kirucd wrote:P.S. Sandule pe cand te vedem si pe tine cu un saratel ceva?!
Chiar azi...in drum spre strungaria unde lucrez am luat niste saratele
Dragilor, eu imi apa saracia si nevoile si...plantatele mele
Sunt profund pasionat de asta si chiar daca periodic imi fac cu ochiul anumite realizari marine inca nu ma las sedus de cantecul de sirena. Ma tin tare.
De altfel primul meu marin s-a consumat intr-o perioada atat de indepartata si de romantica a acvaristicii de pe la noi incat din acele timpuri nu puteam avea alte sperante.
A existat un curent precursor marinelor de azi, cu acvarii de salinitate mai mica, acvariile de Mare Neagra. Din acest curent s-a nascut in Romania tot ce a urmat dupa...iar toti cei care manaca rahat azi ca sunt mamicii si taticii daca nu existau in grupul ala care are decenta si modestia de a nu se batea cu caramida-n piept...nu se pune

Din pasiunea unor oameni care asa cum se putea la sfarsitul anilor 80 si inceputul lui 90 reusau sa tina primii deditei si garizii, parca Palemon elegans...apoi guvizii, bleniidae, chefali, barbuni samd...asa au iesit primele marine
Asta se putea atunci, dar chiar daca era romantica perioada imi aduc aminte de discutiile cu Sorin Damian, probabil primul om care a ciripit ceva coerent pe acest subiect undeva prin anii `86, apoi de expeditiile/scufundarile facute, alaturi de prieteni dragi care chiar au pus bazele acvaristicii marine in tara asta, de o anumita sera unde incropisem mai multi entuziasti cateva acvarii de MN...ulterior de acvariile de reef, poate cei mai vechi isi aduc aminte de prezentarea facuta de mine prin 2004 parca unui anumit acvariu de la Hotelul Europa...camera secretelor

care a starnit atatea controverse chiar pe acest forum....samd.
Probabil ca am un mare cusur, fac totul la nivel de top. Atunci cand eram
"misionar" pentru plantate lumea nu prea mai aveau loc de mine, pentru ca ridicasem prea mult stacheta pentru perioada aia.
Sa vorbesti in vremurile ale de acvarii peisaj in timp ce acasa inca mai era o realizare ca reuseai sa ai o tufa de Anubias, sa le spui la oameni de substrat de Dupla cand ei inca mai descopereau solul de cartita sau sa vorbesti de scheme de fertilizare de la Dennerle cand la noi se vindea un soi de zeama fertila care era decretata top...Si toate astea au adus interminabile discustii si certuri...mai ales certuri , cu oameni care nici nu mai exista pe scara acvaristicii de azi. Ilustrii necunoscuti care au cochetat cu acvaristica cativa ani si apoi s-au lasat multumiti ca au improscat cu kkt
Dupa cum ai observat recent, ceva din mahalaua asta a acvaristicii vad insa ca exista din belsug si pe sectiunea de marine
Probabil ca mai devreme sau mai tarziu o sa-mi fac ceva cum imi doresc eu... Experientele celor care au trecut dinspre acvariile de pa dulce peisaj catre cele marine sunt de multe ori impresionante. Influentele dintr-o latura spre cealalata au ca rezultanta acvarii deosebite.
Din pacate la noi dialogul lasa de dorit si mizeria predomina asa ca...fereasca Dumnezeu sa ma apuc/re-apuc de marinareala si asta pe un segment unde o sa-i doara pe multi!
Deocamdata scarbit de ceea ce mi-a fost aratat am vrut doar sa se relanseze aceasta sectiune pentru ca toti circarii astia cu ifose de patriarhi autohtoni din alte parti sa nu se mai poata lua de voi cei care aveti alte opinii in domeniul marinelor si sa va desfasurati liberi pe un forum pe care oricum s-a vorbit despre marine cu ani de zile inainte sa apara altele in Romania

.
Asa a aparut aceasta sectiune!
Sper ca sectiunea odata dezvoltata si populata cu un grup de pasionati adevarati alturi de cativa prieteni pe care vad ca deja ii am in grup

...sa ma urneasca mai devreme sau mai tarziu ca sa pun cap la cap viziunea mea asupra unui peisaj de "acvariu marin plantat"

Nu acum...
Cand o sa fie asta si daca o sa fie asta...in parte depinde si experientele prietenilor mei care s-au prezentat ca proaspat marinari pe aceste sectiuni
Asa ca va urez bafta, aveti sectiune, aveti grija de ea, desfasurati-va linistiti, fara certuri...si poate candva ne vom reintalnii si pe aici si cu o prezentare a unui marin asa cum il vad eu.
Exista clar dorinta sa imi fac si un marin.
Nu consider ca asta ar putea sa fie catalogata drept o mega surpriza.
Au existat altii infint mai cunoscuti decat mine care au facut-o.
Amano este unul dintre ei