[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Speologul
Forum Index » Profile for Speologul » Messages posted by Speologul
Astept sa ne spui cum merge. Pentru acvariul pe care doream sa-l fac (350l) mergeam pe ideea de a avea un filtru extern mare (am mers in final pe un Eheim 2078) si pe o pompa secundara (la care sa fie atasata pe retur un incalzitor extern care sa introduca apa lent prin substratul (fara substrat nutritiv, fertilizare direct in apa) acvariului. Dar decat o pompa simpla, de ce nu inca un filtru, la pretul acesta?
Buna seara. Am contactat firma din Germania care a pus anuntul pe ebay. Costul filtrului este 54,99 Euro, transportul 12 Euro cu DHL normal (serviciul normal de posta), total 67 Euro. Nu am mai luat acest filtru, l-am vazut la cineva acasa, nu zic ca nu merge, dar plasticul din care e facuta pompa (de la cuva propriu-zisa, pana la sertare si furtune) e "subtirel" si mai grosolan lucrat. Intre timp am optat pentru un filtru Eheim pe care l-am achizitionat deja.
O seara cat mai placuta,
Tudor
Buna ziua,
Erpetoichthys calabaricus - (Ropefish denumirea comuna in SUA) e un peste care poate ajunge si la 80 cm lungime. Am un fost coleg de scoala ce locuieste in Germania si care avea unul de 40 cm. Cat era mic (8-15 cm) mai mergea cu pesti comunitari mai maricei. A scapat de el pentru ca la un moment dat ar fi avut nevoie de acvariu de cel putin 300 l, si nu avea de gand sa-si dea apartamentul (in chirie) peste cap sa faca loc unui acvariu mai mare. E intradevar lent si "prietenos" acest aspect este insa unul diurn, fiindca ceilalti pesti il vad si nu i se baga-n fata ostentativ. In habitatul natural (Africa) se hraneste noaptea (larve, viermi, mici crustacee). Are vederea slaba si daca-i pica-n gura noaptea o zebra sau un tetra ... Pofta buna!
O zi de Paste linistita, plina de bucurii
Tudor
Buna ziua. Daca acvariul e de 76 l si e plantat inseamna ca nu ai mai mult de 60-65 l de apa in el. Facand un schimb pe saptamana de 10% inseamna maxim 7l. E cam putin. Poti creste nitel cantitatea schimbata la macar 10l (15%), eventual de 2 ori pe saptamana. Daca tot faci doar vinerea seara schimbul de apa ai putea intr-o galeata de 10 l sa lasi de dimineata pana seara apa la declorinat (evantual s-o tratezi acolo cu aqua plus). Ma gandesc ca punand direct apa clorinata in acvariu, ea ajunge in materialul filtrant si este posibil sa se produca o deciclare "partiala" a materialului filtrant. Apropo, materialul filtrant il speli in apa pe care o scoti din acvariu, nu? Sper ca nu la robinet. In alta ordine de idei doar elodeea e cu crestere rapida, deci cu asmilare mare de azot din apa. Ar prinde bine o poza ca sa vedem cat de plantat e acvariul si cam care e proportia de plante din acesta. Daca spui ca aspiri substratul saptamanl si ca nu supraalimentezi pestii, momentan nu-mi vin in minte alte explicatii posibile.
Paste fericit!
Tudor
@ stefanp multumesc de precizari. Mai caut butelii si echipamente complete Co2 pe Ebuy pana ma lamuresc ce ar fi mai potrivit, si, asa cum zicea si Porcu, dupa ce le cumpar ma apuc si de proiectare stand
@ Dragos ti-am raspuns pe PM, multumesc de link, am sa-i contactez

mai ramane cu filtrul sa ma lamurec

O seara cat mai frumoasa
Tudor
Multumesc mult
Aspteptam de cateva zile doar doar apouci sa citesti si sa-mi raspunzi.
M-ai lamurit si convins
Nu stiu T5 6x54 W 120 cm de unde sa iau, mai caut, ca trebuie sa fie cu trei swichuri, pe ebay n-am gasit decat in Hong-Kong Cam departe, ma costa drumul de doua ori cat marfa.
Mai ramane nelamurirea legata de filtru
Sa fie Jebao cum am scris in post sau sa merg pe ceva mai fiabil cum ar fi Eheim? Iar daca e sa fie Eheim ce mi-ai recomanda? Cu un "in" sau cu doua 'in"-uri?
Multumesc mult

O zi frumoasa tuturor. Ape limpezi
Paste fericit!
Tudor
Buna Liviu
Depinde CE pesti ai si DE CAT TIMP ai pestii. Unii pesti apartin unor specii, hai sa le zicem, mai sfioase, si vor cauta instinctiv sa se ascunda atunci cand detecteaza miscarea cuiva prin apropiere. Altii, mai "prietenosi" au nevoie sa se obisnuiasca (incet-incet) cu prezenta ta.
Chiar , apropo, ce specii de pesti ai? Vad ca te referi la ciclide, dar de care?

O zi frumoasa,
Tudor
Buna seara din nou.
Dupa multe framantari si indelungate chibzuiri, la sfatul unor colegi cu experienta am decis sa trec la un acvariu mai lat. Noul acvariu va avea dimensiunile de 120/60/50 cm. Mentionez ca nu ma apuc de constructia lui inca (va fi poate ultimul lucru pe care am sa-l fac, deoarece pana in septembrie sunt mult prea ocupat profesional), dar incet-incet incerc sa-mi fac o lista clara de echipamente necesare, si chiar sa dau comanda pentru achizitie. Despre stand am vorbit cu un prieten care lucreaza in pal avand o experienta de peste 10 ani, i-am aratat cateva modele, si cat de curand imi va prezenta cateva solutii. Inainte insa sa ma apuc de lipirea acvariului doresc sa-mi achizitionez toate cele necesare si mai am cateva nelamuriri:
1. Inaltimea standului e in general (pe prospectele pe care le-am vazut , sau pe standurile pe care le-am masurat in magazine specializate) intre 70 si 80 cm. Ma gandeam la un stand de 80 cm inaltime, asta inseamna intre 68-72 cm inaltimea dulapurilor. E sufucienta inaltimea aceasta pentru buteliile CO2? (nu doresc sa merg la Co2 pe varianta DIY)
2. Filtru extern. Am postat pe site un topic legat de filtrul Jebao de 1200 l/h (ne stiu cum sa citez posturi, inca nu am reusit smecheria asta). Am primit doua referinte incurajatoare. Am contactat firma WilTec din Germania si astept raspuns de la ei. Filtrul e cu medii de filtrare incluse (ma rog, carbunele activ va fi scos si inlocuit). La un volum de 360 l net (300 l brut) credeti ca e destul? Nu e prea puternic? Sa optez pentru doua variante mai mici? Sau sa merg pe un Eheim cu doua "in"uri?
3. Sistemul de iluminare. Aici am cele mai multe framantari, nehotarari, nelamuriri. La inceput ma gandeam la T5 4x54W. Am primit sugestii de 6x54W. Nu e prea mult? Probabil ca T5 6x54 cu 3 circuite independente ar permite un control diferentiat al iluminarii pe probrame orare specifice diferitelor tipuri de plante (cu nevoi mai mici sau mai mari de lumina). Sunt insa lampi de acest fel care sa permita cuplarea prestabilita a 2, 4 sau 6 tuburi la intervalele orare dorite, sau trebuie sa fiu omniprezent si sa tot comut manual aprinderea si stingerea combinatiilor de neoane? Dar 6x39W cum ar fi? Ce parere aveti? Ma uitam pe postul recent al unui coleg (http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20127.page )
Volumul acvariilor este cam egal. Si citind postul colegului va marturisesc ca tot nu mi-a fost limpede ce solutie sa aleg.
4. Sistem Co2. Obligator butelie externa cu electrovalva si PH controller. Ce sfat imi dati?
5. Incalzitor substrat. 75W sunt suficienti? Am sa mai studiez pe forum sistemele de control, dar ideal ar fi si un sistem de control al incalzirii substratului.
Deocamdata acestea ar fi principalele nelamuriri.
va multumesc mult pentru rabdare si pentru sfaturile pretioase pe care mi le dati.
Ape limpezi tuturor si o seara cat mai placuta.
Tudor
Multumesc pentru primire.
Da, m-am tot gandit cum sa fac sa fie mai lat nitel acvariul, cred ca 55 cm se mai poate, 60 cm latime... sa vad unde mai incap de el
Daca ar fi dupa mine, o cmera intreaga ar fi doar acvariu dar nu am deocamdata atata spatiu. Am sa refac masuratorile in camera in care-l amplasez sa vad cum ar fi pe 60 latime.
O zi frumoasa la toata lumea
Tudor

Multumesc vastelian
Pe oferta pe care am gasit-o filtrul costa 45,99 Euro iar transportul in Romania este asigurat (intre 9,5 Eur si 33 Euro cred). Am luat prin mail legatura cu firma din Germania si astept raspuns de la ei. la pretul acesta nu am gasit-o in romania. dar pana primesc raspuns de la WilTec, ar mai fi o intrabare. Se poate monta lampa UV la acest filtru?
O seara cat mai placuta
Tudor
Multumesc pentru precizari. Debitul probabil scade la sub 1000 pe ora cu material filtrant daca e la 1,2 metri sub nivelul oglindei de apa. Dar in principiu m-am lamurit daca zici ca e fiabil cred ca merita.
Multumec pentru precizari Ezatemi. De act timp il ai? Scrie pe prospect ca are 4 nivele reglabile de debit, cum functioneaza ele, eti multumit? Cat de zgomotos/silentios e ? Si cat de fiabil (al tau cat e de vechi si ce puncte slabe are?)
Dar accesorile necesare , cele amintite de tine , se gasesc de cumparat? Banuiesc ca sunt universale (sau nu?). Dar chiar si asa, ce ziceti , merita? Face fata la 300 l brut (acvariu 120/50/50 plantat)?
Multumesc

o seara cat mai placuta
Tudor
Va salut calduros pe toti. Am postat acum vreo 2 saptamani pe forum fara ca mai intai sa trec pe aici sa ma prezint (chiar daca am facut-o in primul meu post). Asa ca incerc sa repar greseala:
Ma numesc Tudor, sunt din Cluj-Napoca, am 42 de ani, sunt medic. In liceu si studentie am avut cateva acvarii cu volume cuprinse intre 30 si 80 de litri, nimic deosebit: multe plante puse fara simt estetic, se mai dezvoltau, mai se si ofileau, multi pesti vivipari (ca orice incepator), mai apoi cativa tetrazona (pe care am reusit sa-i si inmultesc) si cam atat. Am facut o pauza lunga in acvaristica (deh cariera!) dar pasiunea a ramas. De peste un an ma recreez citind forumuri romanesti si straine (predominant germane) de acvaristica si visez la amenajarea unui acvariu plantat (aquascapingul este in prim plan, pestii si crustaceele vor veni mai tarziu in schema, pentru echilibrul ecologic).Intentionez sa creez un acvariu cu dimensiunile de 120/50/50 cm. proiect: Aquascaping.
Buna ziua. Doresc sa va intreb daca ati auzit de aceasta firma de filtre externe de acvariu Wiltek. Am gasit un prospect si doream sa stiu ce parere va face acest filtru. Nu am nicio referinta despre el, doar linkurile de pe internet.
Linkul la care gasiti prospectul este:
[url]http://shop.wiltec.info/product_info.php/language/EN/info/p5176_Jebao-Aquarium-4-Stufen-Au-enfilter-1200-l-h-Filtermaterial-Kammerfilter.html
Ma gandeam la acest model ca filtru de rezerva (dat fiind pretul pe care il are - 46 Euro - cu transport spre Romania se mai adauga intre 9,5 si 33 Euro) dar dupa ce am citit pe prospect "pare" chiar un filtru bunicel pe post de filtru principal pentru un acvariu de 300 l brut.
Multumesc anticipat pentru ajutor
O zi cat mai frumoasa,
Tudor
Multumesc Dragos. Incerc sa pun mai jos niste schite ca sa verific daca am inteles. Varianta propusa de tine pentru acvariu de 1200/500 mm cu sticla de 10 mm cu fund dublu ar merge cam asa:
1. Alegerea dimensiunilor sticlei de fund: http://i1068.photobucket.com/albums/u447/Speologul/Varianta4delipireacvariu1200-500-500pasul1-masurilefunduluidublu.jpg
Dimensiunile sunt corecte?
2. Aplicarea unor puncte de silicon pe sticla de fund (cea mai mare dintre ele): http://i1068.photobucket.com/albums/u447/Speologul/Varianta4delipireacvariu1200-500-500pasul2-aplicareadepunctedesilicon-1.jpg
3. Fixarea fundului plin aplicarea unei presiuni care sa permita intinderea siliconului in strat subtire: http://i1068.photobucket.com/albums/u447/Speologul/Varianta4delipireacvariu1200-500-500pasul3-lipireafunduluidublu.jpg
4. Lipirea peretilor; fetele incastreaza lateralele: http://i1068.photobucket.com/albums/u447/Speologul/Varianta4delipireacvariu1200-500-500pasul4-lipireaperetilor.jpg
Dimensiunile fetelor sunt corecte?
Multumesc pentru ajutor

PS: Stiu ca multe dintre aceste aspecte s-au mai discutat pe forum, dar cand am cautata la arhiva imagini, adesea linkurile nu mai existau.
Multumesc pentru replay Scorpionule. Am notat observatia legata de lungime. Asa ca dimensiunea exterioara a acvariului s-a reactualizat in schite, va fi 1200/500 mm. Merg pe tuburi T5 54W, cred ca merg la dimensiunile astea, daca am sa iau fie o lampa cu 4 tuburi (cu doua switchuri) sau fac capac. cat despre silicon, tot dow corning 881 aveam si eu de gand sa folosesc, asta dupa ce am citit pe forum despre silicoane de acvariu, ramane doar sa-l gasesc la Cluj, dar fac eu rost. La Praktiker nu aveau decat Ceresit si Den Braven. Cat despre cum sa lipesc acvariile tot nu m-am hotarat. Am cateva variante in minte variante:
Varianta 1: http://i1068.photobucket.com/albums/u447/Speologul/Varianta1delipireacvariu1200-500-500.jpg
Cu peretii lipiti de jur imprejur. Avantaje: pot sa vad Toate lipiturile direct, am un control optic mai bun la lipituri. Dezavantaje: Fetele culca direct pe polistirenul de pe stand. Colturile sunt vulnerabile la stress. Ca sa le feresc (si nu doar de dragul lor, ci al bazinului in ansamblul lui) ma gandesc ca ar fi necesar dublarea fundului. Din cate am inteles de le tine scorpionule, ar trebui sa lipesc intai cele doua folii de fund una de alta si abia apoi sa lipesc peretii de jur imprejur. Chestie destul de migaloasa, greu sa nimeresc din prima fundul cu arie mai mica EXACT in mijlocul fundului cu aria mai mare (dublura fundului) fara sa misc placile una peste alta. Poate imi dati o idee aici
Varianta 2: http://i1068.photobucket.com/albums/u447/Speologul/Varianta2delipireacvariu1200-500-500.jpg
Peretii stau toti lipiti peste baza. Peretii laterali incastrati intre peretii frontal si spate. Avantaje: Pot dubla intai fundul, foarte usor, si apoi (dupa ce se ususca siliconul) sa lipesc in o a doua etapa peretii. Dezavantaj: Nu pot controla direct lipitura de pe baza. E nevoie de experienta (pe care n-o am). Trebuie fir de pescuit de 1 mm? Aici chiar ca e nevoie de inca 2 maini dibace atasate unui coleg acvarist cu experienta in lipirea acvariilor
Varianta 3: http://i1068.photobucket.com/albums/u447/Speologul/Varianta3delipireacvariu1200-500-500.jpg
Este o combinatie intre cele doua de mai sus.
Ce pareri aveti? cum ar fi mai bine? Vreau sa dau comanda la sticla si sa ma apuc incet-incet de treaba.
PS1 : Am inceput acest post cu gandul de a dezvolta un proiect de aqvascaping. Deci acvariul trebuie sa fie si nu doar bine lipt ci si sa arate bine. As fi luat unul de-a gata dar nu am gasit la dimensiunile astea decat fie (din Bucuresti online la 747 lei - dar nu am nicio idee despre sticla si despre cum sunt lipiturile) fie echipat complet cu dimensiuni asemanatoare (evit sa iau unul gata echipat fiindca ma nemultumeste atat lumina cu care vine echipat cat si sistemul de filtrare -interna)
PS2: latimea acvariului poate sa creasca cu pana la 50 mm, nu mai mult, din lipsa de spatiu.
Multumesc tuturor celor cu experienta care citesc postul si vin cu sfaturi utile. Sper sa citeasca si Porcu sa-mi dea si el un sfat
Multumesc de sfat. Am retinut ideea. Am sa reduc fundul ca sa aiba exteriorul acvariului 1200/500/500 mm. Cat despre lumina am nevoie de 4x54W T5 1200 sau poate chiar 6x54WT5. Dar tot nu-mi da pace gandul "Cum sa fac efectiv lipitura?". Cu peretii de jur-imprejur sau cu peretii pusi peste fund?
mai incerc oidata sa pun linkul. Nu stiu de ce nu merge, am incercat de 3 ori deja, ar trebui sa mearga, poza a fost incarcata azi.
Schita acvariu:
image
[url]http://speologul.sunphoto.ro/Schita_acvariu/67447726

Forum Index » Profile for Speologul » Messages posted by Speologul
Go to: