[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Lucian
Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian

Am avut o saptamana horor si am lipsit de aici.
Am vazut intrebarea adresata de 2 colegi care punctau din instructiunile legate de masurarea KH-ului, utilizand testerul de la JBL. Asa e cum spun ei, dar, doar intr-un caz. In celalalt, daca dublezi apa din recipient, la 10 ml, numarul de picaturi care schimba culoarea de la albastru la galben, trebuie sa se imparta la 2.

Bine ca ti-a trecut - saptamana ...
Am si eu o curiozitate, daca se poate bineinteles - nu vezi bine de pui 10ml sau vrei sa scapi de test mai repede?
te-ai uitat cat costa un LDH 45B-700? Iti spun eu este ~13 Euro fara TVA * 3 =39 Euro fara TVA la care adaugi sursa de 24V fata de ~37 euro fata TVA ELG-150-C700B
Unde este economia?
ciprian01 wrote:O sa incerc sa iau legatura astazi cu el. Sa vedem...

cu ce sa te ajute? El a facut acum 2 ani o comanda pentru el si pa....
Iti faci cont la aia pe site si faci comanda, platesti si astepti!!! Sau intrebi aici daca mai are cineva de facut vreo comanda acolo si va comasati comanda.

elven wrote:13 euro bucata ? mamaaa 457 lei pt toate 8 neoanele....nasol

Pai astea ar trebui luate in calcul cand se face comparatie led vs neoane. La asta se mai adauga neoanele care se schimba anual (sau mai tragi de ele si le schimbi la 2 ani...
rodoselada wrote:
pai da asta in cazul in care faci un singur sir alb, alb cald si blue royal unde ne trebuie cele mai mari, dar daca le rupi in doua, in trei poti folosi DLL-uri si sursele nu mai sunt o povara, nu?

Uffff. Le-am si colorat diferit
Fiecare culoare a celulelor din tabelul dat de mine reprezinta un sir distinct alimentat de un alimentator dedicat. 7 culori din tabel = 7 siruri => 7 alimentatoare... si sa le luam pe rand:
1. Alb rece - un sir - alimentat cu "ceva" care trebuie sa dea 0.7A si 143.5V
2. Alb cald - alt sir distinct de cele de mai sus - alimentat cu "ceva" care trebuie sa dea 0.5A si 112.4V
3. Royal Blue + Royal Blue + Blue (reprezinta un sir cu placute cu 3 led-uri inseriate) - alt sir distinct de cele de mai sus - alimentat cu "ceva" care trebuie sa dea 0.7 A 4.i 93V
5. Cyan + Lime + Amber (reprezinta un sir cu placute cu 3 led-uri inseriate) - alt sir distinct de cele de mai sus - alimentat cu "ceva" care trebuie sa dea 0.7 A si 83.25V
6. Red + Deep Red + Deep Red (reprezinta un sir cu placute cu 3 led-uri inseriate) - alt sir distinct de cele de mai sus - alimentat cu "ceva" care trebuie sa dea 0.7 A si 72V
7. Far red - alt sir distinct de cele de mai sus - alimentat cu "ceva" care trebuie sa dea 0.35A si 18.8V
8. HyperViolet + UVA - alt sir distinct de cele de mai sus - alimentat cu "ceva" care trebuie sa dea 0.7A si 28V
Acum pare mai clar ce vroiam sa spun? Se vede clar ca nu ati priceput cum se fac aceste calcule:
- se ia un numar de led-uri de o culoare pe care ne inchipuim noi ca ne trebuie
- se scot din tabel caracteristicile electrice (ca pe alea fotometrice le-am citit cand am ales led-urile sau poate ne-am uitat doar la pret smilie ) curentul de alimentare si caderea de tensiune la acel curent (NU luati curentul maxim)
- Se calculeaza caderea de tensiune totala pe tot sirul (este suma caderilor de tensiune pentru toate led-urile).
- se alege un driver/sursa care sa alimenteze sirul: trebuie sa asigure un curent constant cel ales mai sus si o tensiune mai mare decat caderea totala de tensiune calculata mai sus + 3-4V.
- Daca nu se gaseste sursa deoarece tensiunea este prea mare se sparce sirul in mai multe siruri
- Daca putem sa dimam mai multe culori de led-uri odata (pe un singur canal) se pot grupa toate pe un singur rand (cum am facut eu mai sus). Conditia OBLIGATORIE este ca toate led-urile trebuie sa fucntioneze la acelasi curent. Tensiunile pot fi diferite, ele se insumeaza si trebuie ca sursa sa asigure tensiunea totala.

Uffff. Acum s-a inteles, am fost mai clar?

rodoselada wrote:iar cu berea o rezolam pana sa ti-se faca sete

Asa e viata: berea vine ori cand nu iti mai este sete ori pana sa ti se faca setea, niciodata atunci cand ti-e sete
am primit raspunsul de la sursedetensiune.ro:
Buna ziua

ELG-150-C700B……… termen livrare 7-14 zile ( 14BUC )........... pret 150.00 RON/buc
ELG-100-C500B…….. termen livrare 55 - 75 zile ...................... pret 140.00 RON/buc
ELG-75-C700B………. termen livrare 55 - 75 zile ...................... pret 130.00 RON/buc

LCM-25…………………. termen livrare 2buc stoc Bucuresti......... pret 88.00 RON/buc
LCM-40…………………. termen livrare 2buc stoc Bucuresti......... pret 115.00 RON/buc
LCM-60…………………. termen livrare 2buc stoc Bucuresti......... pret 125.00 RON/buc

Preturile sunt exprimate in RON si NU contin TVA.

Cu respect,
Rusu Bogdan
SC ATYS-co ROMANIA SRL

preturile sunt mai mici decat am gasit eu la alti furnizoei de afara.
Eu cautam sa cumpar, el tocmai trebuia sa faca o comanda mai mare si am mai scazut nitel transportul, dar oricum parca m-a costat multicel transportul pentru ca l-au facut pachet separat avand in vedere forma si dimensiunile...
ciprian01 wrote:Multumesc Lucian!!!
Cine este Gabriel?

Este colegul nostru Gabriel din Constanta (userul Gabriel - ciudata coincidenta )
am luat eu prin Gabriel de pe http://mksshop.de si pentru Sun Power pretul era de ~13 Euro. Iti recomand sa cumperi si suportii (ATI Fassung für Sun Power) care fac ca neonul sa stea exact in centrul parabolei reflectorului si atentie ca reflectoarele sunt diferite pentru fiecare tip de lampa ATI...
Din experienta mea sunt cele mai bune reflectoare de pe piata
sv_costin wrote:pai este este deja sticky, multi ( sau cel putin eu) il urmarim de mult desi nu prea mai intelegem de mult anumite chestii.

Ma bucur De ce nu intrebi cand ai nelamuriri? Daca nu stiu eu poate stie altcineva, sau poate nu ne-am gandit la ceva...

LE: Le-am pus o intrebare celor de la sursedetensiune.ro daca pot aduce surse ELG-XXX-CnnnB si LCM-XX si la ce preturi. Ma oftic ca gasesc tot felul de echipamente in Cehia, Polonia, ba chiar si in Bulgaria si la noi nimic In tara asta nu se mai face/produce nimic
pyu wrote:Ar fi mai bine sa folosesc lupe de 60 grade?
Trebuie sa imi ajunga in curand 20 de bucati, si as putea sa le folosesc pentru lampa mea.

O sa fiu atent si la partea metalica.

60 grade este un unghi acoperitor pentru toate cazurile (cam atat au si reflectoarele tuburilor de neon ). Fi foarte atent la ce fel de lupe sau reflectoare utilizezi. Am luat teapa de multe ori pentru ca nu le puteam monta pe placuta cu suruburile puse si firele lipite. Pentru cele mai multe lupe trebuie luat si un suport (lucru pe care multi nu il spun). Eu in general am preferat reflectoarele deoarece lasa sa treaca caldura. Din ce am citit lupele pot micsora durata de viata a LED-urilor prin incalzirea acestora, micsoreaza fluxul luminos, in timp se degradeaza. Am vazut si suporturi de lupe/reflectoare care se puneau desupra placutei led-ului si montai led-ul in suruburi odata cu suportul iar altele aveau chiar si contacte pentru alimentare si avea dispozitive de legat firele fara lipitura - introduceai capatul firului si gata - cum sunt la multe prize, drosele electronice, etc.
Exact - sunt niste valori medii pe care el tinde sa le pastreze
am dat o fuga sa achizitiones ultima transa de roca vulcanica pentru substrat

bunnnn, sa revenim la ale noastre

rodoselada wrote:pai si in cazul nostru LDH sunt numai bune, nu?

depinde
Daca te referi la planul expus de mine, nu rezolva problema deoarece... in postul #415 am dat calculele pe fiecare sir incluzand curentii si caderile de tensiune per sir. Nu mai cauta in urma ca le pun aici ascunzand multe coloane

image

si datele tehnice ale seriei LDH

image

Se observa ca doar sirurile de led-uri UV/Violet si FarRed se pot alimenta cu cate un singur driver LDH

Eu l-am descris pentru ca poate rezolva unele probleme in diverse proiecte... pentru cei interesati in bricoleala am atasat catalogul general MeanWell.

@rodoselada: stiu ca esti dezamagit, dar fiecare lampa/proiect cu combinatii diferite de led-uri trebuie tratat separat. Eu descriu si modul in care judec proiectul pentru ca cineva care vrea sa faca ceva diferit, sa poata repeta logica si sa afle raspunsul pentru problema lui. Puteam sa pun o poza si o scurta descriere peste cateva luni cand o fi gata si nu ajuta pe nimeni, decat pe cineva care vroia sa faca ceva exact la fel.

sper ca o fi vreun acvarist care sa-mi dea o bere la batranete, cand nu mi-o fi sete
Tot acum ca am citi zeci de specificatii ale produselor MeanWell am mai gasit un driver interesant pentru proiectele de lampi cu LED-uri
Si ca sa vedeti cam cate produse au doar dedicate led-urilor uitati mai jos lista:

image
image

image

image

Ei bine din multimea asta de echipamente cele mai utilizate sunt LDD-urile care sunt in tehnologia Step-Down (nu conteaza ce sta in spatele acestor cuvinte decat ca tensiunea de intrare este mai mare decat tensiunea de iesire => suntem limitati de sursele de tensiune)). O varianta interesanta sunt cele LDH care sunt Step-Up => tensiunile de iesire pot urca si pana la 80V - deci putem sa avem siruri de led-uri mai lungi pe un singur echipament alimentand de la surse de tensiune de 12 sau 24 V

Pentru a iesi mai bine aranjamentul poti sa incerci si variantele urmatoare. Grupurile arata si gruparea pe o placuta cat si cum vor fi puse pe siruri inseriate. M-am gandit ca daca le inseriez pe placuta scap de o gramada de firuri si complicatii. Vor fi 5 siruri cu led-uri colorate si doua cu lumina alba.
Royal Blue
Royal Blue
Blue

Deep/Hyper Red
Deep/Hyper Red
Red

Cyan
Lime
Amber/Oragge

Far Red - simplu - pe un sir independent

Hyper Violet (undeva pe aici 410-420nm) - simplu pe un sir comun cu UV
UVA (undeva pe aici 370-400nm) - simplu
Totusi ce nu iti place la stevesleds? Preturile sunt decente si am mai luat de acolo si lipiturile sunt superOK. cele realizate in metoda antiDisco sunt cu cipul pus catre mijloc astfel incat cele 3 fascicole de lumina sa plece din acelasi lloc => nu se mai produc umbre de culori diferite care deranjeaza
Ludwigia poti sa o tai si sa lasi ~10cm in substrat iar varful il replantezi. Din partea taiata vor da lastare noi. Lastarele crescute pe planta pot prinde in general daca dupa ce le bagi in substrat le raman minim 3-4 frunze...
Gurile din frunze pot fi facute de melci sau din lipsa potasiului...
johnny wrote:Si eu am dat gaura in bazin cu apa in el si pesti. Am chiar si un filmulet postat.

Tu ai dat gaura din interior, care este chiar mai greu... Daca are loc si poate da gaura din afara este super pentru ca nu cade nimic in bazin, ai pozitie buna...
Masina de gaurit = cerinta este sa nu ii joace mandrina (la masinile cu percutie chiar daca le pui pe gaurit joaca mandrina).
aia era valoarea medie
Uite si un citat: "I dose about 40ppm NO3, 15 ppm PO4 and maybe 1.5 ppm of Fe to this tank per week.
Target: 15ppm NO3, 5ppm PO4, 0.4ppm Fe
" Tom Barr: http://www.barrreport.com/showthread.php/9553-120-gallon-Dutch-Planted-something-or-another/page34
alea sunt unele care merg si la sticla. Am vazut si mai ieftine...
La 120cm bazinul si radiatorul 70-80 esti aproape bine doar daca pui lampa mai sus. Problema lasarii led-urilor asa cum sunt ele, la 120 grade, face sa scada intensitatea luminoasa care cade in acvariu si un alt minus este ca lumineaza destul de suparator in jurul acvariului, dar asta depinde de constructia lampii (daca ii faci niste laterale care sa coboare cu 19cm sub nivelul radiatorului poate sa opreasca aceasta lumina reziduala).
am facut niste simulari cu alimentarile. Parca s-au vorbit toate cele 3 variante au iesit cam la acelasi pret... si ala mare la toate
Cele 3 solutii au fost:
1. toate ledurile alimentate prin LDD-uri - la led-urile albe de mare putere este necesar cate un LDD pentru fiecare led. Am facut calculul doar sa vad cat ar costa aceasta solutie... LDD-urile sunt alimentate la Sursa in comutatie AC-DC Mean Well HRP-600-36 600W/36V/0-17,5A
2. LED-urile de mare putere sunt puse in serie si alimentate cu surse ELG-150-C700B si respectiv ELG-100-C500B iar restul led-urilor colorate sunt alimentate prin 12 LDD-uri alimentate de la o Sursa in comutatie AC-DC Mean Well HRP-300-36 300W/36V/0-9A (am gasit-o la ~400 lei)
3. Toate led-urile sunt alimentate de surse cu drivere integrate selectate pentru a corespunde tensiunii maxime a fiecarui sir, curentilor, pret, randament, etc. Sunt necesare 7 astfel de surse.
Tot cautand surse care sa corespunda cerintelor am dat de niste surse foarte, foarte interesante. Am mai cochetat cu ele acum 2 ani dar nu au corespuns cerintelor de atunci.
Vorbesc despre gama LCM - 25...60 (unde cifrele corespund puterii maxime debitate).
- Minusuri:
-1. carcasa de plastic fara protectie la umiditate (IP20)
-2. destul de scumpe daca nu sunt utilizate la maximum (164 lei/buc.). Pe un LDD se pot alimenta la 700mA cam 16 leduri si ne trebuie placuta de montat LDD-urile si sursa de tensiune la 48V. La LCM60 se pot alimenta in aceleasi conditii 25 leduri. Pentru a alimenta mai mult de 16 led-uri trebuie 2 LDD-uri = 60-70 lei + placuta cu LDD-uri + partea de sursa... Oricum pentru fiecare caz trebuie facute calcule

- PLUSURI:
+1. Curentul constant de iesire se poate selecta din comutatoare DIP switch, plajele de tensiune de functionare sunt in functie de curentul selectat... => putem sa schimbam regimul maxim de functionare fara sa schimbam nimic... Nu intru in detalii dar nu este acelasi lucru sa dau din PWM 50% la o alimentare de 1000mA si alta sa alimentez 100% pwm cu 500mA - este de preferat ultima varianta si pentru randamente si pentru regimul de temperatura si respectarea distributiei culorilor, etc.
+2. dimarea functioneaza atat in regim 0-10V PWM cat si cu comanda in tensiune 0-10V. Modelele de 60W au 3 posibilitati de dimare, au in plus comanda direct printr-un potentiometru de 100k sau rezistente...
+3. Un plus pe care nu l-am vazut la nici-un alt driver este ca se pot cascada pana la 10 device-uri de la o singura comanda data unuia declarat master (1 master si 9 slave). Distantele dintre master si slave si dintre cele slave nu trebuie sa depaseasca 20m Sunt gandite pentru iluminatul cladirilor
+4. unele modele asigura si curenti de 1400mA ceea ce LDD-urile nu faceau (numai versiunea L dar care asigurau tensiuni mici...)
+5. LCM60 are posibilitatea de a conecta o termorezistenta NTC (220k, 330k sau 470k) si de la temperatura de 60/70/80 grade (in functie de voaloarea termorezistentei dimeaza iesirea
+6. LCM60 are iesiri speciale pentru un ventilator mai trebuie sapat ce stie sa faca cu acel ventilator...
+7. Cantaresc putin (140-240 gr) si in cazul in care se doreste montarea in lampa nu trebuiesc aduse fire groase si multe pentru alimentare ci doar 220V...

Pe mine m-au convins, mai ales in faza de testare - sunt aur... Te poti juca cu regimurile de functionare prin curentii debitati...
V-am atasat specificatiile pentru capetele de gama 25 si 60W

Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
Go to: