macar cum sunt facute legaturile si explic cu mare placere.
Nu am spus ca nu merge si legat doar pe un pin. Practic ai un tub in care se produce descarcarea. Ideea din spatele folosirii filamentelor este una pur economica si practica. Daca era asa cum zici schimbau fraierii de le produc de mult timp aparatajul. Asa cum sunt creeate sa fie folosite e sa aiba anduranta in timp droserul cat si tubul si bineinteles sa functioneze in anumiti parametri ceruti de alti prosti care se ocupa cu siguranta si exploatarea retelelor , instalatiilor si masinilor de curent alternativ ( sau continuu in anumite cazuri ). Intelesumai?
Ma repet, stiu si eu sa aprind un tub cu doar o piesa si o bobina colectoare de impuls. Aprind asa si tuburi care nu le mai aprizi cu aproape nici un fel de montaj standard. Improvizatiile raman improvizatii.
Ca tii tu asa aprinsa lumina in baie nu cred ca te intereseaza spectrul generat de tub si intensitatea. NU?
|
|
 |
zet
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/08/2011 13:24:11
|
zet
Junior member
IP:
|
uite ca m-am apucat si de pictura, sper ca philips osram si alti producatori sa ma plateasca pentru reclama de le-o fac  .
spectrul: are avantajul ca ramane constant in timp, nu se modifica. la droserele clasice, spectrul de azi nu este acelasi cu spectrul de peste un an, intensitatea de azi nu este aceeasi cu intensitatea luminoasa de peste un an. la astea moderne tubul arde identic si azi si peste 3 ani.
cred ca pana la urma o sa ajung sa fac o poza la neoanele din baie. unul din cele 4 neoane este ars, innegrit la un capat, filamentul e rupt si se aude in interiorul tubului cand il scuturi. ei bine, neonul asta ars, care nu poate fi aprins cu drosere clasice, arde absolut identic cu celelalte 3 care sunt nou noute. asa ca nu mai trebuie sa arunc tubul cand i se termina filamentul.
later edit: a si sa nu uit, aprinderea asta fara filamente are o multime de avantaje: neoanele nu clipesc, lumina este constanta, se aprind instantaneu cand apesi intrerupatorul, se dimeaza cu un variator pentru becuri cu incandescenta, nu se imbatranesc cand le aprinzi cu senzor, poti sa le aprinzi de o suta de ori pe zi, si mai erau si altele nu le mai tin minte, dar sunt scrise pe schema aia din cutia droserului.
deci nu mai este nimic din ce era acum cativa ani, dezavantajele neonului au disparut, neoanele sunt lampi cu drepturi depline as putea zice
bine, ce imi convine mie este ca sunt economice, starterele astea de ultima generatie consuma jumatate din curentul consumat de starterele clasice.
|
This message was edited 1 time. Last update was at 29/08/2011 13:33:29
|
|
 |
scificuss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/08/2011 14:18:03
|
scificuss
Senior member
IP:
|
Treaba cu poza sau desenul era pentru Porcu.
Ce zici tu e clar. Insa in legatura cu spectrul si puterea nu iti dau dreptate. Nu ai cum sa produci lumina de 20W cu un tub cu randament de 85% cu doar 10W. Daca era asa cum zici tu eram la alt nivel industrial si dezvoltare a ora asta.
Si nu are cum acel tub dupa 3 ani in care s-a oxidat partea metalica de unde pleaca arcul electric, gazul de descarcare este "consumat" sa aiba acelasi randament, doar daca maresti frecventa si voltajul de alimentare incat sa produci un arc mult mai puternic ceea ce duce practic la invers ceea ce zici tu adica sa aprinzi in tub de 18W cu un consum de 30W.
Nu ai aratat poza sau denumire la ce zici tu starter. Practic dispozitivul.
This message was edited 1 time. Last update was at 29/08/2011 14:22:31
|
|
 |
zet
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/08/2011 14:42:04
|
zet
Junior member
IP:
|
diseara cand ajung acasa fac poze, maine le postez.
cat despre spectru si putere, asa cum am spus mai devreme: din moment ce filamentele nu mai sug putere din retea mie mi-e clar ca tubul e mai economic. dar da-le incolo de neoane si becuri economice ca deja am scris prea mult pe subiectul asta. maine postez pozele, si peste vreun an doi va mai tin la curent cu rezultatele investitiei.
|
|
 |
scificuss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/08/2011 20:05:15
|
scificuss
Senior member
IP:
|
OK.
Vezi ca zise si colegul Kreator ca la varianta cu droser electromagnetic se incalzesc numai atat cat se incarca condensatorul din starter sa poata strapunge arcul electric gazul din tub. Iar la cele electronice in varinta cu soft start dar mult mai putin timp, tot din acelasi motiv, preincalzirea gazului in jurul filamentului acolo unde apare arcul electric. Inegrirea capetelor neonului se produce in urma uzurii filamentelor. Stii cum se sudeaza? Cam asa ceva se intampla si acolo. Se produc oxizi, filamentul se arde iar compusii metalici se depun pe sticla. In urma acestor procese se deterioreaza si parte din gaz, neonul, iar pentru a preintampina acest efect cat mai mult timp posibil se foloseste preincalzirea filamentelor.
Ma repet a nspea oara. Poti sa aprinzi neonul cum pofteste inimioara ta si a altora, dar siguranta in exploatare si respectarea curbei de eficienta se face cum au fost gandite aceste sisteme din start. Asa ca pica din start faza cu aceeasi eficienta a tubului doar cu jumatate din putere consumata. Practic este imposibil.
Eu am terminat pledoaria.
Eu pot sa iti aprind un neon fara absolut nici un fir legat de pinii de la capete. Si nici macar cu vre-un obiect metalic, fir sau altele la minim 1 metru de el. Doar il tin in mana si el lumineaza. Si ca nu despicam si aici firul evident ca nu va lumina la puterea nominala.
This message was edited 1 time. Last update was at 29/08/2011 20:12:34
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/08/2011 03:26:16
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
@zet As avea si eu vreo cateva intrebari. In primul rand cum se face ca aceste balasturi pe care le recomanzi tu
nu sint disponibile decat pentru tuburi T8? Apoi de unde stii ca tuburile pe care tu le aprinzi cu aceste balasturi
au aceeasi intensitate luminoasa si acelasi spectru, ai masurat cumva ca sa stim daca e asa sau nu? Si da, exista
aparate de masura pentru asa ceva. Daca te uiti atent pe site-ul producatorului ai sa vezi ca nu zice nimic de
intensitatea luminoasa si de spectrul luminii. Pentru ca nu are ce sa zica. Nu prea imi vine sa cred ca producatori
mari gen Osram sau Phillips nu au fost interesati de aceasta "inventie" romaneasca. Daca intr-adevar are avantajele
pe care zice ca le are, cu siguranta unul dintre cei mari ar fi cumparat patentul pina acum. Este posibil ca aceste
balasturi sa faca economie de energie, numai ca in acest caz cu siguranta intensitatea luminoasa si spectrul cu
siguranta sint diferite de cele nominale ale tubului. Ori pentru un acvariu tocmai intensitatea luminoasa si spectrul
sint importante, nu consumul de energie. Asta daca vrei sa ai acvariu plantat.
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/08/2011 09:19:04
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
scificuss wrote:Pune o poza cu schema dupa droser sau deseneaza macar cum sunt facute legaturile si explic cu mare placere.
Reproduc din memorie, le-am legat acom 2-3 ani la cineva, sper sa nu gresesc:
...___----------------------------------------------------___
...___ .................................................................___
...| ....-----------------------------------------------------
...|
...|
...|
...|___----------------------------------------------------___
....___ .................................................................___
..........----------------------------------------------------
Explicatii la "desen"  : dintre cele patru piciorute din stinga, doua sint libere, doua sint legate intre ele. Cele patru piciorute din dreapta merg la droser.
Mi-a placut ca din capac pina in masa de sub acvariu am avut de tras doar patru fire in loc de opt cite as fi tras daca foloseam alt droser.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
zet
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/08/2011 14:45:49
|
zet
Junior member
IP:
|
@kirucd.
de ce numai t8? nu stiu si nici nu prea ma intereseaza aspectul. eu am un corp in tavan in baie cu 4 neoane scurte, pentru alea am intrebat.
intensitate si spectru - bineinteles ca a fost prima intrebare pe care am pus-o baiatului care mi le-a vandut. raspunsul a fost ca au fost facute aceste masuratori de intensitate, spectru si inca ceva, cred ca clipire, la un laborator acreditat, si intensitatea luminoasa este mai mare decat la un starter clasic si spectrul este absolut identic, si de clipit nu clipeste, este lumina continua. au cei de la importator si hartiile care sa demonstreze aceste masuratori.
inventie romaneasca - nu este inventie romaneasca si nici nu este produs in romania, este produs in germania, daca nu ma insel este produs sub patent philips sau osram.
pentru toata lumea - am sunat la firma dar si am lasat vorba de intrebarile voastre. eu am vrut o confirmare ca am cumparat ceva ok sau nu, dar discutia evolueaza intr-o directe care nu ma incanta. daca va fi cineva de la firma distribuitoare sa va raspunda, foarte bine, daca nu, nu.
This message was edited 1 time. Last update was at 30/08/2011 14:47:28
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/08/2011 16:29:12
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Balasturile electronice sint ceva comun, eu nici nu faceam comparatia cu un starter clasic. Eu faceam comparatia cu balasturi
electronice produse de Osram, Phillips s.a. Si nu l-am gasit in oferta celor de la Osram, eu folosesc balasturi dimmabile Osram.
Eu credeam ca faci comparatie intre balastul cumparat de tine si cele de la Osram sau alti producatori consacrati.
Iar un balast electronic de la Osram este in jur de 50 de lei pentru 1 tub, nicidecum 120 lei cat ai dat tu pe el. Tare ma tem
ca ai platit un pret cel putin dublu pentru acelasi lucru.
Daca vrei sa afli mai multe despre balasturile electronice ai aici un PDF de la Osram
http://www.osram.com/_global/pdf/Professional/ECG_%26_LMS/ECG_for_FL_and_CFL/130T015GB.pdf
PDF-ul este pentru balasturi pentru tuburi T5 dar gasesti si date despre tuburi si balasturi T8. As fi tare curios daca aceste
balasturi pe care le-ai cumparat tu sint mai bune si mai economice decat ceea ce produce Osram. Si nu cred ca este asa.
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page |
|