Iata ca anunt cu parere de rau ca microbul mi-a venit de hac

De azi nu mai am acvariu. Ci am doua. Am achizitionat de la un coleg de pe forum un nano. Aquael 40 ii zice lui, are 26 de litri, modelul clasic, cu capac cu lumina arhisuficienta. A trecut testul sotiei, dupa cateva scene "de familie" gen "ti-l sparg daca il vad prin casa" lucrurile s-au potolit

. Nu va fi un setup curand, dar e in expectativa. Si cand va fi sa ii dau drumul, sper ca va iesi ceva "tare", adica vreun mini-aquascape. Dar asta la momentul potrivit. Si voi scrie despre el tot aici.
Revenind la "marele" comunitar, am niste intrebari pentru cine "le are".
1. Ca mossul a perlat, asta e indubitabil. Dar oare perlarea celorlalte plante, ma refer aici la Blyxa si la mult-radacinatul Echinodorus, oare era perlare sau bulbuci de aer care ieseau din substrat si deveneau mici, iesind apoi pe langa frunze ca o perlare? Am scos azi unul din echinodorusi (si cred ca am sa renunt de tot la ei) pentru in afara de radacini foarte mari, baietii astia nu produc cine stie ce satisfactie. Si cand l-am scos, buluc bule de aer de sub el... Ceea ce din cate am citit eu, nu e ok
2. Planta de suprafata Eichornia crassipes[i] si-a pierdut verdeata, a devenit maronie, parca ar fi putrezit, si cred ca maine una din ele va fi "pa" din acvariu. A doua e inca ok, are pui mici, dar a inceput si ea sa se maroneasca.
3. Zosterifolia are multe frunze care fac dungi mici si negre pe ele si se innegresc in mare parte. Nu multe, dar suficiente cat sa "dea urat".
4. Anubiasul are pui, cam unul la 4-5 zile apare, e verde, totul ok, dar unele frunze prind "maroneala", ca frunzele din copac, plus inceput de alga BBA cred, pe care am mai avut-o la ceilalti carora le-a putrezit rizomul si au murit.
Ce carente am? Eichornia crassipes e prea aproape de neoane? Nu am destula valurire la suprafata implicit prea putin oxigen? Mentionez ca la schimbul de apa am curatat si filtrul, debitul devenise mic de tot si era ticsit practic de jeg maroniu. Acum au trecut 3 zile si debitul iar a scazut. Ce are apa de fac figuri plantele, in fine, unele din ele? Termometrul l-am mutat jos o perioada, sa vad daca jos e mult mai rece ca sus, si sunt 24-25 in ambele situatii. Bomba merge ok, bag zilnic PPS 2,5 ml, Easy Carbo 2,5ml, Ferropol 24 zilnic 2 picaturi, saptamanal la schimbul de apa Ferropol. Deci ce nu le merge? Idei?