[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
incepator, acvariu 126 litri  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Daca tulpina este sanatoasa, frunzele galbene se duc dar apar altele tinere si sanatoase. Problema va fi adaugarea de substrat, ai grija sa nu acoperi prea mult din planta.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
tedy
Junior member

IP:

Buna ziua. Cred ca am o problema. Pe substrat am observat azi aparitia unui fel de mucegai alb transparent (de fapt arata ca puful acela de la plopi). Cautand explicatii am gasit pareri comform carora este normal acest fenomen pe timpul ciclarii. Ce parere aveti? Metionez ca nu am decat plante in el asa cum apar in fotografiile anterioare. Azi am bagat un numar de patru melci despre care am inteles ca se numesc Ampullaria Sp. Si inca ceva? Schimb apa pe timpul ciclarii sau nu? La suprafata apa a inceput de vreo trei zile sa faca o pelicula albicioasa cu toate ca filtrul valureste cumva apa. O sa atasez o fotografie cu ,,mucegaiul” dar nu stiu cat se va observa. Multumesc.
PS Azi este a zecea zi de cand a inceput ciclarea. Temperatura apei, conform termometrului din interior este de 26-27 grade.
[Thumb - 28 02 2017.jpg]

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Am avut si eu acea aparitie albicioasa in perioada ciclarii si a disparut dupa ciclare. Nu-mi dau seama daca a disparut de la sine sau a fost consumata de melci, creveti si/sau Oto.

In principiu, daca apa nu se tulbura sau nu miroase urit, nu ar trebui schimbata. In perioada de dezvoltare a coloniilor de bacterii apar fluctuatii in biochimia apei pine ce coloniile de bacterii se maturizeaza. In tot acest timp, bacteriile au nevoie de substrat nutritiv care provine din apa. Inainte de/sau la introducerea animalutelor, faci prima schimbare de apa si folosesti niste conditioneri (de ex. Filter Medium).

Ai introdus si putintica mincare pentru pesti in apa?

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

[Email]
tedy
Junior member

IP:

Am pus in fiecare dimineata cativa fulgi de Tetramin.
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Si eu am folosit fulgi, de la Eheim. Inainte sa-i presari pe apa, farimiteaza-i. Asa obtii o dispersie mai bun si nu se "ancoreaza" prin plante. Ideea este sa ajunga in filtru, unde se dezvolta bacteriile (direct sau dupa descompunere).

This message was edited 1 time. Last update was at 28/02/2017 19:48:32

[Email]
tedy
Junior member

IP:

”In principiu, daca apa nu se tulbura sau nu miroase urit, nu ar trebui schimbata.”

Apa este usor tulbure, se observa mai bine din lateralul acvariului, are formata acea pelicula si un miros usor de apa statuta.
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

O usoara tulburare a apei este normala, asa cum au scris mai multi colegi pe alte topic-uri. Pelicula de pe suprafata apei este un biofilm creat de interventiile tale in aranjarea decorurilor si ce mai intra in apa (mincarea pe care o pui, de ex.). Si eu, dupa un an de functionare a acvariului, cind "umblu" mai mult prin apa, vad o usoara pelicula pe suprafata apei. Grasimea de pe miini este o sursa. Dupa cca. o saptamina dispare sau se diminueaza.

Daca gasesti ca este inestetic, poti schimba putina apa (10-20%) cu conditia sa fie corect conditionata (iti recomand Filter Medium sau Biotopol si mentinerea ei cel putin 24 de ore pentru declorinare). Evident, cel mai bine ar fi sa faci niste teste si, in ca zul in care nivelul nitratilor este peste limita, la momentul introducerii pestilor, sa faci o schimbare de apa de cca. 30%. Dar pina atunci mai ai...

[Email]
tedy
Junior member

IP:

OK. Merci. Mai am aquasafe, cred ca o sa folosesc.

This message was edited 1 time. Last update was at 28/02/2017 20:21:49

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Numai ce am recitit topic-ul tau. Spuneai ca acvariul "merge" de pe 19 februarie. Pai ai deja 10 zile, ar cam fi momentul sa testezi ciclarea prin introducerea unor pestisori (unii recomanda sanitari, Corydoras) cam 3-4 pentru dimensiunea acvariului tau. In acest timp verifici nivelul nitratilor si intervii prin schimburi de apa de pina la 30% pentru diminuarea unor eventuale depasiri la nitrati. Unii recomanda introducerea pestilor "de control" la o saptamina, altii dupa doua saptamini... Parerile sunt impartite insa, daca folosesti si suplimente de bacterii pentru ciclare, cred ca poti sa incepi sa-ti populezi acvariul cu vietati.

Daca gresesc rog colegii mai experimentati sa ma corecteze.

[Email]
tedy
Junior member

IP:

Salut. Azi am introdus în acvariu primii pesti. Patru exemplare de Ancistrus. La prima vedere sunt vioi. S-au lipit de peretii acvariului dar i-am vazut si pe susbstrat. Am observat si aparitia unor melci foarte mici, cred ca au intrat odata cu plantele. Înainte sa pun cei patru pestisori am facut o analiza a apei. Din pacate nu am putut lua teste din cele lichide ci un set de EasyTest 6in1 de la jbl. M-am gândit totusi ca decât nimic mai bine asa. Rezultatul analizei:
-CL =0
-Ph =7,6-8
-KH =20
-GH = 21
-NO3 =10
-NO2=0,5
Sper sa nu am probleme cu pestisorii din cauza valorilor destul de mari ale KH si GH. Cineva spunea ca apa poate deveni mai ,,moale,, prin plantarea unor anumite plante gen Vallisneria. Poate o sa încerc si eu daca nu gasesc alta metoda. ,,Mucegaiul,, acela alb de care vorbeam într-un post anterior a disparut iar apa este limpede.

This message was edited 2 times. Last update was at 04/03/2017 23:55:50

scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

TOATE valorile sunt mari

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

tedy wrote:Salut. Azi am introdus în acvariu primii pesti. Patru exemplare de Ancistrus. La prima vedere sunt vioi. S-au lipit de peretii acvariului dar i-am vazut si pe susbstrat. Am observat si aparitia unor melci foarte mici, cred ca au intrat odata cu plantele. Înainte sa pun cei patru pestisori am facut o analiza a apei. Din pacate nu am putut lua teste din cele lichide ci un set de EasyTest 6in1 de la jbl. M-am gândit totusi ca decât nimic mai bine asa. Rezultatul analizei:
-CL =0
-Ph =7,6-8
-KH =20
-GH = 21
-NO3 =10
-NO2=0,5
Sper sa nu am probleme cu pestisorii din cauza valorilor destul de mari ale KH si GH. Cineva spunea ca apa poate deveni mai ,,moale,, prin plantarea unor anumite plante gen Vallisneria. Poate o sa încerc si eu daca nu gasesc alta metoda. ,,Mucegaiul,, acela alb de care vorbeam într-un post anterior a disparut iar apa este limpede.

Apa nu devine mai "moale" de la niste plante, plantele nu iti scad KH si GH. Valorile pe care le ai sint
intr-adevar mari. Solutia ar fi sa folosesti apa de osmoza cu apa de la robinet intr-o proportie care sa
iti scada KH si GH undeva la niste valori acceptabile, un KH de 5-6 ar fi ok. Asta ar presupune aproximativ
75% apa de osmoza si 25% apa de la robinet.

Daca ramai in continuare doar cu apa de la robinet cu KH si GH mare nu vei putea sa cresti multe plante
asa cum ar trebui. Si acelasi lucru si cu pestii...

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
tedy
Junior member

IP:

Salut! am refacut azi (17 zile de la inceputul acvariului) analiza apei din acvariu dar si a celei de la retea si nu stiu ce sa cred.
acvariu retea
Ph 8 8
Gh >14 >14
Kh 20 20
NO2 0,5 0
NO3 10 10
Cl 0 0
Lasand la o parte faptul ca am folosit baghete la test, ma gandesc totusi ca valorile trebuiau sa fie diferite.

This message was edited 1 time. Last update was at 07/03/2017 21:45:46

kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

De ce ar fi trebuit sa fie diferite? Doar nitratii eventual, mai mari in acvariu. In rest, dupa nici 3 saptamani,
e normal sa ai aproape aceleasi valori ca la robinet. Dar ai apa extrem de dura, eu zic sa te gandesti
serios la un osmozor... sau te apuci de cichlide

This message was edited 1 time. Last update was at 07/03/2017 21:28:57

Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
tedy
Junior member

IP:

Chiar ma gandeam azi sa trec pe ciclide dar mi-ar place sa am totusi si plante in acvariu. Am vazut ca mare parte din acei pesti daca nu chiar toate speciiile se simt bine in acvarii fara plante.
Nu vreau sa chinui pestii cu o apa dura (daca ei nu o suporta) doar ca, stiu pe cineva din localitate cu mine care are neoni, gupy ... si foloseste aceasi apa de la retea.
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Eu zic sa folosesti alte teste, mai acurate. Cum sa ai Cl zero in apa de retea? Stiu ca acum se folosesc si alte metode de conditionare/curatare (inclusiv UV si ozonizare) dar sa nu ai deloc clor in apa de retea, mai rar! In prezent in tratarea apei se foloseste mai ales clorinarea gasoasa, de aceea este necesara mantinerea apei cel putin 24 de ore in vase deschise, inainte de a fi introdusa in acvariu.

[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Da' dupa trei zile, pestii ce fac? Plantele sunt OK? ... cresc? ... au culori vii?

This message was edited 1 time. Last update was at 07/03/2017 22:14:41

[Email]
tedy
Junior member

IP:

Salut Silviu! Pestisorii par ok. Sunt vioi. Mai tot timpul pe geam, pe filtru, pietre si radacina de mopan. Mai putin i-am vazut pe substrat. Azi am curatat cateva frunze uscate de la plante si unul din ei statea in apropierea mainii mele fara sa fuga. Nu stiu cum sa fac cu hranirea lor. Am pus mancare in acvariu dar cum ei stau mai mult pe geam nu stiu daca mananca din ea.
Plantele de Echinodorus si Ludwigia par sa se fi adaptat la conditiile din acvariu. In schimb, Hygrophila si Hydrocotyle nu cred ca se vor adapta usor, au pierdut din frunze. Stiu ca este normal dar vom mai vedea.
Pe langa cele patru exemplare de Ampullaria au aparut o multime de melci mici, nu stiu cum se numesc. Nu stiu ce voi face insa daca valorile parametrilor apei se vor mentine asa ridicate. Eu sper sa scada, nu am de gand sa investesc in aparate de osmoza. Ma gandesc, poate ar fi o solutie filtrarea apei de la retea prin filtre cu carbune activ (il am deja dar nu l-am montat) si cu rasini (pentru dedurizare si eliminare fier) pe asta nu il am dar oricum urma sa-l cumpar.
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Apa nu se dedurizeaza de la sine, ca nu are cum... carbunele nici atat, carbunele doar retine clorul.

Varianta cu rasini e mult mai slaba decat cea cu osmoza si in plus iti poate modifica alti parametri.
Poate ar trebui sa te gandesti serios la o instalatie de osmoza, inclusiv pentru tine, nu doar pentru
pesti. Pentru pesti gasesti o osmoza ieftina, la vreo 300-350 de lei, daca vrei sa folosesti si tu apa te costa
ceva mai mult, dar nu mult mai mult, apa de osmoza pentru consum uman trebuie remineralizata.

Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

La multi ani, Acvaristelor!

Hai sa sintetizam putin : aparent ai o duritate prea mare a apei si, in aceste conditii, cea mai buna solutie ar fi (cum bine spune kirucd daca chiar asa e) o instalatie de osmoza. Eu ramin la parerea mea, ca nu ai teste ale apei concludente. Ai cumva depuneri mari de minerale pe peretii acvariului, la nivelul apei (stii, acele depuneri gri de pe sticla, acolo unde se termina apa)?

[Email]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: