am facut niste simulari cu alimentarile. Parca s-au vorbit

toate cele 3 variante au iesit cam la acelasi pret... si ala mare la toate
Cele 3 solutii au fost:
1. toate ledurile alimentate prin LDD-uri - la led-urile albe de mare putere este necesar cate un LDD pentru fiecare led. Am facut calculul doar sa vad cat ar costa aceasta solutie... LDD-urile sunt alimentate la Sursa in comutatie AC-DC Mean Well HRP-600-36 600W/36V/0-17,5A
2. LED-urile de mare putere sunt puse in serie si alimentate cu surse ELG-150-C700B si respectiv ELG-100-C500B iar restul led-urilor colorate sunt alimentate prin 12 LDD-uri alimentate de la o Sursa in comutatie AC-DC Mean Well HRP-300-36 300W/36V/0-9A (am gasit-o la ~400 lei)
3. Toate led-urile sunt alimentate de surse cu drivere integrate selectate pentru a corespunde tensiunii maxime a fiecarui sir, curentilor, pret, randament, etc. Sunt necesare 7 astfel de surse.
Tot cautand surse care sa corespunda cerintelor am dat de niste surse foarte, foarte interesante. Am mai cochetat cu ele acum 2 ani dar nu au corespuns cerintelor de atunci.
Vorbesc despre gama LCM - 25...60 (unde cifrele corespund puterii maxime debitate).
-
Minusuri:
-1. carcasa de plastic fara protectie la umiditate (IP20)
-2. destul de scumpe daca nu sunt utilizate la maximum (164 lei/buc.). Pe un LDD se pot alimenta la 700mA cam 16 leduri si ne trebuie placuta de montat LDD-urile si sursa de tensiune la 48V. La LCM60 se pot alimenta in aceleasi conditii 25 leduri. Pentru a alimenta mai mult de 16 led-uri trebuie 2 LDD-uri = 60-70 lei + placuta cu LDD-uri + partea de sursa... Oricum pentru fiecare caz trebuie facute calcule
-
PLUSURI:
+1. Curentul constant de iesire se poate selecta din comutatoare DIP switch, plajele de tensiune de functionare sunt in functie de curentul selectat... => putem sa schimbam regimul maxim de functionare fara sa schimbam nimic... Nu intru in detalii dar nu este acelasi lucru sa dau din PWM 50% la o alimentare de 1000mA si alta sa alimentez 100% pwm cu 500mA - este de preferat ultima varianta si pentru randamente si pentru regimul de temperatura si respectarea distributiei culorilor, etc.
+2. dimarea functioneaza atat in regim 0-10V PWM cat si cu comanda in tensiune 0-10V. Modelele de 60W au 3 posibilitati de dimare, au in plus comanda direct printr-un potentiometru de 100k sau rezistente...
+3. Un plus pe care nu l-am vazut la nici-un alt driver este ca se pot cascada pana la 10 device-uri de la o singura comanda data unuia declarat master (1 master si 9 slave). Distantele dintre master si slave si dintre cele slave nu trebuie sa depaseasca 20m

Sunt gandite pentru iluminatul cladirilor
+4. unele modele asigura si curenti de 1400mA ceea ce LDD-urile nu faceau (numai versiunea L dar care asigurau tensiuni mici...)
+5. LCM60 are posibilitatea de a conecta o termorezistenta NTC (220k, 330k sau 470k) si de la temperatura de 60/70/80 grade (in functie de voaloarea termorezistentei dimeaza iesirea
+6. LCM60 are iesiri speciale pentru un ventilator

mai trebuie sapat ce stie sa faca cu acel ventilator...
+7. Cantaresc putin (140-240 gr) si in cazul in care se doreste montarea in lampa nu trebuiesc aduse fire groase si multe pentru alimentare ci doar 220V...
Pe mine m-au convins, mai ales in faza de testare - sunt aur... Te poti juca cu regimurile de functionare prin curentii debitati...
V-am atasat specificatiile pentru capetele de gama 25 si 60W