Dan wrote:
Doar scurta observatie rapida, as dezvolta mai mult si la celelate probleme ale tale dar timpul nu-mi permite acum: tine cont de faptul ca o ziceai ca o sa-i dubleziz fundul, ai grija ca flansa sa fie destul de lunga
Multumesc @Dan!
Greseala este a mea pentru ca am spus ca dublez fundul dar nu am dat toate elementele care s au schimbat Flansele vor veni exact pe acei 15mm cat sunt acum pentru ca portiunea unde sunt gaurile va fi ocolita de "dublaj" pentru a nu fi nevoit sa i pun iar in incurcatura pe domnii sticlari cu alte gauri Pentru a ma putea "juca" mai lesne cu el, fundul dublu va fi din 2 bucati :
Diferenta de lungime intre cele 2 bucati de geam da exact spatiul ocupat de acele gauri si unde va veni cutia de overflow practic.
Domnu "Stim-Noi-Cine" nu se supara Stim noi Multumesc @viulian pentru link uri. Le voi studia insa din cate am vazut sunt al gen de fitinguri, John Guest, parca, si mi e sa nu ma afunde si mai rau in ceturi
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Da, iti trebuie niplul 25 - 3/4 inch si capac cu filet de 3/4, niplul cu filet exterior si capacul cu filet interior 3/4. E mai bine sa mergi pe varianta asta ca sa poti curata tevile daca ai nevoie. Trecerea de la niplu la T se face cu teava
de 25, pe care o lipesti cu tangit in niplu si in T.
Asta e cotul, nu iti trebuie decat o bucata de teava de 25 pe care o lipesti in cot si in T, nu ai nevoie de altceva. Teava care face legatura intre cot si T poti sa nici nu o lipesti,
un ansamblu de la un OUT va sta complet sub apa si nu poate sa traga decat apa, iar ansamblul de la celalalt OUT ar trebui sa traga aer ca sa nu lucreze si acesta in mod full sifon. Pentru asta
ai doua variante, prima rasucesti cotul in sus in asa fel incat el va sta oblic fata de apa si va intra putina apa dar si aer, si a doua lasi cotul la fel ca la prima teava, cu gura in jos si dai o gaura
in capacul cu filet iar in acea gaura fixezi un tub de silicon, etans, care trebuie sa aiba capatul celalalt putin deasupra nivelului normal al apei. In aceasta a doua varianta, daca din nefericire
ti se infunda prima teava, apa in display creste pina cand va acoperi capatul tubului de silicon, moment in care aceasta a doua teava de OUT va intra in full sifon si iti va trece un debit mult
mai mare de apa catre sump. La prima varianta cresterea nivelului apei va avea drept consecinta acoperirea completa a gurii cotului si astfel va trece in full sifon
4- Flansa de 25-32 x1Zoll (Tank connector) : http://fish.aquaristic.net/Tank-connector.html Intrebari:
- care este pozitia corecta de montare, partea filetata sub acvariu ,sau invers? se utilizeaza silicon in momentul montarii in acele gauri din fundul acvariului - cum se conecteaza tubul PVC in partea de sus din acvariu? Mai trebuie vreun manson sau niplu?
- daca partea filetata vine sub acvariu, cum (cu ce)se realizeaza conexiunea cu urmatoarea piesa- robinetul- Este indicat sa pun o bucata de teava intre flansa si robinet sau merge direct?
Aia este flansa care iti trebuie. Se monteaza cu filetul in jos, adica se strange piulita sub fundul acvariului, eu am folosit silicon in ambele parti, chiar daca are garnituri in ambele parti.
Teava PVC de 25 se lipeste direct si sus si jos. Intre flansa si robinet se pune o alta bucata de teava de 25. Partea de sub acvariu trebuie lipita, spre deosebire de partea care este in acvariu pe care
poti sa o lasi nelipita (preferabil ca sa poti curata mai usor).
Asta este robinetul, iti trebuie de 25. Prinderea de flansa se face cu teava PVC de 25, care trebuie lipita. Ai sa vezi ca robinetul are doua piulite olandeze la cele doua capete, piulitele fixeaza
pe robinet nipluri in care se lipesc tevile
6- Adaptor furtun (HOSE PIPE, HOSE NOZZLE)
Pentru a putea sa dau drumul la acvariu mai devreme, deoarece construirea sumpului cu toate cele necesare ma intarzia prea mult, am decis sa folosesc, ca o solutie de inceput, canistra Eheim 2180 pe care deja o am de la acvariul vechi. Are 2 IN si 1 OUT , exact cum am prevazut gaurile din fundul acvariului. Pentru asta trebuie sa adaptez tubulatura de sub acvariu pentru a putea primi furtunele canistrei.
Poti sa mergi pe care varianta vrei, eu zic sa mergi pe varianta cea mai simpla, varianta A de 25 mm dar iti trebuie si o mufa de 25 ca sa te poti lega de teava care vine din robinet.
http://fish.aquaristic.net/PVC-Fittings-Sleeve.html Atentie ca prin teava de 25 poti sa ai un debit foarte mare, daca pui canistra sa dai debitul mai mic. Fiind teava de 25 nu imi dau seama cum si daca va lucra canistra, in principiu ar trebui sa fie ok.
Si la final, doua intrebari:
a. presupun ca ai de gand sa faci un overflowbox in interiorul acvariului ca am vazut ca iti iei un pieptane, cum il izolezi de restul acvariului, adica apa sa vina numai prin pieptane, ca altfel iti va trebui un sump foarte mare
b. spuneai ca tevile de out vor intra in sump acolo unde vei face un sand filter
1. Tevile de OUT le voi duce pana foarte aproape de fundul sump ului. Vor sta practic in nisip si sub apa. In felul acesta voi atenua forta cu care coboara apa in sump, deci as elimina riscul ca tot nisipul sa migreze in celelalte compartimente, si in acelasi timp, voi atenua si zgomotul de care pomeneai. Eu nu as renunta la acest sand filter .
daca le duci pina la fundul sumpului va trebui sa ai teava de OUT de full sifon in acvariu
la o adancime mai mare decat distanta dintre luciul apei in sump si nivelul pina unde coboara teava in sump. Daca nu faci asa, pe acea teava nu va curge nicio picatura de apa, nu se va amorsa. Daca te uiti la imaginea de mai jos, H1 trebuie sa fie mai mare
decat H2, altfel nu va functiona.
Sper ca iti sint de folos raspunsurile mele, spor la treaba si asteptam update-uri
O zi buna,
Dragos
LE Poate intelegi mai bine ce vreau sa zic la intrebarea b daca te uiti la clipul asta:
This message was edited 5 times. Last update was at 04/04/2012 04:19:58
Dragos, dupa cum vezi, sunt ca si tine un "huhurez insomniac" La orele astea intarziate , oamenii "normali" mai si dorm sau fac alte treburi. Eu insa parca am presimtit ca o sa mi vina raspunsul Iti multumesc inca odata mult de tot ! Raspunsul tau imi este mai mult decat util! Fara ajutor, probabil ca undeva ma "scurt-circuitam" sigur!
Nu mai am energia sa stau acum sa l studiez pe ndelete insa maine am ce face Si daca apar ceva neclaritati , voi da din maini!
Multam fain!
Noapte buna! Ar fi cazul sa mai prindem macar cateva ore din ea
This message was edited 1 time. Last update was at 04/04/2012 03:33:23
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Asta e cotul, nu iti trebuie decat o bucata de teava de 25 pe care o lipesti in cot si in T, nu ai nevoie de altceva. Teava care face legatura intre cot si T poti sa nici nu o lipesti,
un ansamblu de la un OUT va sta complet sub apa si nu poate sa traga decat apa, iar ansamblul de la celalalt OUT ar trebui sa traga aer ca sa nu lucreze si acesta in mod full sifon. Pentru asta
ai doua variante, prima rasucesti cotul in sus in asa fel incat el va sta oblic fata de apa si va intra putina apa dar si aer, si a doua lasi cotul la fel ca la prima teava, cu gura in jos si dai o gaura
in capacul cu filet iar in acea gaura fixezi un tub de silicon, etans, care trebuie sa aiba capatul celalalt putin deasupra nivelului normal al apei. In aceasta a doua varianta, daca din nefericire
ti se infunda prima teava, apa in display creste pina cand va acoperi capatul tubului de silicon, moment in care aceasta a doua teava de OUT va intra in full sifon si iti va trece un debit mult
mai mare de apa catre sump. La prima varianta cresterea nivelului apei va avea drept consecinta acoperirea completa a gurii cotului si astfel va trece in full sifon
o scurta completare, pentru o solutie civilizata 100% poti sa inlocuiesti inghesuirea tubului de silicon in gaura data cu folosirea unui fitting cu filet de 1/8 pe care sa-l prinzi cumva in capac (eventual cu gaura + 1 fillet facut pe gaura) sau lipit fittingul de capacul de pvc . Piesa, in varianta Aquamedic, se cheama Aquamedic fitting 90 6/4 x 1/8" si arata cam asa :
exista si dreapta dar asta cu cot la 90 te-ar putea scapa de bucla firului de silicon .
Mersi de completare Dane, exact asta am folosit, numai ca la mine nu e cot la 90 de grade ci e piesa dreapta, in care am
prins tubul de aer (e piesa speciala pentru tub de aer). Iar piesa asta am prins-o de capac prin infiletare fortata si superglue Piesa are un capat cu filet de 1/8 si celalalt capat cu prindere pentru furtun de aer 6/4. Se poate folosi oricare din variante,
piesa la 90 de grade sau dreapta.
O zi buna,
Dragos
This message was edited 2 times. Last update was at 04/04/2012 08:12:36
Dragos, cu ce sa incep?! Incep prin a spune ca apreciez enorm faptul ca ai fost dispus sa pierzi atatea ore pana tarziu in noapte, pentru a i da "mura n gura" unuia ca mine . Mai rar asemenea oameni in zilele noastre, in care mai repede primesti un genunchi in fata cand esti la pamant decat o mana de ajutor!. Imi scot palaria in fata ta si iti raman profund indatorat.
Raspunsul tau care este mai mult decat complet, va constitui "ghidul" de asamblare a fitingaraiei, ii voi da un printscreen , si apoi un print, si va sta alaturi de mine la momentul oportun.
Asta noapte,am zis ca ma duc la culcare insa nu am putut Tot am stat sa dau o lectura raspunsului tau insa nu m am mai simtit in stare sa mai raspund la intrebarile pe care mi le ai pus. Asa ca incerc acum s o fac.
Si la final, doua intrebari:
a. presupun ca ai de gand sa faci un overflowbox in interiorul acvariului ca am vazut ca iti iei un pieptane, cum il izolezi de restul acvariului, adica apa sa vina numai prin pieptane, ca altfel iti va trebui un sump foarte mare
Aici , nu prea am inteles la ce te referi in chestiunea izolarii overflowbox ului. Overflowboxul il voi face in acel colt unde sunt gaurile, din 2 bucati de sticla sau as prefera mai mult din plexiglas negru, il voi etanseiza cu silicon. Va fi mascat de un modul de background . Apa va trebui sa treaca prin modul si apoi va ajunge la cutie.
b. spuneai ca tevile de out vor intra in sump acolo unde vei face un sand filter
1. Tevile de OUT le voi duce pana foarte aproape de fundul sump ului. Vor sta practic in nisip si sub apa. In felul acesta voi atenua forta cu care coboara apa in sump, deci as elimina riscul ca tot nisipul sa migreze in celelalte compartimente, si in acelasi timp, voi atenua si zgomotul de care pomeneai. Eu nu as renunta la acest sand filter .
daca le duci pina la fundul sumpului va trebui sa ai teava de OUT de full sifon in acvariu
la o adancime mai mare decat distanta dintre luciul apei in sump si nivelul pina unde coboara teava in sump. Daca nu faci asa, pe acea teava nu va curge nicio picatura de apa, nu se va amorsa. Daca te uiti la imaginea de mai jos, H1 trebuie sa fie mai mare
decat H2, altfel nu va functiona.
Studiind problema pe care ai ridicat o, nu stiu daca, in situatia asta , in care tevile nu se pot duce mai mult spre fundul sumpului, varianta sand filterului, asa cum il "vazusem" eu initial, mai are aplicabilitate practica pentru ca nu pot aduce nivelul nisipului acolo unde ajung tevile pentru a crea aceea "agitatie bolborositoare"a nisipului. Cand voi avea "carcasa" sumpului, vom mai discuta pe tema asta.
Oricum, sfatul tau va fi luat in seama iar stabilirea dimensiunilor tevilor o vom face impreuna.
In legatura cu punctele la care am primit raspuns:
1 - Voi merge pe varianta pe care ai adoptat o si tu , cea cu CAPAC cu filet si NIPLU cu filet exterior
Ansamblul din acvariu nu va avea piesele lipite intre ele.
3-
Cred ca voi merge pe prima varianta propusa de tine cea cu cotul pozitionat oblic.
Multumesc Dane pentru solutia cu piesa AquaMedic insa nu are rost sa ma complic. De vazut aceasta piesa nu am vazut o pe niciun site de comert online si chiar daca as gasi o nu stiu daca se merita sa platesc in jur de 20 euro taxe de transport numai pentru 1 piesa.
4-
Aia este flansa care iti trebuie. Se monteaza cu filetul in jos, adica se strange piulita sub fundul acvariului, eu am folosit silicon in ambele parti, chiar daca are garnituri in ambele parti.
Teava PVC de 25 se lipeste direct si sus si jos.
Cu riscul de a cadea in derizoriu, mai intreb o data: Sub acvariu gasim partea filetata a flansei.Nu are nimic daca pe filetul acesteia se lipeste teava direct?? E ok asa?
6-
Poti sa mergi pe care varianta vrei, eu zic sa mergi pe varianta cea mai simpla, varianta A de 25 mm dar iti trebuie si o mufa de 25 ca sa te poti lega de teava care vine din robinet.
http://fish.aquaristic.net/PVC-Fittings-Sleeve.html Atentie ca prin teava de 25 poti sa ai un debit foarte mare, daca pui canistra sa dai debitul mai mic. Fiind teava de 25 nu imi dau seama cum si daca va lucra canistra, in principiu ar trebui sa fie ok.
Si eu inclinam tot pe varianta A a adaptorului pentru furtun. Acum ar mai fi o problema: canistra Eheim are furtunele de16/22. Ansamblul nostru este consacrat pe 25mm. Nu cumva va trebui sa fac o reductie in zona de la 25 la 16 pentru ca furtunele canistrei sa vina ca lumea pe adaptor?! Iar in acest caz, va trebui sa iau un set de 3 hose nozzle de 25mm pentru viitorul sump, si un set de 3 pe 16mm plus reductiile aferente pentru varinata cu canistra.
In acest moment pot spune ca sunt 99,9%linistit in problema fitingaraie Restul de 0,1% de @neliniste, tine de ce va fi dupa , adica cum voi reusi sa montez toata "surubaraia" asta cu manutele mele stangi .
Saptamana viitoare voi lansa comanda de "surubele". Daca imi vor ajunge pana in Pastele nostru , inseamna ca de ciocnit oua nu prea voi mai avea ocazia Doamne ajuta!
Abia astept sa mai misc ceva !
Multumesc mult inca odata! Numai bine!
This message was edited 2 times. Last update was at 06/04/2012 01:42:31
Desi acum nu am rabdare sa citesc, sunt sigur ca tot ce discutati voi aici, imi va fi extrem de util pe viitor, daca o sa-mi fac sump. Asa ca, nu omiteti nici un detaliu.
Poate chiar ar fi si mai bine, daca s-ar pune cap la cap, toate informatiile necesare, intr-un topic sticky, despre realizarea unui sump eficient.
Cu riscul de a cadea in derizoriu, mai intreb o data: Sub acvariu gasim partea filetata a flansei.Nu are nimic daca pe filetul acesteia se lipeste teava direct?? E ok asa?
Nu cazi in derizoriu, stai linistit, mie mi-au trebuit ceva nopti ca sa stiu exact ce fitinguri trebuie folosite la overflowboxul meu Sub acvariu gasim partea filetata a flansei dar teava nu intra peste filet, filetul flansei este exterior iar teava intra in interiorul
flansei si se lipeste pe interiorul flansei/exteriorul tevii. Cred ca de data asta ai inteles. E exact la fel ca la partea din acvariu,
unde teava intra in flansa, la fel e si la partea de sub acvariu, uita de filet, ala e doar pentru a fixa flansa in gaura geamului.
Aici , nu prea am inteles la ce te referi in chestiunea izolarii overflowbox ului. Overflowboxul il voi face in acel colt unde sunt gaurile, din 2 bucati de sticla sau as prefera mai mult din plexiglas negru, il voi etanseiza cu silicon. Va fi mascat de un modul de background . Apa va trebui sa treaca prin modul si apoi va ajunge la cutie.
Aici nu ai inteles ceea ce vroiam sa spun. Daca te uiti atent la filmarea facuta de mine cu overflowboxul meu extern de la acvariul
marin vezi ca apa intra in overflowbox doar prin pieptane. Acelasi lucru va trebui sa il faci si tu, cu alte cuvinte trebuie sa lipesti
o cutie de sticla care va fi overflowboxul si care sa nu comunice cu ala din acvariu decat prin pieptane. Si aici ai doua variante:
prima varianta este cu doua geamuri de la luciul apei pina la fundul bazinului, lipite de fundul bazinului, impreuna cu cele doua
laturi ale acvariului vor forma o cutie care nu va comunica cu restul acvariului decat prin pieptane, si in cazul asta unul din geamuri
trebuie sa il faci mai putin inalt ca sa pui deasupra lui pieptanele (daca asta este varianta pe care o spuneai tu cu doua geamuri
atunci este ok), iar a doua varianta ar fi cu trei geamuri, doua geamuri laterale plus un fund prin care sa treaca tevile si asta
inseamna alte gauri date in acest fund si tevile trebuie izolate cumva la trecerea din cutie in acvariu, ceea ce presupune daca ma
intrebi pe mine alte flanse.
De ce trebuie overflowboxul izolat de restul acvariului si lasat apa sa patrunda doar prin pieptane e foarte simplu: daca nu faci asa,
la prima pana de curent ai toate sansele sa ai o inundatie in casa daca nu ai sumpul suficient de mare. Si sa ma explic: teava care
lucreaza in full sifon trebuie sa fie sub nivelul apei din acvariu, parte de sus a cotului de 90 de grade cu macar un 4-5 cm ca sa
lucreze corespunzator, in momentul in care se opreste curentul, daca overflowboxul comunica cu restul acvariului si prin alta parte
decat pieptane prin teava de full sifon se va scurge o cantitate de apa egala cu o coloana de 10 cm (5 cm de la partea de sus a
cotului pina la luciul apei plus 5 cm cat are cotul intors cu gura in jos) pina se intrerupe sifonul. La dimensiunile acvariului tau asta
inseamna in jur de 155 litri, cam atat ar trebui sa ia in plus sumpul tau, altfel ai inundatie. In cazul in care cutia de overflow este
izolata de restul acvariului aceasta cantitate se reduce la 10 cm coloana de apa din cutia de overflow plus o coloana de apa de
2 cm din restul acvariului, apa care trece prin dintii pieptanelui.
Sper ca acum este mai clar ce am vrut sa spun in privinta overflowboxului. In orice caz e bine sa calculezi sumpul dupa ce sti
dimensiunile exacte ale overflowboxului ca sa sti cata apa poate veni in plus in sump la o eventuala pana de curent.
De asemenea e bine sa te gandesti ca teava pe care aduci apa din sump sa nu fie scufundata foarte mult sub apa, altfel
la o pana de curent acolo vei avea sifon si apa din display va curge inapoi in sump pina se intrerupe sifonul. Rezolvarea la
aceasta problema poate fi si una mai simpla, daca totusi vrei sa ai iesirea tevii mai jos in apa, si anume o valva de sens.
Numai ca o valva de sens de 25 mm e destul de scumpa, in jur de 40-50 euro si nu toate valvele de sens de PVC existente
pe piata lucreaza la o coloana de apa sub 2 metri cat ai tu, marea majoritate sint pentru minim 2 metri, exista si unele cu
minim 1 metru.
Sub acvariu gasim partea filetata a flansei dar teava nu intra peste filet, filetul flansei este exterior iar teava intra in interiorul
flansei si se lipeste pe interiorul flansei/exteriorul tevii. Cred ca de data asta ai inteles. E exact la fel ca la partea din acvariu,
unde teava intra in flansa, la fel e si la partea de sub acvariu, uita de filet, ala e doar pentru a fixa flansa in gaura geamului.
Gata, m am "luminat" Apar intrebari de genul pentru ca este foarte greu sa le "vezi" pe toate care cum sunt cand n ai atins macar odata n viata o flansa de exemplu sau o teava. Imi dadea cu virgula din cauza acelui filet Multam!
Aici nu ai inteles ceea ce vroiam sa spun. Daca te uiti atent la filmarea facuta de mine cu overflowboxul meu extern de la acvariul
marin vezi ca apa intra in overflowbox doar prin pieptane. Acelasi lucru va trebui sa il faci si tu, cu alte cuvinte trebuie sa lipesti
o cutie de sticla care va fi overflowboxul si care sa nu comunice cu ala din acvariu decat prin pieptane. Si aici ai doua variante:
prima varianta este cu doua geamuri de la luciul apei pina la fundul bazinului, lipite de fundul bazinului, impreuna cu cele doua
laturi ale acvariului vor forma o cutie care nu va comunica cu restul acvariului decat prin pieptane, si in cazul asta unul din geamuri
trebuie sa il faci mai putin inalt ca sa pui deasupra lui pieptanele (daca asta este varianta pe care o spuneai tu cu doua geamuri
atunci este ok),
Aici a fost vorba de o sincopa in comunicare Amandoi am stiut clar la ce faceam referire insa cu pusul in pagina am gresit o Principiul de functionare al sumpului si rolul OverflowBOXului mi le am insusit De ce ne am mai chinui atata cu racorduri , coturi etc cand ar fi mult mai simplu sa acoperim doar gaurile cu flanse , sa conectam niste tevi sub acvariu si sa asteptam sa vina VALU' si SA NE IA CALU' cand se va opri curentu'??!! E o intrebare retorica! Glumim
Ca sa demonstram audientei ca ne am facut temele, am tras o schita in 2 minute cu OVERFLOWBOXul impricinat Stiu..iar nu e la scara ..iar e cu pixu Dar ne va ajuta sa vedem ca vorbeam despre acelasi lucru
Ca si dimensiuni , cunosc sigur suprafata pe care o ocupa zona cu gauri si este data , cum spuneam in acel post cu "dublarea fundului" exact de difernta dintre cele 2 bucati de geam
Adica 145 -132 = 13 cm , asta fiind latimea cutiei; iar latimea bucatii mai mici de geam, adica 47cm va fi Lungimea cutiei.
Inaltimea cutiei in va fi in partea fara pieptan exact cat inaltimea acvariului iar in zona pieptanului va trebui sa calculez atunci cand voi avea acest pieptan in mana La un calcul sumar, volumul OVERFLOWbox ului va fi de 44 Litri daca luam in considerare inaltimea de 73cm. E mult pentru un acvariu de peste 1000? In acest caz , sump ul cam cat ar trebui sa aiba? Eu ma gandisem la undeva in jur de 300L.
A doua varianta de care ai pomenit mi se pare mult prea complicata, alte gauri , alte flanse brrr..nu
Nivelul apei in acvariu vreau sa l aduc undeva cat mai aproape de ramforsarile de sus pentru ca nu mai vreau sa pierd niciun litru de apa in plus Si asa si cu cei 10mm ai fundului dublu adaugati la cei 15mm ai fundului initial care e inglobat de laturi, plus ramforsarile superioare care mai mananca si ele cam 20mm daca nu mai bine, iata ca din "amenintatorii" 75cm inaltime ai acvariului, o sa am coloana de apa cam 70cm.
Am mai lamurit cate ceva..si iata ca iar e 2 noaptea..la mine...ca la voi e 3 ..In ritmul asta , nu apuc sa l vad terminat!
Somn lin tuturor!
Ok, e bine ca ne-am lamurit si ca vorbeam de acelasi lucru, si poate cu ocazia asta au inteles si altii care nu stiau la ce faceam referire
Volumul overflowboxului nu este foarte important, poate sa fie si mai mare, nu conteaza. Conteaza suprafata golurilor pieptanelui ca sa ai un debit suficient si sa nu ai
zgomot de cascada. In mod normal diferenta de nivel intre acvariu si overflowbox ar trebui sa fie de aproximativ 5 cm, mai jos in overflowbox.In aceste conditii ar trebui
sa instalezi prima teava din overflowbox, cea care lucreaza in full sifon cu cotul la 90 de grade in jos, la o adancime de 3-5 cm sub nivelul apei din overflowbox (8-10 cm fata
de nivelul pe care il vrei in acvariu) masurat de la partea superioara a cotului de 90. In plus de asta ar trebui sa instalezi pieptenele in asa fel incat sa treaca prin el o coloana de
apa de macar 2 centimetri. Dupa ce ai instalat prima teava la nivelul dorit instalezi a doua teava, cu cotul intors oblic in sus si calculezi ca in acel cot sa intre putina apa, sa zicem
cu 1 cm sub nivelul pe care il doresti in overflowbox (5 cm mai putin decat nivelul din acvariu plus 1 cm inseamna 6 cm sub nivelul din acvariu). Oricum nu vei lipi cotul de 90 si atunci
poti aproxima si il mai rasucesti in sus sau in jos in functie de cum ai nevoie. In orice caz e clar ca partea de jos a partii orizontale a T-ului (in care intra cotul de 90) trebuie sa fie sub
apa (minim 1 cm).
As fi facut si un desen dar e cam tarziu si maine am un drum lung de facut
Astept schita de mana facuta de tine sa vada si altii despre ce discutam aici
Volumul sumpului de 300 litri este absolut ok, vei avea loc sa faci si mama filtrarii acolo
O zi buna,
Dragos
This message was edited 2 times. Last update was at 05/04/2012 03:44:17
As fi facut si un desen dar e cam tarziu si maine am un drum lung de facut
Astept schita de mana facuta de tine sa vada si altii despre ce discutam aici
"Schita" a fost "proiectata" pe baza informatiilor si detaliilor mai sus mentionate de maestrul Dragos!
La geometrie n am stralucit deloc in scoli dar oaresce viziune spatiala sa zicem ca am dobandita de la saraca maica mea care a fost proiectanta ..De desenat, imi place dar excelez la desenul animalutelor ..Cu "SketchUP" urile stau mai prost Insa , atata timp cat mai am foi de killerit in caietul asta, si pixuri, nu disper
Deci , postam schita cvasi-3D. Unghiul este un pic schimbat fata de desenul anterior dar , sper ca intelegi voi, cu un oarecare efort "spatial"
Detalii:
Aceasta este explicatia pe larg a schitei, marca @Kirucd
Volumul overflowboxului nu este foarte important, poate sa fie si mai mare, nu conteaza. Conteaza suprafata golurilor pieptanelui ca sa ai un debit suficient si sa nu ai
zgomot de cascada. In mod normal diferenta de nivel intre acvariu si overflowbox ar trebui sa fie de aproximativ 5 cm, mai jos in overflowbox.In aceste conditii ar trebui
sa instalezi prima teava din overflowbox, cea care lucreaza in full sifon cu cotul la 90 de grade in jos, la o adancime de 3-5 cm sub nivelul apei din overflowbox (8-10 cm fata de nivelul pe care il vrei in acvariu) masurat de la partea superioara a cotului de 90. In plus de asta ar trebui sa instalezi pieptenele in asa fel incat sa treaca prin el o coloana de apa de macar 2 centimetri. Dupa ce ai instalat prima teava la nivelul dorit instalezi a doua teava, cu cotul intors oblic in sus si calculezi ca in acel cot sa intre putina apa, sa zicem cu 1 cm sub nivelul pe care il doresti in overflowbox (5 cm mai putin decat nivelul din acvariu plus 1 cm inseamna 6 cm sub nivelul din acvariu). Oricum nu vei lipi cotul de 90 si atunci poti aproxima si il mai rasucesti in sus sau in jos in functie de cum ai nevoie. In orice caz e clar ca partea de jos a partii orizontale a T-ului (in care intra cotul de 90) trebuie sa fie sub apa (minim 1 cm).
Iar Legenda , ca si in schita:
H1 = COLOANA APEI DIN ACVARIU = H Acvariu - 2cm (distanta la care sunt amplasate ramforsarile superioare)
H2 = COLOANA APEI CARE TREBUIE SA TREACA PRIN PIEPTENELE OVERFLOWBOXULUI = H1 - (H3 + 5cm); unde 5cm= DIFERENTA DE NIVEL DINTRE APA DIN ACVARIU SI CEA DIN CUTIE
H3 = COLOANA DE APA DIN OVERFLOWBOX = H1 - 5cm
Pentru mine, e cat se poate de clar. Sper ca si pentru colegii nostri sa fie asa si sa le fie de folos toate informatiile astea chiar daca sunt intr o forma mai putin "comerciala" si enuntate "batraneste"
Pentru eventuale "proiectari", va voi anunta "taxele" aferente , ca asa nu se mai poate , Domnilor Muncim , muncim dar mai trebuie sa si "traim" LOOOL
Numai bine tuturor!
Va tin un pic pe stand by cu "esplicatiile" Doar un indiciu va dau: azi , am muncit in loc sa ma pregatesc ca voi, ca toti oamenii normali, de Inviere...
Apucasem sa scriu ce aveam de scris insa iar am apasat pe nu stiu ce butonas si am pierdut tot Asa ca , o lasam pe maine ca acum nu mai am nici rabdare si nici timp
Revin rapid !
Paste fericit !
Unde ramasesem? Cum spuneam, ieri, in loc sa ma primenesc si eu de sarbatoare, ca oamenii normali, mi am facut de lucru
Dam filmul o zi inainte de sambata..Am avut o "revelatie" periculoasa dupa un scurt somn de dupa masa. Mi am zis , daca fitingaraia de la nemti tot intarzie, ce ar fi daca as incerca marea cu degetul si m as duce la un "vetraio" dintr o comuna apropiata, sa l intreb de sanatate si de bucatile de geam de 10mm care mi trebuiau pentru dublarea fundului si ramforsarile superioare?! Imi statea pechelie faptul ca acvariul inca nu e terminat din punctul asta de vedere.
Va mai amintiti schema ?!
Cu dansa -n dinti, m am prezentat de urgenta la respectivul, am cazut la pace rapid si mi le a facut chiar in acea dupa amiaza in Vinerea Mare. Deci , se poate si repede, fara asteptari de "n" saptamani cum s a intamplat cu celalalt cand am comandat sticla pentru acvariu. Ma rog..Cert e ca , ieri la 10,30 avem materialul acasa si nu puteam sa l las asa Vorba aia, bate "sticla" cat e calda!
A trebuit sa iau fiecare bucata sa o slefuiesc pentru ca aceste bucati le am cerut fara cantuire , una pentru ca eram in mare graba si alta , am mai salvat niste banuti.
Operatiunea a durat cam 3 ore bune, dupa care am trecut la montaj.
Pana la ora 6 seara am reusit sa termint de lipit numai cele 2 bucati mari de pe fund. A fost destul de solicitant pentru ca "iar din nou" am fost singurel Am pregatit interiorul acvariului , l am sters bine, am montat scobitorile pe post de distantiere si apoi m am opintit sa aduc bucata cea mai mare sus, in acvariu. Initial am incercat sa o ridic , eu fiind deja in acvariu. No way. A trebuit s o sprijin intr un echilibru precar pe marginile acvariului iar de acolo am pozitionat o pe fund. Aceeasi operatiune si cu a 2 a bucata.
O sa pun cateva imagini din timpul operatiunii. Nu am reusit sa fac multe pentru ca , fiind singur , mi a fost greu sa ma tot dau jos din acvariu , sa iau aparatul pentru imortalizarea momentelor. Intelegeti voi!
"Pregatiri":
Observati "protectiile" aplicate pe acvariu, din carpe si ce am mai gasit prin casa
Apoi , geamul de care v am pomenit, in acel cvasi-echilibru
Ce a fost intre acest moment si finalul, va spun eu: muuulti nervi , oboseala si dureri de genunchi si de spate..Nervii au fost din cauza celor 2 pistoale de silicon care mi au scos peri albi si atunci cand am lipit acvariul si pe care nu m am invrednicit sa le arunc . O gramada de bani si proaaste rau!! Cred ca am pierdut cel putin 3 tuburi de silicon pentru ca se curbau si nu impingeau uniform in fundul tubului..Stiti voi: "La omu' amarat nici boii nu mai trag, nici dragoste nu mai face cu muierea ca nu are bani de "pilula blue" !
Rezultatul este acesta:
Atat am fost capabil sa fac intr o lunga zi . Mai raman ramforsarile de sus, probabil pe luni, azi , stau si eu cuminte!. Deci nu am scapat de silicon in unghii si in chiloti si cine stie pe unde a mai patruns
To be continued!
Hristos a-Nviat!
This message was edited 4 times. Last update was at 16/04/2012 14:17:33
Adevarat a Inviat! Va transmitem toate urarile de bine!
Cat despre proiect - super. Bafta in continuare, sanatate si putere de munca.
Vrem sa vedem baboii la apa Adica, devenim nerabdatori.
Man, tu trebuie sa faci acvarii la oameni super pasionati Pune cateva poze online - cumpara-ti un domeniu italienesc si hosting, si iti instalez eu un Drupal / Wordpress sa te prinda Google - si lasa acolo sa vezi daca te cauta lumea. Probabil va trebui sa dai niste asigurari si sa-ti faci si tu niste asigurari ca sa eviti probleme cand te apuci.
Dar e pacat atata talent sa ramana doar la tine acasa.
Arata foarte frumos.
Intrebare: nu e o problema ca nu e dintr-o singura bucata tot noul fund ? Mi se pare ca acolo o sa fie mare presiunea pe bucata de jos - in loc sa se distribuie uniform o sa apese ceva mai mult acolo unde e fisura.
@Bob , te rog, nu mai pomeni de "rabdare" ca nu stii prin ce chinuri trec Si eu vreau sa l vad terminat odata si imi doresc sa l dau la apa luna viitoare cu tot ceea ce presupune acest lucru .
@viulian, ma simt flatat si mai simt ca e prea mult spus si ma refer la faza cu "talentu' " Cu "talentu" si "indemanarea", mai slabut, atunci cand vine vorba de bricolaj. Insa , da, capitolul "pasiune" si "suflet" depus in munca, mai ales cand e vorba de acvaristica, compenseaza, zic eu, si deficientele prezente pe celelalte planuri . Si uite , ca din mainile unuia care cu cateva luni in urma , in RO, nu stia sa bata un cui in perete, acum , poate iesi ceva frumos. Simt pe propria mi piele acele cuvinte: "Nevoia te invata". Asa este!
Ideea ta insa nu este deloc rea si nici foarte departe de ceea ce imi doresc sa fac aici pe meleaguri straine. Sa reusesc sa impletesc pasiunea cu munca, ca sa mi pot asigura traiul de zi cu zi, ar fi superb! Cu acest gand am plecat din tara atunci cand am lasat un job care nu mi aducea nicio satisfactie pe niciun plan si , mai rau, care simteam ca ma erodeaza pe interior cu fiecare zi petrecuta in acel mediu.
E de analizat si de discutat. Oricum , nu am sa uit propunerea facuta de tine si la momentul oportun iti voi cere ajutorul cu siguranta. Multumesc inca odata! Pana atunci, poate m oi invrednici sa invat tainele "SketchUp" ului Nu de alta, dar nu mai vreau sa te inoportunez cu "reprezentarile" mele demne de "omul cavernelor"
Sarbatori Pascale linistite !
Numai bine!
PS.@viulian, Hai ca m am luat cu vorba si am uitat sa raspund la problema ridicata de tine Sunt belaliu rau
Intrebare: nu e o problema ca nu e dintr-o singura bucata tot noul fund ? Mi se pare ca acolo o sa fie mare presiunea pe bucata de jos - in loc sa se distribuie uniform o sa apese ceva mai mult acolo unde e fisura.
Eu zic ca nu vor fi probleme. Explicatia stiintifica nu imi este la indemana pentru ca am lipsit la fizica si mate Am mai discutat in topicul asta de punctele in care presiunea apei are valoarea cea mai mare , si din cate imi amintesc , am "descoperit" cu ajutorul lui Dragos , ca apa impinge cu cea mai mare putere undeva in zona de mijloc jos a lateralelor mari. Deci, pe mijlocul fundului nu sunt probleme. Oricum, aceste 2 bucati de geam cu care am dublat fundul, prin cei 10mm in plus de lipitura , preiau din tensiunile exercitate pe lipitura initiala, care ramane de baza, cea de 15mm, ajutand intr un fel intreaga siliconatura din zona inferioara a bazinului.
Si daca stam sa ne gandim bine, in situatia in care nu foloseam acest bucati mari pentru dublaj si apelam la acele benzi de sticla de 8cm latime , pentru a ramforsa fundul, puteam vorbi de o diferenta a presiunii coloanei de apa intre zonele acele suprainaltate cu 10mm si restul fundului ramas neacoperit, asta in sensul celor spuse de tine?! Eu zic ca nu..
Mai asteptam si alte pareri..
Oricum , sa nu uitam ca grosimea lipiturii in zona de fund a ajuns la 2,5 cm. O fi mult ,putin?!
This message was edited 3 times. Last update was at 16/04/2012 13:21:17
Esti foarte harnic Cristi. Noi stam aici si ne burdusim cu mancare si bautura, iar tu lipesti acvarii
E bine ca ai pus fund dublu, pana la urma, ca sa stai mai linistit, dar nu vad in poza finala intariturile, desi apareau in poza cu sticla ambalata. Le vei lipi mai tarziu sau nu le-ai pozat?
pomi wrote:Esti foarte harnic Cristi. Noi stam aici si ne burdusim cu mancare si bautura, iar tu lipesti acvarii
E bine ca ai pus fund dublu, pana la urma, ca sa stai mai linistit, dar nu vad in poza finala intariturile, desi apareau in poza cu sticla ambalata. Le vei lipi mai tarziu sau nu le-ai pozat?
Salutare Maestre Pomi!
Ce sa mai zic?! Nici eu nu speram ca domnu'sticlar o sa se miste cu asa viteza Geamurile mi le a taiat vineri , atunci cand m am dus la el . NU puteam sa le las pana astazi ca era pacat Ba ,mai mult, sambata, cu ele in casa, chiar nu am putut sa stau cuminte.
Asa cum am spus, sambata nu am reusit sa lipesc decat cele 2 bucati de pe fund. A durat foarte mult toata operatiunea din cauza sculelor inadecvate( a se citi pistoalele de silicon) care m au enervat peste masura. Nu mai avea rost sa fortez nota incercand sa lipesc si intaritoarele de sus . Astea oricum stiu ca pun ceva mai multe probleme la lipire iar de unul singur, si obosit si nervozat, mai mult ca sigur o greseam. O sa incerc astazi sau maine sa le montez , mai putin "H"-ul de pe mijloc care va fi montat dupa ce termin asezarea "in pagina" a modulelor de background.
This message was edited 1 time. Last update was at 16/04/2012 14:20:49
Ti-au venit fitingurile? Si pina la urma cum faci cutia de overflow? Poate era mai usor sa tai doua geamuri cand
le-ai taiat pe astea ultimele si sa nu te mai complici cu altceva.