[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Humbert
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Sa stii ca si nitrificarea consuma alcalinitate, dar da, e posibil sa fie si de la coralina. Eu am uitat de coralina pt ca am arici de mult timp si prin urmare nu mai am coralina.

Atat timp cat acvariul inca e proaspat si nu ai corali duri, as ignora alcalinitatea. Dupa ce trec 1-2 luni si acvariul se stabilizeaza si pui corali duri, da, trebuie monitorizata si eu raman la parerea ca cel mai simplu e sa controlezi totul din schimburi saptamanale de apa.

Ref la carbon, sa nu facem confuzie intre carbune, folosit pt filtrare chimica, si aditia de carbon (sub forma de nopox de exemplu) care e folosit pt reducerea de nitrati si fosfati. Carbune poti sa pui, dar carbon nu as aditiona deocamdata pt ca populatiile de bacterii nu sunt stabile si poti sa faci explozie bacteriana (apropo, sper ca ai skimmer daca planuiesti aditie de carbon).
Pai sta afara nu in casa si poti sa il faci sa arate frumos, eu dupa cum ziceam am facut doar untest sa vad daca rezista la caldura infernala care e pe terasa la mine si la inghet.

Anul asta o sa incerc sa inlocuiesc butoiul cu un vas care sa arate mai bine.

Am pus si 2 neoni anul trecut dar au murit de la caldura, nu ma asteptam ca apa avea vreo 32 de grade si credeam ca o sa reziste - m-am simtit vinovat.
@Eduard

eu am folosit sita din asta de mai jos
https://www.echipamenteacvarii.ro/apa-sarata/diverse/Sita-pentru-supraplin-transparenta-40-50-diametru?sort=p.price&order=ASC
Lemon wrote:
Humbert wrote:eu am astfel de plante intr-un mini iaz pe balcon, niste narcisi, niste iarba din aia japoneza care se vinde in hornbach pe post de planta de acvariu, desi nu e (am uitat cum se cheama) si un nufar

Pana nu pui niste poze cu el, eu nu te cred.
Acum, vorbind serios, chiar sunt curios cum arata.

poftim

image

ma rog, mini iaz inseamna un butoi :-))

a fost asa mai mult de test, ca la mine pe terasa e un infern vara
dar au rezistat, nufarul a facut si floare anul trecut

asta e
image

partea f misto e ca le-am lasat peste iarna afara in acest butoi, au inghetat dar sunt ok acum, am crestere de vreo luna

irisul (cel din dreapta) e cel mai faultat dar are si el muguri, deci va fi ok, astept sa vad flori
Daca nu vrei eggcrate, nu are sens sa faci compartimentul prea lat iar gaura poti sa o dai cat mai sus, ideal sa stea jumatate afara din apa

Eu am luat carote de pe ebay, 1-2 gauri merg. Dar dureaza mult pana vin, deci na.
uite si plantele pe care le am eu in mini iaz pe balcon
- nufar (nymphaea)
- acorus (obligeana pitica)
- iris (ensata kaempferi)

sau intri pe bakker.com si iti alegi de acolo plante de iaz/mlastina - eu de la ei am comandat, au venit plantele fara probleme desi dureaza 1-2 saptamani
mai m-am gandit :-) si cred ca am o solutie beton

- lipeste un perete interior pe toata latimea sumpului, la vreo 5 cm de margine, asa creezi compartimentul de evacuare
- peste el pui pieptene pe toata latimea sumpului
- inaltimea peretelui + pieptene sa fie cu 2-3 cm mai mica decat a sumpului, ca sa poate trece apa peste el in siguranta in caz ca se infunda tot pieptenele (f putin probabil dat fiind lungimea lui, dar na)
- in compartimentul de evacuare contruiesti din eggcrate o sita, pe toata suprafata lui (faci 2 pereti verticali din eggcrate si peste ei pui tot eggcrate, pe toata suprafata)
- inaltimea la care sta sita sa fie mica, eu stiu, 10 cm
- gaura de evacuare o dai undeva sub aceasta sita, pe laterala acvariului, si o protejezi si pe ea cu gratar, ca sa nu se infunde furtunul
- eventual la gratarul de la gaura mai rupi niste protectii, ca sa nu se infunde cu frunze mici care pot trece prin pieptene (alea mari vor fi prinse de pieptene sau de eggcrate daca se infunda pieptenele)
- sau poti sa pui peste acest eggcrate o plasa mai fina, dar nu foarte fina ca sa nu se colmateze repede
- reglezi debitul pompei asa incat in compartimentul de evacuare nivelul apei sa fie cat de jos posibil, adica doar un pic deasupra gaurii de evacuare

in felul asta ai 2 capcane pentru frunze (pieptene + eggcrate), este practic imposibil sa se infunde vreodata
si ai si foarte putina apa in compartimentul de evacuare, in caz de oprire a pompei va curge din el doar pana sub gaura, adica 2-3 cm de apa

dezavantajul e ca s-ar putea sa clipoceasca apa care cade in compartimentul de evacuare, dar cred ca se poate regla din debit
la 4:

teoretic da, ar merge facut un compartiment cat mai mic in care apa sa intre prin cadere din restul sumpului (apa sa treaca peste peretele despartitor)
dar practic se obtine acelasi efect punand o gaura de evacuare cat mai aproape de marginea de sus a sumpului, asa incat cand se opreste pompa sa revina cat mai putina apa in display

riscul sa se infunde cu frunze si sa dea pe afara mi se pare comparabil in ambele cazuri, deoarece chiar si daca faci compartiment separat tot va trebui sa ai gaura de evacuare si acolo...

ma rog, ai putea sa pui pieptene peste peretele despartitor, asta ti-ar mai castiga niste timp, ca frunzele nu se vor duce direct sa blocheze gaura ci se vor opri mai intai in pieptene, nivelul apei va creste in sump si urmatoarele frunze vor trece peste pieptene dar speranta e ca o sa le cureti mai intai pe cele care s-au prins deja

dar mai simplu ar fi sa faci 2 gauri, una mai sus decat alta, ai castiga la fel timp

nu stiu, asta cu sumpul sus e un design care nu prea e folosit, eu cel putin nu am vazut multe sumpuri suspendate, si ma gandesc ca e un motiv pentru asta, mai precis acela ca nu se poate face un design care sa garanteze ca nu vei face inundatie

dar ca idee imi place, e misto sa cresti niste plantute acolo sus, la vedere

poate ai putea sa cresti plante in ghiveci, sa fie doar cu radacinile in apa (cu sau fara substrat), ar arata spectaculos
si ai putea pune o plasa peste sump care sa iti prinda frunzele

eu am astfel de plante intr-un mini iaz pe balcon, niste narcisi, niste iarba din aia japoneza care se vinde in hornbach pe post de planta de acvariu, desi nu e (am uitat cum se cheama) si un nufar
e ciudat intr-adevar cu sarea din ce zici, posibil sa fie un lot prost...

ref la nitrati/fosfati, sa stii ca la marine e fix invers decat la plantate, adica majoritatea covarsitoare a acvariilor nu numai ca NU au nevoie de aditii, ba din contra, au problema ca niratii si fosfatii sunt prea mari si trebuie reduse nivelurile prin diferite metode, de la macro algae la dozare de carbon etc

i-adevarat ca coralii au nevoie de nitrat si fosfat, dar consuma f putin, nici pe departe comparabil cu plantele (pentru aceeasi biomasa)

cat despre zoasi... depinde :-) uite eu de exemplu am cele mai proaste rezultate la zoas in aproape 4 ani de marine, pur si simplu nu vor sa creasca la mine, desi am avut toate valorile de nitrati de la zero la 25 si fosfatii la fel, de la 0 la 0.1
circula pe la noi o specie care intr-adevar creste mult mai repede decat altii (polipi mai marisori, culoare caramiziu inchis), dar in rest eu trag de niste fraguri de cel putin 2 ani

de asemenea, s-ar putea sa fii surprins de consumul de alcalinitate al coralilor LPS/SPS si mai ales de rapiditatea cu care poate creste - eu cel putin am fost luat pe nepregatite de 2 ori in primul an: consumul de alcalinitate s-a dublat in ceva gen 2 saptamani, rezultatul a fost ca am facut crash de alcalinitate si am pierdut niste SPS

in fine, o sa vezi tu pe parcurs

ionionut wrote:
la care alti parametri te referi? fiind corali moi, nu intereseaza alcalinitate etc, de aia intreb.

La parametri necuantificabili.
Orice animal ,,strica" apa cumva. Iar daca nu-l hranesti, nu vei gasi nitrit in apa. Masuratorile iti vor iesi ok, ceea ce nu inseamna ca parametrii chiar sunt ok.
Nu e despre ce consuma coralul din apa, prin dezvoltare (alcalinitate si altele), ci despre ce adauga in apa prin metabolism.
Acolo unde exista incarcatura biologica, obligatoriu exista si consecinte, chiar daca nu apar la testele noastre.

sigur ca da, dar discutia este despre perioada de timp in care se intampla asta, or, ce zic eu e ca daca pui niste corali moi intr-un acvariu, pana sa strice ei apa dureaza mult si bine si de aia nu are impact asupra deciziilor referitoare la ciclare/stabilizare
@ionionut
la care alti parametri te referi? fiind corali moi, nu intereseaza alcalinitate etc, de aia intreb.

@craresc
ref la sare, de unde stii ca masuratorile tale sunt precise? trebuie sa masori perfect nu doar cantitatea de sare pe care o pui, ci si volumul de apa, deci ai 2 surse potentiale de erori, mai ales ca inteleg ca nici nu folosesti cantar pentru sare (sau e cupa furnizata de ei?)
eu folosesc sare red sea si am exact acelasi gen de problema, uneori iese salinitatea prea mare, alte ori prea mica la aceeasi cantitate de apa si sare (conform masuratorilor mele)
sunt 99% convins ca nu e vina sarii ci a masuratorilor mele

referitor la folosirea apei de la retea, parerea mea e ca ai ales sa faci compromis exact unde nu era cazul sa faci compromis :-))
eu sunt foarte flexibil in legatura cu regulile si imi place sa experimentez, dar asta e cam singura regula la care nu as renunta

nu ca nu s-ar putea tine un acvariu marin cu apa de retea, ci pentru ca calitatea apei de retea variaza si e o chestiune de timp pana o sa se intample ceva rau
eu am patit-o la apa dulce, mi-au murit aproape toti pestii de la aluminiul pus primavara, e un topic pe aici pe undeva daca te intereseaza (aveam si sistem de filtrare pentru apa)

aha, am inteles despre testul ala... da, presupun ca daca tii ambele pietre in apa aceeasi perioada de timp, se poate intr-adevar face o comparatie intre ele, in sensul ca iti dai seama care din ele e mai poroasa
dar testul asta nu-ti spune nimic despre daca porozitatea e suficienta sau nu in mod absolut

in fine, la un acvariu asa mic costurile sunt mici, deci merita sa iei ce e cel mai bun

referitor la corali, incarcatura lor biologica e aproape de zero, deci nu vad nici un motiv sa nu pui deja un coral soft si mai rezistent, cum e zoa

o sa functioneze si pe post de coral de test pentru cand vei lua corali mai scumpi, ca nu o sa vrei sa faci experimente cu ei

apropo, asta cu ciclarea de 4 luni si cu "stabilizarea" acvariului cam sunt gogosi, vezi mai jos
http://reefkeeping.com/issues/2005-06/rhf/index.htm#5

"The marine aquarium hobby is replete with commentary about nitrite, some of which is, unfortunately, incorrect or misleading. Its toxicity in marine systems is far lower than in freshwater systems. Nevertheless, many aquarists incorrectly extrapolate this toxicity to reef aquariums and suggest that any measurable amount of nitrite is a concern.

In reality, nitrite probably is not toxic enough to warrant measuring in most marine systems."

cand am cumparat eu primii mei corali (moi), acvariul inca nu era gata asa ca i-am tinut vreo 3 saptamani intr-un acvariu de 12 litri care nu avea absolut nimic in el in afara de o piatra de aer ca sa fac un pic de miscare a apei, nu de alta
evident ca nu au avut nimic, ba chiar se deschisesera foarte frumos ca batea soarele direct in ei

la un acvariu asa mic cum e al tau, oricum ar fi bine sa carantinezi coralii inainte sa ii bagi ca sa nu ai probleme cu aiptasia sau bubble algae
ce este "testul de retinere apa"?

referitor la intrebarea ta cu "primul peste".... planuiesti sa pui mai mult de 1 peste in 20 de litri? :-))
e cam riscant, nu stiu ce sa zic.

nu prea ai variante in afara de clown, dupa mine.
adica mai sunt pesti mici care ar merge (ma gandesc de ex la yellow clown goby, Gobiodon okinawae), dar pe de o parte nu prea am vazut la noi si pe de alta parte nu e la fel de rezistent ca un clown, plus ca e destul de timid din cate aud, si ar fi aiurea sa ai doar un peste si sa nu-l vezi

eu as pune 1 maxim 2 clowni si un crevete

pana una alta insa, eu zic ca poti deja sa pui niste corali soft in acvariu - zoas de exemplu

te sfatuiesc sa nu te arunci la xenia sau kenya tree, desi tentatia e mare, pt ca daca le merge bine, vor cotropi acvariul rapid

un GSP de ex poti sa pui, daca ii faci o insula separata, deci nu pe piatra principala
Pai asta zic, iei o placa cu cip esp32, o pui mai aproape de senzor si o programezi sa capteze transmisiunea bluetooth de la sensor, ca sa o trimita mai departe prin wifi.
Deci va functiona ca un hub pt senzor.
Probabil si eu va trebui sa fac asta pe terasa mea, ca e cam departe + ziduri - am comandat deja esp-ul.

Oricum o sa am nevoie de esp ca sa fac un senzor de nivel sa stiu cand se termina apa din rezervor,ca nu am alimentare cu apa pe terasa, folosesc un butoi.

Aici sunt codurile

https://esphome.io/components/sensor/xiaomi_ble.html

Partea frumoasa e asta

"Contrary to other implementations, xiaomi_ble listense passively to advertisement packets and does not pair with the device. Hence ESPHome has no impact on battery life"
Pai poti sa folosesti un esp32 care are si bluetooth.
asta pe care l-am luat eu este IPX5, deci ar trebui sa reziste la ploaie (dar vezi ca e pe bluetooth)
nu l-am testat, evident, dar in general Xiaomi fac produse excelente
eu planuiesc sa il infasor in film din acela alimentar si nu ar trebui sa fie probleme cu ploaia
da normal, corali si pesti
pestii nu au avut nimic, coralii au stat suparati cateva ore/ zile in functie de fiecare, dar de murit nu a murit nimeni
am fost nevoit pt ca am avut o bacterie nenorocita care acoperea totul cu slime in cateva ore

de fapt, am pus la nervi ca nu mai stiam ce sa fac - 2.5 sticle in 300 litri brut, toate pe care le mai aveam in casa... daca aveam 10, 10 puneam

asta cu deciclarea e o alta explicatie universala penrtu orice problema sau baubau universal si fara o baza soldia in spate, pentru ca nu avem cum sa stim exact ce se intampla cu bacteriile din acvariile noastre iar lucrurile sunt extrem de complexe, sunt multe feluri de bacterii etc

bacteriile isi revin foarte repede, chiar daca sunt afectate - e vorba de ore/zile
eu am pus si 200 ml / suta de litri :-)
se pare ca functia care converteste conductivitatea in salinitate este incredibil de complicata, de fapt nici nu e o functie ci o procedura numerica de aproximare :-))

well, I did not know that :-))

masuratoarea senzorului meu pare a fi mai mica cu 1 ordin de marine, adica daca ar fi 49 de mii de micro siemens/cm, atunci valoarea pentru salinitate ar fi undeva la 32ppt sau 1.024
deci e pe acolo, dar e ceva ciudat cu diferenta de ordin de marine

mai am un pen din asta de TDS/EC si el tot asa arata, in jurul lui 5000 nu 50000 de microS

nu inteleg :-((

Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Go to: