[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Black
Forum Index » Profile for Black » Messages posted by Black
Rezultatul nu poate fi decat unul bun,singura problema este ca trebuie sa umbli des la canistra sa cureti sertarul de jos cu bureti care se va colmata repede si astfel debitul va fi mult redus.Cred ca te ajuta mult un prefiltru de genul overflow cum este folosit la sump,spatios cat sa pui cateva randuri de bureti pe care sa-i poti curata saptamanal si care sa retina mizeria ce pleaca spre canistra.
Ce spune tipul in video este logic dar pentru a mentine debitul constant trebuie umblat la canistra des,daca e una de firma probabil tine mai mult dar una mai putin fiabila va avea repede probleme cu garnitura,urme de uzura mai mari la mecanismul de inchidere,etc.Asta pe langa deranjul des facut in casa,stiu ca nu te tine mult sa scoti sertarele dar totusi sa scoti o canistra de 10 kg de la locul ei,etc. implica munca si atentie (poate scapi canistra pe jos la manipulare ).
Depinde si de timpul fiecaruia,unii au cate o jumatate de zi sa curete acvariul,filtrul,altii 1-2 ore sau mai putin,cu totii vor apa curata si pesti sanatosi.
Solutia pe care am folosit-o cu succes mai ales la anumite plante (spun "la anumite" deoarece unele nu au rezistat si au pierit) a fost solutie cu clor,o portie la 19 portii de apa.Scoti plantele din acvariu si le faci baie timp de 15-30-100 secunde in functie de rezistenta plantelor dupa care imediat le pui in apa curata si le lipezesti bine.Pe urma se pot planta in acvariu iar algele moarte o sa se albeasca/inroseasca si in cateva zile vor "cadea" de pe frunze.In general plantele mai carnoase sunt mai rezistente la clor pe cand cele mai slabe se topesc si le cad frunze dupa tratament.Eventual pentru a testa rezistenta poti face teste cu fiecare planta,1-2 fire si daca nu rezista nu e mare pierdere.
Plantele care au suportat bine la mine tratamentul au fost:
Java Moss
Cryptocoryne green si brown
Microsorum pteropus
Ludwigia

Nu stiu sigur,e foarte greu cu piata,cu plantele este ok ca le poti trimite aproape tot timpul si nu au nevoie de oxigen ca vietuitoarele in punga Dar...plantele rare si cautate se cresc greu si iarasi cand le ai e posibil sa nu ai cumparator pe moment,daca nu ai conditii calumea risti sa faca alge sau sa trebuiasca sa le tunzi,a doua zi daca vine un cumparator nu-i trebuie plante tunse .
Crevetii sunt ok doar ca cei scumpi si cautati sunt iarasi scumpi si cautati pentru ca se reproduc in conditii mai greu de obtinut decat normal si atunci iarasi experienta,bani de investit,etc.Se transporta mai greu iarna pe frig si vara pe canicula.
De regula cei care intretin piata pe net sunt crescatorii de plante/pesti care mai au cate un surplus si mai vand ocazional.Prea putini sunt cei axati pe ceva anume in scop comercial.Cel mai bine le merge celor cu petshop care cumpara un peste la un pret dupa care pun un adaos de 50 % -100% sau mai mult si vine cumparatorul,o persoana neinformata acvaristic vorbind,alege cate ceva,dupa ceva vreme pestii mor si iarasi la magazin,etc.

Mai pe scurt eu personal nu iti recomand nimic decat sa studiezi piata si pe urma daca crezi ca merge ceva vezi cat esti dispus sa investesti,sa risti,si daca poti sa asiguri conditii mersului bun al afacerii.
In ziua de azi o afacere este sa sti ce afacere sa-ti faci,fie ea mica-mare.
Mda,ma mir cum se apuca unii de acvaristica cand este asa grea
Stiu cateva persoane care o data la saptamana scot tot decorul,pietrisul din acvariu,pesti,tot,si spala acvariul cu sare dupa care pun inapoi pietris,decor,apa curata
Mergand de la aceasta idee ma mir cum de s-au incumetat la o asemenea "pasiune" ,care e mai degraba o convoarda ce consta in curatenie si nu o bucurie privind un "ochi" de apa cu ceva vietati.
Am scris aceste randuri fiind putin off-topic dar am simtit nevoia sa-mi manifest compasiunea pentru unii "acvaristi".
Parerea mea la nivel mic nu reusesti sa castigi mare lucru,uneori abia daca iti scoti investitia.Trebuie sa te orientezi pe ce poti trimite usor prin posta-curier si cam in orice perioada a anului.Cel mai probabil reusesti cu plante dar iti trebuie echipamente care te costa mult plus pierderile de inceput din lipsa de experienta si abia intr-un final (asta daca nu renunti mai repede) o sa mergi pe profit.
Parerea mea este ca burta in jos nu te afecteaza foarte mult,probabil era mai rau daca era in sus.
Pune polistiren expandat de 2 cm nu extrudat,cel expandat este cu granule mai mari si aerat fapt ce-i permite acvariului sa se aseze la nivel,cel extrudat este mult mai tare si cu masa stramba e posibil sa nu se calce tare marginile polistirenului sub greutate si atunci ramane fundul fara sprijin pe masa.
Deci dupa mine acea diferenta o scoti cu polistirenul plus ca perimetrul acvariului nu este foarte mare iar sticla are rezistenta mai buna.
Salut !
Nu este suficient sa spui doar ce pesti ai in acvariu conteaza in ce cantitate sunt.
Probabil sunt multi pesti si este incarcatura mare de mizerii.Pentru inceput incearca sa faci un aspirator simplu de substrat dintr-un furtun si un flacon de 0,25-0,5 litri.Cauta pe net principiul de functionare si ai sa vezi cum trebuie sa mearga.Aspiri bine substratul si pe cand ai terminat probabil vei goli 25-30 de litri de apa pe care o vei inlocui cu apa curata dar atentie cu temperatura apropiata de cea din acvariu.Daca nu ai un filtru sau o pompa de aer care sa improspateze apa cu oxigen macar daca nu cu efecte chimice benefice vietii pestilor fa schimburi zilnice de apa intre 5-10 litri.
In 50 de litri de apa nu poti tine scalarii si guramii deoarece sunt pesti care au nevoie de mult spatiu asta gandindu-te la ei si pe urma un volum de 50 este prea putin pentru mizeria pe care o produc si o sa ai nevoie de un filtru calumea sa mentii apa in parametrii ok,deci te chinui si tu si pestii.
Cu privire la stand eu as dubla toate lateralele care sunt pe post de picioare,de sub blat si pana jos plus o foaie de pal si pe spate daca in fata vin usi cu balamale care nu sunt piese de rezistenta.Nu as pune 200 kg pe masa in stadiul actual mai ales cand vine vorba de 150 litri de apa.
bafta !
O varianta foarte buna si foarte ieftina a filtrului este sa-l faci homemade de tip acvariu in spate sau intr-o laterala a acvariului.Practic vei avea un acvariu langa acvariul principal de vreo 15-20 de litri (mai mare mai bun ) pe care il vei compartimenta cu 2-3 bucati de sticla si vei avea astfel cateva spatii in care sa pui mediile de filtrare prin care sa treaca apa.Pui o pompa in acvariul mare sau un filtru intern sa-ti duca apa printr-un furtun in filtrul extern,intoarcerea apei se poate realiza prin efectul de tip cascada si anume ca vei ridica putin mai sus filtrul si ii vei construii o gura de varsare in acvariul principal.
Poti folosi linistit bucati de sticla taiate dreptunghiular,de ex 5 cm latime pe 10 lungime etc.Prinzi riccia cu fir de pescuit sau ceva plasa din plastic.Nu recomand ata deoarece dupa ceva timp putrezeste si plantele se desprind.Firul de pescuit e foarte bun ala transparent,nu se vede in apa,nu deranjeaza la ochi.
Nu folosi scanduri sau lemne slabe in structura deoarece intra in proces de descompunere si degaja mirosuri
Pestiii nu mor intr-o apa neciclata din prima ! Ciclarea ajuta la mentinerea chimismului apei dar la schimburi de apa se ajuta.Un schimb de apa trebuie sa fie un plus pentru chimismul apei nu un minus.Efectele acvariului deciclat duc la fluctuatiile elementelor chimice de unde rezulta probleme cu alge,imbolnavire a pestilor cu tot felul de ciuperci,intoxicatii,toate acestea iti omoara pestii lent dar sigur,nu brusc dupa un schimb de apa.

Cata apa ai schimbat ? toata apa ?
Cat timp ai lasat apa la decantat si ce temperatura avea ?
Ce temperatura avea apa in acvariu inainte de schimb ?
Unde ai tinut pestii pana ai schimbat apa,curatat pietrisul,etc.?
Salut !
Inafara de pestii care se hranesc exclusiv cu plante toti papa ce este viu conditia este sa le incapa in gura Posibil daca sunt hraniti bine sa nu se mai deranjeze sa prinda creveti,dar nu se stie cand raman fara hrana si atunci...
Eu am Colisa cu creveti dar nu-i vad decat pe sub tufele de moss sau cand fac curat.Hrana pestilor este variata,le dau si congelata,crevetii nu sunt atacati excesiv dar isi i-au masura de protectie preventiv stiind ca mereu este un rapitor in preajma si nu stau la vedere.
In concluzie daca dai Colisele o sa te poti bucura de RCS impreuna cu ceilalti pesti,care pentru adulti sunt inofensivi iar puiii cat vor fi micuti is vor cauta adapost,oricum la cat sunt de mici nu o sa te deranjeze ca nu-i vezi des.
Doua variante asa din prima
Ai pus apa direct de la robinet cu temperatura aferenta vremii de afara,adica rece,pestii au facut soc termic
Posibil sa fi avut in apa ceva concentratie mai mare de clor sau metale-nemetale.Cine stie prin ce tevi vine apa de la sursa.
Depinde de care vivipari,daca te referi la guppy sunt o combinatie ok dar cu xifo sau ceva mai mare o sa fie probleme.Daca au unde se ascunde traiesc bine mersi doar ca vor sta ascunsi nu nu-i vei vedea decat rar.Eu mai am ceva RCS impreuna cu Colisa Lalia care ii vaneaza toata ziua dar din cauza moss-ului abundent nu prea reusesc sa-i prinda.Zilele trecute cand am facut o curatenie prin acvariu am fost surprins sa vad cati creveti erau desii ziua in "mersul" normal al acvariului nu-i vedeam.
Parerea mea este ca betanul a murit de la socul de temperatura,probabil apa de la robinet avea o temperatura prea scazuta,de regula acesti pesti sunt tinuti la temperaturi de 27 C+.In general sunt pesti rezistenti,nu mor asa usor chiar daca nu sunt intr-o apa ciclata.
Cat despre filtre am ajuns la concluzia ca decat un "invartitor" de apa (asa numesc eu filtrele alea mici cu un burete ce fac doar curent in acvariu) mai bine un burete cu o pompa de aer.Filtrele interne sunt prea mici pentru a a sigura filtrare biologica,bineinteles nu vorbesc despre cele biobox.Incearca sa faci rost de un filtru extern sau daca este prea costisitor si complicat atunci mergi pe varianta unui filtru cascada,dar unul de o marime suficienta sa pui ceva material filtrant,nu doar sa invarta apa.
Un acvariu mic necesita un filtru maricel,eu am ajuns sa-mi fac la acvariul de 50 litri un extern de 10 litri,momentan am 2 litri de siporax si vreau sa mai completez cu roca vulcanica cat incape.Rezultatul:apa curata,acvariu stabil,lipsa biofilm.Am incercat si filtre interne,si cascade mai mici,n-ajungeam aici daca acestea isi faceau treaba.
Succes !
o parere :
posibil sa fie in partea aia o cantitate mai mare de CO2 datorita reactorului montat pe out,redu Co2 si vezi daca se schimba ceva in cateva zile.
Vand aproximativ 40 de bucati de creveti RCS mix cu Fire-red Sakura adulti si tineret.
Pret 2 lei bucata,se vand minim 10 buc.
Trimit si prin posta in tara cu plata ramburs !
Motivul pentru care vreau sa renunt la ei este ca vreau sa aduc Colisa Lalia si nu sunt compatibili sa convietuiasca impreuna.
Pozele sunt reale !
Salut !
Orice peste caruia ii incape in gura un crevete il va manca,bineinteles cu conditia ca pestele sa nu fie mancator exclusiv de alge,ierburi.
Deci in cazul tau nu este ok sa combini asemenea pesti cu creveti,mai documenteaza-te despre pesti,vezi ca poate pana la urma nu ai conditii optime pentru ei si mai bine ii dai si te reorientezi pe alti pesti ce-i poti combina si cu RCS.Denumirea pestelui este Epalzeorhynchos bicolor,asa gasesti mai multe info despre el.
Succes !
Uite parerea mea dupa spusele tale:
Daca ai spatiu si vrei un plantat decent mergi pana in 100 l,mai mic este mai greu,mai mare se ridica costurile atat la achizitii cat si la intretinere (lumina,curent elec.,etc.).
Acvariul de preferat lipit nou costa undeva la 200 lei,sau eventual varianta second daca gasesti ceva lipit bine,fara zgarieturi,alte defecte.Pana in 300 lei gasesti ceva filtru extern.Cu 100 lei poti face lumina ce consta in neoane si pvc,policarbonat,etc.Ajungi la 600 lei cu un acvariu destul de ok ca si echipare fata de unul cumparat la set pe care dai 600-700 lei si este subdimensionat la filtrare si lumina.La un acvariu de 100 l nici nu m-as gandi la un filtru intern.

Cred ca trebuie raspuns la 1 set de intrebari pentru a sti ce sfaturi sa primesti.

1.Ce spatiu este disponibil pentru acvariu ?
2.Dimensiunea acvariului ?
3.Acvariu cu baza mai mult pe plante - pesti sau ceva mixt ?
4.Timpul alocat pentru acvariu saptamanal ?
5.Acvariu din pasiune pentru acvaristica,decor,pentru cineva drag,etc. ?
6.Suma disponibila pentru proiect.
7.Persoana comoda caruia ii place totul de-a gata sau dispusa si la munca home-made?
.......etc.

Raspund repede la fiecare intrebare pe masura ce primesc raspunsul !
Succes !

Forum Index » Profile for Black » Messages posted by Black
Go to: