Message |
|
pc.ciprian wrote:Ferropolul saptamanal iti recomand sa il adaugi in doze zilnice, iar daca tot mergi pe linia lor, ia si ferropol 24. In prima faza mergi cu doza recomandata apoi o cresti usor usor, pana ajungi sa o dublezi. Mai toti crescatorii de plantate iti vor spune ca Ferropolu e apa de ploaie. Dar pt inceput ca sa inveti cat de cat despre plantate e ok.
Pai sincer nu este vina mea ca omul citeste printre randuri. Ciprian i-a facut recomandarile necesare pentru folosirea Ferropol-ului. A, remarca referitoare la diferiti crescatori de plante care spun ca solutia e slaba? Pot fi, nimic de zis, dar sa nu comparam acest fertilizant cu ADA, Tropica sau cu Dennerle. PEntru un incepator si nu numai, fertilizantul este ok. Exemple avem destule
|
 |
|
Nu se va intampla absolut nimic. Pe acest principiu se dizolva CO2-ul in apa. Spargerea lui in bule cat mai mici si dizolvarea acestora in apa.
|
 |
|
Hai sa nu mai lungim prea mult discutia cu necesitatea unui controler de Ph.
Totusi, asa cum a spus si Antoniot, se poate si fara. Dar ce te faci atunci cand ai variatii de Ph de la 7.2 la 6.5 sa zicem, iar algele stau la colt? Sau ce faci cand tunzi in acvariu si uiti sa tai din numarul de bule pe minut si-ti vezi pestii sarind din acvariu? Sau de ce sa stau cu ochii cat cepele pe testerul permanent ca sa vad daca numarul de bule pe care il bag in acvariu corespunde masei verzi in crestere? Da, cine are chef de toate astea, poate sta fara Ph controler. Am stat si eu o perioada, pana m-am saturat si m-am puturosit si n-am mai vrut sa fac toate astea.
Hai sa revenim la topic.
haupmannclaudiu wrote:Ati spus ca Ferropolul este "apa de ploaie".
Sa mor daca gasesc topicul. Un link ceva ne dai si noua?
|
 |
|
Ia vezi cum vorbesti tu cu herpetologu ala al tau, poate te iei putin in gura cu el si te vad tocind la restanta 
|
 |
|
Il poti lasa si cu mediile cu care vine el, sunt destul de ok. Dar daca vrei o filtrare bacteriologica mai buna, mai poti cumpara niste inele ceramice. Oricum, unul dintre sertare are deja aceste inele
|
 |
|
Cory n-au legatura cu algele. Dar consuma mancarea ramasa pe fundul acvariului
|
 |
|
A sosit momentul adevarului. Cei trei SAE sunt impaiati sau bagati in formol?
Sa-ti traiasca si sa-ti fie sanatosi curvicepsii. Sunt frumosi foc.
De plante nu mai zic nimic, ca-mi cunosti opinia 
|
 |
|
Incepatorul wrote:Anticus e planta nu?
Anticus e de fapt Ancistrus, asa cum au scris colegii si nu e planta, e peste.
Alga pe care o ai se numeste Green Spot Algae sau mai pe scur GSA. Vezi ca sunt pe forum destule detalii despre ea.
|
 |
|
Pai aparitia algelor nu este legata doar de pozitionarea acvariului, de lumina pe care o primeste sau de nivelul de oxigenare. Algele pot aparea dintr-o mie de alte motive, chiar si asa cum se intampla la tine, doar in anumite zone.
Primul lucru ce trebuie facut este identificarea acestora. Ne-ai spus alge, dar de care, ca sunt multe rau
In alta ordine de ide. Poti opri oxigenarea prin intermediul unei pietre de aer, daca faci in asa fel incat returul filtrului sa provoace mici valuri la suprafata apei.
|
 |
|
Alege-ti o linie de fertilizare. Adica iei totul de la o singura firma. Sol fertil, substrat si fertilizanti in masa apei. PAleta este destul de larga. JBL, Dupla, ADA, Dennerle, Tropica. Ordinea in care le-am scris este aleatorie, atat din punct de vedere al pretului cat si al dificultatii in folosire sau al performantelor. Studiaza-le si vezi care ti se potriveste, tinand cont de ce ti-am scris
|
 |
|
Cu amendamentul ca Manado nu va sta in terase (sau coline) nici ... lipit. E prea usor si se niveleaza singur.
|
 |
|
Avand in vedere caracteristicile plantelor ce se preteaza pentru Iwagumi, as merge totusi pe un substrat fertil. Nu prea vei avea pe acolo plante care se hranesc cu preponderenta din masa apei, deci trebuie ca radacinile sa aibe de unde se hrani
|
 |
|
Pai deja esti pe un drum gresit. PRin stratul acela de nisip nu va circula prea multa apa. Va rezulta un substrat colmatat, pe care radacinile plantelor cu greu il vor putea strapunge, dar in care vor putrezi. Un substrat poros (chiar si nefertil) este mult mai indicat in orice fel de acvariu.
|
 |
|
Offff, pai tocmai aici e problema. Cand te apuci de un Iwagumi, nu poti sa mergi pe mana altora, ca nu prea tine.
Dar hai sa vedem. Intr-un bazin de 37 de litri (utili vreo 28-29 - spatele fiind filtru) am avut o incercare cu ADA Malaya. Fertilizare tot de la ADA, CO2 din belsug si lumina vreo 22 de W 6500k. Am crescut acolo, Eleocharis parvula, acicularis, Pogostemon helferi si multe altele. M-am umplut de alge, am scapat de el, iar m-am umplut iar am scapat. DAr setupul nu a iesit asa cum imi doream. De ce? Habar n-am. De fapt cred ca stiu. N-am avut "ochi" pentru aranjarea pietrelor si pentru a le intrgra intre plante. Sau invers. Tocmai de aceea iti spun in Iwagumi esti cam pe cont propriu. Cred ca ai vazut si la Aquascaping, colegii vin cu niste idei, cu niste moduri de aranjare si plantare si noi carcotim. Dar "baza fundamentului" trebuie sa vina de la tine.
La fel, iti repet, lumina, fertilizare, sunt lucruri pe care trebuie tu sa le stapanesti, tu esti cel care vede ceas de ceas bazinul.
In privinta substratului. In Iwagumi este un amanunt nu foarte important. Trebuie ales un sol care nu se aplatizeaza in timp, pentru a putea pastra acele coline pe care vrei (daca vrei) sa le faci.
Incerc prin aceste randuri sa-ti spun ca nu exista o reteta clar determinata care poate fi recomandata si aplicata cu succes. Poate doar taica Amano s-o aibe, dar fac pariu ca si el o poate da in bara.
|
 |
|
ovidiucol wrote:Dolly .. multumesc pentru raspunsul tau .. mare ajutor .. exact asta aveam nevoie  ) .. omule .. am citit de 1000000 de ori multe lucruri despre iwagumi .. daca citesti cu putina rabdare primul meu post ai sa observi ca eu ceream indrumari pentru a face totul sa mearga ok . Adica ce specie de planta ar trebui sa folosesc pentru "covor" ce fel de iluminare sa imi pun incat sa fie indeajuns sa creasca planta .. ce fertilizant ar trebui sa folosesc .. ce substrat ar trebui sa imi cumpar , s.a.m.d
Sa stii ca nimeni nu-ti va putea da mura in gura ce vrei tu sa stii. Hai sa-ti explic pe indelete. In primul rand, Iwagumi reprezinta mai mult decat un peisaj, mai mult decat o creatie peisagistica intr-un acvariu. Iwagumi pleaca din sufletul , ochiul si inima acvaristului. Toate acestea peste priceperea lui. Acuma, io o sa-ti spun ca este foarte bine daca o sa folosesti Utricularia, dar pietrele pe care le vei alege vor fi prea mari si nu-ti va placea. Sau iti voi spune sa folosesti Echinodorus tenellus sau Eleocharis parvula, dar pietrele tale vor fi prea mici si vor fi acoperite de plante.
De asemenea as putea sa-ti spun sa folosesti 1W/l asa cum am facut eu si a mers. Sau sa mergi pe linia ADA cum am facut eu si a mers. Dar daca la tine nu va merge?
Sper ca ai inteles de ce este greu sa ti se traseze o "linie" pe care sa mergi. Trebuie sa primeze inspiratia si cunostintele tale.
In privinta fertilizarii, lumini si altor caracteristici cred ca s-au scris sute de pagini. Rabdare sa ai
|
 |
|
Parere strict personala.
Daca este primul acvariu pe care il faci cu manuta ta, ar fi mai mult decat indicat sa "secondat" macar de o persoana care are experienta. De fapt tu ar tibui sa fi mana a doua  .
Pentru partea de sticla (procurare, taiere, slefuire), te poti adresa celor de la Cristal Brad. Stiu ca sunt profesionisti, dar nu cunosc preturile si nici nu stiu ce grosimi au la geam. Ti-as recomanda totusi sa dai o fuga la Reef sa vorbesti cu George. Acvariul ti-l pot face ei, cred ca si la tine acasa. In felul acesta scapi de tot ce inseamna alergat dupa sticla, silicon, prese (poti folosi si niste scanduri pe care le strangi cu sfoara) si bataia de cap cu manopera.
In privinta capacului, poti incerca sa gasesti komatex la atelierele care produc tamplarie PVC.
Pentru suport m-as gandi mai bine la un stand din teava rectangulara. Vei avea totusi o greutate totala de vreo 900 de kg.
|
 |
|
Felicitari pentru a nu stiu cata oara, Sergiu. Frumos acvariu, frumoase plante (nu pot sa nu remarc iar sanatatea plantelor tale) si desigur frumoasee poze.
Mai vrem 
|
 |
|
Moss-ul il poti lega cu guta, de jur imprejurul buturugii. Se va fixa. Dar el tot va creste iar tu va trebui sa-l tunzi pentru a-i da forma dorita.
Capacul din lambriu de lemn s-ar putea sa se umfle de la umezeala.
|
 |
|
Hai pe rubrici ce tin de natura subiectelor discutate.
|
 |
|
Acvariul este ok, facut in totalitate din sticla de 6. Probabil ca este setul AquaPro 80, pe care il am si eu. Problema a fost de planeitate la tine
|
 |
|