Va salut calduros pe toti. Ma numesc Tudor, sunt din Cluj-Napoca, am 42 de ani, sunt medic. In liceu si studentie am avut cateva acvarii cu volume cuprinse intre 30 si 80 de litri, nimic deosebit: multe plante puse fara simt estetic, se mai dezvoltau, mai se si ofileau (

), multi pesti vivipari (ca orice incepator) cativa tetrazona (pe care am reusit sa-i si inmultesc) si cam atat. Am facut o pauza lunga in acvaristica (deh cariera!) dar pasiunea a ramas. De peste un an ma recreez citind forumuri romanesti si straine (predominant germane) de acvaristica si visez la amenajarea unui acvariu plantat (aquascapingul este in prim plan, pestii si crustaceele vor veni mai tarziu in schema, pentru echilibrul ecologic). Am ajuns la aceste dimensiuni: 120/50/50 cm. Am citit pe forum cam tot ce se poate gasi despre sticla float (alba, optica etc) despre lipirea acvariilor (aici mai am cateva nelamuriri legate de firul de nailon pus pentru distantare sticla, despre scoici, despre barele intaritoare, asta in cazul in care am sa ma hotarasc sa-l lipesc eu :uzi

, despre lumina, filtre, substrat, incalzire si racire apa, incalzire substrat etc. Pentru ca e un un proiect pe termen lung, si mai ales fiindca am descoperit incet-incet neajunsurile (in special legate de lumina, filtrare) ale acvariilor "de-a gata", de firma (chiar daca lipiturile sunt profesioniste) nu ma grabesc sa cumpar un acvariu de firma, cel putin nu unul complet echipat. Sursa de inspiratie este diversa dar in principiu am ales un model de acvariu plantat "amazonian" (pesti de talie mica). Ceva in genul :[/url]http://www.aquaticscapers.com/en/contest-gallery/13?set_volume=standard&detail=60&z=1[/url]. Acum sunt in faza
A: Intentionez sa obtin intai acvariul, apoi sa cumpar echipamentul de iluminare, sa cumpar filtrul si echipamentul CO2, sa aleg cu grija decorul (radacinile, pietrele, substratul), sa concep "hardscape"-ul. Va urma faza
B (plantele ) si
C (pestii, crustaceele). Nu voi avea timpul necesar sa ma ocup de fazaele B si C decat de la toamna (dupa finalizarea tezei de doctorat :au

, dar , inca odata, nu ma grabesc

. Revenind la subiect, faza
A, as dori parerile colegilor (pentru inceput) legate de urmatoarele aspecte:
1. Acvariul propriu-zis. Sunt doua posibilitati: a: sa cumpar sticla gata taiata la dimensiuni, prelucrata, fatetata, de la o firma de profil din cluj care-mi asigura taierea si finisarea automata (m-am gandit la asta:
http://www.technicglass.ro/) si sa ma apuc de lipira acvariului (m-ar tenta, este o provocare), sau, b: sa comand un acvariu gata facut din Romania sau din Germania (am urmat scoala germana si am multi colegi emigrati in Germania care ar fi dispusi, in principiu, cand vin in Romania sa mi-l cumpere de acolo si sa mi-l aduc in aceasta vara). In Germania am gasit mai multe variante, m-am oprit la aceasta (Sticla float de 8 mm, garantie 10 ani cu certificat la lipituri, fara bara transversala, costa 135 EUR cu transportul la destinatie in Germania, transportul in Romania probabil ca va costa o masa la o terasa si cata bere vom putea bea, dar costurile acestea erau planificate oricum chiar si fara acvariu

): [/url]http://www.ebay.de/itm/Aquarium-120x50x50cm-Sicherheitsunterlage-/390388820325?pt=de_haus_garten_tierbedarf_fische&hash=item5ae4fca965[/url]. Nu stiu daca peretii sunt lipiti pe fund sau de jur imprejur , dar as putea sa ma interesez.
2. Sursa de iluminare. M-am gandit ca ar fi doua variante: doua surse separate (2x54WT5120cm si 2x39wT5120cm) sau o singura sursa cu 4 tuburi T5 de 54W. A doua varianta ma atrage mai mult (reflector comun, lumina mai"omogena" daca se folosesc neoane diferite -day-ligt, proflora etc) si am gasit o oferta (tot in Germania), si aici as dori sa va exprimati parerea, merita? [/url]http://www.ebay.de/itm/Aquarium-Lampe-T5-4x54W-Aufsatz-Hangelampe-120cm-/270942639883?pt=de_haus_garten_tierbedarf_fische&hash=item3f1570970b[/url]
Multumesc tuturor celor care citesc postul si care vin cu pareri referitoare la proiectul meu

.