[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
La inceput de drum: proiet aquascaping  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Speologul
Junior member
[Avatar]

IP:

Va salut calduros pe toti. Ma numesc Tudor, sunt din Cluj-Napoca, am 42 de ani, sunt medic. In liceu si studentie am avut cateva acvarii cu volume cuprinse intre 30 si 80 de litri, nimic deosebit: multe plante puse fara simt estetic, se mai dezvoltau, mai se si ofileau ( ), multi pesti vivipari (ca orice incepator) cativa tetrazona (pe care am reusit sa-i si inmultesc) si cam atat. Am facut o pauza lunga in acvaristica (deh cariera!) dar pasiunea a ramas. De peste un an ma recreez citind forumuri romanesti si straine (predominant germane) de acvaristica si visez la amenajarea unui acvariu plantat (aquascapingul este in prim plan, pestii si crustaceele vor veni mai tarziu in schema, pentru echilibrul ecologic). Am ajuns la aceste dimensiuni: 120/50/50 cm. Am citit pe forum cam tot ce se poate gasi despre sticla float (alba, optica etc) despre lipirea acvariilor (aici mai am cateva nelamuriri legate de firul de nailon pus pentru distantare sticla, despre scoici, despre barele intaritoare, asta in cazul in care am sa ma hotarasc sa-l lipesc eu :uzi, despre lumina, filtre, substrat, incalzire si racire apa, incalzire substrat etc. Pentru ca e un un proiect pe termen lung, si mai ales fiindca am descoperit incet-incet neajunsurile (in special legate de lumina, filtrare) ale acvariilor "de-a gata", de firma (chiar daca lipiturile sunt profesioniste) nu ma grabesc sa cumpar un acvariu de firma, cel putin nu unul complet echipat. Sursa de inspiratie este diversa dar in principiu am ales un model de acvariu plantat "amazonian" (pesti de talie mica). Ceva in genul :[/url]http://www.aquaticscapers.com/en/contest-gallery/13?set_volume=standard&detail=60&z=1[/url]. Acum sunt in faza A: Intentionez sa obtin intai acvariul, apoi sa cumpar echipamentul de iluminare, sa cumpar filtrul si echipamentul CO2, sa aleg cu grija decorul (radacinile, pietrele, substratul), sa concep "hardscape"-ul. Va urma faza B (plantele ) si C (pestii, crustaceele). Nu voi avea timpul necesar sa ma ocup de fazaele B si C decat de la toamna (dupa finalizarea tezei de doctorat :au, dar , inca odata, nu ma grabesc . Revenind la subiect, faza A, as dori parerile colegilor (pentru inceput) legate de urmatoarele aspecte:
1. Acvariul propriu-zis. Sunt doua posibilitati: a: sa cumpar sticla gata taiata la dimensiuni, prelucrata, fatetata, de la o firma de profil din cluj care-mi asigura taierea si finisarea automata (m-am gandit la asta: http://www.technicglass.ro/) si sa ma apuc de lipira acvariului (m-ar tenta, este o provocare), sau, b: sa comand un acvariu gata facut din Romania sau din Germania (am urmat scoala germana si am multi colegi emigrati in Germania care ar fi dispusi, in principiu, cand vin in Romania sa mi-l cumpere de acolo si sa mi-l aduc in aceasta vara). In Germania am gasit mai multe variante, m-am oprit la aceasta (Sticla float de 8 mm, garantie 10 ani cu certificat la lipituri, fara bara transversala, costa 135 EUR cu transportul la destinatie in Germania, transportul in Romania probabil ca va costa o masa la o terasa si cata bere vom putea bea, dar costurile acestea erau planificate oricum chiar si fara acvariu ): [/url]http://www.ebay.de/itm/Aquarium-120x50x50cm-Sicherheitsunterlage-/390388820325?pt=de_haus_garten_tierbedarf_fische&hash=item5ae4fca965[/url]. Nu stiu daca peretii sunt lipiti pe fund sau de jur imprejur , dar as putea sa ma interesez.
2. Sursa de iluminare. M-am gandit ca ar fi doua variante: doua surse separate (2x54WT5120cm si 2x39wT5120cm) sau o singura sursa cu 4 tuburi T5 de 54W. A doua varianta ma atrage mai mult (reflector comun, lumina mai"omogena" daca se folosesc neoane diferite -day-ligt, proflora etc) si am gasit o oferta (tot in Germania), si aici as dori sa va exprimati parerea, merita? [/url]http://www.ebay.de/itm/Aquarium-Lampe-T5-4x54W-Aufsatz-Hangelampe-120cm-/270942639883?pt=de_haus_garten_tierbedarf_fische&hash=item3f1570970b[/url]
Multumesc tuturor celor care citesc postul si care vin cu pareri referitoare la proiectul meu .

Cand cineva isi doreste un acvariu e o marturie ca traieste
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Merita tot pana acum

As merge pe 2 surse separate insa ca sa ai mai mult control - dar nu stiu exact cum sunt legate - in principiu, sa poti scoate un neon fara sa se opreasca si celelalte.
Despre facut tu ... mai bine nu pentru ca ... nu stiu. Eu nu as face dar multi si-au facut ei. Probabil ca n-as fi multumit de rezultat daca as face singur, si daca vrei aquascaping - macar sa fie frumos din toate punctele de vedere.

Si daca abia la toamna de apuci .... mai bine ia ceva mai repede, ca daca le ai in casa in loc de linkuri in bookmarks - parca alt spor ai.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Speologul
Junior member
[Avatar]

IP:

Multumesc Viulian. Tot va fi necesar sa astept pana la toamna cu amenajarea propriu-zisa. Pana nu termin cu doctoratul (sunt deja in oarecare criza de timp)nu voi avea timpul necesar sa ma ocup serios de intretinerea acvariului. Dar pana atunci, in cate o pauza, mai am timp sa-mi fac fac o idee cat mai exacta despre ce anume am nevoie pentru a demara proiectul si despre pasii pe care ii voi avea de urmat. Iar primii pasi, asa cum spuneam si mai sus, sunt acvariul si lumina (si astept in continuare pareri), restul rand pe rand.

kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Eu ti-as sugera o singura lampa cu circuite separate. Eu am o lampa Blau cu 8x54w care are 4 circuite independente,
neoanele pot fi aprinse separat doua cate doua. Oricum ai alege eu zic sa mergi pe varianta minim 4x54w pentru cei
300 litri brut cat are acvariul pe care vrei sa il iei.
Daca mergi pe varianta sa il confectionezi acasa iesi mai ieftin, sau la aceeasi bani poti folosi sticla extraclara si sa
faci fundul dublu. Daca mergi pe varianta asta eu te sfatuiesc sa cauti colegi de forum din Cluj care sa te ajute, stiu
ca ti-ar place si e o provocare dar nu e simplu deloc. Si mergi pe varianta cu fund dublu, e mai sigura.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

ai un coleg chiar in Cluj care a renuntat la acvariu din cauza spatiului si il vinde. Din cate imi aduc eu aminte sunt exact dimensiunile pe care le vrei tu 120/50/50. Cerea pe el undeva pe la 300-350ron( nu mai stiu exact). Daca te intereseaza iti dau adresa lui si vorbiti ca intre clujeni. Eu zic sa te duci sa il vezi ca merita( asta daca il mai are)

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
Speologul
Junior member
[Avatar]

IP:

Scorpionule sunt interesat bineinteles. Da-mi te rog adresa lui . Multumesc

scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

uite ti-am copiat adresa lui de e-mail. Daca nu functioneaza ii scriu eu ca la mine merge si il rog sa te contacteze manasia stefan <de_antimoniu@yahoo.com>. Manasia Stefan e numele lui

[Yahoo!]
Speologul
Junior member
[Avatar]

IP:

va salut din nou.
Am reusit intre timp sa obtin oferta de sticla de la Tehnic Glass din Cluj-Napoca (abia azi mi-au raspuns la mail).
Iata oferta lor:
"1. momentan avem pe stoc si sticla clara si sticla extraclara de 10mm. Sticla se poate debita la dimensiunea ceruta.
3. se pot slefui doar canturile cerute. slefuire cant "I"
5. pret sticla float clear 10mm: 18,1 euro/mop+TVA
pret sticla extraclear 10mm: 31,95 euro/mp+TVA
pret slefuire cant I: 2,9 euro/ml+TVA"
Mi-au raspuns foarte clar, pe puncte (asa cum le-am solicitat). Taierea se face pe linii automate.
Pna aici totul clar.
M-am gandit sa fac un acvariu home made (colegul Claudiu Truta s-a oferit sa ma ajute la montarea lui, oferta pentru care ii multumesc si aici, calduros, chiar am nevoie de o mana priceputa)
M-am gandit sa fac un acvariu cu fund incastrat (peretii sunt asezati de jur imprejurul fundului), cu fetele peste laterale. Aceasta metoda (cred eu) imi permite sa vad TOATE lipiturile (daca au bule, daca se vede sticla prin stratul de silicon, etc) inainte de a se usca siliconul (desi stiu ca bule pot sa apara si ulterior). Ulterior fundul va fi dublat prin adugarea unei coli suplimentare de 10 mm grosime, care va fi montata DUPA uscarea completa a siliconului.
Dimensiunile la care m-am gandit sunt urmatoarele (si aici daca am gresit, va rog sa ma corectati):
Baza: 1200/500 mm ( muchii neslefuite) - sticla clara
Peretele anterior si posetrior de 1222-1223/510 mm (abatere de 1 mm maxim la lungime , dar amandoi peretii identici, cei 2-3 mm in plus necesari pentru grosimea stratului de silicon) - sticla extraclara (ca nu se stie cand se zgarie fata si intorc acvariul invers )
Fetele laterale 500/510 mm - sticla clara
Slefuirea DOAR a marginilor de sus a acvariului precum si a marginilor laterale ale fetelor.
Doua benzi de intaritutra longitudinala de 1100/60 mm (slafuire pe o latura) - sticla clara de 10 mm.

Intrebari:
1. Calculele sunt OK?
2. Se poate lipi ulterior fundul (pentru dublarea rezistentei)?
Dupa calculele mele ies sub 100 Euro cu sticla, mai vine siliconul si munca, dar astea doar mai apoi.
Multumesc

eugen.popp
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut! Pretul e f bun, pe mine in Bucuresti, m-a dus un acvariu de 110x50x50 la 470 lei cu tot cu manopera. Transportul lui a fost insa destul de dificil.

Calculele tale nu cred ca sunt bune. Imbinarile ar trebui scazute din lungimea totala, nu adunate. Plus ca stratul de silicon ar fi pe toate laturile, deci nu cred ca e cazul sa il aduni/scazi.
Daca vrei baza sa fie incastrata, foaia de jos ar trebui sa aiba 118 x 48. Pt ca e incastrata de 1 cm de geam pe toate 4 laturile.
Foile laterale si ele incastrate ar trebui sa aiba 48 x 49 (pe laterale cate 1 cm si doar pe latura de jos 1 cm).
Iar foile mari fata/spate sa aiba 120 x 50 (pe ele nu le incastreaza nimeni).

I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Speologul
Junior member
[Avatar]

IP:

Salut din nou. Eugen pun si o schita cu acvariul desfasurat, asa cum mi l-am imaginat eu. Cu rosu sunt marcate zonele unde se aplica siliconul. Am ales ca fetele anterioara si posterioara sa fie cu 22-23 mm mai lungi decat baza pentru a corespunde sumei dintre 2xgrosimea sticlei (2x10 mm) + 2x grosimea stratului de silicon (2x1 mm pana la 2x1,5 mm) + lungimea fundului (1200 mm). Peretii sunt monatati de jur imprejurul bazei (nu peste) iar fetele laterale sunt acoperite de fetele anterioara si posterioara.
http://i1068.photobucket.com/albums/u447/Speologul/aranjaresticlaacvariudimensiuniinterne120-50-50cusilicon.jpg
Ma gandeam ca dupa ce se usuca (12-14 zile) sa aplic pe fundul acvariului inca o coala de 10 mm cu dimensiuni de 1223/523 mm.
E bine cum m-am gandit?
Multumesc pentru ajutor si sfaturi

This message was edited 1 time. Last update was at 31/03/2012 14:54:07

Speologul
Junior member
[Avatar]

IP:

[img]http://speologul.sunphoto.ro/Schita_acvariu

Speologul
Junior member
[Avatar]

IP:

[url]http://speologul.sunphoto.ro/Schita_acvariu/67447726

scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

nu pot deschide pozele

[Yahoo!]
Speologul
Junior member
[Avatar]

IP:

mai incerc oidata sa pun linkul. Nu stiu de ce nu merge, am incercat de 3 ori deja, ar trebui sa mearga, poza a fost incarcata azi.
Schita acvariu:
image

This message was edited 3 times. Last update was at 31/03/2012 14:51:55

scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

daca vrei sa faci asa, sfatul meu este sa micsorezi fundul, nu sa ii maresti fetele. De cele mai multe ori ai probleme cand ii faci/cumperi capacul, sau cumperi lampa pentru open top( ele sunt create pentru 1200, nu pentru 1223). Si mai mult, uite-te la lungimea tuburilor de neon, la care se adauga soclurile inainte de a decide lungimea acvariului. Detalii despre lungime gasesti aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2163.page

[Yahoo!]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

la fel si pentru lateralele mici

[Yahoo!]
Speologul
Junior member
[Avatar]

IP:

Multumesc de sfat. Am retinut ideea. Am sa reduc fundul ca sa aiba exteriorul acvariului 1200/500/500 mm. Cat despre lumina am nevoie de 4x54W T5 1200 sau poate chiar 6x54WT5. Dar tot nu-mi da pace gandul "Cum sa fac efectiv lipitura?". Cu peretii de jur-imprejur sau cu peretii pusi peste fund?

scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

in primul rand sa folosesti un silicon de calitate este conditie de rezistenta in timp si nu numai. Iti recomand dow corning 881, e mai scump cu 10 ron la tub, dar merita. Ca estetica eu as merge pe varianta aleasa de tine. Dar daca pui fund dublu se schimba problema. Si inca un aspect privind latimea: ca imagine datorita efectului de lupa se vede cam 2/3 din latimea pe care o ai. De aceea daca exista posibilitatea, ca spatiu in primul rand si apoi ca toate celelalte...lumina,etc, eu as merge pe 60 l.

[Yahoo!]
Speologul
Junior member
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru replay Scorpionule. Am notat observatia legata de lungime. Asa ca dimensiunea exterioara a acvariului s-a reactualizat in schite, va fi 1200/500 mm. Merg pe tuburi T5 54W, cred ca merg la dimensiunile astea, daca am sa iau fie o lampa cu 4 tuburi (cu doua switchuri) sau fac capac. cat despre silicon, tot dow corning 881 aveam si eu de gand sa folosesc, asta dupa ce am citit pe forum despre silicoane de acvariu, ramane doar sa-l gasesc la Cluj, dar fac eu rost. La Praktiker nu aveau decat Ceresit si Den Braven. Cat despre cum sa lipesc acvariile tot nu m-am hotarat. Am cateva variante in minte variante:
Varianta 1: http://i1068.photobucket.com/albums/u447/Speologul/Varianta1delipireacvariu1200-500-500.jpg
Cu peretii lipiti de jur imprejur. Avantaje: pot sa vad Toate lipiturile direct, am un control optic mai bun la lipituri. Dezavantaje: Fetele culca direct pe polistirenul de pe stand. Colturile sunt vulnerabile la stress. Ca sa le feresc (si nu doar de dragul lor, ci al bazinului in ansamblul lui) ma gandesc ca ar fi necesar dublarea fundului. Din cate am inteles de le tine scorpionule, ar trebui sa lipesc intai cele doua folii de fund una de alta si abia apoi sa lipesc peretii de jur imprejur. Chestie destul de migaloasa, greu sa nimeresc din prima fundul cu arie mai mica EXACT in mijlocul fundului cu aria mai mare (dublura fundului) fara sa misc placile una peste alta. Poate imi dati o idee aici
Varianta 2: http://i1068.photobucket.com/albums/u447/Speologul/Varianta2delipireacvariu1200-500-500.jpg
Peretii stau toti lipiti peste baza. Peretii laterali incastrati intre peretii frontal si spate. Avantaje: Pot dubla intai fundul, foarte usor, si apoi (dupa ce se ususca siliconul) sa lipesc in o a doua etapa peretii. Dezavantaj: Nu pot controla direct lipitura de pe baza. E nevoie de experienta (pe care n-o am). Trebuie fir de pescuit de 1 mm? Aici chiar ca e nevoie de inca 2 maini dibace atasate unui coleg acvarist cu experienta in lipirea acvariilor
Varianta 3: http://i1068.photobucket.com/albums/u447/Speologul/Varianta3delipireacvariu1200-500-500.jpg
Este o combinatie intre cele doua de mai sus.
Ce pareri aveti? cum ar fi mai bine? Vreau sa dau comanda la sticla si sa ma apuc incet-incet de treaba.
PS1 : Am inceput acest post cu gandul de a dezvolta un proiect de aqvascaping. Deci acvariul trebuie sa fie si nu doar bine lipt ci si sa arate bine. As fi luat unul de-a gata dar nu am gasit la dimensiunile astea decat fie (din Bucuresti online la 747 lei - dar nu am nicio idee despre sticla si despre cum sunt lipiturile) fie echipat complet cu dimensiuni asemanatoare (evit sa iau unul gata echipat fiindca ma nemultumeste atat lumina cu care vine echipat cat si sistemul de filtrare -interna)
PS2: latimea acvariului poate sa creasca cu pana la 50 mm, nu mai mult, din lipsa de spatiu.
Multumesc tuturor celor cu experienta care citesc postul si vin cu sfaturi utile. Sper sa citeasca si Porcu sa-mi dea si el un sfat

This message was edited 3 times. Last update was at 31/03/2012 17:33:05

scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

silicon dow corning nu am gasit decat aici: http://www.pepika.ro/21-Acvaristica/506~Executie-acvarii/5523-Silicon-pentru-acvarii-Dow-Corning-881-310-ml-negru.html

daca vrei fund dublu te sfatuiesc sa apelezi la cineva cu experienta. Poti sa ii scrii lui Porcu direct pe PM daca vrei, el ta ajuta oricum.

Si acum sfatul de aur: NU TE GRABI CU COMENZILE, geamuri, etc pana nu iti elimini toate semnele de intrebare. GANDESTE DE 10 ORI SI DA COMANDA O DATA. Pot apare probleme la care nici nu te gandesti

[Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: