iarasi tema cu burete vs Material filtrant biologic. Eu inteleg ca nu vrei sa crezi ca Seachem si alte branduri din astea mega scumpe se dau mai mult decat sunt, in special ca sunt copil sarac de cand ma stiu si am mers pe substitute ale materialelor filtrante de TOP; in loc de Eheim am luat Sun Sun,in loc de Matrix am luat Inele ceramice,iar in loc de bacterii si "rapiditati" de-astea de grabire a ciclarii am ales sa astept, iar asta doar pt ca nu am avut banii necesari pt a fi in top. Totusi,usor usor am putut sa iau pe langa acel sun sun un mic Eheim,iar pe langa ceramica sa suplimentez cu un eheim substrat pro,o turba,etc----> oare s-a vazut diferenta ? Din punct de vedere "ochiometric" da,insa din punct de vedere chimic ?? Mai mult ca sigur,de indata ce ochiometric s-a vazut.
Acum tu vrei sa o arzi anarhic si sa iti bagi bureti peste tot pe unde apuci,ca sa nu dai bani - foarte bine,sustin- insa nu te astepta sa ai rezultatele ce le astepti, pt ca pe langa cantitatea enorma de bureti de care ai nevoie la un acvariu mediu intre 100l-300l, acei bureti ti se vor colmata mereu,trebuie clatiti destul de des,filtrele(in caz ca mergi pe ele) vor trebui desfacute mereu,mentenanta deasa si dureri de cap. Nu intelege gresit,nu vrem sa te contrazicem,insa eu personal o fac: daca tu consideri ca bureteii vor fi salvarea buzunarului,vei da restul de bani ramasi pe medicamente pt dureri de cap.
Aceasta faza cu bureti vs biologic este ca si experimentul colegului de pe topicul cu ciclare vs neciclare si mai precis, este realizabil intr-adevar,insa cu minusuri,plus ca nu sti la ce te expui. un buretel nu poate stoca nivelul de bacterii bune la nivelul la care o poate face un material cu adevarat biologic,insa eu ma bucur nespus ca tu cauti si te documentezi deja de zile bune,lucru ce iti prinde enorm de bine.(apropo,linkurile de mai sus sunt extrem de exlicite,acum batman nu va mai putea spune ca nu sunt probe concludente,omul chiar si-a facut tabele

).
AStea fiind spuse, un acvarist "batran" imi poate spune mie ca pe vremea "aia" a crescut scalari si discusi doar cu bureti si filtre bolborositoare,insa nu i-a dus la nivelul maxim decat cu schimburi masive si dese de apa,ca sa nu mai discut de imunitatea si puritatea pe care o aveau pe atunci pestii,incat dintr-o pereche de guppy,in 2 luni iti umpleai borcanul de muraturi.
ca explicatie,pretul ridicat pe care il au unele produse,as putea spune ca si-l merita,deoarece asa cum s-a discutat in ultimele zile,totul tine de pretul de productie,de excavare si cercetare a zonelor,calitate si puritate. prin urmare,nu da banii pe matrix,ci cumpara bureti. Apoi du teste de apa din acvariul matur si stabil la laborator impreuna cu cineva ce are numai matrix(ba chiar si ceramica poroasa tip Siporax) si vei vedea diferenta din punct de vedere ANALitic.
Personal,parerea mea este sa o tii tot asa, nu mi-ar strica sa aflu ca sunt un idiot si ca am investit degeaba in materiale filtrante mai mult ca in filtre si ca de fapt puteam rezolva totul cu un buretel ^^
AAAAh,ca sa nu mai zic ca eu daca nu vad suspensii in apa in special in bazinul mare nu ma simt bine,imi place sa am resturi de plante si ce naibii mai e prin masa apei vizual,imi da o stare de confort cand vad pestii aflandu-se VIZUALMENTE MACAR ca in salbaticie. Faza cu apa cristal nu se aplica la mine,mai ales daca stau linistit din punct de vedere chimic la categoria "mediu filtrant = masa apei"