[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: vyrussu
Forum Index » Profile for vyrussu » Messages posted by vyrussu

incep sa-mi dau seama cit de invechit sunt.. la diferenta de aproape 20 de ani, s-au uitat denumirile magazinelor din "epoca pe care cu indreptatita mandrie patriotica o numeam .. EPOCA DE AUR"

Nu era nevoie de a dezbate pe aceasta tema, de PLAFAR eu nu am auzit pt ca sincer niciodata nu am avut nevoie de nimik de acolo, iar acuma am intrebat deoarece am tot vazut ca vorbiti de magazinele astea si vroiam si eu sa stiu ce sunt de fapt.
Pe vremea epocii de aur eu nu aveam mai mult de 8 ani, deci prea putine stiu de pe atunci.
Denumirile: alimentara, librarie, cofetarie, mercerie, circiuma, birt, bodega, mastica, le cunosc si eu, iar ultimele doua am inteles ca is bauturi, astea nu le prea stiu, pe vremea aia nu prea beam , iar acuma beau doar bere, spirtoasele nu ma prea intereseaza.
Daca totusi cu discutia asta v-am trezit amintiri placute, atunci sper ca nu v-ati suparat pt ca am pus o intrebare atat de "penala" .
Oi fi eu "penal rau de tot" ( acuma deh ce sa zic, nu putem toti sa fim atotstiutori ) dar chiar nu am intalnit expresia si vroiam sa stiu ce este poate voi avea si eu nevoie vreodata.
Ok , m-ai lamurit acuma .

mai mult ca sigur ca era vorba de PLAFAR...

imi place ca ai simtul umorului , dar tot nu mi-ai raspun la intrebare.... Ce este de fapt acel PLAFAR ... ?? Un fel de magazin?
nu vreau sa par....... nestiutor , dar deranjez daca intreb si eu ce este o "plafara" . In viatza mea nu am auzit de cuvantul asta si am totusi 24 ani :-) . O fi ceva regionalism din sudul tarii, dar imi puteti spune cum i se mai zice ?
@acata -din cate stiu eu sarea grunjoasa (mai mare la granulatie) nu este iodata. Parca la muraturi nu este buna sarea cu iod, deci cred ca te inseli.
Asa ar fi de dorit, nici eu nu ma pricep foarte bine , dar pe aici asta am obs si eu, ca trebuie ca jetul de la filtru sa fie indreptat in sus, pt a agita suprafatza apei, astfel realizandu-se oxigenarea apei.
Ok baieti, am cam prins ideea cu calculele aritmetice . O sa iau in considerare sfaturile voastre si sa speram ca va iesi totul bine.
Multumesc, si va doresc Un An Nou Fericit !!!
Apoi naspa treaba asta, la voi in Bucuresti toate sunt mai ieftine .
In Cluj sunt printre cele mai mari preturi din tara smilie .
Ce sa-i facem, nu putem schimba nimik ..... .
Oricum , bine ca am lamurit cu prizele astea .
Sarbatori Fericite tuturor !!!
iluminatul nu este neaparat o problema , se pot folosi si tuburi de 55 cm si se pun cap in cap, oricum eu cred ca voi incerca iluminarea cu leduri (daca imi va iesi pasentza )
Pe mine acuma ma intereseaza daca la dimensiunile L= 110 cm l= 40 cm h= 55 cm sunt corect dimensionate bucatile de sticla astfel:
L 1100 mm X l 550 mm (pentru cele doua fete)
L 550 mm X l 398 mm (pentru laterale, am inteles ca 1 mm la fiecare e silicon
L 1100 mm X l 400 mm
Aha deci, asta cautasem si eu, dozajul la sare. Deci e corect 1 lingurita la 10 litri? si ridicarea temperaturii . Mare multumire tie furia_aurie
Va atasez aici si o poza cu priza mea temporizata mecanic. Imi cer scuze pt calitatea jalnica a pozei, dar este facuta cu telefonul meu SE T610 care la camera este.... mai bine nu zic .
Oricum in mare va dati seama despre ce e vorba.
image
Sagetuta neagra indica ora care este in momentul de fata, urmand ca odata cu trecerea timpului prin fata ei sa se perinde cerculetul care indica orele. In jurul numerelor se vede un cerc negru, de fat acel cerc este o multidudine de clapetute mici (cate 4 la o ora) care trebuiesc apasate in dreptul orelor in care doriti sa functioneze priza.
Sper ca ati inteles cum se procedeaza, macar in mare, oricum priza este insotita si de instructiuni.
Atentie ! intr-o parte pe priza este un comutator care trebuie sa fie pus pe temporizator, in caz contrar nu va decupla priza, functionand in continuu.
Salutare, Horatiu nu te grabi sa cumperi prize electronice, deoarece mecanicele sunt la fel de bune si sunt mai ieftine. Vino in Manastur la Electro Rusu si gasesti prize cu temporizator mecanic la 179.000 rol si sunt de calitate. Eu chiar acuma de vreo 3 zile mi-am luat una si e super, o poti programa tot din 15 in 15 min. Fiecare ora are 4 clapetute , si tu apesi doar clapetele din dreptul orelor in care vrei sa functioneze lumina la acvariu, merge super, poti face cate pauze vrei, si nu trebuie tot reprogramata
In caz ca nu stii unde zic, Electro Rusu este in blocul ce urmeaza dupa benzinaria Moll (fostul Shell), cum vi de la Sala Sporturilor spre Manastur.
Este un parc, chiar in fata magazinului.
Mda, ma asteptam intr-un fel sa-mi ziceti sa reduc inaltimea . Problema e ca vreau acvariul destul de maricel, dar nu imi permite spatiul sa-l fac cum as dori.
Acuma am luat in calcul alte dimensiuni: L= 110 cm l= 40 cm h= 55 cm
Vi se par sa fie mai ok dimensiunile? Mai lat de 40 nu pot face si nici lungimea nu o mai pot creste, dar totusi mi se par a fi rezonabile aceste dimensiuni .
La aceste noi dimensiuni ar fi corecte urmatoarele masuri?
L 1100 mm X l 550 mm (pt cele doua fete)
L 550 mm X l 398 mm (pt laterale, am inteles ca 1 mm la fiecare e silicon
L 1100 mm X l 400 mm (pt fund; dar aici oare nu ar trebui sa fac latimea putin mai mare pt a putea umple cu silicon sa fiu sigur ca tine? Oare daca sunt imbinate perfect rezista la presiune? Eu ma gandeam sa fal latimea fundului cam de 406 - 408 mm ) ??
Din pacate nu am putut lua azi sticla, fiind ultima zi in care se lucreaza la firma respectiva aveau ceva festivitate, si doar la anul o sa pot cumpara.
Mentionez ca sticla mi-o vor taia la ceva utilaj, un fel de strung sau asa ceva.
Este primul acvariu ce o sa-l fac eu si as vrea tare mult sa am succes :-) , de aceea poate o sa mai apelez la ajutorul vostru. Si chiar asa, auzeam ca, la imbinaturi, partea pe care va fi siliconul intre sticle trebuie slefuita cu un smirghel? ma refer la ultimul centimetru de pe fiecare fata, pe care vine lipita laterala? este corect ?
Am gasit de unde sa cumpar sticla de 10 mm, si vreau sa-mi fac un acvariu cam asa: L=100 cm , l=40 cm si h=65.
Acuma as vrea sa va rog pe cei priceputi, sa-mi spuneti exact la cat trebuie taiate bucatile de sticla, si daca mai trebuie sa fac intarituri in partea de sus a fetelor lungi.
Rog raspus cat mai rapid, multumesc anticipat si sa aveti parte de Sarbatori Fericite !!!

PS: ceea ce nu stiu este cam cat se lasa la imbinarea laturilor intre ele si cu cat depaseste fundul aria formata de laturi .
Eu as zice sa faci o improvizatie temporara si sa vezi ce afect are asupra plantelor, eventual pestilor, iar daca totul e ok poti sa tai si capacul .
Ai si tu dreptate, ce sa zic. Intr-adevar ledurile bune sa gasesc greu, si poate deocamdata e cam devreme pt asa ceva, dar o incercare nu prea ar strica . Abia in 2007 am vazut ca se preconizeaza ca ledurile sa ajunga mai rentabile din pct de vedere al luminozitatii, decat tuburile fluorescente compacte (ma refer la randamentul lumen/watt). Incet incet lumea evolueaza si odata cu ea ar trebui sa evolueze si industria acvaristicii .
Va multumesc pt raspunsuri , deocamdata o sa folosesc neoane, dar in curand vreu sa incerc cu leduri sa vedem ce va iesi.
Toata lumea foloseste neoane la iluminat, nu pt ca ar fi mai bune ci pt ca au un condum mai redus de energie fata de becurile normale si o lumina mai puternica in spectrul vizibil. Dar dupa cum puteti vedea si in imaginea cu spectre, becurile au cea mai apropiata lumina fata de cea a soarelui, iar neoanele stau cel mai prost la acest capitol.
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=519&pos=0 (sper ca ii buna adresa)

Ledurile sunt superioare neoanelor cam in toate punctele de vedere (parerea mea) si cred ca articolul citat de betta
There is a claim that these white LED's have a limited life. After 1000 hours or so of operation, they tend to yellow and dim to some extent. Running the LEDs at more that their rated current will certainly accelerate this process

este cam invechit, azi ledurile albe avand o durata de functionare de peste 10.000 ore ajungand chiar si pana la 50.000 ore ceea ce este net superior oricarui alt tip de iluminat.
Iar in legatura cu plantele am vazut pe net o instalatie speciala facuta cu leduri pt plante, dar nu am aflat ce fel de leduri sunt, se vedea o lumina cam violeta, dar mai mult nu stiu
Deci tu spui ca ar trebui sa combin albul cu ceva rosu sau albastru pt a face "bine" plantelor. Pai daca sunt leduri albe cu tenta albastruie nu sunt mai bune alea? Probabil la cateva de alea mai adaug 1 - 2 ceva mai rosiatice si uite cum cresc plantele .
Oricum de incercat o sa incerc, dar probabil doar dupa sarbatori (am un prieten care imi face rost de leduri la un pret mai acceptabil decat cel din magazine, dar doar dupa sarbatori, in perioada asta e mai jale cu furnizarea de produse).
Oricum in cluj am gasit led alb 5600 mcd la 120.000 rol la magazin, sper insa sa le obtin la juma de pret macar sau de putere mai mare.
Am vazut pe net ca sunt ceva lampi cu leduri ceva mai speciale cred, se masoara in Watts si nu in mcd. Stie cineva ceva de ele?
Am gasit pe site despre iluminarea nocturna cu leduri (Moonlight). Eu as avea in plan altceva .
Din cate am auzit lumina emisa de Led-uri este mai patrunzatoare in apa decat lumina data de ex. de tuburile fluorescente( ceea ce ar face ca led-urile sa fie mult mai eficiente, plus ca au si o viatza mult mai lunga de fct., consum mic de energie si spatiu ocupat redus).
Asa ca ma bate gandul sa incerc sa fac o instalatie de iluminare a acvariului cu led-uri, dar pe timp de zi !!!
Leduri de culoare alba sunt, si sunt chiar foarte puternice ( 18.000 mcd, deocamdata doar de 5600 mcd am gasit de cuparat,dar la comanda... orice se poate), si nu vad de ce nu s-ar putea realiza o asemenea instalatie.
S-a incumetat cineva la o asemenea instalatie? Rog parerile celor care au incercat asa ceva, sau ar dori sa incerce si bineinteles a celor care vor spune ca nu are rost( as vrea sa aud si motivele).

P.S. Ledurile sunt de multe culori, iar albul in combinatie cu galben, portocaliu sau ceva albastru deschis ar putea rezulta intr-o combinatie destul; de apropiata de lumina naturala (tind sa cred ca se poate daca folosesti culorile potrivite). In plus LED-urile nu au fluctuatii in intensitate a luminii (in caz ca e prea puternica se poate obtura printr-un plexic mai putin transparent)
Da, se pare ca aveti dreptate , am fost de am intrebat de numele lui stiintific si asa este . Oricum se schimba foarte mult acest peste pana ajunge la maturitate. Si la cat vad ca creste de mare...... va trebui sa ma despart de el. multumesc pt lamuriri.

Forum Index » Profile for vyrussu » Messages posted by vyrussu
Go to: