Stiam eu ca nu m-ati uitat Dane, mai avem putin. Duminica cealalta am programat vizita la un prieten de pe aici de la care voi aduce primii pesti si dupa , bineinteles, voi da publicitatii poze , video cu intregul ansamblu..
In rest, acvariul este in plin proces de ciclare. Negasind amoniac pur , ca sa pun in miscare ciclul, am bagat 2 creveti morti care si au facut treaba de minune. Am adaugat si Sera BioNirivec . Apa a fost neclara o perioada insa acum este cristal , cum ,pot spune , ca n am avut o niciodata in acvariile din RO.
Fac teste de PH, KH, GH, NH4, NH3, NO2,NO3 , odata la 3 zile iar valorile sunt in grafic, sa zicem, conform ciclului azotului.
O singura chestie m a pus pe ganduri si poate ma puteti ajuta sa inteleg ce se petrece pentru ca este cel putin ciudat fenomenul.
Valorile apei de la robinet cand am umplut acvariul in 20.05. 2012 erau: pH - 8; KH- 10; GH - 12 - compusi ai azotului - absenti - in mare , valori super pt africani
Atentie la evolutia KH si a GH caci aici e problema.
30.05.2012 : pH - 8,5 ; KH - 12 ; GH - 7 - deci: KH in crestere iar GH in scadere drastica ..iar acest trend se mentine in continuare.
03.06.2012 : pH - undeva intre 8-8.5 ; KH - 14 GH - 6..bineinteles ca am repetat testele ca sa fiu sigur..rezultatele au fost aceleasi. 06.06.2012 : pH - undeva intre 8-8.5; KH - 14 ; GH - 5...ma omoara GH ul asta..DE CE SCADE ???
Nu le am deloc cu chimia insa cred ca ceva "mananca" din sarurile de magnesiu pentru ca sarurile de calciu se regasesc in partea cealalta ,in valorile KH ului. Am pus o pe seama reactiilor chimice care au loc in cadrul ciclului azotului insa tot nu sunt pe deplin convins ca aici e "buba"
Daca o tine in ritmul asta , intro saptamana o sa am apa cu GH - 0...Hmmm
Ce credeti? Ce ma sfatuiti sa fac?
Oricum , inainte de introducerea pestilor cu o zi cel putin voi face un schimb masiv de apa si probabilvoi cumpara si un produs de genul GH PLUS. Sper totusi problema sa se rezolve intr un fel pt ca la aceasta duritate totala, africanii nu stau bine.
Multumesc anticipat!
Numai bine!
Cristian
This message was edited 3 times. Last update was at 08/06/2012 16:56:49
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Joined: 14/05/2009 01:12:10
Messages: 437
Location: Pantelimon IF
IP:
Offline
Opa! Ce proiect are domnul Crys Felicitari!
Ruginisei tu cateva luni dar vad ca proiectul iti merge uns O sa iasa ceva frumos.
Vad ca s-a discutat cam mult si vreau sa citesc cu mare atentie ca tocmai ce m-am hotarat sa incep sa mobilez sufrageria. Fireste, sufrageria se incepe cu acvariul nu cu canapeau sau masuta de cafea
Iata ca, dupa o absenta prelungita, am revenit cu noutati si acestea "intarziate" din motive obiective (nu am avut lampa pana acum 2 zile) cu 1 saptamana peste termenul dat , adica 17.06. cand primii africani au ajuns in noua casoaie.
In primul rand , vreau sa imi cer scuze tuturor celor care au fost alaturi de mine si au urmarit evolutia acestui proiect, pentru faptul ca v-am bagat fortat in jocul asta de a "secretomania" nedezvaluind imagini cu aranjamentul acvariului si facandu va sa asteptati indelung "continuarea" acestei povesti. ..Insa am avut motivele mele Imi doresc sa cred ca a meritat tot acest "chin" iar rezultatul va fi pe masura asteptarilor Va rog sa ma credeti ca nici mie nu mi a fost usor in toata aceasta perioada in care am facut sant in jurul acvariului..dar a trecut.
Asadar , ca sa mi mai spal din pacate, va voi arata niste imagini din trecutul apropiat pentru a relua "firesc" firul povestii si pentru a dezvalui "oficial" aranjamentul final (la acea data)care pana acum s a mai imbogatit cu cateva elemente naturale de decor (o sa observati de fapt diferenta fata de actualul decor) .
Aici o avem pe sotia mea care contempla privelistea (o putem folosi dn nou ca "etalon" chiar daca apare si un metru in imagini pentru a ilustra dimensiunile acvariului ) :
Derulam un pic filmul peste faza ciclarii si iata ne ajunsi in "Ziua cea Mare" de 17.06.2012 , care era deja pentru noi una speciala, fiind ziua in care ne am casatorit , dar care a mai primit in plus si o alta semnificatie grea: ziua in care primii africani au inotat in acest acvariu .Si peste toate acestea, va ramane ziua in care am avut onoarea sa intalnim o persoana cu totul deosebita din toate punctele de vedere, un nume in lumea ciclidofililor italieni si nu numai, o adevarata "enciclopedie" - Marco Isidori - .
Pot spune ca inca odata viata ne a demonstrat ca totul este posibil. La inceputurile mele "africane" dadusem peste numele sau alaturi de alti "grei" in domeniu pe un site de specalitate. Bineinteles ca la acea data nici prin cap nu mi trecea ca voi avea vreodata sansa sa l intalnesc in carne si oase si mai mult sa pot discuta , sa pot lega o amicitie cu el. Dar uite ca , pe neasteptate am ajuns aici in Italia si..toata viata mea a luat o pe o alta strada...
Primele poze de la sosirea "transportului" (care s a derulat fara peripetii - 200 km facuti in 2 ore si ceva , grazie autostrazilor care "este" )si cu acvariul populat din seara de 17.06. as fi putut sa le fac publice la acel moment insa mi am zis ca , daca tot am asteptat atat, nu mai conteaza inca cateva zile in plus pana la venirea "luminii". Acestea sunt facute atunci:
Despre "populatie" vom vorbi mai pe larg intr un post viitor pentru ca oricum aceasta postare lunga presimt ca va va "solicita" destul de aprig
Vinerea trecuta a ajuns, in sfarsit ,lampa comandata cu o saptamana in urma. Lumina nu ma prea satisface pe deplin dar deocamdata nu mai modific nimic.
Am selectat cateva poze mai reusite - nu le am retusat , sunt asa cum au iesit de pe banda . Mi ar trebui insa o mana de ajutor "profi" din partea unuia ca maestrul Pomi care le are in domeniul foto, ca eu nu prea ma descurc si ma chinui amarnic cand e vorba de imortalizat pestanii.
Cam asa arata acvariul acum:
Ce ar mai fi de spus?! Inafara de faptul ca, odata cu trecerea timpului, aparitia algelor, "stabilizarea"populatiei, acvariul are sanse sa fie cu mult peste nivelul actual , putem incerca o incadrare a lui in functie de elementele date. Analizand decorul , aranjamentul per ansamblu, populatia aleasa, acvariul se incadreaza in tipologia biotopului malawian intermediar - aici se foloseste termenul de "vasca intermedia" - adica recreeaza o zona de peisaj acolo unde se termina zona "rocky" si incepe plaja de nisip, cu accentul pus pe cea din urma zona , in cazul de fata.
Am sa inchei cu cateva imagini ale "subiectilor" impricinati:
Placidochromis phenochillius Mdoka "White Lips"..tipii astia mi au oferit zilele trecute si un spectacol interzis minorilor, insa m au bagat in ceata din mai multe motive: lipsa icrelor la interval si suspiciune ca a fost doar un amor in vant intre doi baietei..dar asta ramane de analizat..am si un filmulet insa o sa l vedem mai tarziu.
Placidochromis sp. Jalo Jalo Reef - o bijuterie ..
aici impresiona o fetita:
Taeniolethrinops Furcicauda Tanzania ..un trio ..dansii sunt vinovatii pentru "bombardamentele" plajei de nisip..veti observa o gramada de gauri facute de acesti maestri escavatori Deocamdata sunt puiuti, au vreo 10 cm -nu spun mare lucru insa va asigur ca cel putin masculul este superb la maturitate insa ceea ce conteaza cel mai mult pt mine este comportamentul lor ..Reusesc sa modifice peisajul, sifonand metri cubi de nisip pe zi, fara nicio greutate si in mod vizibil..
Copadichromis cyaeneus Zimbabwe Rock, un peste gasit destul de rar in acvariile pasionatilor , cu un colorit mult peste ceea ce se vede in foto, care se gaseste doar in zona ZR :
o pereche:
un ritual "in picioare" pe decor:
"Omniprezentul "Delfin nu putea sa lipseasca . Maria si a dorit mult Moorii in amintirea celor din RO si chiar se incadreaza bine in peisaj alaturi de ceilalti "sifonatori":
Sciaenochromis Fryeri Iceberg Maleri Island, prima mea dragoste..nici ei nu puteau lipsi..Am deja 2 femele cu puuti in gura n conditiile in care masculii nici macar nu s au colorat..
Tatal acestora, cu mana pe inima pot spune , ca este cel mai mare si mai frumos exemplar de Fryeri pe care l am vazut vreodata..o sa va pun o poza cu el.
Si ultimul pe lista, Letrinops Albus Itungi Blue Fins , o pereche care a venit prin posta pe 20.06. de la altcineva (o sursa nu atat de sigura cum a fost Marco)- nu am avut noroc cu ei, femela a murit dupa 3 zile in care se vedea clar ca nu se simte bine- Daca nu i voi gasi macar pereche , voi fi nevoit sa l dau ca mi e mila de el cand il vad ca cauta sa se integreze in grupul de Jalo ale carui femele seamana oarecum cu femela lui..
Lista de achizitii ramane deschisa insa pentru o perioada buna de timp voi sta cuminte ca sa dau sansa celor prezent sa se adapteze la noul mediu, sa vad care este de fapt raportul masculi-femele si sa echilibrez populatia cat mai repede si mai bine cu putinta.
Sper ca am reusit sa va mai imbunez catusi de putin cu imaginile "la cald" prezentate ! ..si astept "feed back" ul dumneavoastra vis a vis de "rezultat".
Numai bine tuturor!
O saptamana minunata!
Cristian
This message was edited 3 times. Last update was at 25/06/2012 14:25:03
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
1) Cel mai important: LA MULTI ANI! ... pentru frumoasa voastra aniversare 2) Imi place bazinul, are acel "aer" care sugereaza "un colt de natura"... imi plac pestii... as mai pune ceva "pe rosu", cauta ceva variatiuni pe tema data!
3) Nu imi place cum cade lumina!... stiu ca ai zis ca e o treaba provizorie, da' eu as incerca o iluminare "pe zone" (as cauta sa realizez o alternanta de lumina & intuneric).
4) Ca estetica a aranjamentului de roci... as cauta sa bag in partea stanga fata (in diagonala fata de coltul cu decorul) un bolovan mare si rotunjit... ca sa le dau pestilor ocazia sa faca ture in jurul lui si sa ii "dirijez" oarecum.
Joined: 14/05/2009 01:12:10
Messages: 437
Location: Pantelimon IF
IP:
Offline
Sciaenochromis Fryeri este si ramane africanul meu preferat. Intodeauna este impecabil si arata intr-un mare fel.
Frumoase achizitii.
Asteptam si un film
Ohohohoh .... felicitari. Pozele dinainte nu au au aratat niciodata marimea acvariului asa cum o arata prezenta nevestei e URIAS. Bravos! Orice meserie ai va trebui sa treci si asta pe CV acum.
Si ... cu motul cum ramane ? Ca eu tot nu m-am prins (si presupun ca nici ceilalti, dar eu astept si cu motul lamuriri )
Domnule Crys, felicitari! Visul tau s-a conturat in realitate!
Arata fabulos, si sunt convins ca va arata si mai si peste ceva vreme.
Pestii... domne`, alesi pe spranceana. Ce de pesti, si variante atat de rare(de negasit chiar) pe la noi. Esti un fericit! Bravo!
Si ma bucur ca nu ati uitat de Moorii! Eu ma bucur de ai vostri delfini, si maturi si fosti pui, in fiecare zi si va multumesc inca odata ca mi-ati dat o parte din farama africana pe care ati avut-o aici, si de care am grija si acum.
Acvariul arata super. Cu un joc de lumini, s-ar putea sa arate de nota 60. Mai punem neshte alge, si de ce nu, inca 2-3 bolovani spre fundal... Hmm, am luat-o pe urma lui Pomi Sa asteptam sa vedem ce zice si domnia sa.
Crys, inca odata felicitari si asteptam evolutia. Poze multe, filme...filme cu dinamica. Si alte alea
Noh, acuma ce sa mai zic si eu, ca le-ati cam zis voi pe toate
Treaba-i buna, aranajamentul a iesit cum trebuie, natural, echilibrat, da senzatia "de acolo" cand il privesti. Pestii sunt foarte misto, unii chiar ii vad pentru prima data la tine, ca si in cazul primului "Mare African", deci clar esti pionierul speciilor vazute pe la noi in acvarii. Placidochromis sp. Jalo Reef e chiar demential.
Avand latimea mare, recomand si eu o iluminare gen spot, cu zone luminoase si zone mai intunecate, ca sa pui cireasa pe tort, la design. As intuneca coltul dreapta-sus si as mai pune una-doua pietre inalte, in fata modului de pe spate. La pesti, as mai adauga 1-2 specii, din alt spectru cromatic, galben si/sau rosu.
Vezi ca vine AGA si clar merita sa inscrii acvariul la sectiunea biotop. Cine stie, poate le mai furam si anul asta un premiu
Incerc sa raspund pe rand pentru ca m a cam luat valu' si am ramas in urma
koala wrote:1) Cel mai important: LA MULTI ANI! ... pentru frumoasa voastra aniversare 2) Imi place bazinul, are acel "aer" care sugereaza "un colt de natura"... imi plac pestii... as mai pune ceva "pe rosu", cauta ceva variatiuni pe tema data!
3) Nu imi place cum cade lumina!... stiu ca ai zis ca e o treaba provizorie, da' eu as incerca o iluminare "pe zone" (as cauta sa realizez o alternanta de lumina & intuneric).
4) Ca estetica a aranjamentului de roci... as cauta sa bag in partea stanga fata (in diagonala fata de coltul cu decorul) un bolovan mare si rotunjit... ca sa le dau pestilor ocazia sa faca ture in jurul lui si sa ii "dirijez" oarecum.
In rest, felicitari pentru acvariu!
1) Multumesc din suflet, Maestre Koala! 17 iunie va ramane o "Zi Mare" pentru noi, asta e clar , din motivele enumerate mai sus 2) Asta a fost si obiectivul principal al proiectului - un acvariu care sa aduca un "pezzo di natura" in casa - Si de fapt asta este si ratiunea care imi ghideaza intreaga activitate acvaristica. Naturalete prin simplitate si , de ce nu , functionaltate. Cam astea coordonatele .
Sunt 100% contra Kitch urilor , plasticaraiei si a "tzaranismelor" care din pacate, sunt foarte usor de gasit printre exemplele prezente "pe piata" si nu prea avem solutii de anihilare a lor pentru ca de fapt tin foarte mult de structura individului in sine care e greu de modelat.
Vis a vis de populatie , a fost aleasa tinand cont de ceea ce se petrece in natura si de tipologia decorului. Ziceam ca vom vorbi despre acest subiect si gasesc acest prilej sa o fac acum.
Asadar, de ce Moorii , Mdoka , Jalo alaturi de Taeniolethrinops Furcicauda Tanzania?
"Luminatii" in domeniu si norocosii care au ajuns in Lac, au observat un fel de " simbioza" prezenta in cadrul unui anume grup de ciclide din Lac - format din asa numitii "urmaritori albastri"-"blue followers" sau in italiana "inseguitori blu" - si speciile de dimensiuni respectabile de genul Fossorochromis rostratus , Taeniolethrinops furcicauda sau praeorbitalis - care isi duc viata in zonele "open space" - zona plajelor intinse de nisip - si al caror comportament alimentar este determinat tocmai de acest biotop in care traiesc .
Grupul de "blue followers" cuprinde urmatoarele specii: Placidochromis phenochillius Tanzania, Placidochromis phenochillius Mdoka, Cyrtocara Moorii , Protomelas anectens, Otopharynx selenurus .
Pe acestia ii gasim de obicei in preajma acelor specii mari , specializate in "foraje" cre reusesc sa aduca la suprafata tot felul de crustacee, moluste la care "urmaritorii" nu pot ajunge si in felul acesta sunt ajutati "gratis" sa manance . Se poate face o comparatie cu situatia leilor care doboara prazi mari in savana africana , in apropierea locului faptei gasindu se invariabil "profitorii" (sacali, hiene etc)
Aici avem o mostra de la mama lor, a acestei "urmariri" in zona plajelor de nisip:
Cand am ales acest tip de decor cu acea zona libera nisipoasa m am gandit automat la aceasta situatie si la acest grup de pesti la care se pot adauga si Jalo care este si el un "sifonator" si Lethrinops ul Albus BlueFins. Pentru partea "rocky" a decorului sunt Fryeri si Copadichromis ul Cyaeneus Zimbabwe Rock .
Va voi pune un filmulet care ilustreaza perfect comportamentul natural al acestor specii. Se observa cum Taenioletrinopsul reuseste sa patrunda adanc in nisip dupa bucata de pasta de creveti ascunsa de mine , in timp ce Placidochromisii se multumesc sa caute si sa prinda resturile de la suprafata, sifonand si ei substratul insa superficial, in timp ce speciile "rocky" nu prezinta aceasta "inclinatie" catre cautarea mancarii in nisip. Enjoy!
Voi mai repeta acest tip de "joc" pentru a i stimula pe baieti dar si pentru a ma bucura din plin de spectacolul oferit.
3) Nici eu nu sunt impacat cu "sectiunea lumina". Mai am de umblat in zona aceasta . Neoanele , unul actinic si celalalt albastru , nu ma ajuta deloc . Trebuie sa caut alte variante de neoane de 54W de tipul celor folosite la acvariile Juwel , adica de grosime 16mm. Iar in viitorul apropiat poate o sa imi fac niste lampi pe LED . Am vazut la Marco acvarii luminate cu Leduri si chiar dadeau bine.
4) O eventuala aditie de pietroaie o sa o iau in calcul insa va trebui sa o cantaresc foarte bine. Ceea ce spuneai tu cu acel bolovan in partea stanga fata, poate fi o solutie viabila insa mi e frica sa nu stric "feng shui ul " creat Din cate vad, terasa aceea libera este mult apreciata de "sifonatori" iar un bolovan pus acolo mi e ca o sa capteze atentia in acel punct ceea ce nu este ok pentru ca elementul -cheie in decor este acea piatra din partea dreapta asezata inclinat pe diagonala acvariul , pe traiectoria "limbii" (terasei) care pleaca din acel colt drept posterior..E de analizat oricum!
Multumesc pentru sfaturi maestre Koala!
Impresionant!
Nu am cuvinte ce frumos iesit proiectul la care ai muncit zile intregi.
Superrrrrrrrrrr!!!!
Vereb..intr adevar, se probeaza vorba aia: "dupa munca si rasplata"..iar rasplata consta in satisfactia pe care o ai cand primesti astfel de reactii pozitive precum sunt aceste care vin din partea voastra si nu in ultimul rand cand te pui in fata acvariului si admiri intregul peisaj..Multumesc mult!
Ne-ai facut sa asteptam, dar a meritat.
Ca un outsider zic si eu ca superb acvariul. Aranjamentul de pietre de pe fundul bazinului e foarte tare.
Stefane, multam si tie!
Sciaenochromis Fryeri este si ramane africanul meu preferat. Intodeauna este impecabil si arata intr-un mare fel.
Frumoase achizitii.
Asteptam si un film
Orio, acel Fryeri este "altceva". Am si spus o de altfel, am ramas blocat de frumusetea si marimea acelui exemplar. Sa speram ca puiutii mei vor ajunge la macar 50% din frumusetea tatlui lor.
Cu Filmuletul , s a rezolvat.
[Ohohohoh .... felicitari. Pozele dinainte nu au au aratat niciodata marimea acvariului asa cum o arata prezenta nevestei e URIAS. Bravos! Orice meserie ai va trebui sa treci si asta pe CV acum.
Si ... cu motul cum ramane ? Ca eu tot nu m-am prins (si presupun ca nici ceilalti, dar eu astept si cu motul lamuriri )
Iuliane, acvariul desi nu pare este o MAGAOAIE Ca sa trec n CV meseria de "facator de acvarii" imi va fi necesara o recomandare oficiala semnata de voi Multumesc pentru apreciere!
Iar cu motzul .. a cam ramas deocamdata in aer pentru ca lipsesc fondurile..Nu mai pot face pe secretosul , asa ca iti dau lamurile in cauza: in acel modul suspendat unde motul acela "pierde " oleaca de apa care se intoarce in bazin si astfel se creeaza un flux minim de apa, in proiect , este "constructia" unei "mini"gradini "suspendate" cu specii de plante iubitoare de apa din genul papirusilor, de exemplu Cyperus. Modulul va fi umplut cu un substrat (piatra lavica sau ceramica) . Cam asta era "Secretul Motzului Bleu" Multumit?!
Bravo, felicitari, arata bestial
Pina la urma ai dat drumul si la sump?
O zi buna,
Domnu Dragos, profit de ocazie ca reiau sirul multumirilor catre dumneata! Ma bucur mult ca iti place. Din pacate , de sump nu am apucat sa ma mai ating din mult prea bine cunoscutele motive si limitari cu care ma confrunt.Insa va trebui neaparat sa ii dau drumul pentru ca canistra Eheim 2180 , acum realizez ca trage din greu la volumul "magaoaiei" si in plus, am observat ca are si rotorul rupt , si in consecinta debitul diminuat. Speriamo bene!
Domnule Crys, felicitari! Visul tau s-a conturat in realitate!
Arata fabulos, si sunt convins ca va arata si mai si peste ceva vreme.
Pestii... domne`, alesi pe spranceana. Ce de pesti, si variante atat de rare(de negasit chiar) pe la noi. Esti un fericit! Bravo!
Si ma bucur ca nu ati uitat de Moorii! Eu ma bucur de ai vostri delfini, si maturi si fosti pui, in fiecare zi si va multumesc inca odata ca mi-ati dat o parte din farama africana pe care ati avut-o aici, si de care am grija si acum.
Acvariul arata super. Cu un joc de lumini, s-ar putea sa arate de nota 60. Mai punem neshte alge, si de ce nu, inca 2-3 bolovani spre fundal... Hmm, am luat-o pe urma lui Pomi Sa asteptam sa vedem ce zice si domnia sa.
Crys, inca odata felicitari si asteptam evolutia. Poze multe, filme...filme cu dinamica. Si alte alea
Bafta maxima in continuare!
Acvariul arata bine , nu "fabulos" Este vorba doar de un alt fel de abordare a "problemei", o viziune diferita asupra aranjamentului . Intr adevar, va arata mai bine odata cu trecerea timpului.
Vis a vis de pesti, din pacate , acestea raman rare si de negasit doar pentru noi , desi cu un oarecare efort le poti face rost si in RO . Nu ma intrebati de preturi pentru ca nu vreau sa provoc "indigestii" . Spun doar ca cea mai joasa cotatie o gasesti la anumite "fatze" de 3-4 cm, numai inafara retelei comerciale, iar aceasta este undeva la 5 euro .
Moorii...Da, nu aveam cum sa uitam..De fapt , Maria nu m ar fi lasat sa uit de ei si a insistat sa i avem. Si uite ca s au si incadrat in acel grup de "inseguitori blu" de minune Multumim si noi pentru grija care le o porti , delfinilor si nu numai! Mi as fi dorit si anumite persoane la care au ajuns pestii mei sa se ridice la nivelul vostru din acest punct de vedere , insa...
Despre lumini si bolovani , am mentionat in raspunsul pentru maestrul Koala
Multumesc mult Bob pentru tot! Va voi "bombarda " cu imagini si filmulete "regulat"! Promise!
Noh, acuma ce sa mai zic si eu, ca le-ati cam zis voi pe toate
Treaba-i buna, aranajamentul a iesit cum trebuie, natural, echilibrat, da senzatia "de acolo" cand il privesti. Pestii sunt foarte misto, unii chiar ii vad pentru prima data la tine, ca si in cazul primului "Mare African", deci clar esti pionierul speciilor vazute pe la noi in acvarii. Placidochromis sp. Jalo Reef e chiar demential.
Avand latimea mare, recomand si eu o iluminare gen spot, cu zone luminoase si zone mai intunecate, ca sa pui cireasa pe tort, la design. As intuneca coltul dreapta-sus si as mai pune una-doua pietre inalte, in fata modului de pe spate. La pesti, as mai adauga 1-2 specii, din alt spectru cromatic, galben si/sau rosu.
Vezi ca vine AGA si clar merita sa inscrii acvariul la sectiunea biotop. Cine stie, poate le mai furam si anul asta un premiu
Marturisesc ca am asteptat cu sufletul la gura reactia maestrului Pomi specialistul "confirmat" in "biotoape" stiind cat de tipicar este domnia sa..Acum ca mi a fost adusa la cunostinta si nu sunt probleme deosebite , m am mai linistit Sunt foarte fericit ca am trecut testul si ca rezultatul este apreciat de audienta!
Domnu Pomi, Jalo este intr adevar "demential". Poate aranjam un transport "clandestin" spre RO cu niscaiva puiuti (e de discutat)
In privinta iluminarii gen "spot" , as avea nevoie de ceva indrumare mai in amanunt, adica sa mi spui "mura n gura" cum s o fac ca acum nu prea sunt in perioada propice de inspiratie Cu pietrele , cum am spus, e de vazut..
Si mie imi lipseste un pic de rosu sau galben . O sa vad la ce specii ma voi decide pe parcurs insa, sa stii ca albastru predominant al "inseguitorilor" este strans legat de biotopul cu accente "nisipoase", albastrul caracterizand practic acest tip de biotop. Deci , albastrul va predomina prin excelenta in cazul de fata.
AGA AGA AGA..nu i o idee rea sa le mai dam o lovitura in plex! Ar fi super sa avem noroc si anul acesta! Cu ajutorul dumitale "specializat"in domeniul foto, cu ceva ajustari ale aranjamentului si populatiei , si cu ceva bafta, de ce nu?! Sunt ceva sanse sa facem o figura frumoasa! Mai discutam pe tema asta
Multumesc mult si tie pentru aprecieri si pentru sustinere!
Numai bine tuturor!
Cristian
This message was edited 2 times. Last update was at 26/06/2012 19:03:50
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Iluminare spot, adica cu becuri spot, normale sau cu leduri, in loc de tuburi fluorescente, ca sa iti dea jocul de lumini si umbre in acvariu. Mai mult de 3 sau 5 spoturi nu cred ca-ti trebuie.
Joined: 14/05/2009 01:12:10
Messages: 437
Location: Pantelimon IF
IP:
Offline
Daca l-ai luat de la un crescator ok friery nu are cum sa nu arate bine. Este o specie care isi pastreaz linia genetica destul de bine.
Cat si comportamentul
Felicitari inca odata si aici.
Un acvariu deosebit care sunt sigur ca va deveni si mai deosebit odata cu adaugarea plantelor si trecerea timpului.
Ai grija la adaugarea de pietre sa nu strici aspectul de mal si plaja + sa nu reduci din profunzime. Spoturile ar fi binevenite.
Spor.