Author |
Message |
tedy
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/02/2017 00:59:08
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
tedy
Junior member
IP:
|
Buna seara. Am luat si eu un acvariu de 126 litri, impreuna cu urmatoarele accesorii: filtru eheim intern tip 2402800, termometru, incalzitor de 100 wati, 2 neaoane sylvania de 18w model T8.
Este aceasta configuratie optima pentru volumul acvariului tinand cont ca vreau sa pun si plante in el, va trebui sa fac ceva modificari? Care ar fi acestea?
Am pus in el 12,5 kg pietris granulatie 2-3 si au mai intrat 90 litri apa. Am adaugat 45 ml solutie AquaSafe ?i am pus in functiune filtrul si incalzitorul.
Era necesar sa pun plante in el din prima zi sau pot planta dupa o anumita perioada? Mai este in set o solutie pentrru bacterii ce trebuie adaugata in ziua 1-7-14 . Despre solutia easy balance nu am inteles cand trebuie adaugata. Nu am luat testere pentru apa, vanzatorul nu mi-a spus iar eu am uitat. Ce testere sa iau si cand le folosesc?
Deasemeni am observat ca bulele de aer de la filtru cand ajung la suprafata uda cumva neonul de deasupra. Trebuie sa dau filtrul mai incet sau sa opresc formarea bulelelor. Pe timpul ciclarii tin lumina aprinsa 8 ore sau tot timpul? Am pus si o fotografie cu acvariul alaturat.
V? multumesc si sper sa nu sacai pe nimeni.
|
This message was edited 1 time. Last update was at 20/02/2017 01:04:03
|
|
 |
Iliescu Mihai Ulmis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/02/2017 09:05:31
|
Iliescu Mihai Ulmis
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/2b8f7198614e3d872116d3c2840fd37c.jpg)
IP:
|
Salut si bine ai venit,
"Este aceasta configuratie optima pentru volumul acvariului tinand cont ca vreau sa pun si plante in el, va trebui sa fac ceva modificari? Care ar fi acestea?"
Zici ca vrei sa pui si plante, inseamna ca vrei si pesti/creveti/melci asta inseamna ca filtrul intern nu este indeajuns pt gazduirea bacteriilor ce transforma amoniacul in nitriti si nitritii in nitrati (ciclarea acvariului), va trebui sa achizitionezi un filtru extern in care sa pui medii bio gen Seachem Matrix, Ada BioRio, Eheim substrat pro, Sera Siporax etc. Asta e una din modificari. A doua modificare ar fi lumina care este insuficienta daca vrei plante pretentioase insa daca vrei plante easy ca cryptocoryne, anubias, ferns, echinodorusi, atunci e ok lumina (mare atentie ca in general plantele mai pretentioase doresc si injectie de co2 de la bomba sau de la butelie - o sa afli pe parcurs ce si cum - si trebuie sa si fertilizezi).
Era necesar sa pun plante in el din prima zi sau pot planta dupa o anumita perioada?
Puteai sa pui plante din prima zi si atunci mergeai cu lumina/fertilizare din prima zi sau poti sa pui dupa ce se cicleaza acvariul caz in care ciclarea se face fara lumina.
Setul de bacterii il pui conform prospectului , dar trebuie sa pui si nitica mancare de pesti zilnic pt a se produce amoniac cu care se hranesc bacteriile.
"Pe timpul ciclarii tin lumina aprinsa 8 ore sau tot timpul? "
NU, exclus. Lumina o tii inchisa pt ca doar plantele au nevoie de lumina (pestii/crevetii/melcii o duc bine mersi cu lumina ambientala).
"Ce testere sa iau si cand le folosesc?"
Dupa 1 saptamana de la inceperea ciclarii , ia un test de amoniac NH4/NH3 (recomand Tetra sau Sera) , dupa inca o saptamana un test de nitriti iar dupa alte 2 saptamani ia un test de nitrati (ar cam trebui ca dupa 10 zile, daca pui mancare zi de zi cate un pic, sa ai un spike de amoniac, dupa cateva 4-5 zile sa ai o crestere in nitriti dupa care un spike, iar dupa vreo alte 10 zile sa ai o crestere in nitrati si o scadere in amoniaci si nitriti; cand amoniac si nitriti = 0 inseamna ca acvariu e complet ciclat).
Testerele sa fie la picatura , cele la betigase nu sunt bune.
"Deasemeni am observat ca bulele de aer de la filtru cand ajung la suprafata uda cumva neonul de deasupra. Trebuie sa dau filtrul mai incet sau sa opresc formarea bulelelor? "
Scoate dracia aia care produce bule de aer deoarece bulele alea nu oxigeneaza apa, in schimb pune out-ul filtrului sau spraybarul sa valureasca bine apa, in felul asta se oxigeneaza mai bine si ajuta la formarea bacteriilor. De asemenea ajuta la producerea coloniilor de bacterii daca setezi temperatura pe la 28-30 de grade deoarece mancarea se va descompune mai repede.
Iti recomand sa citesti articolele de aici pana cand ajungi sa plantezi ca sa stii ce sa faci:
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24220.page
|
http://img.plici.ro/album/B3 http://img.plici.ro/album/Fc https://youtu.be/2Rl_AQf9eh8 https://youtu.be/N_-ONSnrZ-M |
|
 |
ocean
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/02/2017 14:36:28
|
ocean
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/8c12cbc89eb07068855968f976662a18.jpg)
IP:
|
O singura observatie chestia aceia rosie arata oribil(parca ai taiat o gaina si a improscat sangele), mergi pe culoare, plante si aspect natural
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/02/2017 15:22:38
|
Silviu Man
Aqua Man
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3d127bfaea921dcdb38685db1cf60c42.jpg)
IP:
|
Era mai bine daca plantai plantele de la inceput pentru ca acum, ca ai acvariul plin cu apa, va fi mai dificil sa le infingi in substrat. In opinia mea, ar trebui sa treci la plantarea acvariului astfel incit, dupa ciclare, cind introduci vietuitoarele, acestea sa gaseasca un mediu mai prietenos. In felul acesta se vor adapta mai usor. In plus, in acest interval de timp, daca vrei sa mai faci modificari, cel putin nu stresezi animalutele prin interventiile pe care le faci. Si, din experienta mea si a altor colegi, sigur o sa vrei sa schimbi cite ceva, pe parcurs.
This message was edited 1 time. Last update was at 20/02/2017 15:23:28
|
Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!
O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati
In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist |
|
 |
tedy
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/02/2017 17:57:31
|
tedy
Junior member
IP:
|
Buna seara. Multumesc in primul rand pentru raspunsuri. Sincer, nu ma asteptam sa primesc asa repede raspunsuri. Am retinut precizarile facute si incerc sa le pun in aplicare. Dar, nerabdator fiind am comandat cateva plante si o radacina, pana sa citesc sfaturile voastre. O sa pun lista acestora alaturat. Acum, daca credeti ca ceva nu se incadreaza la ce am eu, (am luat plante nepotrivite) poate imi spuneti, cel putin sa nu le mai plantez atunci cand le voi primi. Mentionez ca de dimineata am adaugat si solutia pentru bacterii, temperatura ajungand la 25 grade.
|
|
 |
tedy
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/02/2017 17:59:11
|
tedy
Junior member
IP:
|
si un fertilizant si o radacina.
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/02/2017 18:15:43
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
Eleocharis, Bolbitis si Ludwigia sunt in regula, sunt putin pretentioase dar sunt toate plante de fundal. Ultimile doua le am si eu pe lista, trebuie sa-mi ajunga. Sunt plante cu crestere rapida si te pot ajuta sa te feresti de alge; in plus pot fi inmultite usor. Iti trebuie niste pietre ca sa le pui in valoare, eventual niste crengi pentru Cladophora. Radacina de Mopani este perfecta pentru Anubias dar sa o tii intr-un vas separat cam 3-4 zile, sa nu-ti coloreze apa.
PS Te rog si eu, in gind cu oceanul, sa scapi de dungile alea rosii. Chiar nu au ce cauta intr-un acvariu plantat. Ai putea sa adaugi un substrat mai inchis la culoare peste ce ai acum, cred ca ar da mai bine. Intr-un acvariu plantat contrastele sunt frumoase dar numai daca nu sunt foarte puternice, caz in care mai curind obosesc ochiul.
|
O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati
|
 |
tedy
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/02/2017 21:26:48
|
tedy
Junior member
IP:
|
Da. Aveti dreptate cu rosul acela. Am sa incerc sa-l acopar cu cel natural cand voi pune plantele. Apropo, pe langa plantele de mai sus am comandat si Hydrocotyle tripartita, am vazut ca se intinde ca un covor.
This message was edited 1 time. Last update was at 20/02/2017 21:27:23
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/02/2017 21:33:09
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
Ai grija cu Hydrocotyle. Este descrisa ca fiind o planta care se intinde ca un covor (la fel ca Hemianthus) dar nu are o crestere atit de rapida precum este descrisa. Trebuie sa ii asiguri multa lumina, CO2 si spatiu pentru a se extinde si pentru a o presa periodic, pentru a o compacta. Merge in zone in care nu ai plante care se extind in unghi deasupra ei. Poate fi marginita prin decoruri joase, chiar suspendata pe radacini si pietre si se poate "infiltra" printre radacini si alte decoruri dar, inca o data, fara sa fie umbrita. Eu am pierdut doua tocmai din aceste motive. Asadar, din experienta mea, cind amenajezi acvariul, pozitioneaz-o undeva intr-o zona expusa la lumina.
|
|
 |
tedy
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/02/2017 22:15:56
|
tedy
Junior member
IP:
|
OK. Multumesc pentru sfaturi. Ma voi stradui sa le pun in practica. Sper sa vina plantele cat mai repede si voi reveni cu fotografii dupa ce le plantez.
|
|
 |
tedy
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/02/2017 16:31:59
|
tedy
Junior member
IP:
|
Salut. Mai am o intrebare. ieri am amestecat substartul din acvariu pentru a nu se mai vedea dungile acelea rosii. Dupa aceasta manevra apa s-a tulburat dar nu imediat sau nu am observat eu dar, mai pe seara parca a capatat si o culoare usor verzuie. Si la aceasta ora este la fel. Este normal acest fenomen pe timpul ciclarii? Mentionez ca in prima si a doua zi apa a fost limpede. Si inca ceva... Pot introduce in acvariu, ca si decor, bucati de tigla, din acelea arse in cuptor? Ma gandeam sa amenajez o grota unde sa se ascunda pestii.
This message was edited 1 time. Last update was at 21/02/2017 16:33:05
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/02/2017 19:06:21
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
Salut!
De cind "merge" acvariul?
|
|
 |
tedy
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/02/2017 19:27:26
|
tedy
Junior member
IP:
|
salut. Din 19 februarie
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/02/2017 19:45:53
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
Vestea buna este ca nu cred ca este apa verde. Este prea putin timp in care sa se fi dezvoltat. Pe timpul ciclarii se pot dezvolta alge de tot soiul, apar variatii ale parametrilor apei, etc. Urmareste acvariul inca vreo doua zile si vedem apoi. Sper ca alti colegi mai experimentati urmaresc topicul si ne pot ajuta.
|
|
 |
tedy
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/02/2017 20:03:36
|
tedy
Junior member
IP:
|
OK
|
|
 |
tedy
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/02/2017 19:02:34
|
tedy
Junior member
IP:
|
Salut. Am revenit. Am plantat acvariul. Am pus si cateva pietre (sper ca nu prea multe) Am uitat sa pun si radacina de mopani si acum nu stiu unde sa o mai asez (poate are cineva o idee tinand cont de locurile unde am plantat). Am adaugat ingrasamant Profito 9 ml/90 litri apa, vazand ca apa este inca tulbure am mai adaugat 18 ml de solutie EasyStart, urmeaza sa adaug in seara asta CO2 BIO STARTER. dar am o nelamurire. Un coleg de forum m-a sfatuit intr-o postare de mai sus ca pe timpul ciclarii sa tin lumina stinsa. Dar plantele nu au nevoie de lumina? Ce sa fac?
This message was edited 1 time. Last update was at 24/02/2017 19:28:36
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/02/2017 21:50:55
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
Colegul te-a sfatuit sa tii lumina inchisa DACA NU AI PLANTE! In cazul de fata initiezi un program de lumina identic cu cel pe care il vei avea cind populezi acvariul, pentru a adapta plantele la ciclul lumina-intuneric pe care il vei avea ulterior ciclarii, respectiv popularii. Radacina de Mopani o poti pUne oriunde in zona de mijloc. Eu as pune radacina chiar sub cele doua pietre centrale, paralel cu cea din dreapta, ca sa estompez culoarul destul de larg creat de cele doua pietre. Daca pe radacina pui o Anubias, aceasta ar imbraca frumos acel locas (in opinia mea). Ca o observatie legata de ordin general : cele doua pietre din centru le-as fi vazut mai la stinga, pentru a respecta principiul treimii si pentru a crea doua planuri de perspectiva cu piatra mare din stinga. Dar arata bine si asa.
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/02/2017 22:02:13
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
M-am uitat pe poza si am remarcat ca ai plantat Hydrocotyle ca pe orice planta stem. Trebuie sa o intinzi pe substrat; vezi ca, din loc in loca, acolo unde se bifurca tulpina, ea are si niste radacinute, ca niste mustati scurte. Ei bine, acelea sunt "ancorele" pentru intinderea vrejului pe substrat.
|
|
 |
tedy
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/02/2017 23:46:21
|
tedy
Junior member
IP:
|
Am adaugat si radacina. invatare de minte sa nu mai plantez cu apa in acvariu. Am asezat firele de Hydrocotyle cat am putut de bine. Sper sa se prinda cu toate ca par cam ingalbenite. Cand voi avea ocazia voi mai lua niste substrat pentru a acoperi petele rosii ce s-au intensificat ca urmare a reamenajarii facute. Multumesc pentru sfaturi.
Filename |
si cu radacina.pdf |
Download
|
Description |
No description given |
Filesize |
1946 Kbytes
|
Downloaded: |
580 time(s) |
|
|
 |
tedy
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/02/2017 00:04:18
|
tedy
Junior member
IP:
|
Am pus radacina. Scuze postul de mai sus dar nu am reusit sa scot fisierul pdf
Filename |
si cu radacina.pdf |
Download
|
Description |
No description given |