[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Silviu Man
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Artur wrote:Dati bah uratilor o recomandare ))

Ho, ca nu dau turcii. Ma uitam la Jimbatu’ pe FB!

Fara coaja! Si tinut mult in apa, e de esenta moale si lasa multa seva.
Rezolvat?
E OK. Spala bine tot.
Pune o poza. Sa nu fie cumva BBA ca e de rau!
sclau89 wrote:Cozmastie a acoperit intrebarea ta, acum sincer la cei mai multi este mai mult o chestie de costuri ce aleg.Evident ca butelia este cea mai buna varianta din multe motive,si pe termen lung inclusiv din punct de vedere al pretului,dar aici alegi tu in functie de buget,cat de sigur esti ca nu va fi o pasiune de moment,etc.

Asta cu pasiunea de moment mi-a placut!

Cind te prinde, apai nu te mai lasa!
Eu zic sa-l scoti si sa-i curmi suferinta. Nu esti nici primul si nu vei fi ultimul. Toti avem de-a face si cu momente ca astea.
Lapusan wrote:Bacteri su destule in acvariu .Pe filtru . Pe incalzitor . Pe decoratiuni etc

Sunt! Mai greu e sa le aduci pe toate la un loc unde sa se inmulteasca si sa aiba un contact mare cu apa. Adica in filtru!
Lapusan wrote:
Silviu Man wrote:Ciclarea e un termen generic. Poate fi folosit si cu referire la apa, la substrat sau la filtru. Toate fac parte din acvariu. A intrat in jargonul acvaristilor asa ca nu murim de grija semanticii.

Ca sa raspund la intrebare, da! Pune saculetul in dreptul filtrului sau in zona cu flux de apa intens si lasa-l acolo vreo trei saptamini. Eu as pune in el si ceva bacterii (iti recomand Prodibio BioDigest).

Hai sa fim realisti tu de cate ori schimbi materialele filtrante din filtrul tau faci acest lucru????????

Nu, as merge in paralel cu doua filtre. Am un JBL e902 de rezerva. Insa nu prea schimb mediile filtrante, nu sunt atit de vechi. Mai adaug pe ici pe colo, unde se mai erodeaza.

Dar aici nu e cazul, nu are unde sa tina materialul filtrant pentru popularea cu bacterii. Ma gindesc ca asa il poate aduce la stadiul in care il poate pune in filtru fara riscuri. E o idee!
Ciclarea e un termen generic. Poate fi folosit si cu referire la apa, la substrat sau la filtru. Toate fac parte din acvariu. A intrat in jargonul acvaristilor asa ca nu murim de grija semanticii.

Ca sa raspund la intrebare, da! Pune saculetul in dreptul filtrului sau in zona cu flux de apa intens si lasa-l acolo vreo trei saptamini. Eu as pune in el si ceva bacterii (iti recomand Prodibio BioDigest).
Lapusan wrote:
Silviu Man wrote:Sa-mi dau si eu cu parerea ...

1. Da, volumul materialului filtrant e primul criteriu. In plus, filtrele din clase cu capacitate mai mare au si reglaj al debitului asa ca se poate obtine acel compromis de care vorbea Koala : un volum mare cu debit mai mic.

2. @Lapusan : o apa clara nu este in mod necesar curata la nivel chimic vorbind. Anumite substante nocive nu au culoare sau miros. Si argumentez : asta primavara am adaugat apa din fintina in doua acvarii, unul de 110 util si unul de 40 util. Am reusit sa lichidez toata populatia de creveti. Apa din fintina a colectat din pinza freatica tot sulfatul de cupru spalat de ploaie de prin plantatiile de vita de vie de pe dealul din spatele casei!!!! La fel nitriti, nitrati, ...

Am spus Cristal nu Clara
Si da am spus Cristal asta inseamna ca si Parametri masurati
pH
Amoniac
Nitrati
Nitriti
Fier
Fosfat sunt ok nu numai apa limpede

Sa-mi dau si eu cu parerea ...

1. Da, volumul materialului filtrant e primul criteriu. In plus, filtrele din clase cu capacitate mai mare au si reglaj al debitului asa ca se poate obtine acel compromis de care vorbea Koala : un volum mare cu debit mai mic.

2. @Lapusan : o apa clara nu este in mod necesar curata la nivel chimic vorbind. Anumite substante nocive nu au culoare sau miros. Si argumentez : asta primavara am adaugat apa din fintina in doua acvarii, unul de 110 util si unul de 40 util. Am reusit sa lichidez toata populatia de creveti. Apa din fintina a colectat din pinza freatica tot sulfatul de cupru spalat de ploaie de prin plantatiile de vita de vie de pe dealul din spatele casei!!!! La fel nitriti, nitrati, ...
La un JBL e902, umplut cu MicroMec, Siporax si Matrix, la care debitul nominal e de 900 litri, debitul real este de aproape 500! Este la fel la toate filtrele. Pe prospect este trecut debitul pompei, nu al filtrului.
Un litru. Daca te hotarasti, sa ceri si doi robineti dubli, te ajuta mult cind il cureti.
Intr-un acvariu de 45 de litri am Eheim 2211 plin cu Eheim Substrat Pro. Merge perfect, apa este curata si limpede. Pentru tine, un Eheim 2213 ar fi numai bun. Vezi ca era la promotie pe nevertebrate.ro.
In prima saptamina dupa plantare plantele se adapteaza in noul mediu si au o perioada de stagnare. Oricum vin cu rezerve. Asa ca fertilizarea nu ajuta mult.
Eheim furnizeaza totul separat. Poate doar instalatia de iluminat sa fie inclusa. Eu am un incpiria 400 si un filtru 1200 xlt. Cu exceptia power kit la lumina, in rest nu avea nimic in plus. Cosurile din filtru erau goale, am pus in ele ce am vrut.
Nu ai gresit numele, a fost o schimbare.

Nu ai nevoie de determinarea pH ului daca nu ai cum sa-l influentezi. Doar daca vrei sa cresti ceva cu cerinte specifice. Atunci da, trebuie verificat inainte. Altfel, te gindesti la testere cin vei pune si gaz.
Nu ne contrazicem. Cu siguranta am avut experiente diferite. Acvariile sunt atit de diverse (volum, filtrare, aerare, incarcatura biologica, plantare,...) incit cred ca e greu de stabilit reguli foarte clare. Pina si tipul de substrat iti poate influenta filtrarea biologica.
Poti incercasi cu Riccia dar cu mare atentie pentru ca e invaziva. La fiecare tunsoare trebuie bine aspirare resturile altfel umpli acvariu cu ea. Asta ar fi cea mai usoara. Daca nu ai aditie de CO2 pietrele calcaroase nu vor fi o mare problema. Probabil vei avea un pH ridicat, asa ca dizolvarea carbonatului de calciu va fi total nesemnificativa si oricum duritatea apei se va reduce la schimbul de apa, considerind ca vei utiliza apa de retea care nu e chiar dura (desi sunt si cazuri in care unii colegi au fost nevoiti sa instaleze osmozoare).
Cormoranul wrote:
Silviu Man wrote:Am avut filtru intern si in acvariu de 110 litri. Dar nu asta e problema. Daca se oresc, nici unul nu mai primeste oxigen din apa. Iar populatia bacteriana e relativ aceeasi! In apa nu ai cine stie ce bacterii, doar in filtru si substrat.

Nu cred ca putem sa comparam cantitatea de oxigen care se afla in 110 l de apa cu cantitatea de oxigen din max 10l (cam cat are un filtru extern). Cred ca este evident care se epuizeaza prima. Nu am afirmat ca sunt bacterii in apa ci pe substrat, ornamente si sticla. Si de multe ori chiar daca noi punem litri fara numar de material filtrant in filtru este posibil ca raportul dintre bacteriile din acvariu si cele din filtru sa fie echilibrat. Din punctul meu de vedere filtrele externe sunt cele mai vulnerabile la intreruperile lungi de curent.

Daca se intrerupe alimentarea, apa nu mai circula prin filtru. Nici prin cel intern, nici prin cel extern. Nu mai are importanta cit oxigen ramine in apa, daca el nu ajunge in filtru ca sa intretina populatia bacteriana. Cu cit capacitatea filtrului e mai mare, cu atit sansele supravietuirii bacteriilor sunt si ele mai mari. Este o chestiune de densitate raportata la volumul de apa. In plus, nu cred ca intr-un acvariu mare este o concentratie mai mare de oxigen. Depinde de gradul de aerare al apei si de “consumatori”! Poate fi chiar invers. Aici relevanta este suprafata apei, pentru ca acolo au loc schimburile de gaze. Plus temperatura, prezenta sau absenta unei pietre de aer sau gradul de valutire al apri. In fine, la un filtru extern complex (Eheim, JBL, Oase) , ai buton de armare. Daca se intrerupe curentul, poti folosi acel buton pentru ventilarea filtrului, ca pe o pompa.

Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Go to: