Pentru linistea sufleteasca a doctorului Andrei, am mai adaugat un ciorap + suport, doar pentru pompa Tunze care recircula apa dintr-un compartiment in celalalt (si momentan pentru saculetul de antifosfat).
Ca o recapitulare, sumpul contine:
- protein skimmer + intersorb
- pompa de recirculare Jebao (cand n-o sa-mi fie lene am s-o inlocuiesc cu pompa Eheim)
- reactor cu 6 litri de spartura de coral
- sac 4 litri spartura coral
- sac 2 litri siporax
- sac 3 litri siporax
- sac 3 litri siporax
- 3 kg miracle mud in galetusa, la fir subtire de apa
- reactor BM carbune
- 15-20 bucati de piatra vie
- filtrare mecanica prin ciorapi/burete/perlon (buretele il arunc dupa o saptamana si pun altul, perlonul in schimb la 1-2 zile)
Dupa parerea voastra, ar trebui sa schimb/modific ceva, ca sa fie totul bine? E suficienta filtrarea biologica si cea mecanica?
Sumpul arata tare fain.
Acum observ si diverse finisaje rafinate: fanta pentru tevile de retur, ventilatorul fixat profesionist.
O intrebare legata de bec: e pentru crescut alge sau pur si simplu pentru vizionarea sumpului?
Si o intrebare legata de lilieci: ai terminat otetul deja?!?
PS Imi plac tevile alea, perfect aliniate, la acelasi unghi. Marturisesc ca sunt pipe junkie si mi-as face un sump doar si pentru tevaraie. Iar culoarea e faina, urasc teava alba.
This message was edited 1 time. Last update was at 09/04/2017 12:29:29
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Fanta se vede frumos pe dinafara, pe unde vede soacra. La interior nu mi-a pasat cum arata Ventilatorul e prins in negrese, la footoo-i ma-sa. Becul e pentru vizionare, ca m-am saturat sa lucrez la sump cu lanterna-n bot.
In curand o sa fie un bec si deasupra galetii cu miracle mud, dar degeaba, ca nu gasesc chaeto.
Am folosit 2 sticle de otet pentru mentenanta anuala a masinii de spalat
Dane, ceva impresii despre miracle mud poti sa imparti? Ma gandesc sa imi pun si io in sump. La cat timp il schimbi? Se lucreaza usor cand il schimbi sau iti umpli acvariu' de namol? Ai vazut ceva efecte (pozitive si/sau negative)?
Miracle mud are o serie de avantaje cum ar fi mineralizarea constanta pe perioada "valabilitatii", deep sand bed efect (daca e strat gros) fereste sau vindeca de boala liniei laterale(cam asa ceva se chiama) ,.. mai gasiti voi, problema e ca se activeaza cam incet, un refugiu cu el ajunge sa fie "la capacitate" in cateva luni, perioada indicata de valabilitate poate fi depasita, rau nu face, in orice caz le asigura vietuitoarelor o vitalitate in plus,. Cand umbli cu el se tulbura tot deci trebuie sa inchizi comunicarea cu refugiul
In principiu nu ai de ce sa umbli la el, o data ce l-ai pus ii dai pace.
Principalul avantaj ar fi diversitatea bacteriilor pe care le contine, direct din ocean. Indiferent cate bacterii "la flacon" punem noi, nu reusim sa creeam diversitatea optima, naturala.
Sa mai traim cateva luni si vom vedea ce si cum
Atentie, nu ma refeream strict la meme-ul meu, ci la Fij Mud. Varianta mea de miracle mud de la Ecosystem e in forma uscata, probabil ca nu are nici urma de bacterii.
Auzisem despre Miracle Mud si de rau, de examplu ca ar suge nutrientii prea eficient, ceea ce face coralii mai murdari (soft si LPS) sa sufere.
Recunosc ca nu am experienta cu el.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Daca ati avea de ales intre Aquaforest Phosphate Minus si ATI Phosphat Stop, pentru ce ati opta? De mentionat ca se doreste a fi folosit in reactor, dar pus in saculet.
Eu am avut experiente placute cu Rowaphos si Seachem Phosguard, nu sint pe felia ta Nici azi nu am ajuns la tine, abia ce am ajuns acasa de vreo juma de ora
Cele 2 variante pe care le-am enuntat sunt alese dpdv al pretului. Rowa ma usuca, Phosguard e foarte eficient pe termen scurt, dar apoi trebuie sa urmaresc si sa fac teste. Astea doua actioneaza pe termen lung si imi dau mai multa liniste cu testele (poate la urmatorul salariu o sa-mi iau si eu un test Miley Cyrus).
Nu e problema ca n-ati ajuns - sa nu programam nimic pentru maine seara, ca joc in deplasare si nu stiu cand ma intorc.
Exemplu preturi:
- Aquaforest Phosphate Minus 1000ml - 82 lei
- ATI Phosphat Stop 1000ml - 68 lei
- Seachem Phosguard 1000ml - 129 lei
- ROWAphos 1000g - 215 lei
Primele 3 sunt in ml, rowa in grame. Nu stiu cate grame au primele doua, dar nu ma sperie pretul
Meanwhile, in Mama Rusie. Am chinuit aparatul vreo 15 minute (si el pe mine). Mai mult de atat, n-am puterea si stiinta..
Parerea mea, intima si de corp, este ca pietrele alea ar arata foarte bine daca le-ai umple de GSP si atat... cu ceva ciortani frumusei (imi place deja ce vad acolo), care sa fie pusi in valoare de "negrul" fundalului si de "verdele" pietrei.
- Fa un exercitiu de imaginatie si uita-te la poza aia frontala... acopera partea din dreapta si uita-te doar la jumatatea "verde" din stanga... apoi, acopera partea din stanga si uita-te la "tristetea" partii din dreapta. Care plm ti se pare tie ca e mai mishtoaca? - Stiu ca ma repet cu treaba asta si chiar nu vreau sa devin enervant... fa-te ca nu vezi ce scriu.
- Ref. antifosfati, am lucrat cu Seachem si cu ala roscaliu care mi-a umplut sumpu' de rugina (cred ca era Rowaphos?)... plm, la fel, amandoua.
This message was edited 1 time. Last update was at 10/04/2017 20:24:30