[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Dolly
Forum Index » Profile for Dolly » Messages posted by Dolly
bobesque wrote:OK, eu unul te cred, dar totusi poti sa dezvolti? Adica sunt constient ca poate nu ai aparatura sa duci stiu eu ce testari chimice amanuntite ale apei, dar o imbunatatire vizuala probabil ca ai experimantat, nu?

Testari chimice eu nu fac, sa stii. Recunosc. Doar observ comportamentul pestilor si dezvoltarea plantelor. Acum, mai precis simbata, m-am restartat acvariul. De la zero. Incepind cu substrat - Dekoline, citeva plantute - Criptocoryne micute mai exact, 2 buturugi cu Anubias si 3 bile de Cladophora. Atit pentru moment. Duminica am bagat 20 neoni. Dupa acomodarea de 2 ore in punga in care i-am adus. In momentul in care le-am dat drumul in acvariu, zburdau de parca erau acolo de cind lumea. Au si mincat frumos, cu pofta si azi sunt la fel de bine si zglobii. Au mincat si de dimineata. Nici un deces.

Cind foloseam Sera Aquatan, am mai avut pierderi. Uneori chiar mari. Iar pestii nu erau cumparati din piata sau luati din surse nesigure, bolnavi sau blegi. Din contra. Iar carantina si acomodare am facut intordeauna. Uneori mureau la scurt timp ce le dadeam drumul in acvariu sau peste noapte sau in decursul a citorva zile. Pe atunci cea mai buna solutie pe care o stiam era Sera Aquatan. Mai puneam si albastru de metil - aiurea...iar acvariul era ciclat timp de o luna pe putin.

De aici am tras eu concluzia asta ca Aqua-San e cu mult mai bun. Si e o sticla destul de mare - 300ml - ajunge pt 1000 l. Se foloseste un capacel pt 25l apa. Pretul insa nu il mai stiu pentru ca am luat mai multe. Dar nu e astronomic.

Iar faptul ca pestii sunt bine e cel mai important, nu? Ei ar fi dat primul semnal de alarma.
bobesque wrote:Dolly, intreb si eu: despre Sera Aquatan ce parere ai? Si daca ai folosit, comparativ cu AQUA-SAN de la Aquatic Nature cum ti se pare?

Pina sa mi se recomande AQUA-SAN foloseam Sera Aquatan. Dar e o diferenta enorma. AQUA-SAN e mult mai bun.
Hai sa lamurim niste lucruri.

1. Zebrele nu se musca intre ele. Sunt pesti de cird pasnici dar cam agitati, care au nevoie de un bazin lung si de spatiu de miscare.
2. Zebrele nu se tin cu Barbus tetrazona. Pentru simplul motiv ca acestora din urma le cam place sa ciupeasca tot ce filfie in fata ochilor - cozi de guppy, de zebre, de pesti voalati.
3. Barbus tetrazona este peste de cird si are nevoie de bazine mari.
4.Pentru fungus exista tratament special. Orice peste bolnav se izoleaza intr-un bazin de carantina dotat cu incalzitor si aerator obligatoriu.
5. Ferropolul este un fertilizator bun, care se administreaza dupa o anumita schema ce trebuie respectata, nu la intimplare. Uneori nu este suficienta doar folosirea lui.
6. Ce intelegi prin "neon special"?
7. Plantele arata jalnic - nu te supara ca iti spun. Iar solutiile impotriva algelor de cele mai multe ori le distrug, nu le ajuta.

Solutia e la tine - este bazinul tau. Fa ce crezi ca e mai bine pentru el, ca e clar ca nu va mai merge mult timp asa.
ovidiucro wrote:
Raspunsul ar fi fost interesant sa cuprinda parerea ta, conform experientei acumulate in atatia ani de acvaristica.

Parerea mea este ca sunt foarte bune. Se pot folosi si la startarea imediata a unui acvariu cit si la schimburile de apa direct de la robinet. Isi merita toti banii. Daca mai aflu si de altceva, va voi spune.
Uite o lista de plante si pentru domnia voastra, sa nu credeti ca v-am uitat cumva :

Alternanthera reineckii
Bacopa monnieri
Echinodorus cordiofolus
Echinodorus schluteri
Echinodorus tenellus
Heteranthera zosteraefolia
Hygrophila polysperma
Sagittaria pusilla
Vallisneria americana
Ceratopteris thalictroides
Java moss
Anubias

Sau, ceva mai cu "pretentii" - Lilaeopsis brasiliensis, Lilaeopsis mauritiana, Marsilea hirsuta, Micranthemum umbrosum, Monosolenium tenerum, Pogostemon helferi, Riccardia graeffei, Staurogyne sp., Taxiphyllum barbieri (Vesicularia), Utricularia graminifolia, Bolbitis heudelotii.
Lasa ca o sa-si ia si teste, fac pariu pe ce vrei tu. Dar e bucuria de inceput a fiecaruia si mindria ca a realizat ceva si in timp atit de scurt. Stai sa-l vezi peste o saptamna - doua. Parca vad ca nu se va mai opri din intrebari. Si asta ar fi tare bine sa intrebe inainte de a cumpara ceva, ca e mai mare pacatul sa ia cite o teapa.

E adevarat ca testele acelea sunt mai mult decit slabute, dar pentru inceput, e ok. Pe masura insa ce te vei decide pe ce te axezi - plante sau pesti, iti va trebui ceva mai serios. Pina atunci, bucura-te de acvariu asa l-ai facut tu - dupa gustul si imaginatia ta.

Stii insa ce nu inteleg eu? De ce ai scris "Bine am venit! Sper..." Cum adica speri? Ce, credeai ca se arunca cu pietre pe aici in loc de buna ziua?
ThePhotographer.ro wrote:... chiar ma intereseaza cele mai bune substante de tratare a apei si locul de unde le pot procura.

Uite ca ai aflat 2 dintre ele. Imi cer scuze ca nu le-am mentionat de la inceput - mi-a scapat.
Cit despre cearta - care cearta? Era doar o discutie amicala, nimic mai mult. Bine ca mi s-a atras atentia si ii multumesc.

Substantele eu le-am cumparat de la magazinul Reef. Apropos - trece locatia in My Profile.

ThePhotographer.ro wrote:P.S. Nu mai am zebre. Acum e liniste.

In primul rind, plantele pe care le ai - Rotala si Heteranthera au nevoie de lumina multa pentru a-si arata potentialul. Altfel, e pacat de ele. Iar bazinul e prea mic pentru Rotala. Solutiile pe care le pui la schimburile de apa - nu mai zic nimic, ca nu mai vreau sa-mi sara iarasi toata lumea in cap. Daca te intereseaza, vezi ca am mai postat undeva ceva despre acest subiect.

Schimburile de apa se fac saptaminal in proportie de 10-15% din vol acvariului. Fa si tu un calcul. Ce e cu mizga aia de pe lemne, ca nu e normal sa apara asa ceva?

Pestii zici ca apreciaza hrana si totusi au probleme. In ce sens? Sunt apatici, bolnavi? Ai incercat sa mai schimbi mincarea? Substratul ce vechime are? Daca vezi ca plantele nu merg, de ce nu renunti si nu incerci cu altceva? Exista fertilizare lichida, sub forma de conuri sau bile pt radacini. Mergi intr-un magazin de acvaristica si uita-te ce au pe acolo. Apoi vin-o cu ceva concret si intreaba.

Testele de apa deja ti-au fost indicate.

Nu fac economie, stai linistit. Am spus doar ca acelea sunt apa de ploaie. Le-am folosit si eu si am vazut rezultatele - adica nimic. Substante bune sunt o multime, dar depinde si de bugetul fiecaruia si nu imi pot permite sa ii sugerez eu cuiva sa foloseasca EASYSTART de la Easy Life de ex sau AQUA-SAN de la Aquatic Nature pe care le folosesc eu. Fiecare isi mentine bazinul cum vrea si cum poate.

Asa ca te rog lasa interpretarile de genul acesta ca nu isi au rostul. Daca ma intreba sau il interesa parerea mea, ii raspundeam cu placere.
Fertilizezi? Cu schimburile de apa cum faci? Mai adaugi ceva substante impotriva clorului, a metalelor grele, etc? Pesti ii hranesti cu hrana variata, vitamine, minerale? Cit de mare e acvariul?

Incearca sa identifici plantele. Vezi ca e Plantfinderul pe pag de inceput. Nu cumpara ceea ce nu cunosti sau din surse nesigure. E clar ca ai ceva probleme acolo. Nu mai bine ai da un restart acvariului? Sa o iei cu inceputul, sa ii faci ciclarea cum trebuie, sa il plantezi bine si apoi sa il populezi, dar nu exagerat.

Ca cum mi se pare ca mai mult de chinui decit sa te bucuri de bazin. Si poate intre timp iti faci rost si de CO2.
cirotariu wrote:Corydorasii albinosi se cam iau de Blyxele mele si de Cabombe, adica le cam dezgroapa radacinile. Sa renunt la ei in favoarea plantelor? Sfaturi?

Nu ai niste pietre necalcaroase sa le "ingradesti" cumva? Macar pina isi formeaza ele radacinile, pentru ca altfel nu vor supravietui. Cory asa fac. Isi cam baga boticul peste tot si dezgroapa plantele. Sau poti renunta la ei, desigur.
Bine ai venit!

Ar fi bine sa renunti la zebre. Mai ales la cele roz, ca nu au nimic natural in ele. Zebrele sunt pesti care au nevoie de un bazin lung in care sa se miste in voie si streseaza de obicei ceilalti pesti cu fitiala lor continua.

Neonii sunt pesti de cird care se simt in siguranta cind sunt in numar mai mare de 6.

EasyBalance si AquaSafe nu fac nici o treaba. Exista substante mult mai bune pentru indepartarea clorului sau a metalelor grele din apa de la robinet. Mai cauta ca s-a mai discutat pe forum.

In rest bazinul arata bine, sa ai grija si sa te bucuri de el! Daca mai apar probleme, nu ezita sa ne intrebi. Mai multe minti sunt mai bune daca lucreaza pentru o cauza nobila.

alexacv wrote: Cred ca impartasim aceeasi tristete, acvariul putin zgariat

Pesimismul si tristetea sunt strict interzise pe acest forum. Cei care le raspindesc in mod voit sau intimplator =>ban.

Clar?

Bucurati-va mai oameni buni de coltul vostru de natura, ce Dumnezeu? Citi nu si-ar dori sa aiba asemenea comori in casa?
Pai tu ai un interes anume. Las ca ne-am prins cu totii. Dar Pestiuca stii ce pesti are? Zicea ceva de Barbus tetrazona la un moment dat, platy...nici mie nu imi e prea clar.

Lucrurile clarificate vor fi mult mai simple si raspunsul mai usor de dat. Asa ca asteptam cu infrigurare. Iar daca ea vrea un test lab...de ce nu? Scapa de o grija. Dar nici sa te complici mai mult decit trebuie nu e cazul uneori. Parerea mea. Banii aceia ar putea fi investiti in altceva. Decizia oricum ii apartine.
LeicaBogdan wrote:
se referea la test lab de la jbl. nu la testul 5 in 1 test lab e geanta aia cu toate testele. si da merita banii.

Aha. Multam de lamuririre. Dar uite ce nu inteleg eu - oare sta cineva sa-si testeze apa in fiecare saptamina? Un acvariu odata ciclat si care merge bine nu are nevoie de asa ceva. Poate doar pentru anumite specii de pesti sau experimente. Sau, in caz de Doamne fereste, o nenorocire care sa decimeze ce e pe acolo.

Dar noi suntem aici sa o sfatuim. Si mai las-o sa citeasca odata Ciclul azotului.
O planta trebuie sa fie sanatoasa, sa aiba radacina puternica - acolo unde e cazul; riccia, de ex, nu are radacini - e o planta de suprafata, sa nu aibe frunze galbene, alge, pete. In opinia mea, Oborul nu e chiar cea mai buna alegere, dar asta te priveste strict pe tine. Un magazin de specialitate in care cumperi o planta cu eticheta e mult mai recomandat - stii cu ocazia asta si ce ai cumparat - adica denumirea exacta a plantei.

NB - daca gasesti si vrei Anubias, iti va trebui si o buturuga sau o piatra necalcaroasa pe care sa o atasezi cu ata de pescuit. Aceasta planta nu se ingroapa in substrat. Pentru Riccia, iti trebuie lumina multa si CO2 - altfel nu rezista.

Alternanthera reineckii
Bacopa monnieri
Echinodorus tenellus
Heteranthera zosteraefolia
Hygrophila polysperma
Vallisneria americana
Ceratopteris thalictroides
Java moss
Anubias
Riccia

Poate gasesti ceva din cele mentionate mai sus.

Bafta!
donpisote wrote:Nu stiu ce au frunzele de la plante ca devin cam transparente.

Cauzele pot fi mai multe. Fie sunt inca in perioada de acomodare. Imi cer scuze, dar zau ca nu mai tin minte de cind ai terminat de amenajat acvariul si atunci isi vor reveni. Fie au diverse carente - cum e cea de fier, de ex. Poti sa adaugi la radacina lor bile de la JBL si/sau fertlizant in masa apei. Dar nu fara o analiza prealabila cu ceva teste. Dar sa stii ca mai sunt si plante care uneori nu merg. Solutia - renunti si incerci altceva. Stiu ca suna cam sadic ce spun, dar ce nu face un om pentru acvariul lui, nu?

Miine ma mai gindesc la ce plante ar mai merge si iti comunic.
Este foarte frumusel acvariul si foarte ingrijit. Dar parca ar merge mai multe plante, ca ai loc suficient. Mai ales ca ai si CO2.
Dar exista si mincare speciala pentru "sanitari" - tablete care se adauga dupa ce se stinge lumina si au si ei ce minca. Asa se pot preveni anumite victime. Ma rog, in cazul lor, nu garantez - nu am avut aceasta specie si nu stiu cum se comporta. Era doar o idee.

Forum Index » Profile for Dolly » Messages posted by Dolly
Go to: