Acum mai spre "batranete", cand am descoperit ca am ceva mai mult timp liber, mi s-a reactivat aceasta pasiune din copilarie, daca "pasiune" se putea numi pe vremea aia, cand cel mai exotic peste era scalarul si pe langa el mai erau gupy moly xifo si cam atat, singura aparatura era un "vibrator" homemade, plantele erau din balta cocioc, cea mai buna mancare si singura erau puricii de balta uscati, nici vorba de schimburi de apa, doar completare, iar acvariile se faceau din geam prins cu chit pe un schelet din cornier, ca si balcoanele. Cu toate astea, credeti-ma, nu-i puteai opri din fatat, in cateva luni erau mai multi pesti decat apa. Cand nu mai aveam cui sa-i dau cu forta, ca sa nu-i eliberez in natura prin wc, ma duceam si-i aruncam in lac la Herastrau sau altele. Nu stiu ce varste aveti voi, dar credeti-ma, nu glumesc deloc ! Acum vad ca acvaristica e mult mai complexa si mai complicata decat telefonia mobila calculatoarele si internetul ... la un loc ! Dumnezeule !!!
In fine, m-am hotarat, am citit de-am ametit, am masurat, m-am dus la pravalia de geamuri, am taiat si am lipit. Apoi, dupa ce am vazut ce decoruri au aparut in domeniu, am inebunit si bineanteles ca m-am apucat sa mi-l homemade-iesc singur. Am luat doua pompe de la un amic care tocmai isi desfintase acvariul (de fapt asa mi s-a reaprins mie pasiunea). Am mesterit, am taiat, am lipit, am aranjat, am bagat si in final, ... a iesit ceea ce vedeti in poze !
Bine ai revenit.
Curiozitate 1: De ce ai pus aceeasi poza de 4 ori? Curiozitate 2: Ce vor sa reprezinte acele "podeturi" asezate atat de simetric in colturi?
Rectificare Faye, nu este aceeasi poza de patru ori, sunt doua de cate doua ori, iar raspunsul este ... din nepricepere.
Acele podeturi s-au vrut a fi niste grote sau ceva de genul asta, dar a iesit ce se vede. Dar vorba lui colegul Koh-i-Noor, probabil ca am transpirat zeama de inginer constructor in timpul lucrului si d'aia din grote au iesit nite podete in final. Despre pozitie, fiindca mi-au iesit prea mari, oricum le-as fi pus ar fi acoperit in totalitate radacina din fundal si in final am zis ca ... in fine ! Dar nu ma mai injurati pe ocolite prin intrebari, la naiba, injurati-ma direct, ... suport !
Nu e chiar asa naspa, depinde ce vrei de la acest acvariu. Daca vrei un plantat si cu ceva pestisori
pasnici, apropos nu am vazut niciun pestisor, atunci iti trebuie mai multe plante, trebuie sa schimbi
pietrisul, are granulatie mult prea mare si se va colmata repede, trebuie sa scoti piatra (bara) de aer,
nu face decat sa iti scoata CO2-ul din apa si plantele au nevoie de CO2 iar oxigenarea se face foarte
bine prin valurirea suprafetei apei de catre filtru (filtre in cazul tau daca nu ma insel). Si bineinteles sa
scoti cele doua "grote" care nu fac decat sa strice prin simetrie tot ce ai incercat sa faci. Si nici in alta
pozitie nu merg puse.
Nu am inteles de ce folosesti doua filtre interne, se pare ca iti plac simetriile puteai foarte bine sa
folosesti un filtru extern. Nu ne-ai spus ce dimensiuni are acvariul, cu ce vrei sa il populezi si ce filtrare ai.
Presimt ca la capitolul asta nu stai prea bine. Deocamdata stai bine ca nu ai pesti, sau nu i-am vazut eu.
This message was edited 1 time. Last update was at 29/04/2015 02:16:26
Nu erau injuraturi cu manta, incercam sa-ti inteleg viziunea. Parerea mea e ca "grotele" sunt naspa. Iar simetria le face sa fie si mai naspa, nenaturale, zi-le cum vrei tu. Le-as inlocui cu niste lemne adevarate, ar da mult mai bine. O alta observatie, daca vrei s-o iei in seama, plantele inalte nu se pun in prim plan.
Mai spune-ne cate ceva si despre partea tehnica. Dimensiuni acvariu, filtrare, lumina, cu ce intentionezi sa-l populezi... da-ne motive noi sa te mai cotonogim un pic! Glumesc, da?!?!
L.E Am postat odata cu kirucd, cam cu aceleasi intrebari.
This message was edited 1 time. Last update was at 29/04/2015 01:52:21
intradevar, se pare ca imi cam plac simetriile, probabil d'aia am o slabiciune si la femeile frumoase, tocmai pt ca sunt simetrice . e drept ca nu-i pare natural, dar m-am gandit ca nu-i nici prea urat si m-am gandit ca nu tre' sa le placa pestilor ci mie, iar pestii habar n-au de cum e natural ca ei sunt crescuti de generatii in acvarii de sticla goala goala, caz in care ... ce pusca mea inseamna natural pentru ei , in plus, daca tot m-am muncit sa le fac, am zis sa le folosesc totusi. oricum, mai e timp de schimbari.
pietrisul l-am ales din trei motive ; vroiam neaparat ceva cat mai inchis la culoare, este roca vulcanica sparta si cel mai important, a fost moca . dar daca ziceti ca va trebui sa-l schimb, o sa-l schimb si cu aceeasi ocazie o sa iau masuri si cu podetele, nu de alta dar sunt ... lipite
pesti nu sunt prezenti pentru ca am pus apa in el acum doua zile si am inteles ca este o intreaga poveste cu ciclarea vere. la naiba, am avut cinci operatii intr-o zi, am stat 18 ore in sala de operatii si dupa trei zile am dat semnatura si am plecat acasa. nici atunci nici dupa, n-au fost atatea aspecte de urmarit si de respectat, atata strictete !
piatra de aer o scot, am pus-o doar pentru perioada ciclarii si nici nu am plante.
despre filtrare, nu imi plac deloc filtrele astea si intentionez sa ma apuc sa fac un filtru extern ... ca la carte.
de asemeni, intentionez sa gandesc si sa creez un sistem cat mai aproape de 100% automatizat. sa nu umblu la el decat cand introduc locatari noi sau sa fac schimbari si asta cu cat mai putini bani posibil. dar mai am de citit si de gandit in sensul asta.
poate nu ma pricep la altele dar ma pricep in general la tehnica, de meserie la baza sunt sculier-matriter (nestiind ce varsta aveti, nu stiu daca stiti ce inseamna asta, dat fiind ca este o meserie pe cale de disparitie) si ma duce mintea bine. tot ce vedeti in poze am facut in doua zile si nu m-a costat decat o bere la geamgiu.
ca si specii de introdus, din ce vad pe piata, mie imi plac tare ciclidele si tinand cont de faptul ca nu vreau sa-l plantez (pentru ca din ce citesc, observ ca plantele sunt mai pretentioase decat pestii), ar fi cel mai indicat, dar nu neaparat. cred ca in final voi alege speciile de pesti care ma vor ajuta sa-mi indeplinesc planul de a nu umbla cat mai mult posibil la sistem.
in fine ...
date tehnice :
acvariul - 775 x 298 x 407 (mm), din calculele mele vreo 70 litri de apa net (am vrut sa-l fac mai mare, dar n-am avut unde, decat intr-un loc liber in biblioteca,asa ca l-am incastrat acolo
substrat - spartura de roca vulcanica
pompe - 2 x nu stiu pentru ca le-am luat de la un amic, deci folosite bine si nu scrie nimic pe ele, dar dupa marime si aspect vizual la debit, sa tot fie de vreo 200-300l/ora.
background - polistiren acoperit cu ciment amestecat cu niste aditivi care-l face inert in apa si niste coloranti asemena.
plante - din specia ... artificiosum lumina - neon 2 x 20w
Salut. Volumul de apa este unul foarte mic, asa ca multe nu prea poti face(ma refer la ciclide). Din prima pot sa-ti spun in cateva cuvinte, fara sa dureze doua zile, pastreaza doar sticla, apa si backgroundul, restul marita-le. Pompele alea de fapt sunt niste filtre, care contin material filtrant(asa ar trebui). Uite ce zic eu: ca sa nu te plictisesti repede, mergi in continuare pe gupi, ca sa vezi miscare in acvariu. Intre timp studiaza bine cam ce vrei, pune intrebari daca e ceva neclar. Ai pe forum informatie cata vrei, timp sa ai. Dar cum ai zis ca ai timp, spor la lectura.
# (desi e chestie de gust) eu as scoate toate plantele de plastic si fundalul ala. Ca sa arate frumos, natural, din acvariu trebuie scos tot echipamentul care poate fi scos, in special plastice colorate sau termometre groase cat degetul mare (apropo de asta cauta un termometru JBL care desi e galben are un diametru de ~5 mm si e foarte finut, vreo 15 lei costa). Acest proces de eliminare a inutilului se poate face ori pe parcurs ce avansezi in acest hobby ori, daca ai experienta din etapa de planificare a acvariului (se face un dulap/piesa de mobilier pe care sta acvariul si care contine, in spatele usilor, echipamentele astea). Dar in prima faza, nu complicam.
# in locul plantelor de plastic se pot pune plante naturale usor de crescut, fara pretentii privitor la lumina sau concentratii de nutrienti: Egeria densa e o planta draguta pe care o are toata lumea, se doneaza gratuit des aici pe forum samd. Sunt si altele dar de retinut: trebuie sa nu pui plante care cresc prea mari pentru ca acvariul este micut. Echinodorus eu n-as pune, de exemplu (si asta gen de plante foarte raspandit)
# sa rezisti tentatiei de a pune multi pesti in acvariu, regula spune 1 litru de apa/1cm de peste dar retine ca majoritatea pestilor pe care-i cumperi sunt juvenili, trebuie luata in calcul marimea de la maturitate. Ca sa nu ai problemele de care spuneai (cu inmultitul non-stop) nu pune vivipari sau daca ai sa vrei guppy pune doar masculi. Dar in mare eu as merge pe ovipari altfel se vor inmulti si-ti vor destabiliza acvariu. Niste neoni sunt frumosi, mici si-ti bucura ochiul prin culorile lor si inotand in grup, la fel (dar mai scumpi) Rasbora galaxy sau Ember Tetra. Nu pune in acvariu de 70 litri pesti care la maturitate ajung >5cm, nu va arata bine. Sau il poti face doar cu sau si cu creveti: https://www.youtube.com/watch?v=2OaP1vl05-4 Daca vei pune prea multi pesti vei avea dezechilibre in acvariu, mizerie si incet incet vei renunta la hobby considerand totul o complicatie in plus.
bigman wrote:Nu stiu ce varste aveti voi, dar credeti-ma, nu glumesc deloc ! Acum vad ca acvaristica e mult mai complexa si mai complicata decat telefonia mobila calculatoarele si internetul ... la un loc ! Dumnezeule !!!
Sintem destule babaciuni aici .
Despre cit e de complicata acvaristica nu stiu ce sa zic, depinde ce vrei sa tii in acvariu. Daca-ti place simplitatea de pe vremuri ....... sint destule specii de pesti pe care poti sa le cresti. Daca vrei specii de plante dificile sau pesti pretentiosi, exista mijloace complexe pentru a reproduce mediu' natural din care provin.
Ma bucur ca nu sunt singura "fosila" de pe aici si m-as bucura si mai mult daca sunt babaciuni care au avut pasiunea asta si in tinerete. aceia ar sti ca nu am vorbit prostii prin ce am spus la inceputul postului. Eu unul, sunt extrem de contrariat si bulversat. Dupa parerea mea, cred ca cel putin 50% din tot ce citesc, este abureala. Ma refer la conditii/pretentii/medii/etc. Pai acum 35 de ani, poate dracu masura atatia parametrii chimici ai apei, ca noi sigur nu. Nici nu existau aparate sau teste pentru asa ceva. In cel mai bun caz, se mai vorbea de un Ph si o duritate, dar cam atat. Sau poate intre timp au devenit pestii atat de sensibili incat a fost nevoie sa se caute solutii si astfel s-a ajuns la asemenea complexitate. Sincer, totusi parca e prea mult. Bine, aici mai intervine si problema producatorilor, care sunt convins ca n-au stat degeaba si au batut apa-n piua pana a ajuns toata lumea sa creada. Chestie valabila in toate domeniile, de altfel. Pai acum 30 de ani, cand ramaneam fara purici si uitam sa trec prin piata sa iau, le aruncam o bucata de mamaliga pe care o ciuguleau ca disperatii si n-aveau nici pe dracu. Acum daca as face asa ceva, cred ca m-ar astepta lumea in scara sa-mi dea in cap. Ca sa nu mai zic de ce preturi se vehiculeaza. De-a dreptul astronomice, absolut nejustificate, pentru orice cacatis. Normal ca si astia merg pe aceeasi mentalitate ca si cei din domeniul farmaceutic si medical in general, adica nu conteaza ca este o nenorocita de aspirina care l-a costat 0,00000000000001 lei s-o produca, daca e folosita la o boala mai grava, atunci trebuie sa fie super-scumpa. De exemplu, eu nici daca m-ar da banii afara din casa n-as da 400/700/1000 lei pe un filtru extern. Poate m-as mai gandi doar daca mi-ar face cafeaua dimineata, mi-ar procura tigarile si din cand in cand ar mai da si cate un sprit de vischi. Intradevar, din ce am vazut, sunt bine gandite si foarte practice si utile, dar pana la urma, e un nenorocit de plastic de rahat, o nenorocita de bobina si un nenorocit de magnet (all made in china) bai frate, un fel de aspirine, la naiba. In fine, m-am incins cam tare si-mi cer scuze daca am suparat/deranjat pe cineva, dar asta-i parerea mea.
Revenind la subiectul initial, o sa fac ceva schimbari, incepand cu un filtru extern pe care deja m-am apucat sa-l schitez. Merci Koh-i-Noor de indrumare, dar cu scuzele de rigoare, nu dau frate atata banet pe o bucata de plastic care se baga-n priza, mai bine-i dau lui nea' Costel de la trei ca are pensia cat intretinere si de mancare ciuciu-i mai ramane. O sa elimin podetele vorba lui Faye si ramane de vazut daca le inlocuiesc sau nu cu altceva. Raman pentru moment la plantele din specia artificium si pe parcurs, dupa ce o sa ma stabilizez atat eu in cap cat si apa din acvariu, probabil ca o sa trec la naturale. Bag seama ca trebuie sa schimb si substratul, adica sa fie ceva de granulatie mai mica. O sa vad ce gasesc in sensul asta fara sa ma coste prea mult (as prefera deloc). Vreau ceva tot de culoare cat mai inchisa, chiar negru daca se poate. Oricum, cand gasesc ceva, o sa va intreb daca-i bun sau nu. Despre pesti, inca nu m-am hotarat, dar e foarte probabil sa raman la cei mai comuni si cred ca mi-ar placea si niste crevetei. Oricum, pana nu-i pus la punct 100% acvariul/sistemul, nu bag nici un locatar in el, poate doar vreun carasel o platica o rosioara, ceva de balta, asa de pamplezir si in loc de testere de apa !
Din aceeasi gradina am venit si eu, cand m-am (re-apucat) de acvaristica. La fiecare capitol (filtrare, lumina, fertilizare, chimia apei) era de studiat mult, de investit bani si da, asa parea, ca pe vremuri cum se putea fara toate astea.
Gandeam exact ca tine. Ar fi prea mult de scris aici sa-ti spun mai in detaliu de ce mi-am schimbat parerea. Un lucru as putea sa-ti spun: pe vremuri in acvariile noastre cu rama de cornier in 3 saptamani (in care presupunem ca nu-l atingeai) apa era verde, puturoasa si guppy traiau, ca-s puternici mititeii, de fapt nu traiau, supravietuiau. Unii o mierleau, sa recunoastem. Uite mie nu mi-a murit niciun peste in 2 ani, de cand m-am reapucat.
Cand pestii o duc bine se simte, inoata prin acvariu, sunt energici, activi altfel arata acvariu. Ei, cu un filtru din asta extern, plastic si motoras, poti sa nu atingi acvariu 1 luna fara ca apa sa se imputa (desi e indicat sa schimbi ~30% din ea saptamanal) eu de exemplu n-am facut schimbul asta vreo 3 saptamani si n-a fost dezastru. Filtrul pe care-l vei face tu din teava PVC n-o sa-l poti curata cum se curata un filtru din asta cam 1 data la 6-8 luni. Daca nu vei sigila bine capetele tevii, tocmai in ideea de a putea face servisarea, risti inundatie in casa. Daca le sigilezi, adio servisare. Daca-ti faci filtru extern din ala gen sump, din sticla, n-o sa fie estetic, o sa ai evaporare extra in casa si iarasi risti inundatie daca se prea-umple recipientul ala de sticla. Cu un filtru extern, bun, nu ai toate problemele astea + ca motorasele sunt optimizate si consuma putin si asta are importanta la un dispozitiv care merge 24/24/365 zile pe an. Pe scurt, nu stiu cat face plasticul ala, daca chiar merita 400 lei dar daca-i am ii dau pentru ca-mi ajuta scopului propus.
Acvariul il poti face "low tech" dar un minim de echipamente tot iti trebuie, daca vrei sa ai confort, sa nu trebuiasca sa-l bibilesti prea des si daca vrei ceva frumos, sanatos, curat. Traim in plin consumerism, e adevarat, se trage de buzunarele noastre in toate directiile. Uite cum tie ti se pare ciudata chestia cu 500 lei un plastic si un motoras mie mi se pare ciudata treaba cu 4000 euro pentru o masina + cheltuieli cu benzina, asigurararile, taxele si toate cele batai de cap sau cu a da 3000 lei pe un telefon. Dar nu asa trebuie pusa problema.
Problema se pune: vreau chestia aia, imi place? Am banii ceruti de corporatistii aia cu coarne pentru chestia aia? Ca altfel ar trebui (si sa stii ca m-am gandit serios sa fac asta) sa ne retragem complet din societate, desi acum nici la manastire nu mai simti ca te-ai retras.
Ma opresc aici inainte de a spune ca faptul ca pe vremuri aveam acvariu fara atata tehnologie e adevarat, la fel cum e ca pe vremuri daca ti se strica un dinte trebuia scos, acum odata cu avansarea tehnologica ti-l repara astia sau iti iti subtiaza retina cu 0.5 mm cu un laser samd. E un hobby in care se cheltuie, la inceput ceva banuti, dar cum spunea si prietenul nostru zburator, depinde de fel de acvariu vrei. E clar ca tu, acum cel putin, vrei ceva basic, fara pretentii, si pentru asta n-o sa fie cheltuiala mare. Noi ne-am bucura sa vedem un acvariu frumos si sanatos facut cu zero cheltuiala.
Inca ceva: nu pune substrat negru sau inchis la culoare, acvariul va arata foarte intunecat chiar daca ai sa bagi multa lumina acolo. Cauta pietris deschis la culoare cu granulatia bobului de orez sau jumate cat bobul de orez (nu ultrafin pentru ca se compacteaza si blocheaza cresterea radacinilor plantelor si alte minuni (pungi anaerobe periculoase).