[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Marti
Forum Index » Profile for Marti » Messages posted by Marti
dan.pavelescu wrote:Am fost botanist, este?

nush bre, nu ma bag in d-astea )
dan.pavelescu wrote:Frumos acvariu bre, ti-am mai zis?
Ce ATS ai, eu de ce n-am, vreau si eu unul! Cat costa, link?

ATS-ul este geamul din spatele acvariului, din cate imi dau seama ;)
Blanita neagra si urata = Green Hair Algae = Nasol moment

Nu iti recomand sa incepi sa o smulgi, se va intinde ca dreaq (stiu din proprie experienta, m-am luat la rartza cu ele de prin noiembrie).
Ce fac eu ca sa tin alga sub control cat de cat:
- schimburi saptamanale de apa (10%);
- PO4 media fluidizat, schimbat saptamanal;
- Carbune activ schimbat saptamanal;
- Am oprit canalul rosu si verde al lampii, am pastrat doar albastru, royal blue, UV si alb (proportia albastru, royal blue / alb aprox. 3 / 1);
- Am redus intensitatea luminoasa;
- Am adaugat melci turbo (fara prea mari succese);
- saptamanal, inainte de schimbul de apa suflu bine pietrele;
- hrana odata la doua zile;
- Am curatat pompele de valuri si retur pentru a imbunatati flow-ul;
- Am rearanjat un pic pietrele pentru a permite o circulatie mai buna a apei la nivelul nisipului.

Rezultatele mele s-au imbunatatit dupa fluidiarea mediului antifosfat (JBL PhosEx).

Sper sa iti foloseasca.
Meserie!

Ma bonez la topic
Eu am avut problema asemanatoare cu un salarias fasciatus. Desi avea alge (GHA) in acvariu sa manance dupa pofta inimii, n-a pus botul deloc. A manact cat a mancat de pe pietre si de pe geamuri (pe care le-am lasat intentionat necuratate, ca sa aiba ce sa manance) si, dupa aprox. 1 luna a murit, probabil infometat. I-am pus in colturi, pe unde statea el alge nori, i-am pus in clipsuri, i-am maruntit algele si tot n-a mancat. Din pacate se pot intampla si d-astea in hobby.
Timpul pentru un update.

Sunt in toiul luptei impotriva Green Hair Algae (GHA) si a mixului diatome / ciano.
Operatiunile saptamanale de mentenanta se rezuma la: suflat pietrele pentru ridicarea detritusului. Lasat acvariul sa functioneze cu detritusul in suspensie aprox. 10 minute (timp in care o parte din acesta ramane in buretele de prefiltrare din overflow si in al doilea burete din sump. Dupa care schimb de aprox. 10-12 % din totalul volumului de apa cu apa adusa la temperatura acvariului.

Suplimentar, fata de mentenanta de rutina:

- pentru a scadea fosfatii (am 0.022 ppm fosfati, masurati cu hanna) am incropit un mic reactor pentru mediul antiphos (Phos ex ultra de la jbl). Mai jos aveti un mic filmulet care arata viteza cu care se misca mediul in reactor. Ce ziceti, e OK asa? Sau se misca alea cam repede p-acolo?

- pentru a mai manca din alge am introdus un salarias fasciatus mititel. Problema cu el este ca nu mananca GHA si nici altfel de hrana (am incercat boabe, artemia congelata, mysis congelat, alge nori). Ce fac cu el? De cand l-am luat (aprox o luna) mananca el stie ce de pe geamuri si de pe pietre...
Salut Lucian,

Daca nu este prea tarziu, m-as baga si eu la:

1 x HI 736-25 - Reactiv pentru 25 de teste (fosfor)
Dupa lupte seculare am ajuns si eu sa-mi iau blisterul cu mancare.

Multumesc Shubi si Danezu!

Shubi wrote:Salutare, nu s-a mai intamplat nimic din 2 motive:

1. temperatura ridicata din ultimele zile
2. volumului foarte mic de trimis comparativ cu volumul cutiei termice, daca as umple o cutie (cca 100 blistere) n-ar fi problema de trimis chiar si acum dar 3 blistere n-au nici o sansa sa ajunga corespunzator calitativ.

La un volum mare se poate discuta serios cu privire la pret, spuneti voi volumul total si eu va spun pretul ;)
Ma adresez inclusiv celor care au pet shop-uri, se elibereaza factura ;)

Am inteles.

Saptamana viitoare iau legatura cu Danezu si imi ridic bliesterul. Poate ma mai combin cu alta ocazie.

Spor!
Salut, s-a mai intamplat ceva?

Shubi, ai trimis si restul de pachete?
Danezu, eu, tocmai saptamana viitoare, marti as putea sa vin dupa mancare. E ok?

Marinel
dan.pavelescu wrote:Merci boss, mare boier.

Sa fii sanatos!
dan.pavelescu wrote:Am scobit prin vreo doo topicuri cu 'jde pagini, apoi mi-am bagat.. mi-am bagat. O sa-l fac dupa indicatiile tale, ca ai fost ultra explicit.

Spor!

Uita-te pe la Koala in topicul vechi cu acvariul mic "Cubul" sau asa ceva. Oricum nu este mare inginerie de facut un astfel de reactor. Am si eu unul cu denitrate. Inul apei l-am bagat prin dop si se duce pana la fundul sticlei. Apoi am pus denitratul. Undeva, pe un lateral, mai sus, am gaurit sticla cu un cui incins si am scos un furtun p-acolo. Am etansat gaurile cu poxipol.

Atat.
Cateva poze:
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Decorul a fost turnat direct in acvariu, pe peretii acestuia. In prealabil, a fost pusa o plasa d-aia verde lipita cu silicon de sticla. Peste plasa aia am pus cimentul si pe ciment am pus pietrele. Cimentul s-a uscat pe plasasi sticla...numa' ca in timp, decorul pur si simplu s-a dezlipit de pe sticla...punctele alea de silicon probabil n-au cedat da' cimentul nu mai e lipit de sticla. Imi misuna p-acolo tot felu' de viermi, pozi si alte goange da' nu pot scoate detritusul de-acolo.
Shubi, trimiti saptamana viitoare icrele de lobster, tot la Danezu?
Daca Da, si nu e o problema, il rog pe Danezu sa-mi tina blisteru asta cu artemia pana saptamana viitoare si cand ajung si icrele sa ma vad cu el sa le iau pe amandoua odata.

Danezu, ce zici? Daca e incurcata treaba, pot luni sa dau o fuga pana la tine.

Multumesc!
Salut!

E timpul pentru un update
Acvariul merge OK…in general.

Ce s-a mai intamplat intre timp si cu ce probleme ma confrunt:
- Am scapat de aiptasia in urmatorul fel: o perioada lunga de timp am tot pandit-o si cum vedeam cate un exemplar ii aplicam Aiptasia X. Peste 2-3 saptamani reaplicam tratamentul si tot asa. In toata perioada asta nu am avut mai mult de 10-15 bucati de aiptasia simultan in bazin, deci nu o infestare foarte puternica. Prin noiembrie-decembrie mi-am luat in crevete Lysmata Seticaudata (Wundermani nu am gasit deloc)….l-am aclimatizat, l-am bagat in bazin. Nu l-am mai vazut pana pe la mijlocul lui ianuarie. Dar de cand am luat crevetele nici aiptasia n-a mai aparut. Se pare ca am avut noroc cu un exemplar care a “pus botu’” la aiptasia si m-a scapat de ea.
- Mi-am luat o pereche de ocelaris juvenili si un serpent star tot in noiembrie-decembrie…si par ca o duc foarte bine.
- La un moment dat aveam pe substrat ciano amestecat cu diatomee. Am aplicat tratamentul cu intuneric 3 zile, o perioada scurta (1-2 sapamtani) n-am mai avut probleme mari cu ciano dar a aparut green hair algae (probabil ca dupa finalizarea “tratamentului” trebuia schimbata mai multa apa si mai des…). Acum le am pe amandoua . Incerc sa le tratez cu: schimburi saptamanale, mediul antifosfat schimbat des, skimat cat de umed se poate; cand mai am ceva timp mai smulg GHA de pe pietre.
- Decorul de pe pereti nu mai este lipit de sticla, s-a dezlipit, fapt ce a dus la acumularea detritusului intre sticla si decor. Cam nasol. N-am cum sa-l scot de acolo. Desi imi place acvariul cu decorul pe pereti, din motivul asta, urmatorul acvariu (cand o sa fie el) nu va avea decor pe pereti.
- Coralii, desi se deschid, par ca nu cresc…
- Aseara mi s-a stricat senzorul plutitor de la sistemul ATO si toata apa din rezervorul ATO a ajuns in sump. Am avut noroc ca in rezervor mai erau aprox. 6-7 litri de apa (sub 10% din volumul total al sistemului). Senzorul s-a stricat intr-un mod ciudat. Indiferent la ce capat al tijei ajungea piesa aia mobila, pompa incepea sa mearga si chiar daca miscam piesa aia contactul tot ramanea pus….Am avut noroc ca mai aveam prin casa un senzor de rezerva.
- Astazi am observat detritus in reactorul cu denitrate. Sa scot deintratul de-acolo si sa-l spal sau il ignor? Daca il spal, sa-l spal in apa de acvariu sau in osmoza?

Planuri de viitor:
- Achizitia unui salarias fasciatus si a unui mandarin;
- Achizitia unui egg crate sau ceva asemanator pentru a aseza pe el, in sump, mediul antifosfat si carbune activ. In sump am o zona (prima camera dupa tevi) cu o amprenta de aprox 15x15 cm in care apa curge de sus in jos. Ma gandesc sa fac acolo un “turn de filtrare” sus burete, dupa aia mediu antifosfati, carbune activ si, daca mai este loc, as putea pune si matrixul tot acolo;
- Achizitie zoas, GSP si Gorgonia.

In momentul de fata, stocul viu consta din:
1 x Watchman goby;
1 x Pagur de Grecia;
1 x Arici de mare de Grecia;
1 x Serpent star;
2 x clowni clasici;
1 x Kenia tree;
cateva x Xenia (si pulsatila si nepulsatila). Stiti cumva daca se manifesta alelopatie intre specii diferite de Xenia? Am o xenia mica nepulsatila langa una mai mare si pulsatila. Aia mica nu se hidrateaza mai deloc….
3-4 x Green monitpora plate (initial a fost o bucata mai mare dar s-a mai rupt la mentenanta, multumiri lui Gengiskhan)
3 x Green monitpora digitata (doua bucati s-au lipit bine de piatra dar inca nu au dat crengute, multumiri lui Gengiskhan);
multe ciupercute verzi (multumiri lui Gengiskhan);
multe ciupercute rosii cu puncte albe (multumiri lui Gengiskhan);
cativa paly pe piatra cu ciuperci rosii (multumiri lui Gengiskhan).
1 x Gorgonian
cateva asterine;
multi melci d-aia mici si albi;
niste viermi care fac un tub subtire si maro pe pietre si din care ies, fluturandu-se in masa apei niste chestii subtiri ca niste fire de par (o chestie / tub). Inca nu-mi dau seama daca nu cumva sunt, totusi, vermitid snail…poate reusesc o poza.

Poze…mai trebuie sa exersez sa nimeresc balansul de alb in lumina de led Nu promit dar poate weekendul asta o sa apara si poze.

Daca aveti un sfat, sunteti bine-veniti
Salut Shubi,

Vreau si eu:

1x100g artemia;
1x100g icre lobster

@Shubi: sa imi zici cum facem cu banii.
@Danezu: sa imi zici cum faci/facem cu transportul.

Numa' bine

Marinel
Daca mai sunt disponibili, ma inscriu si io la turbo

Si "boemul" asta parca ar intreba ceva de genul: "Se intampla ceva pe aici?!"

Boemului ce-i dai sa manance? Acvariul este proaspat, are ce sa manance? Intreb pentru ca ma intereseaza si pe mine unul dar sa fie obisnuit sa manance si congelaturi.
Cei doi goby nu se ciomagesc reciproc?
Da, o sa refac reglajele bean animalului.
Mie mi se pare ciudat faptul ca, de doua ori, mi s-a intamplat ca nivelul apei din camera pompei sa aiba variatii (adica sa scada) fara vreun motiv evident... sa fie din reglajul bean animalului sau din pompa? Se poate determina clar cauza? Daca da, cum?

AM refacut reglajul bean animalului, acum functioneaza din nou bine...sper sa nu reapara problema.

E departe de a fi la picatura....Ar trebui pus un robinet pe iesire, dupa denitrate?

La peste 20 de zile de cand am montat robinetul: debitul este unul "tzarait" cam ca la instalatia mea de osmoza (aprox. 8 litri intr-o ora); testul de nitrati nu indica nicio diferenta intre apa care iese din reactor si cea a sistemului (3-5 ppm - test Salifert). Sa incep aditie de nopox/vodka?

Forum Index » Profile for Marti » Messages posted by Marti
Go to: