| Message |
|
|
1. ce sanse sunt sa salvez pestele?! se scapa de dropsy?
Minuscule. Sub 1%.
2. se mai dezumfla in caz ca scapa?
NU. Sanse extrem de mici...eu nu am recuperat niciodata, nici unul. Cunosc doar cazul unui betta care a supravietuit vreo...6-8 saptamani, dar in final umflatura nu a cedat niciodata si parca retin c-a  Poti trata infectia bacteriana, pestele supravietuieste, dar leziunile sunt ireversibile, iar umflatura nu dispare, cu toata sarea amara si alte leacuri folosite. Da, se poate scapa de umflatura chirurgical. Se deschide cavitatea abdominala, se dreneaza lichidul, dupa care se sutureaza peretele la loc.
3. daca scapa ramane o amenintare pt alti pesti in viitor?!
Bineinteles, cu toate ca dropsy e produsa de bacterii conditionat patogene. Altfel spus, ele exista in toata acvariile, dar produc boala numai la pestii slabiti, stresati, in bazine cu conditii favorizante, Pestele ramane sensibil si la orice factor nou aparut, boala reapare.
Din toate aceste motive, medicale, dar si economice, tratamentul si mentinerea pestelui in bazin, sunt nerentabile.
|
 |
|
|
Dupa ascutimea inotatoarei dorsale as zice ca e mascul. Si daca e mascul, asta de dropsy, din ala, cu ciucur.  Si din asta nu scapa. Crede-ma, am mare experienta la gurami...vreo 3 ani am tot avut gurami cu Aeromonas...
|
 |
|
|
|
P. acei sunt pesti foarte frumosi si foarte interesanti. Dimensiunile si coloritul femelelor este aproape identic cu a masculilor, astfel ca e 99% imposibil sa-i diferentiezi. Sunt, de asemenea, poate singurele mbune care prefera inotul in card. Cat priveste depunerea, eu zic ca-s pesti sfiosi si daca ai in bazin perechi reproducatoare de la alte specii, cu siguranta acestia (acei) nu se vor inmulti. Spun asta pentru ca am si eu o pereche sigura in bazin si de mai bine de un an jumate nu au facut pui. Stiu sigur ca am o femela pentru ca, periodic lasa icre prin bazin. Ea e foarte docila, masculul "circula" dupa ea, dar nu se realizeaza dansul nuptial ca lumea, astfel ca femela da drumul icrelor prin bazin. Si sunt pesti adulti, chiar maricei la cei 13-14 cm cat au, ambii. In schimb am in bazin ca specie reproducatoare dominanta P. flavus...rar se mai reproduc L. perlmutt, asa, cam o depunere la jumatate de an, P. saulosi red coral deloc ptr ca mai am doar un mascul, iar Iodotropheusii se sexeaza, dar femelele, desi adulte, nu tin ponta decat rareori...este, in mod cert, vorba despre o competitie interspecifica in reproducere, iar specia dominanta, care se reproduce continuu, inhiba capacitatea reproducatoare a celorlalte specii...in natura nu se intampla asa ceva, ca au spatii vaste, dar in bazinele noastre e un fenomen adesea intalnit, din pacate.
Despre diferentiere, eu am constatat o singura treaba, confirmata si de altii....femelele au o tenta de albastru usor mai inchisa decat masculii, iar la masculi sunt foarte usor mai pronuntat sesizabile niste dungi verticale cu o tenta de albastru inchis, dar astea doar cand fac curte femelelor. Discut acum de P. acei msuli, cum vad in poza ca ai si tu. Am si cativa ngara, dar is tinerei si inca nu le-am sesizat anumite particularitati.
|
 |
|
|
Te lasi domnu??? 
|
 |
|
|
|
Masa cu blatul tin sigur. Sticla, daca ai facut lipituri bune, tine si ea sigur. Daca chiar ai o temere, pune intarituri lungitudinale si una transversala. Dar eu sunt convins ca tine chiar si asa cum e acum.
|
 |
|
|
Cu scalari ar deveni imperfect. Se vrea biotop de Sumatra, ori scalarii sunt sud-americani, iar Sumatra parca e prin Orientul indepartat.  Arata foarte bine asa cum e acum.
|
 |
|
|
Bine ai venit printre noi. Te invidiez, din punct de vedere acvaristic, pentru ca locuiesti acolo unde locuiesti si bogatia in fauna, flora si echipamente care exista in Ge nu se regaseste in nici o alta tara europeana.  de pilda, Germania e tara cea mai apropiata de noi unde se gasesc frumosii Tropheus chaitika!  ...prietenii stiu de ce!
Ai nimerit in cel mai potrivit loc ptr "educatia" acvaristica corecta!
|
 |
|
|
Oxitetraciclina. 
|
 |
|
|
|
M-am gandit si eu la un reglaj mai mare. Dar, nu i-am pus pe traseu filtru de clor, cum sunt acele filtre ptr dusuri. Nu i-am pus pentru ca au o durata de eficacitate de doar 6 luni si nu vreau ca tot la 6 luni sa umblu la tevi. Si totusi, apa din Cluj are si niscai clor prin ea. Dar, o sa maresc reglaju la 50% saptamanal.
|
 |
|
|
Da, va fi o lampa suspendata din doua placi de komatex suprapuse, 2 neoane de 80 w, 6 coolere cu un sistem de tuburi care vor forta jetul de aer sa bata pe luciul apei, fara a se disipa. Decorul...o sa-l arat  e cumparat de aici: http://www.aquadeco.eu/mediastore/product/465__pic_foto1.jpg ...despre filtrare am mai scris, va fi una "nebuna"  ...sa vad eu care Tropheusi vor mai inota in bazinu asta. Pestii chiar azi i-am comandat in Germania, vor veni cam peste o luna.
Pe masura ce finalizez diferitele etape voi pune poze.
|
 |
|
|
Bine ca ati rezolvat-o ca aveam emotii
Frumoase exemplare!
|
 |
|
|
Atasez poze cu instalatia de schimbat apa la picatura...a iesit profesionala rau de tot.
Vedere generala instalatie.
Tevi...scurgerea din teava de 16 mm iar adusu apei teava de 10 mm, tava PVC ptr instalatii de apa (rezistenta la nu stiu cati bari)
Poate va intrebati cum imi baga mie instalatia fix 1 l apa / ora...iata secretul: picurator Gardena final, reglabil intre 1-8 l/ora. E pus pe 1 l/ora, adica 24 l/zi deci, fix 168 l/saptamana, adica 28% din volumul acvariului.
Detaliu picurator...dupa cum puteti vedea, chiar functioneaza!
Ma rog...nu prea e detaliu...dar sunt doua poze cu acest picurator si partea finala a "inletului" de apa.
Si acum, evacuarea:
Mentionez ca toata instalatia e realizata cu teava, fittinguri, mufe, lipici Tangit achizitionate de la nemti (aquaristic sau underwater-world), exceptie flansa de la scurgere, care e luata de la Reef.
Stiu, veti zice ca-s nebun, ca am bagat vreo 100 de euro in piese,,,dar, cum am mai sustinut in cateva randuri, nu-mi plac deloc improvizatiile.
Saptamana asta urmeaza nisipu' si pietraraia.
|
 |
|
|
Da' repede pana nu ajunge tocana la aia marii
Felicitari.
|
 |
|
|
Par a fi (adica-s 99,9 % convins) larve de Eustrongylides excisus a carei incadrare sistematica o aveti in linku' de mai jos.
http://zipcodezoo.com/Animals/E/Eustrongylides_excisus/
Parazitii adulti se dezvolta la cormoran si alte pasari acvatice piscivore, cum sunt starcii, berzele...personal am studiat mult problema acestor paraziti adulti la cormoran, iar colegul meu, larvele la gazde intermediare care sunt crustacei (prima) si pestii (a doua), putand interveni si alte gazde accidentale, cum sunt serpii, broaste, etc.
Aceste larve sunt deosebit de periculoase pentru om. Consumate inactivate termic, ajung in stomac, intestin, provoaca granuloame, pot perfora peretele tubului digestiv si da peritonita. O astfel de larva, fixata intr-un granulom este curabila doar chirurgical, prin indepartarea fragmentului respectiv...bine...nu va speriati, sunt doar cateva cazuri citate in lume. Dar, pot fi consumati pestii respectivi, insa bine pregatiti termic...fierberea si apoi prajirea distrug larvele. Si eu am aruncat saci intregi de salau de Dunare cu astfel de larve, dar am si mancat asa ceva, voluntar sau involuntar, dar bine pregatit termic.
Mai jos aveti redat un citat care spune cate ceva despre aceste larve:
Larvele de Eustrongylides sunt patogene chiar ?i pentru mamifere, aspect ce ridic? ?i probelam poten?ialului zoonotic. S-au descris cazuri de eustrongylidiaz? uman? la persoane ce au consumat pe?ti cruzi sau insuficien?i prelucra?i termic. Simptomele au constat în general în dureri abdominale intense, gre?uri, vom? ?i diaree. Rezolvarea în majoritatea situa?iilor a fost chirurgical? (Guerin ?i col., 1982; Wittner ?i col., 1989; Cole, 1999).
Si acum o sa va puneti intrebarea: cum e permis ca astfel de pesti sa ajunga in galantarele magazinelor. Raspunsul e simplu...sunt pesti proaspeti, la care nu exista posibilitatea unui control in aceasta directie. Firmele sunt acoperite cu certificate sanitar veterinare si nicaieri in lume nu se practica control ptr asa ceva pentru ca nu se poate, la pesti proaspeti. Daca ati sti ce vin in pestii oceanici congelati intregi, probabil ca nu ati mai consuma never....
Sfaturile mele: pregatiti termic foarte bine pestii sau...pastrav indigen! 
|
 |
|
|
Acum doua week-enduri am fost pe la Alba...mi-am vizitat amicii acvaristi din zona....Harry din Sebes (nebunie de discusi ce am vazut la el  ), Ionik, tot din Sebes (discusar...daca-s avea spatiul lui in Cluj, as avea cea mai mare crescatorie de africani din sud-estul Europei  ) si Sergiu.
I-am vazut pe viu ambele acvarii. In asta mare, e nebunie de plante si culori...rosu la el e ca ochiul acela vanat...stiti voi cum zic. Dar e ceva de neimaginat...pozele nu reflecta realitatea decat in procent de 60-65%.
Ala micu, nano-ul studentesc, e turbat RAU DE TOT!!! Simplu, dar de un verde crud, fara pic de alga....adresez insa o rugaminte celor care va ocupati de plante....exista vreo planta gazon care are culoarea galben-portocaliu, catre rosu? Nu de alta, dar ar da extraordinar de bine in coltu dreapta-fata a nano-ului lui Sergiu, acolo unde acum are doar sticla...iar el vad ca nu ridica problema 
|
 |
|
|
Inca nu-s hotarat ce reactie sa am...am trecut si eu prin asiatic plantat cu gurami si plante din Asia, sud-american cu apistograme, echinodorusi, buturugi si frunze pe jos, nano-scape ADA...dar linia directoare a fost, este si vor ramane africanii. Nu ma bucur ca a "plecat" din grupul nostru, si asa restrans, in "malawist". E pacat, mai ales ca ramura aceasta e atat de slab dezvoltata la noi, fata de tarile vecine...nu zic de altii mai indepartati. Dar nici trist nu sunt avand in vedere convingerea mea ca (virgula) Koala se va plictisi curand de scalari si va regreta africanii...am eu un feeling, cred ca nu ma voi insela. Un pas firesc si o provocare mai adevarata ar fi fost ceva de Tanganyika, dar na...aura lui Sandu e greu de evitat.
Ce pot spune insa cu certitudine este ca, daca nu esti foarte grabit, iti pot eu aduce eu scalarii aceia. Eu i-am vazut...sunt, intr-adevar superbi. Nu stiu cum va reusi Harry sa-i impacheteze ca-s si cam maricei pentru clasicele pungi de transport. Iar prin foarte grabit, inteleg ca, pana la sfarsitul lunii, in mod obligatoriu am un drum la Bucuresti. Este cert acest drum ptr ca voi participa intr-o comisie la FMV Bucuresti, iar evenimentul, am fost asigurat ca va avea loc in a 3-a decada a lunii acesteia. O pot lua catre valea Oltului, intru prin Alba, iau pestii (vin cu masina), la Sibiu virez catre Brasov si intru in Bucuresti dinspre Ploiesti. Daca te intereseaza discutam prin pm.
Altfel, multa bafta cu noul "marele amazonian" !
|
 |
|
|
|
Te poti chinui, da o gramada de bani pe medicamente, poti trata infectia bacteriana, dar hidropizia instalata de obicei nu cedeaza in ciuda tratamentului cu sare amara...si dupa multe luni de abdomen balonat, in final tot va deceda.
Economic nu renteaza a face tratamentul, iar medical, chiar daca l-ai vindeca, ce faci cu el? Il reintroduci in acvariul comunitar?
|
 |
|
|
Asa, fara poza, dupa descrierea ta....dropsy!
Baga-l la frigider pentru eutanasiere.
|
 |
|
|
|
Pai, iti spun eu Ati cum si cand s-a intamplat...cand ai luat acei creveti de la nevertebrate ai inhatat si-un puiut de Tylomelania. QED
|
 |
|
|
|
Eu am ajuns la concluzia ca chinezii Sun-Sun fac doua tipuri de filtre SunSun..pentru piata chineza si pentru piata extra-chineza.
Zic asta pentru ca am vazut si eu prin Europa SunSun si-s chiar asa cum le descrii. Am vazut insa si-n China, unde e foarte greu de gasit Jebo sau Hailea prin petshopuri, in schimb domina SunSun care-s....dezamagitoare din punctul de vedere al plasticului... subtire, slab calitativ. In rest, nu ma pot pronunta.
|
 |
|
|
|
|