Author |
Message |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/08/2010 00:35:41
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
cirotariu
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/fb642b781020b2aaeb1a7cee29acc915.jpg)
IP:
|
Cum zice si titlul, parca la 3 zile as fi la un nou setup. Curat geamuri, spal moss, il prind la loc, scot plante urate, incerc sa anim pestii apatici care isi fac veacul la suprafata, schimb 20 de litri la cate 3 zile... Kmol, am lipit a treia oara furtunele si pe afara si pe dinauntru si le-am lasat o ora la uscat, separat. Bule in sticla mica am cam 2 la secunda, am apreciat eu. Deci sa speram, ca tot speram, ca maine sa avem si bule in acvariu. In rest, acvariul cum tot zic si zic, nu ma multumeste neam. Azi am plecat de acasa cu apa limpede, m-am intors cu o ciorba laptoasa. Pe plante nu am alge, geamurile nu au alge sau ceva nasol, doar o mazga. Pestii in continuare stau numai pe sus, nu stiu ce or cauta... Am scos mossul, l-am spalat la jet si la mama lui jet, l-am prins cu guta si mare grija la loc. Am revenit la stutul care valureste apa si am renuntat la jetul de aer care barbota toata apa... Sincer, nici la nunta sau la botezul lui fi-mea nu m-am angrenat cu atata timp (si bani multi, considerand ca e criza) cat m-am angrenat de o luna jumate incoace. Rezultate: sub asteptari. E ceva ce nu merge, mai ales de cand am refacut setupul si am bagat substrat. Si nu inteleg ce. Sincer, obosit si cu ochiul dezaprobator al fetelor mele, parca imi vine sa renunt, desi nu imi sta in fire. Iubesc prea mult pestii si plantele si acvariul, dar este o investitie mult prea mare de timp si bani, cel putin pentru mine. Voi ati fost foarte expliciti si foarte rabdatori, nu iim ramane decat sa cred ca nu sunt io in stare. Asa ca voi mai avea rabdare o saptamana, apoi va deveni un acvariu din care voi dona ce plante mai pot dona, plus pestii (deja am un tetrazon ale carui doua benzi negre palesc pe zi ce trece) si voi trece la 2 banali carasi. Parerea mea, dupa 13 ore de munca si inca 4 de munca pe langa acvariu (dintr-un calcul simplu, am petrecut cu fetele 1 ora azi).
P.S. Sper sa nu imi fie luata in nume de rau dezamagirea totala. Am facut omeneste exact ce am citit, ce mi s-a spus si ce am fost sfatuit, fara cam niciun rezultat. Cred ca daca aveam 13 ani si un rahat de acvariu de 15 litri faceam treaba mult mai buna. E doar o parere a unui om. O noapte buna tuturor.
|
Citius, altius, fortius... acvarius |
|
 |
kmol
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/08/2010 00:39:05
|
kmol
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/b9cfe8b6042cf759dc4c0cccb27a6737.jpg)
IP:
|
fa-ma sa pricep ... acu barboteaza in sticla mica dar nu iese nimic in acvariu ? nici cu piatra nici fara piatra ?
|
Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini. |
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/08/2010 00:47:36
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
Piatra am scos-o, apoi am pus filtru de tigara azi-noapte. Dimineata l-am scos si pe ala si am proptit capatul intre doua pietre sa faca o semi-forma de "U". Azi pe la 9 am lipit iar cu o gramada de silicon gaurile la aia mica (parea ca scapa pe undeva). L-am lasat de la 9 si ceva pana la aproape 11 la uscat (capacul, separat de sticla). Acu de vreo ora l-am pus la loc si astept sa vina bulele si in acvariu, avand in vedere ca in sticla mica sunt suficiente, cam 2 la secunda. Probabil ca maine, ca deja ma rupe somnul.
|
|
 |
kmol
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/08/2010 00:49:28
|
kmol
Senior member
IP:
|
Vezi maine daca ies bule ... nu stiu ... sper sa se rezolve si sa treci la un ton mai optimist  )
|
Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini. |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/08/2010 08:47:28
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
cirotariu wrote:nici la nunta sau la botezul lui fi-mea nu m-am angrenat cu atata timp (si bani multi, considerand ca e criza) cat m-am angrenat de o luna jumate incoace. Rezultate: sub asteptari. E ceva ce nu merge, mai ales de cand am refacut setupul si am bagat substrat. Si nu inteleg ce.
In cazu' asta poti aplica planu' X, plan care se aplica in situatii disperate, fara iesire si la care nici macar nu vezi iesirea  . Planu' consta in a nu face nimic  , lasa acvariu' in pace sa se stabilizeze singur, probabil mai dureaza un pic pina se refac bacteriile. Dupa ce se echilibreaza iti va fi mult mai usor.
Schimba apa daca ti se pare ca pestii nu se simt bine, in rest lasa-l sa-si urmeze cursu'  .
Atentie la CO2, e foarte fin si iese prin pori prin care aeru' n-ar avea nici o sansa.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/08/2010 09:12:36
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
Sticlele sunt perfect etanse, sticla mica face bule si ajung si in acvariu. Nu cred ca o bula/sec. regulat, dar intra ceva, la intervale mai rare. Nu am stat sa urmaresc mai mult timp.
@porcu Mda, am sa las si io acvariul sa isi faca veacul cum vrea el, asa m-am gandit si eu deocamdata. Daca vrea sa se stabilizeze, bine, daca nu, aia e...
Ce observ, si corectati-ma daca gresesc, pomaceea au si ei un dezavantaj: umbla prin tufa de cabomba, deranjeaza "radacinile" si imi ies din substrat. Zic bine sau iar bat campii?
|
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/08/2010 11:15:09
|
alber
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/f11bec1411101c743f64df596773d0b2.jpg)
IP:
|
Nu bati campii. Intr-un acvariu in formare, cu plante putine si stresate, fara radacini formate, este posibil ca melcii sa creeze oarece probleme.
Ideea este ca tu trebuie sa fii mai capos ca ei, mai ambitios si foaaaaaarte rabdator. Ca orice acvarist care se respecta, nu?
|
"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu |
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/08/2010 12:41:40
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
Pai da, aveti rezon coane alber. Dar la astea stem, de pilda cabomba, care mie sincer imi place si a dat dovada de "cumintenie", daca la 5 zile sa zicem creste si o rup si o replantez, clar nu va avea radacini. Deci e mai multa rabdare necesara decat la echinodorus. Om trai si om vedea...
|
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/08/2010 21:51:07
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
Buna seara prieteni, sa citez un mare clasic al rockului. Kmol, bomba in speta merge bine, doar ca bulele in acvariu nu prea ajung decat cand ating vreuna din sticle sau le misc asa, putin. In sticla mica am activitate, iesirile sunt si mama lor de etanse, au kil de silicon intarit si la interiorul dopului si la exterior. In sticla mare am gelatina pana la jumate, deasupra spuma si un miros in ea de iti ia nasul. Emulsia aia nu e destul de amestecata? Trebuia sa agit sticla inainte sa incep operatiunea? Trebuia toata gelatina sa se amestece cu drojdia, sau se intampla in timp? Se pierde pe undeva pe parcurs CO2? Pe cuvant daca inteleg, reactie exista, "pacane" din secunda in secunda in sticla mica, dar nimic in acvariu, doar daca nu agit io putin sticlele. In fine, poate la mine treburile merg muuuult mai incet decat normal.
In alta ordine de idei, pe Cryptocorine am ceva alga, cred BBA, din cate am citit. E ca un smoc mic si negru pe frunze. Ce pot sa fac sa il salvez, saracul fiind si asa vai de mama lui?
Pestii mei cei agitati tot la suprafata isi fac veacul. Nici corydorasii nu mai stau doar pe fund, alearga tare zglobii prin tot acvariul. Deci ceva in continuare nu le convine tuturor, nici dupa schimbarea de apa. De umblat la acvariu nu mai umblu, la sfatul faraonului si nu numai. Ceva solutii constructive?
|
|
 |
kmol
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/08/2010 22:34:41
|
kmol
Senior member
IP:
|
cirotariu wrote:un miros in ea de iti ia nasul. Emulsia aia nu e destul de amestecata? Trebuia sa agit sticla inainte sa incep operatiunea? Trebuia toata gelatina sa se amestece cu drojdia, sau se intampla in timp? Se pierde pe undeva pe parcurs CO2?
Daca mirosul este de alcoo/de fermentatie este ok. Sticla nu trebuie agitata. Gelatina exista acolo doar pentru a tine cele doua straturi separate si pentru a nu permite drojdiei sa aiba acces din start la tot zaharul din bomba. Daca nu ar fi separate reactia ar fi mult mai puternica si probabil ca s-ar incheia in cateva zile. Filtrul de tigara, in principiu da niste bule extrem de fine uneori abia vizibile. Ma indoiesc ca se dizolva CO2 in totalitate pana sa ajunga la suprafata (asta ar fi visul nostru cel mai fierbinte). Cand mai iti bagi mainile prin acvariu vezi daca ies bule din furtun fara filtrul de tigara. Ideea este ca acesta opune o anumita rezistenta trecerii gazului prin el si daca acesta isi gaseste loc de iesire prin alta parte ... Stiu, este frustrant sa faci si sa tot desfaci. Eu am gaurit o caruta de dopuri si coboram toti sfintii cand vedeam ca am bule in sticla mica dar nimic prin piatra/filtru. Si de obicei mai gaseam o pierdere pe undeva  Pentru ca nu am avut la momentul ala silicon am fost nevoit sa il lipesc cu "lipici fierbinte/clei cald" nu stiu exact cum se numeste. Incalzeam batonul cu bricheta sau deasupra flacarii de argaz si cu o surubelnita indesam prin dopuri.
|
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/08/2010 22:52:57
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
Kmol, nu mai am nimic in varful furtunului. Este un pic indoit la capat si fixat intre doua pietre, ca sa aiba o forma de "U" cat de cat. Pierderi nu mai are pe nicaieri. In sticla mica, asa cum spuneam, e activitate, cam o bula la secunda. Dar atat. Daca pun mana pe sticle, ies bule la greu, daca nu, nu se intampla NIMIC. Asa ca propun sa incheiem subiectul bombei, maine o arunc si candva o sa fac alta. Altceva nu mai vreau sa zic, prefer sa tac. Nu vreau sa vina faraonul sa ma baneze ca stric optimismul site-ului.
|
|
 |
kmol
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/08/2010 23:05:27
|
kmol
Senior member
IP:
|
Slabe sanse sa te baneze Faraonu' fiind vorba de ceva drag lui si anume plantele  . In alta ordine de idei, promit ca tratez cu TheBoss (in speta feciorul meu) si de ziua mea iti fac cadou o bomba
|
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/08/2010 23:30:59
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
Kmol, multumesc frumos, dar nu este nevoie. Daca vroiam acvariu de-a gata, dadeam niste milioane si chemam niste oameni de pe un anume site si imi faceau un acvariu de vis si mi-l si intretineau. Sau cumparam unul deja facut cu de toate in el. Nu asta era ideea. Cum am zis, sa incheiem subiectul bombei. Si eu o sa cam inchei asa-zisul blog al meu, pentru ca am cam ajuns intr-un sens giratoriu. O sa mai postez cand o sa mai am ceva de zis, interesant. O noapte buna tuturor, ape limpezi si pesti fericiti.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/09/2010 08:57:10
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
cirotariu wrote:Este un pic indoit la capat si fixat intre doua pietre, ca sa aiba o forma de "U" cat de cat. Pierderi nu mai are pe nicaieri. In sticla mica, asa cum spuneam, e activitate, cam o bula la secunda. Dar atat. Daca pun mana pe sticle, ies bule la greu, daca nu, nu se intampla NIMIC.
E IMPOSIBIL ca acel CO2 care in mod evident e produs sa DISPARA  . Fie ai pierderi, desi ti se pare imposibil, fie se elibereaza in acvariu mai multe bule deodata, apoi trece timp pina la urmatoarea eliberare de bule. Urmareste capatu' furtunului citeva minute bune.
cirotariu wrote:Nu vreau sa vina faraonul sa ma baneze ca stric optimismul site-ului.
Te banez doar daca vor fi semnalate sinucideri printre membri forumului, sinucideri cauzate de pesimismu' pe care-l raspindesti cu darnicie  ......
E mortala precizarea de la locatia ta  , daca te-ar putea auzi Florian Pittis .......
This message was edited 1 time. Last update was at 01/09/2010 12:28:45
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
scificuss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/09/2010 09:47:38
|
scificuss
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/605ac7e4c16b8a013b4779b81f883e66.jpg)
IP:
|
Capacale de la peturi sunt facute dintr-un plastic de care nu prea multi adezi fac priza. Inclusiv siliconul care oricum nu prea face priza de plastic in general.
Cea mai buna metoda de a etansa un furtun de un capac de sticla si probat de mine de-a lungul timpului este cea cu ajutorul unui robinet. Se da o gaura cu un burghiu de 5mm bine ascutit in capac. se taie o bucatica de furtun, vreo 1,5 cm si se introduce prin gaura facuta astfel incat sa ramana 3 mm deasupra. Cu putin efort se introduce stutul robinetului prin furtun astfel peretii furtunului vor oferi o etansare destul de buna. Accidental in timpul manipularii se poate atinge legatura furtun-capac si apar scurgeri de gaz, cu metoda mea se poate abuza la manipulare si tot nu apar scapari. Am facut o proba la tipul asta de izolare si tine pana la 4 atmosfere, verificat cu un compresor. Mai sus de presiunea asta sare furtunul de pe robinet, nu robinetul din capac. Robinete folosesc din acelea albe la 90 grade. Trebuie verificat daca au garnitura inauntru ca nu toate sunt asa.
Succes in bricolat.
|
Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI. |
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/09/2010 11:03:28
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
Citesc pe niste site-uri ca Sagitaria si Valisneria nu trebuie ingropate in substrat, ci se recomanda o bucata de fier mai degraba si lasate pe substrat sau foarte putin ingropate. Eu le am ingropate sanatos. Oare de aceea pierd frunze sau se maronesc?
|
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/09/2010 22:01:38
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
Kmol, nu am reusit nici la a cincea incercare sa etansez sticla mica, asa ca am scos-o de tot... Acum am o bula sanatoasa pe secunda de CO2 in acvariu.  Revin cu intrebarea despre valisneria si sagitaria. E ok sa fie bagate adanc in substrat sau ar trebui sa le pun un fier la radacina si sa le las asa, putin bagate in substrat? Valori teste apa, acu ca s-a limpezit:
NO3 - intre 0 si 10 (testul arata un alb spre alb-rozaliu foarte fin)
NO2 - intre 0 si 1 (idem la culoare)
GH - intre 8 si 16
KH - intre 3 si 6 (a scazut de la ultimele teste)
PH - 7,2 stationar
CL - 0
Ce alga am pe Crytocorine, de forma unui mic smoc negru-verde? Scuze ca nu pun poze, bateria e la incarcat.
|
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/09/2010 22:20:35
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
Atasez si pozele cu speta in cauza. Pe ramura de vita de vie ar merge un moss flame sau java? Acvariul arata mai "chelios" in urma scoaterii plantelor neadaptate. Si la sfaturile voastre asa il las o perioada, pana arata oleaca a stabilizare. O seara buna.
|
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/09/2010 22:43:19
|
alber
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/f11bec1411101c743f64df596773d0b2.jpg)
IP:
|
Si Sagitaria si Subulata, sunt plante care se planteaza in substrat. Sunt plante ce se inmultesc prin stoloni, acestia "alergand" prin substrat si iesind la un moment dat la suprafata un pui nou.
Cauzele problemelor plantelor tale trebuiesc cautate in alta parte. (Lumina, Fertilizare, CO2)
In legatura cu alga. Aparatul pe care l-ai folosit a focusat chiar oriunde in acvariul ala, numai pe alga nu. Totusi, la cat este de deasa, as licita pentru BBA. Daca nu este asta, iar imaginea este foarte blurata, ar putea iesi de-un Staghorn Algae. Aici gasesti cateva imagini cu cele mai intalnite alge. Compara-le cu ce ai tu in acvariu.
This message was edited 1 time. Last update was at 01/09/2010 22:49:06
|
"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu |
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/09/2010 23:52:08
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
Este BBA, se prea pare. Aparatul nu's ce are, poate nu am pozat cum trebuie. Problema fertilizarii a trecut, am in substrat Aquabasis, pun zilnic Ferropol 24, Easy Carbo l-am oprit. Alte fertilizari nu stiu ce ar mai trebui sa pun. CO2 am si din ala de azi  Lumina sunt inca cele doua neoane de 18W t5, dar sper sa le rezolv si pe alea. Am sa citesc sa vad ce sa fac in cazul lui BBA. mersi alber.
|
|
 |
|