Am montat aseara instalatia de CO2, si in seara asta am facut si primele masuratori la 6 zile dupa ce l-am inceput:
kH: 12
gH: 7
Po4: 0.1mg
Fe: 0.1mg
pH: 7.2
Am sesizat ca o plantuta Pogostemon helferi (care sta pitita sub buturuga, si nu prea are curenti de apa) s-a topit.
De asemenea, la cateva fire din Eleocharis acicularis s-a ingalbenit varful. De maine ma apuc sa fetilizez.. Nu stiu cum stau cu NH4 (n-am gasit teste inca) dar pe testele 5+1 No2 si No3 apar albe. Cu toate ca mi-e mila de plantele mici, cred ca va trebui sa bag un melc (sau un betta).
Lumina sta aprinsa 12 ore - trebuie sa cumpar un timer.
testel 5+1 nu au precizie foarte mare... no2 si no3 sunt eronate rau...
Creste putina aditia de fier si po4.
Scade ph si baga apa un pic mai moale. Las-o la statut o zi inainte sa o bagi in acvariu sau fierbe-o. Tie nu ti-ar trebui foarte multa.
Scade Ph, foarte important. Du-te la un 6.8 pentru inteput.
Ti-as recomanda un 6.6 dar in paralel cu kh mai mic
Vezi ca ti se inalta plantutele. Distanta internodara.
Nu ai suficienta lumina acolo jos. Scapa de plantele plutitoare sau diminueaza'le.
Per ansamblu e dragut. Trebuie doar finisat.\
Berbereste HC si replanteaza. Nu trebuie sa creasca asa
This message was edited 2 times. Last update was at 02/12/2011 23:13:43
1. cred ca mi-e greu sa controlez toti parametri odata (sa scad vreo 2 in timp ce cresc vreo 2) - ma refer la scazut kH, pH si crescut aditia. Sper ca schema de fertilizare de la Dennerle sa ma scuteasca de prea multe deductii intr-o prima faza 2. lumina - ma gandeam ca e suficienta ... de ce zic asta ? 9W / 6L de apa (si lampa e la vreo 7cm de apa, iar adancimea apei e de vreo 15cm). Am intalnit pe net ( de exemplu aici: http://www.barrreport.com/showthread.php/8703-Internodal-distance-vs-HQI-light ) faptul ca distanta internodala depinde de fapt de lipsa unor factori - si cum lumina am, plantele se duc in 'sus' din cauza lipsei de CO2 (pe care i-ar gasi la suprafata).
Si cum la mine CO2 nu a fost suficient - a venit tarziu instalatia de CO2 si intre timp am folosit un spray elementar / clopot, si din cand in cand trebuia sa apas pe spray ca sa se umple clopotul de CO2...
Acum in sfarsit am CO2 si la asta micu, am pus si un indicator, maine o sa observ sa vad ce se intampla.
Nu m-am lamurit cu graficul PH / KH / CO2, caci din cate am inteles, testerele de KH nu arata doar inonii respectivi de carbonati, ci si alte chestii ... asa ca mi-e teama sa folosesc graficul. Imi place indicatorul asta, cand e pe verde macar stau linistit.
Insa cea mai mare problema e intr-adevar la gradinarit. La plantat am folosit o penseta lunga pentru acvaristica - ceva gen asta - si o sa tund folosind o foarfeca la fel de mare si curbata un pic la varf. Am zis ca am nevoie de penseta ca sa nu deranjez prea mult solul si asa foarte firav. Si de foarfeca ... daca bag mana in acvariu, la cat de mic e si cu apa pana in 'bot' - dau 1L de apa pe langa
Si daca tehnica de tuns nu e grea, harst si gata, felul in care o voi face mi-e necunoscut inca... Ar fi util sa vad un videoclip dar nu gasesc pe youtube ..
Aveti ceva sfaturi cum ? Radu tu spui ca nu asa ar trebui sa creasca, dar explica-mi cam cum
Aaaaaaaa ok cred ca inteleg - in principiu trebuie sa fie multe X-uri pe jos, tulpinele lor incrucisate.
Citisem doar ca nu e bine sa le lasi sa creasca in sus pentru ca putrezesc jos nemaiavand lumina. Maine la tunsoare ...
M-am gandit si eu la plantele plutitoare (zisesei si tu ca iau din lumina) dar pe de alta parte , parca as vrea sa mai pape cineva eventualii nutrienti in surplus, sa nu am alge atat de repede. Din cand in cand arunc din planta plutitoare care creste al naibii de repede.
Ai vreo idee cum sa 'optimizez' ca sa nu ramana frunze peste tot in timp ce tai ? Mereu am problema asta sa-mi ramana ramasite prinse prin orice, pana cand apuc eu sa le culeg se imprastie - si dupa aceea pigulesc precum chinezul.. Am niste plase mici de prins pesti, si chiar si mai mici pentru adunat chestii plutitoare mici, dar nu ma descurc cu ele
Ma tot gandesc la un miniaspirator care sa traga apa printr-o parte, si s-o intoarca inapoi. Am un Eheim dar e pentru acvarii mari caci este lung, si nu merge la asa ceva mititel. Cred ca ar trebui sa improvizez cu o pompa ceva.
in x -uri arata cand e la inceput.
practic asa trebuie sa ramana la nivel cu pietrisul.
Cand va fi foarte deasa se va inalta usor si va trebui sa o raresti, caci daca nu va putrezi si se va desprinde.
pai o tai, o lasi sa se ridice, apoi ce mai ramane agatat mai agiti tu si la final le culegi cu plasa, altfel.... chiar nu stiu.
daca ce tai nu poate fi plantat, poti creste hc si emers inmultindul.
Am incercat o tundere, din pacate e prea incalcita, si cand am incercat sa descalcesc, am sesizat ca nu era inca foarte bine prinsa tufa ... asa ca o mai las cateva zile (o saptamana)..
Am inceput fertilizarea cu A1.
Dupa o gramada de calcule - ei recomanda 4 picaturi (0.2ml) la 100L, am ajuns la concluzia ca la trebuie sa pun foarte foarte putin din siringa de 0.3ml ..(cam a 20-a parte din ea). O sa pun zilnic, iar cand o sa plec in vacanta, o sa fertilizez cu S7 pentru o saptamana .. dupa aceea voi reveni la A1.
De asemenea am renuntat si la plantele de suprafata, am avut sentimentul ca zona de acvariu unde pluteau (in stanga) parca nu e asa de bine dezvoltata ..
Scarlet Badis (dario dario): 3 indivizi - nu mai lungi de 1.3cm
Unul a sarit din acvariu dar l-am auzit, asa ca am purces repede la stabilizat conditiile (schimb de apa - 3 cesti de cafea) + Easy Balance + Baktopur ..
Toata lumea e fricoasa deocamdata, si stau pititi intr-un colt - asa ca de mancare am dat cu penseta caci nu veneau la suprafata.
Tablete Tetra Pro Colour pus intre ei, si Micro Waffers ..
Filmulet nu am, cred ca am stat o gramada sa prind niste poze cat de cat decente cu ei... O sa incerc un filmulet dar mai incolo, cand s-or adapta si ei - acum cum ziceam stau pititi (si de fapt am citit ca asa e stilul lor, sa stea in partea de jos a apei). Doar cand se stinge lumina ii vad ca se mai ridica.
Aditia de A1 face minuni, si cand ma gandesc in 2005 Sandu posta despre fertilizantele Dennerle ... hehe. Plantele au devenit de un verde crud de necrezut.
Singura problema pe care o am este ca apa nu e adusa cu forta in filtru (ci prin cadere) asa ca acvariul e inca un pic blurry - o sa mai dureze probabil o saptamana doua pana se va cicla cum trebuie.
viulian wrote:
Aditia de A1 face minuni, si cand ma gandesc in 2005 Sandu posta despre fertilizantele Dennerle ... hehe. Plantele au devenit de un verde crud de necrezut.
Stia el ce zice. Ma bucur ca esti multumit de A1.
viulian wrote:
Singura problema pe care o am este ca apa nu e adusa cu forta in filtru (ci prin cadere) asa ca acvariul e inca un pic blurry - o sa mai dureze probabil o saptamana doua pana se va cicla cum trebuie.
Pai ce-ai vrea ciclon in ala micu ? lasa ca-i bine asa. Tocmai de asta treaba e mult mai complicata cand e vorba de nano.
Pare in regula tunsoarea.
Incearca pe viitor sa micsorezi cumva lumina sa nu afecteze pozele.
Am inceput sa am din ce in ce mai mult frunzulite galbene la HC pe jos ...
Probabil dintr-o singura conditie - ca erau prea dese tufele si nu le ajungea lumina, si de asemenea erau si foarte aproape de geam si probabil ca nu circula suficient apa pe la ele.
Asa ca asearam am scos tot HC-ul , am pigulit la el juma de ora, si am pastrat doar vreo 10 fire mai lungi pe care le-am intins orizontal - restul, tufa, le-am mutat in acvariul celalalt de 30L daca s-or prinde bine daca nu, nu [acolo chiar daca am 36W la 25L de apa, totusi apa e plina de tanin si cred ca echilibreaza].
Poze o sa pun dupa ce isi mai revin.
Am inceput si aditia de V30 (daca nu gaseam siringa de 0.3ml eram in pom )
This message was edited 1 time. Last update was at 08/12/2011 12:19:05
Poze noi (facute in graba) cu acvariul la 4 zile dupa tunsoare:
Am pus si un filmulet cu Scarlet Badis cum mananca artemia proaspat facuta (o sa fac o prezentare separata pentru dispozitivul folosit):
Continui aditia de A1 - singura problema este ca nu am CO2 stabil trebuie in fiecare zi / doua sa umblu la robinet ...
De asemenea, pe peretii interiori acvariului (pe unde fuxul apei este foarte mare) se formase o mazga alba moale - am curatat cu o pensula de desen si tot cu pensula am maturat si buturuga caci ramasesera pe ea resturi mici de mancare, samd.
Apa se limpezeste - sper sa il gasesc cat de cat ok dupa 2 saptamani de vacanta ......
nu inteleg de ce ai nevoie de 1/4 din acvariu sa-ti fie substrat si pietris. e prea mult , e suparator la ochi. mai ales intr-un nano pun pariu ca in realitate se vede si urat.
Substratul si pietrisul sint puse in cantitatea si grosimea recomandate de Dennerle. Nano-ul are 8 litri deci e foarte
mic si de aia ai impresia asta. Daca nu punea substratul si pietrisul de grosimea recomandata in timp plantele ar fi
avut probleme. Asa are toate premisele sa creasca cum trebuie. Mie imi place.
O seara placuta,
Dragos
P.S. Si cred ca este cel mai mic nano de pe aici si care arata si bine