[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Daniela76
Forum Index » Profile for Daniela76 » Messages posted by Daniela76
Revin cu unele nedumeriri, ma plangeam acum ceva vreme ca am pe 0 - NO2-NO3 la fel si PO4. Cum am pus filtrele in ambele acvarii situatia a inceput sa se schimbe. La inceput a crescut PO4 cat trebuie, vreo 0,5 la inceput. NO2-NO3 mereu pe 0. Ieri dupa schimbarea apei situatia era urmatoarea:
NO2- 0,5 si NO3-10; GH 10, KH 6.

Azi am facut teste din nou:
NO2=0
NO3=25
PO4=1 mg/l
NH4/NH3=0
GH=12
KH=8
PH=6,85.
CO2=testerul este pe verde deschis la 2 bule pe secunda.

La filtrul din acvariul de 125 am urmatoarele materii filtrante: primul sertar de sus Matrix (0,5 l)+ Siporax, al doilea si al treilea sertar Siporax (4 l) si ultimul Bio-Rio (2 l). Nu inteleg ce-i cu valorile astea, s-a deciclat acvariul? Sau pentru ca filtrul extern este in ciclare am valorile astea in apa? Filtrul intern,ciclat, a ramas in functiune.

morakimou wrote:multumesc mult pentru raspuns. mai vin cu o ointrebare...o data la cat timp se schimba aia 30% din apa? zilnic? o data la doua trei zile?
colega sotului nici ea nu stie prea bine ce si cum, are un beta pe care il tine iintr-un vas rotund din ala micut si in unul oleaca mai mare 2 guppy mascul plus femela, iar cand a facut pui ii tinea intr-un castron de maxim 1l...am presupus ca oricum ar fi o duc mai bine la mine decat la ea, din cate mi-a zis sotul meu...acuma na...
multumesc inca o data pentru raspunsuri...revin cu intrebari de indata ce mai am nevoie de explicatii.

Sigur ca pestii o vor duce mai bine la tine decat la colega care nici ea nu stie nimic despre pesti. De apreciat la tine este faptul ca pe tine te intereseaza cum o duc pestii si cauti informatii.
Subscriu la cele scrise de colegi mai adaug doar ca poti declora apa (daca iti trebuie repede) prin punerea pompei de aer in vasul in care lasi apa timp de o ora - doua, in felul acesta vei grabi procesul de eliminare al clorului.

Succes si asteptam vesti!
narcis Nu se mai aude asa tare, posibil sa mai fi fost aer. Oricum diferenta e mare, consuma mult mai putin CO2 si PH-ul scade mult mai repede.
Am pus pe jumatate apa in el. Trebuie umplut?
Deocamdata nu vad cine stie ce imbunatatiri in afara de faptul ca am scapat de Flipperul din acvariu. Macar pentru asta a meritat miscarea. In rest e mai mult zgomot, face galagie mai mare decat filtrul. Ph-ul e mai mare, poate si pentru ca ieri acvariul a ramas mai mult timp fara CO2.
Cu frunze mari ar fi Lotusul. Te referi si la Cryptocoryne?

Iulian - mie imi plac bazinele gen jungla, mi se pare cel mai greu de facut asa ceva; o dezordine controlata. La mine mai trebuie cizelat. Dar deocamdata nu prea am ce face, plantele trebuie sa se dezvolte. Unele nici nu se vad de mici ce sunt..

Mi-a venit numaratorul de bule, cum se procedeaza, se pune apa in el?
Narcis, abia astept sa vad poze si la tine.
stefanp cryptocorinele astea sunt Flamingo, deci sunt cam cu fite. Ma si mir ca merg.

Iulian - Da, sunt Pogostemoni. Cresc dar bineinteles pe inaltime. Ca asa e la mine...
De elemente de decor, nu mai am loc, am scos si ultima cioata. Nu mai au loc plantele si voi ziceti ca sunt putine

stefanp Merci pentru sfat, cea din stanga este intr-adevar o cryptocoryna m-am gandit si eu la varianta asta de a o aseza undeva in lateral, dar parca mi-e mila de ea sa o mut, a crescut foarte frumos acolo. Nu ma asteptam sa vad o cryptocoryna asa mare. Ca o compensatre a spatiului din stanga, am inca 3 cyptocoryne Flamingo foarte mici deocamdata, daca o vor egala in dimensiuni (m-as mira) atunci o las acolo, daca nu, o mut pe ea in stanga. Undeva in spate langa Fliper am o alta planta mare Aponogeton madagascariensis, daca ii merge bine ar trebui sa echilibreze si ea situatia in stanga. Vad ca-i cresc frunze, dar nu ma bucur inca. E complicata planta asta. Cica trebuie lasata in repaos, cum o fi asta?
Peste vreo 2-3 saptamani o sa scot filtrul intern si cutia cu totul, atunci o sa am ceva mai mult loc si o sa asez plantele. Dar sa stii ca ele sunt tufe. Dau impresia de plante putine si distantate?
Pun o poza cu evolutia acvariului, din pacate oricat am butonat la aparat, nu-mi scoate culorile reale.
saptamana viitoare mai astept Bio RIo-ul sa ajunga, numaratorul de bule ca sa pot monta si reactorul.

Da, la inceput daca fertilizezi abundent fara sa ai plante suficiente. Iti recumand sa incepi cu doze foarte mici de fertilizanti. Le maresti foare usor daca plantele dau semne ca le mai trebuie.
De Bacopa Caroliana m-am saturat si eu, am zburat-o din acvariu din aceleasi motive
Am inlocuit-o cu Myriophillum mattogrossense si nici cu acesta nu mi-e rusine, are cam acelasi ritm de crestere doar ca e mai fatos. La fel de repede creste si Eustralis Stelata.

Deci si tu ai putoarea asta de alga unde nu bate CO2-ul... Lasa ca mi-au venit filtrele, am avut si o oarece tornada cu 2078
Foarte silentioase ambele. O alta veste buna, plantele din acvariul de 125 perleaza ca la baietii mari.
Am facut test de SiO2 - 2 mg/l.
viulian, nu stiu ce sa zic, am plante care la 1 saptamana imi ies din acvariu...

P.S. Tu te-ai confruntat cu alga asta? Intreb pentru ca avem aceeasi apa...
stefanp Eu stiu ce spuneti voi cu excesul de lumina, nu-i de joaca. Lumina se pune treptat. Eu de luni de zile am setat acest acvariu, am inceput cu cele 2 Juwel din dotare, apoi le-am schimbat cu 2 Dennerle. Plantele au reactionat pozitiv la schimbare, apoi au stagnat. Moment in care am pus al treilea neon si am mai adaugat plante. Daca iti mai aduci aminte, spuneam la un moment dat ca aveam plante ale caror frunze se macinau. Am marit doza de fertilizanti, nimic. Abia cand am pus si al 4-lea neon am scapat de aceasta problema si mi-am permis sa mai pun plante. Plantele easy care ma puneau sa fac frizerie la 3 zile, au fost inlocuite. O perioada am fost in echilibru. Dar plantele multe, pestii multi fac aceasta filtrare insuficienta. E prima problema.
Am facut aceasta recapitulare, pentru a intelege si alti incepatori care poate ne vor citi pe aici, ca 4 neoane nu le-am pus eu pentru ca nu aveam ce face cu banii sau imi doresc neaparat o factura mai mare le curent. Plantele au impus-o. Sigur, daca ramaneam la Anubias, Cabomba Caroliana etc. nu-mi mai trebuia lumina.

Alga pe care o am acum este BBA; a pomenit-o cineva pe aici.
Peste tot pe unde am citit despre combaterea ei, nicaieri n-am vazut despre reducerea luminii. Dar se poate sa fie si aceasta o cauza. Cel mai intelept ar fi s-o iau pe rand; intai filtrarea apoi CO2-ul. Daca nu merge, atunci e de la lumina.
Cu Matrix-ul m-am mai linistit, numai ca trebuie pus destul de putin, din ce am inteles 1 l la 200 l apa. Atunci o sa pun jumatate de litru intr-un sertar si restul pana la umplerea sertarului completez cu Siporax. Nu cred sa se "certe" intre ele.

In ceea ce priveste lumina, narcis, eu nu as pune pe aceeasi parte 2 Special Plant, acestea sunt neoane care au 2400 lumeni fiecare, in total 4800 de Lumeni, pe o singura parte. Ca sa nu mai pomenesc urmatorul aspect; prea mult Special Plant = alge. In fata tu spui sa las Amazon Day-ul care are 2.200 Lumeni. Deja as cam avea un dezechilibru. Sigur ca in spate imi trebuie ceva mai multa lumina (plante inghesuite). Din ce stiu, luminile trebuie sa se amestece. Color Plus-ul are numai 880 Lumeni dar are un spectru accentuat pe albastru si rosu, culori care ajuta la fotosinteza. Dpdv estetic se vede cand nu e aprins, fara e el e un galben destul de "rece".
Acum am asa: spate - Special Plant; spate spre mijloc - Amazon Day, fata spre mijloc Special Plant si fata Color Plus.

Daca ziceti voi ca ajuta am sa renunt la unul din neoane. Desi eu sunt aproape sigura ca mizeria asta de alga nu are legatura cu lumina. Dar chiar vreau sa ma lamuresc.
2224 vine cu materiale filtrante si am sa le las, pentru acvariul de 60 ajung. 2078 nu vine cu materii filtrante, am comandat 3 l Siporax si am 2 L Matrix. Ma speriasem cu Matrixul dar avand in vedere ca am sa pus si macro pt. ca imi trebuie cu si fara el, deja nu mai conteaza.
Sper ca pe marti sa am filtrele.

Referitor la lumina, eu nu las toate 4 neoanele, le aprind pe rand. Daca voi ziceti ca e prea multa lumina, atunci am sa las mereu unul stins. De mentionat ca singurele alge pe care le am in acvariu sunt cele negre. Nu am alge verzi.
stefanp wrote:Sa mai testezi apa, se poate sa mai dea si rezultate aiurea.
Si ai grija cand faci testele, sa nu fie dupa schimbul de apa. Caci implicit vor reiesi rezultate mai mici.

Mda, desteapta chestie! Eu faceam inainte de schimbare si dupa. Inainte de schimbare am GH- 15, Kh 6, dupa schimbare GH 11 si KH 5-6. Dar NO3 si PO4 mereu dupa schimbare sunt 0, inainte sunt un pic mai mult de 0.
Ma gandeam la urmatoarea "smecherie", dupa schimbul de apa sa pun A1 NPK o zi sau doua dupa care sa merg tot pe A1 Daily. Sa vedem ce or sa zica testele.

Oricum e halucinat cat pot sa-mi manance plantele astea! Am mers pana acum ceva timp pe S7 si plantele se resimteau, nu le ajungea adita de o data pe saptamana. F bine le mergea dupa Planta Gold, din ce am vazut contin ceva macro pastilele astea.

Acum o alta intrebare, are cineva Matrix in acvariu plantat? Mie mi-e cam frica sa pun asa ceva chiar in combinatie cu Siporax, am inteles ca mananca azotatii si fosfatii, exact ceea ce eu nu prea am prin acvariu.
narcis Al 4-lea e Amazon Day.
Nu am adaugat macro pentru ca sunt in suprapopulatie cu pestii. Cred ca e premiera in acvaristica sa fii in suprapopulatie si sa-ti trebuiasca macro. Dar asa am sa fac. Am de exemplu Alternanthera reineckii 'Pink' care nici nu moare dar nici nu creste. Cyptocorynelor, inclusiv Flamingo, le merge foarte bine, le-am pus Cryptocoryne tabs de la Dennerle, am pus la restul pelantelor Biobals si la Echinodorusi- Echinodorus tabs tot de la Dennerle si le merge bine. Mie mi-e clar, plantele care isi iau nutrienti din substrat nu au probleme. Eustralis Stelata, Ludwigia Peruensis, Hygrophila sp. 'Pantanal' (erroneous), Hydrocotyle leucocephala, Myriophillum mattogrossense, Cabomba Piauhyensis le merge foarte bine. Stagneaza pe langa Alternanthera reineckii si Rotala rotundifolia (Indica).

Ca sa simplific un pic aditia de macro, ce parere aveti de A1 NPK Dennerle? Pana acum am adaugat cantitati infime de A1 Daily.
stefanp Ai dreptate, am gresit, am CO2 - 40 de bule pe minut nu pe sec. No3 este si el mereu pe 0 ca si PO4. Ce ma sfatuiti sa adaug?

narcis Tester-ul este asezat in partea opusa Flipper-ului.

Acum lumina, pozele sunt facute dupa o tundere, intr-o saptamana plantele imi cresc atat de mult incat nu se mai vad pestii
Am avut 3 neoane si in partea din fata frunzele se topeau. Cum am pus si al patrulea neon, problema asta s-a rezolvat. Cum va spuneam, eu am redus drastic durata de iluminare si m-am ales cu imputiciunile astea de alge inmultite cu 3. Ce am mai observat, la mine toate plantele o iau in inaltime, distanta internodala e destul de mare, cand aveam 3 neoane era si mai mare. Fac frunze dese si colorate in partea de sus, la baza nu sunt atat de colorate. Cu toate acestea credeti ca e prea multa lumina?
Kh e 6; PH 6,77. Variatiile de PH sunt intre sunt intre 6,7-6,9. Am sa mai cresc un pic aditia de CO2, dar cu oarecare teama pentru ca am Molly. Am reluat fertilizarea de ieri.
Plantele au crescut foarte bine, am o jungla frumoasa cu niste culori superbe. N-am aparat atat de bun din nefericire.
Flipper-ul este asezat in spate, plantele din acea zona nu au alge. Algele acestea paroase si negre sunt in partea din fata a acvariului. PO4 e zero, si din ce stiu, nu e bine, iar test de silicati nu am. Plantele afectate de alge si-au cam oprit cresterea. Va dati seama ce necaz imi este, sa am plante dificile carora le merge bine si am nenorocirea asta. Din ce am citit e vorba de GBA, alge care apar din cauza filtrarii proaste si a lipsei de CO2 din zona respectiva. Am sa pun un filtru 2078, arhisuficient pentru un acvariu asa mic. Dar CO2 imi trebuie in zona respectiva.
Nu stiu ce sa zic de silicati, mai trebuie si alte teste? Ce teste imi recomandati?
stefanp multumesc pentru interes.
Am taiat frunzele atacate de alge, pun acum poze sa vedeti dezastrul.
Deci sa recapitulam:

Lumina 28wx4 Dennerle; durata, la inceput 8 ore/zi;
CO2 - testul este pe verde deschis, 40 de bule pe sec.;
PH 6,8; Kh 5; Gh 11;
Am Fertilizat cu Dennerle dupa schema lor de fertilizare;
Schimb de apa 50% o data pe saptamana;

Plantele, culmea, merg foarte bine, pana cand au aparut algele. La primele semne, am oprit fertilizarea si am redus lumina intai la 6 ore, apoi la 4. Si... M-AM UMPLUT DE ALGE!!! Niciodata nu am avut asa ceva! Deci am facut ceea ce se recomanda, scaderea iluminarii si oprirea fertilizarii. Am obtinut rezultatul invers, mai rau. Daca am oprit fertilizarea vad ca se resimt un pic si plantele. Acum am taiat frunzele afectate.

Poze:

Filtrele Ehaim 2078 si 2224 au ajuns in Belgia, le astept de la o zi la alta. Era cazul ca nu mai pot cu algele. Daca mai citeste cineva acest topic, as vrea sa va rog sa-mi spuna cineva ce se poate face in cazul in care as vrea sa pun un reactor de CO2. Ar fi mai bine sa se difuzeze CO2-ul prin filtrul extern, as putea scapa si de alge in felul asta.

Forum Index » Profile for Daniela76 » Messages posted by Daniela76
Go to: