Discutia evolueaza spre polemica, foarte frumos!
Se pune atat ADA soil , atat Power sand, atata tourmaline, atata penac samd. Apoi se face un deal din substrat, se infig niste crengi, pe ele se pun niste moss si neaparat ii ardem o carare cu Sarawak sand Rutina, rutina, rutina...dupa cum spuneam intr-un alt post al meu, daca nu ai avut inspiratia ca acel copacel iesit din radacini sa nu aiba si cerdac sub el ...ai pus-o tati, toti isi lasa buza in jos si iti vin cu argumente care mai degraba tin de arhitectura peisagistica decat de acvaristica in sine. Dar helooo in puii mei, la naiba, suntem noi arhitecti? Sau ca sa reformulez, merita sa reorientez criteriul de acordare al unui premiu inspre aceasta latura a acvaristicii?
Eu zic ca da, merita. O sa incerc sa-mi si justific afirmatia. Eu personal, vad doua tendinte principale in acvariile plantate de concurs:
- vechiul Dutch
- noul nature aquarium dus la extrem prin iwagumi
Ce vad eu in fieare din cele doua abordari?
Pai Dutch-ul este o "gradina" luxurianta, bogata in culori si specii de plante. O putem asemana cu o mica gradina din fata casei (nu a blocului

), in care vrem sa crestem o mare varietate de plante cat mai speciale, pe care sa le aranjam cat mai frumos si de la care sa vrem sa fie cat mai sanatoase. Un tablou frumos, pe care e placut sa-l ai pe-aproape. Aici, arta consta in cresterea plantelor, in asigurarea dezvoltarii nu numai sanatoase ci si perfecte a fiecarei specii. Nimic rau aici. Pe de alta parte, imaginea poate fi destul de apasatoare (e o parere personala).
La iwagumi-ul japonez (as putea spune chiar al lui Amano, pentru ca, spre deosebire de treaba cu controller-ul de CO2, aici Amano chiar a facut primul pas) vad o reconstruire a unui peisaj
terestru. Bineintels, aranjat, perfectionat, idealizat. De-aici vine acel calm pe care cel putin eu il simt cand vad un astfel de layout care nu mai este deloc apasator. Nu mai avem de-a face cu o "gradina" ci cu o intreaga vale sau munte, sau padure... Acesta nu mai este un simplu tablou, ci eu il vad ca si arta - arta in layout-ul in sine, nu numai in cresterea plantelor.
De ce sa permitem comentariile unui juriu asupra acvariilor? Pai... din cauza ca vorbim de arta si, odata creata si expusa, arta poate fi comentata. Nu vad absolut nicio problema. Cu atat mai mult cu cat putem sa nu fim de-acord. Daca nu dorim pareri, daca nu dorim sa fim judecati, atunci nu il aratam. Simplu. Dar cred ca in general, sunt multe de catigat din asta.
Totusi... ce informatii gasim pe web referitor la aceste "reguli" in crearea unor layout-uri mi se par gresite. Abordarea nu este buna pentru un concurs: nu poti sa iei un set de reguli, le aplici doar (fara sa incerci sa-ti aduci aportul in ceea ce priveste estetica) si sa speri la nush ce premiu. Daca tot o consideram arta (sau o consider), atunci hai sa plecam de la niste idei generale dar rezultatul sa fie al nostru. La fel cum nu poti sa faci o fotografie care sa intre in zona de arta numai avand un aparat bun si cunoscand tehnica de lucru.
Asta inseamna ca atunci cand suntem intrebati "da' de ce am pus treaba aia acolo? ca ... regula zice altfel", raspunsul (subliniez,
dupa analizarea ideii!) va putea fi: pentru ca asa gasesc eu ca-i mai bine.
Diferenta dintre cele doua (
numai si numai la nivel de layout) o vad mai simplu asa:
tablou vs. arta.
Nu am nimic impotriva oricarei abordari dintre acestea, dar - cel putin momentan - pe mine ma atrage mult mai mult stilul "nature". O mica observatie: acvariul domnului Schneider nu intra in categoria Dutch. Cel putin eu nu-l vad acolo.
Mai departe: oricare din cele doua tipuri de mai sus nu sunt ceea ce vor sa fie!

Nici unul nici altul nu reprezinta un "colt de natura", ci o utopie a naturii
subacvatice (putin fortata exprimarea, stiu). De ce? Pai pentru ca asa ceva nu vedem in natura, nu exista. Cel putin nu sub apa. Asta nu inseamna ca trebuie sa crestem plantele la fel ca in natura, sa dorim sa arate la fel ca inmediul lor natural - asa ceva nu mi-ar placea.
Singurele acvarii cu adevarat naturale sunt cele biotop, dintre acestea cel mai des intalnite sunt cele de africani. Pe de alta parte, un acvariu biotop de scalari sau discusi (

) sau oscari sau ciclide americane sau africane mi se pare extraordinar fata de oricare din cele doua tipuri de plantat.
Cred ca ar fi foarte interesant un topic de genul Dutch vs. nature Aquarium.
dar nu pot sa nu observ ca si el e om…deci si el o mai zbarceste, ca in cazul acvariului facut cu ADA

Totusi, cred ca trebuie sa specificam ca afirmatia a fost facuta in 2007 (!) si mai trebuie sa specificam ca omul a recunoscut ulterior ca in momentul de fata, ADA este cel mai bun substrat. Asta nu inseamna nici pe departe ca substratul este perfect si ca nu are probleme... Si eu pot sa ma declar mare fan al lui.
Totusi pana cand nu vine cu o schema dovedibila in care sa spuna clar in ce valori si proportii specia x se inroseste si in care se inverzeste si de ce
Asta ma duce cu gandul la alta axioma:
fiecare acvariu e diferit la nivel de intake si de consum de nutrienti. Si mai e o alta idee sustinuta de Dl Barr: testele pe care le folosim nu sunt nici pe departe destul de exacte pentru a sti fix cat macro avem acolo.
La final, o mica nota: nu stiu daca e corect sa spun urmatoarea informatie, nu stiu daca am voie, dar o spun: din cate stiu eu, fertilizantii lichizi de la ADA contin NH4. Extrem de putin, da' contin.
O zi buna si Paste fericit tuturor!
Radu