Se pare ca nu ai inteles principiul de functionare, studiaza linkurile pe care ti le-am dat.
Daca e mai mic nu va fi eficient, tocmai pentru ca aerul pe care il injectezi (sper ca ai inteles ca
ai nevoie de o pompa de aer) nu are timp sa se sparga in bule suficient de mici si nu are
suficient timp sa stea in contact cu apa. Pe scurt nu poti sa il faci mic pentru ca nu va functiona.
Poti sa imi spui ce eficienta are in pond? Ma indoiesc ca are eficienta mai mare decat in apa
sarata chiar daca e folosit in pond. Faptul ca skimmeaza in pond se datoreaza in primul rand
incarcarii (DOC) care exista in apa unui pond, daca nu ar exista nu ar skimma.
Iar in privinta eficientei, cand folosesti o pompa de presiune (si cu un debit mare) si o pompa
de aer mare, care e eficienta economica?
O seara placuta,
Dragos
This message was edited 2 times. Last update was at 16/09/2014 01:23:32
kirucd wrote:Se pare ca nu ai inteles principiul de functionare, studiaza linkurile pe care ti le-am dat.
Daca e mai mic nu va fi eficient, tocmai pentru ca aerul pe care il injectezi (sper ca ai inteles ca
ai nevoie de o pompa de aer) nu are timp sa se sparga in bule suficient de mici si nu are
suficient timp sa stea in contact cu apa. Pe scurt nu poti sa il faci mic pentru ca nu va functiona.
Poti sa imi spui ce eficienta are in pond? Ma indoiesc ca are eficienta mai mare decat in apa
sarata chiar daca e folosit in pond. Faptul ca skimmeaza in pond se datoreaza in primul rand
incarcarii (DOC) care exista in apa unui pond, daca nu ar exista nu ar skimma.
Iar in privinta eficientei, cand folosesti o pompa de presiune (si cu un debit mare) si o pompa
de aer mare, care e eficienta economica?
O seara placuta,
Dragos
uite inca un film pe youtube cu skimerul asta si ce poate sa faca el intr o jumate de ora in apa dulce,im apa marina ar skima si mai bine,nu ai sa mai vezi ceva asa de simplu care merge cu apa prin cadere nicidecum pompe puternice cum spuneai mai devreme si fara venturi sau furtun de la pompa de aer , e cel mai ieftin ,mai revolutionar si mai bun din toate punctele de vedere design https://www.youtube.com/watch?v=0GO4UNHVrZE
This message was edited 1 time. Last update was at 16/09/2014 03:39:27
Skimmerul ala din ultimul link are 1,82 m inaltime (6') si diametru de 152,4 mm (6") si
prin el trec 5678 litri pe ora (1500 galoane).
Pentru comparatie skimmerul meu cu doua injectoare Beckett are 95 cm inaltime si prin
el trece un debit de aproximativ 8000 de litri pe ora.
Spor la bricolat!
Daca te uiti mai atent la primul video al carui link l-ai posta, nenea ala pe care il lauzi tu, ai sa vezi
in video ca foloseste o pompa de aer care injecteaza aer in teava, la iesirea din pompa, inainte de
T-ul unde apa se desparte, o parte merge in skimmer iar o parte merge in iaz.
Cand ai sa si testezi un asemenea skimmer si ai sa ne demostrezi concret ca functioneaza atunci
iti voi da dreptate. Pina atunci da-mi voie sa fiu sceptic pentru ca doar prin cadere libera si fara
sa injectezi aer nu are cum sa skimmeze asa cum te astepti tu si sa mai fie si un skimmer normal
de pina intr-un metru inaltime (mai bine zis pina in 60-70 cm inaltime, la 1 metru e deja monstru pe
care in general nu ai cum sa il bagi sub acvariu). Ai idee ce pompa iti trebuie ca sa urci aproape 6000
de litri la 1,8 metri? Sau poate vrei sa instalezi acvariul la 1,8 metri? Hai sa vedem concret ce vrei
sa faci, restul e poveste pina una alta.
O zi buna,
Dragos
This message was edited 1 time. Last update was at 16/09/2014 04:56:23
kirucd wrote:Skimmerul ala din ultimul link are 1,82 m inaltime (6') si diametru de 152,4 mm (6") si
prin el trec 5678 litri pe ora (1500 galoane).
Pentru comparatie skimmerul meu cu doua injectoare Beckett are 95 cm inaltime si prin
el trece un debit de aproximativ 8000 de litri pe ora.
Spor la bricolat!
Daca te uiti mai atent la primul video al carui link l-ai posta, nenea ala pe care il lauzi tu, ai sa vezi
in video ca foloseste o pompa de aer care injecteaza aer in teava, la iesirea din pompa, inainte de
T-ul unde apa se desparte, o parte merge in skimmer iar o parte merge in iaz.
Cand ai sa si testezi un asemenea skimmer si ai sa ne demostrezi concret ca functioneaza atunci
iti voi da dreptate. Pina atunci da-mi voie sa fiu sceptic pentru ca doar prin cadere libera si fara
sa injectezi aer nu are cum sa skimmeze asa cum te astepti tu si sa mai fie si un skimmer normal
de pina intr-un metru inaltime (mai bine zis pina in 60-70 cm inaltime, la 1 metru e deja monstru pe
care in general nu ai cum sa il bagi sub acvariu). Ai idee ce pompa iti trebuie ca sa urci aproape 6000
de litri la 1,8 metri? Sau poate vrei sa instalezi acvariul la 1,8 metri? Hai sa vedem concret ce vrei
sa faci, restul e poveste pina una alta.
O zi buna,
Dragos
nu te mai contrazic mai ales ca sunt si nou pe forum si nu e frumos sa incep asa,dar nu ai fost atent la primul video teava aia cu venturi de care ziceai n are nici o legatura cu skimerul ,nenea ala are venturi ul acela ca sa ii oxigeneze apa da bulele alea nu trec nicidecum prin skimmer si aia e o alta pompa cu venturi ul , nu exagera cu 1,8 metri ca te ai dus prea departe e un acvariu pana la urma nu ditamai statia judeteana de epurare ,proiectul este patentat in SUA acum cativa ani de baiatul asta ethan si nu ii dadeau aia patent daca tehnologia ar fi fost deja patentata deci nu are cum sa fie veche si sa mai fi fost facute skimere asemanatoare inainte, eu stiu ce vorbesc ca folosesc mai multe skimere ca astea la apa dulce da nu am unde sa l folosesc in acvariu, am algae scrubber si oricum acvariul meu marin e mic nu ar iesi un test impresionant,ar fi o premiera internationala daca vre un coleg de pe forum ar bricola skimerul de mai sus si chiar ar putea sa l prezinte pe un site international de acvaristica marina ,chiar m as oferi sa l ajut cu sfaturi sau tipuri
Nu e vorba de nicio contrazicere, e vorba de ce am vazut eu in cele doua filmulete.
In primul filmulet mie mi s-a parut ca este folosita o pompa de aer. Tu zici de venturi,
posibil ca pompa sa isi traga apa prin efect venturi si sa nu fie o pompa de aer. Cert
este ca amestecul apa/aer se face inca de la pompa, cu alte cuvinte nu foloseste
doar aerul de la gura skimmerului, exista o aditie de aer (ca e cu pompa de aer sau
de tip venturi e mai putin important). Inaltimea acestui skimmer este de 75 cm,
vezi filmuletul in care iti arata la inceput cat masoara teava. Nenea ala foloseste o parte
din apa amestecata cu aer ca sa oxigeneze apa din iaz si o parte o foloseste in skimmer.
Daca te uiti si pe desenul lui la inceput ai sa vezi ca apare o pompa de apa cu un tub de aer
(care trage aer pe principiul venturi). Daca tu ai inteles ca in skimmer duce doara apa fara aer
si aceasta apa se amesteca cu aerul de la gura skimmerului, ei bine e gresit in opinia mea si
nu va fi functional. Asta e parerea mea, te astept sa ma contrazici aratandu-mi un skimmer care
functioneaza fara aditie de aer.
Iar in ceea ce priveste skimmerul din ultimul filmulet, citeste informatiile despre filmulet
si ai sa descoperi dimensiunile, teava de 6" si 6' inaltime, te las pe tine sa faci transfromarea
din inch si foot in cm si metri.
tocmai asta e ca skimerul asta lucreaza fara aditie de aer de la o pompa de aer sau printr un venturi cauta pe google ETHANATOR skimer sau poti sa vezi si skimerul clarity ca merge pa acela si principiu doar prin curgerea apei prin bioballs se spumeaza ,un concept revolutionar si extrem de simplu in stare sa trateze apa dulce care e cel mai greu de skimat
Uite-ti schema aia pe care ne-o tot lauzi... ETHANATOR skimmer:
- skimmerul ala are aproape 2 metri inaltime!!!... nu e vreo inventie, nu e vreo smecherie.
- skimmerul ala este inaplicabil, in cazul acvariilor noastre, din cauza dimensiunilor pe care trebuie sa le aiba teava aia plina cu bioballs.
- daca faci teava scurta, atunci apa nu mai are timp sa faca acele bule si eficacitatea intregului sistem se duce de rapa.
- Dragos a incercat sa-ti explice, acum o fac si eu...
E clar ca in cazul in care nu se face o aditie suplimentara de aer (indiferent de metoda) e nevoie
de o inaltime suficient de mare pentru a avea ceva eficienta. Practic este un trickle filter modificat pentru
a scoate spuma.
In filmuletul de mai sus pe care l-ai postat prima oara se vede la minutul 2:49 ca pompa care alimenteaza
acest skimmer are atasat un tub de aer pe admisia de apa pe unde trage aer prin efectul venturi, iar apa
este splitata la iesirea din pompa cu un T, o parte se duce in iaz iar o parte in skimmer. Pompa actioneaza
ca orice pompa de la un skimmer normal si aspira si aer odata cu apa. Se vede clar ca trage si aer pentru ca
jetul de apa scos in iaz este plin de bule de aer.
Nu cred ca un asemenea model poate fi implementat la un acvariu normal de pina in 1000 de litri in primul rand
datorita inaltimii pe care ar trebui sa o aiba pentru a fi eficient.
In fine, daca tu consideri ca functioneaza sa ne arati si noua daca pui in aplicare aceasta metoda la un acvariu marin normal.
Oare n-ar merge la un pond marin, ca tot mi-au crescut scrumbiile din acvariul da afara si ma bate sa le fac macar cat sa incapa bine in tigaie (eu sunt alergic la peste, da i-as mai inchide gura nevestii ca nu vede nimic bun in acvariile mele).
e cel mai bun design de skimer,in apa sarata tre sa mearga de rupe daca in apa dulce merge asa de bine,am unu mai mic in beci cand o sa pun icre la eclozat o sa l scot si pana eclozeaza icrele i as face o proba in apa sarata da n am acvariu mare (skimeru din beci e cat acvariul meu marin) da sunt absolut convins ca merge bine si la apa marina si la un acvariu mai mic,e pur si simplu genial prin simplitatea si eficienta sa,in general chestiile astea se cam tin secrete dar am zi sa aduc vorba de el pe forum,eu caut sa nu folosesc filtru toba si sa filtrez apa cu el in pastravarie,un filtru toba pentru un acvariu marin e vreo 10 mii de dolari
2smokes wrote:... am unu mai mic in beci cand o sa pun icre la eclozat o sa l scot si pana eclozeaza icrele i as face o proba in apa sarata da n am acvariu mare (skimeru din beci e cat acvariul meu marin)...
Vezi, este exact ce incercam si noi sa spunem... pentru un acvariu "de casa", modelul acesta de skimmer nu se preteaza": ca sa fie eficient, trebuie sa fie destul de inalt... asa ca nu prea mai incape pe-acolo.
PS: Nu stiu la ce te referi, cand zici de "filtru toba".
Inca odata revin, eficienta unui skimmer depinde si de incarcarea din apa (DOC), ori in cazul unui pond
aceasta incarcare este mai mare decat in cazul unui acvariu marin obisnuit.
"Filtrul toba" este drum filter pentru ponduri, in general acest tip de filtre este pentru volume mari de apa,
nu pentru acvarii.
filtrul toba e un cilindru cu o sita prin care e filtrata apa din bazin,se roteste si are nist duze cu presiune in pertea de sus care curata sita de impuritati astfel ca la intrarea inapoi in apa pe filtrare e desfundata si curata.doc in oceane si mari este intradevar mai mic da sunt total diferite ca spre exemplu pestii de apa dulce sunt mult mai sensibili ca cei marini la nitrati nitriti amoniac in unele cazuri chiar de zeci de ori mai sensibili
Cu amoniacul tin sa te contrazic, in apa sarata pH-ul este de obicei peste 8 si raportul amoniac/amoniu
creste in favoarea amoniacului cu cat pH-ul e mai mare, amoniul este mai putin toxic decat amoniacul
deci afirmatia ta nu e corecta. In ceea ce priveste nitritii si nitratii cred ca si pestii marini ca si pestii de
apa dulce sint la fel de sensibili. Diferenta o fac coralii, in special cei duri, pe care nu poti sa ii cresti
daca ai valori mari ale nitratilor si fosfatilor. Pestii marini pe de alta parte sint sensibili pentru ca peste
95% din ei nu se reproduc in captivitate si sint practic adusi din ocean, asta este motivul pentru care
se poate spune ca sint mai sensibili.
ma refeream la faptul ca pesti de recif precum damselii suporta nitriti si nitrati in cantitati de zeci de ori mai mari decat pestii de apa dulce,gasisem undeva niste studii in care se comparau cu pastravul spre exemplu da chiar si pastravul e un peste rezistent pentru ca traieste si in mare(turcii au pastravarii in marea negra),ar fi interesant de inteles de ce pestii astia de recif unde sa zicem ca e o apa curata sunt asa de rezistenti in apa murdara,multi cicleaza acvariile marine cu damseli spre exemplu si pestii nu mor in apa aia imputita,inca un caz experimentat de mine de data asta,am prins pe dunare in zona braila un ac de mare(prins cu o capcana mica pentru pesti cu care prindeam puiet sa ii folosesc ca momeala pentru salau somn etc)l am bagat intr o sticla de 5 litri cu apa din dunare in care tineam pestii de momeala,carasei ciortanasi obleti etc,multe specii,in cateva ore toate speciile de pesti de apa dulce mureau ,mai ales ca era si un soare puternic afara si canicula apa nu ere chiar curata din moment ce zeci de pestisori murisera in ea,acul asta de mare a supravietuit 2 zile in sticla aia de 5 litri in soare ,si i am dat drumul inapoi in dunare la plecare,m a impresionat cat de rezistent a fost
This message was edited 1 time. Last update was at 23/09/2014 17:36:56
Uf.. parte aceia cu pastravarii in Marea Neagra (la turci) imi pare asa ..ciudata ,sigur sunt pastravi nu somoni sau ceva hibrizi ?! , pentru ca ma indoiesc ca un fantanel sau un curcubeu ar supavietui in apa sarata (bine mai putin sarata decat restul marilor) , nu te contrazi pentru ca spui ca te ocupi de pastravi dar un pic de lamurire ar prinde bine
pastravul curcubeu poate trai si in ocean (se numeste steelhead cand traieste in ocean si de fapt curcubeul e mai mult un fel de somon de atlantic decat pastrav) nu conteaza salinitatea traiesc si in oceane si in marea noastra care e salmastra si daca vrei sa stii exista pastrav salbatic fario trutta (brown trout) care traieste nativ in marea negra si asta e cel mai salbatic pastrav posibil doar ca sunt rari si nu a auzit lumea de pastrav prins pe dunare sau pastrav prins in marea negra
cu placere,daca mananci pastrav ,aia crescuti in turcia in marea negra sunt mult mai buni la gust si mai hranitori decat pastravii crescuti la noi in apele de munte,orice peste crescut in mare sau ocean fie el si hranit cu pelete e mai hranitor decat astia de apa dulce(hraniti tot cu pelete) ,contin omega 3,lumea ar evita sa cumpere pastrav crescut in mare si mai ales din turcia ,ar zice ca nu e bun dar adevarul e ca este mai sanatos si mai ieftin ala turcesc,se mai gaseste pe la supermarketuri, lostrita de la noi care e somonul european este somonul cu cea mai buna carne din lume,ala din alaska e praf comparat cu lostrita care e si mult mai salbatica ,se aseamana oarecum cu pastravul indigen salbatic ,in slovacia aia cresc lostrite in pastravarii ca sa l vanda in supermarketuri pe cand la noi e un peste pe cale de disparitie