[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Iluminare cu LED-uri  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
vyrussu
Junior member
[Avatar]

Joined: 11/12/2005 10:15:29
Messages: 91
Location: Cluj-Napoca - Manastur
IP:
Offline

Am gasit pe site despre iluminarea nocturna cu leduri (Moonlight). Eu as avea in plan altceva .
Din cate am auzit lumina emisa de Led-uri este mai patrunzatoare in apa decat lumina data de ex. de tuburile fluorescente( ceea ce ar face ca led-urile sa fie mult mai eficiente, plus ca au si o viatza mult mai lunga de fct., consum mic de energie si spatiu ocupat redus).
Asa ca ma bate gandul sa incerc sa fac o instalatie de iluminare a acvariului cu led-uri, dar pe timp de zi !!!
Leduri de culoare alba sunt, si sunt chiar foarte puternice ( 18.000 mcd, deocamdata doar de 5600 mcd am gasit de cuparat,dar la comanda... orice se poate), si nu vad de ce nu s-ar putea realiza o asemenea instalatie.
S-a incumetat cineva la o asemenea instalatie? Rog parerile celor care au incercat asa ceva, sau ar dori sa incerce si bineinteles a celor care vor spune ca nu are rost( as vrea sa aud si motivele).

P.S. Ledurile sunt de multe culori, iar albul in combinatie cu galben, portocaliu sau ceva albastru deschis ar putea rezulta intr-o combinatie destul; de apropiata de lumina naturala (tind sa cred ca se poate daca folosesti culorile potrivite). In plus LED-urile nu au fluctuatii in intensitate a luminii (in caz ca e prea puternica se poate obtura printr-un plexic mai putin transparent)

"Compasiunea faţă de animale e intim legată cu bunătatea caracterului şi se poate afirma cu siguranţă că cel crud faţă de animale nu poate fi un om bun."
Arthur Schopenhauer
[Email] [Yahoo!]
razvan
Membru banat

Joined: 21/11/2001 02:00:00
Messages: 2878
IP:
Offline

s-a discutat, dar practic nu a facut nimeni nici o incercare, sau daca a facut, pe forum nu a ajuns nici o informatie.
eram tentat sa-ti spun .. nici o sansa... sa inlocuiesti neoanele cu leduri, dar de ce sa fring un spirit iscoditor si dornic sa "arunce banii pe geam" ;) ;)
ca sa nu mai spun ca m-a batut gindul, dar lipsa de timp si de "sponsori', pentru procurarea ledurilor, m-a facut sa stau in banca mea...
asa ca
GO FOR IT!! si daca rezultatele practice sunt favorabile sa ne spui si noua.
cit despre leduri, incearca sa fortezi partea de spectru benefic plantelor... rosu - albastru, si atentie la ledurile "albe" care au o puternica tenta albastruie.
vyrussu
Junior member
[Avatar]

Joined: 11/12/2005 10:15:29
Messages: 91
Location: Cluj-Napoca - Manastur
IP:
Offline

Deci tu spui ca ar trebui sa combin albul cu ceva rosu sau albastru pt a face "bine" plantelor. Pai daca sunt leduri albe cu tenta albastruie nu sunt mai bune alea? Probabil la cateva de alea mai adaug 1 - 2 ceva mai rosiatice si uite cum cresc plantele .
Oricum de incercat o sa incerc, dar probabil doar dupa sarbatori (am un prieten care imi face rost de leduri la un pret mai acceptabil decat cel din magazine, dar doar dupa sarbatori, in perioada asta e mai jale cu furnizarea de produse).
Oricum in cluj am gasit led alb 5600 mcd la 120.000 rol la magazin, sper insa sa le obtin la juma de pret macar sau de putere mai mare.
Am vazut pe net ca sunt ceva lampi cu leduri ceva mai speciale cred, se masoara in Watts si nu in mcd. Stie cineva ceva de ele?

"Compasiunea faţă de animale e intim legată cu bunătatea caracterului şi se poate afirma cu siguranţă că cel crud faţă de animale nu poate fi un om bun."
Arthur Schopenhauer
[Email] [Yahoo!]
ebogdan
Member
[Avatar]

Joined: 05/12/2004 22:01:53
Messages: 109
Location: Constanta
IP:
Offline

S-a discutat pe un forum strain problema asta, nu mai stiu exact pe care. S-a ajuns la concluzia ca au o problema semnificativa: latimile benzilor de emisie sunt extrem de mici. Adica, de exemplu, oricat de mult ar semana unele cu albul, ar fi tot formate din 3 (parca) lungimi de unda foarte stricte, fara nici o emisie in restul spectrului. Destul de nasol pentru plante treaba asta. Acum, tu incearca, si spune-ne si noua

sometin's fishy 'round here...
bilti
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/07/2005 13:21:26
Messages: 775
Location: Timisoara (Girocului)
IP:
Offline

si cam cate leduri ar trebui sa zicem la un acvariu de marime medie? eu am gasit leduri pe ebay albe-cald (10000mcd si 7200K), albastre (6900mcd, 470 nm )si rosii (8.000mcd, 630nm). ca si pret sunt in jur de 18 euro 50 de bucati.

Acvariul meu
[Yahoo!]
betta
Senior member
[Avatar]

Joined: 12/07/2003 18:44:39
Messages: 1207
Location: Timisoara (Circumvalatiunii)
IP:
Offline

Eu am in plan o suplimentare a iluminarii pe portiunea albastra si rosie a spectrului. In nici un caz alb...
Desi tehnologia fabricarii LED-urilor a evoluat mult in ultimii ani, factorii esentiali raman: pretul instalatiei, randamentul (care inca e inferior tuburior fluorescente) si "calitatea" luminii furnizate. Nu e chiar cum spunea cineva anterior ca lumina "alba" e formata din numai 3 benzi inguste da' nici departe nu este de adevar (Lumina alba e data de un luminofor excitat cu lumina "ingusta").
Din pacate nu merge galeria foto ca sa "urc" spectrele dar pentru tuburi fluorescente se gasesc la: http://www.gafonline.it/gafonline/articoli/camera/Tabella.htm
iar pentru LED-uri trebuie sa faceti putina cercetare .

Osram Fluora:
image
Un LED alb:
image
si un link (cu spectru): http://ledmuseum.home.att.net/ledwht.htm
LEDs are monochromatic (one color) devices. The color is determined by the bandgap of the semiconductor used to make them. Red, green, yellow and blue LEDs are fairly common. White light contains all colors and cannot be directly created by a single LED. The most common form of "white" LED really isn't white. Its a Gallium Nitride blue LED coated with a phosphor that, when excited by the blue LED light, emits a broad range spectrum that in addition to the blue emission, makes a fairly white light. The actual light has a blue cast and is similar in color to a mercury vapor street lamp. On the curve shown, the peak at the left is the shortest wavelength blue light from the LED. The lump of emission to the right is the longer wavelength emission of the phosphor. There are other types of "white" LEDs that are made from several different LED chips of different colors assembled into one package. These have not been particularly successful as they tend to change color depending on viewing angle and their color balance is not real good at best.

There is a claim that these white LED's have a limited life. After 1000 hours or so of operation, they tend to yellow and dim to some extent. Running the LEDs at more that their rated current will certainly accelerate this process.


Si pentru ca a pomenit altcineva inaintea mea de firma asta se cheama ca nu-i reclama mascata:
www.zextar.com (au lampi cu LED-uri albe 18buc. intr-un corp precum cele reflectorizante cu halogen sau gata montate pe circuit imprimat la circa 23-24RON). http://www.zexstar.com/new.php#

Traieste ca si când ai muri mâine! Învata ca si când ai trai vesnic!
[Yahoo!]
vyrussu
Junior member
[Avatar]

Joined: 11/12/2005 10:15:29
Messages: 91
Location: Cluj-Napoca - Manastur
IP:
Offline

Toata lumea foloseste neoane la iluminat, nu pt ca ar fi mai bune ci pt ca au un condum mai redus de energie fata de becurile normale si o lumina mai puternica in spectrul vizibil. Dar dupa cum puteti vedea si in imaginea cu spectre, becurile au cea mai apropiata lumina fata de cea a soarelui, iar neoanele stau cel mai prost la acest capitol.
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=519&pos=0 (sper ca ii buna adresa)

Ledurile sunt superioare neoanelor cam in toate punctele de vedere (parerea mea) si cred ca articolul citat de betta
There is a claim that these white LED's have a limited life. After 1000 hours or so of operation, they tend to yellow and dim to some extent. Running the LEDs at more that their rated current will certainly accelerate this process

este cam invechit, azi ledurile albe avand o durata de functionare de peste 10.000 ore ajungand chiar si pana la 50.000 ore ceea ce este net superior oricarui alt tip de iluminat.
Iar in legatura cu plantele am vazut pe net o instalatie speciala facuta cu leduri pt plante, dar nu am aflat ce fel de leduri sunt, se vedea o lumina cam violeta, dar mai mult nu stiu

"Compasiunea faţă de animale e intim legată cu bunătatea caracterului şi se poate afirma cu siguranţă că cel crud faţă de animale nu poate fi un om bun."
Arthur Schopenhauer
[Email] [Yahoo!]
betta
Senior member
[Avatar]

Joined: 12/07/2003 18:44:39
Messages: 1207
Location: Timisoara (Circumvalatiunii)
IP:
Offline

este cam invechit, azi ledurile albe avand o durata de functionare de peste 10.000 ore ajungand chiar si pana la 50.000 ore


Din pacate numarul producatorilor de waffe-re pentru LED-uri, a producatorilor de luminofori precum si numarul de "ambalatori/incapsulatori" de LED-uri a crescut considerabil in ultimul timp. Asta ca o consecinta a globalizarii economiei. Ca urmare si LED-urile s-au banalizat (Ehei, unde-s vremurile cand am primit printr-a VI-a primele 2 LED-uri de la omul care m-a invatat sa tin pistolul de lipit in mana? Unul rosu si unul verde, si verde ca ala n-am mai vazut niciodata !!!). N-am intrebat niciodata vanzatorul care e spectrul cand am cumparat un bec cu incandescenta de la buticu' de la capatu' blocului, iar acum, tot astfel, incepem sa "luam" LED-uri. Apropos, de atunci a aparut unitatea de masura denumita PMPO , compresia digitala (cu pierderi) a sunetului si imaginii iar marketingul a devenit o stiinta practicata si practicabila ;) (69 Euro un moonlight??? Adica un LED albastru, o carcasa, o sursa chinezeasca si 2m de cablu pe langa 3kg de prostie occidentala, pardon europeana http://www.aquadiskont.com/shop/product_info.php/products_id/1448). Compresia digitala nu-i decat o aproximare (grosolana) a naturii dupa cum e si acvariul "conectabil" USB, cu pesti si "tot tacamul". Articolele pomenite de mine nu erau menite spre taiarea elanului ci din contra, spre documentare si fundamentare si tocmai ca vreau sa vad primele rezultate de la noi...
Despre degradarea caracteristicilor spectrale a LED-urilor in timp ii las pe altii sa vada daca sunt adevarate sau ba, eu preferand sa-mi schimb "batranele" tuburi fluorescente pe bani mult mai putini...

Later edit: Plantele nu au nevoie de aceleasi conditii "spectrale" precum ochiul uman folosind doar anumite intervale de lungimi de unda datorita clorofilei si xantoforilor... dar despre asta s-a mai pomenit... iar asemanarea caracteristicii spectrale a unui dispozitiv cu spectrul solar s-ar putea sa nu aiba nici un fel de relevanta... dupa cum incercarea de a reproduce conditiile naturale intr-un acvariu poate avea rezultate catastrofale (de la The Optimum Aquarium citire...) Tocmai de aceea e nevoie de experimentare...
In egala masura mi-as dori sa vad aici realizari cu HQI sau HQL...

Traieste ca si când ai muri mâine! Învata ca si când ai trai vesnic!
[Yahoo!]
vyrussu
Junior member
[Avatar]

Joined: 11/12/2005 10:15:29
Messages: 91
Location: Cluj-Napoca - Manastur
IP:
Offline

Ai si tu dreptate, ce sa zic. Intr-adevar ledurile bune sa gasesc greu, si poate deocamdata e cam devreme pt asa ceva, dar o incercare nu prea ar strica . Abia in 2007 am vazut ca se preconizeaza ca ledurile sa ajunga mai rentabile din pct de vedere al luminozitatii, decat tuburile fluorescente compacte (ma refer la randamentul lumen/watt). Incet incet lumea evolueaza si odata cu ea ar trebui sa evolueze si industria acvaristicii .

"Compasiunea faţă de animale e intim legată cu bunătatea caracterului şi se poate afirma cu siguranţă că cel crud faţă de animale nu poate fi un om bun."
Arthur Schopenhauer
[Email] [Yahoo!]
vyrussu
Junior member
[Avatar]

Joined: 11/12/2005 10:15:29
Messages: 91
Location: Cluj-Napoca - Manastur
IP:
Offline

Eu as zice sa faci o improvizatie temporara si sa vezi ce afect are asupra plantelor, eventual pestilor, iar daca totul e ok poti sa tai si capacul .

"Compasiunea faţă de animale e intim legată cu bunătatea caracterului şi se poate afirma cu siguranţă că cel crud faţă de animale nu poate fi un om bun."
Arthur Schopenhauer
[Email] [Yahoo!]
bacterian
Junior member

Joined: 18/01/2006 16:38:28
Messages: 8
Location: Iasi
IP:
Offline

captivant subiect. totusi eu am o nelamurire. si scuze daca e offtopic dar as vrea sa stiu daca trebuie neaparat schimbate neoanele dupa termenul de valabilitate si daca nu le schimb ce mi se poate intimpla? nu mie, pestisorilor, plantelor etc. inca odata scuze de interventie...

niam placi biologia da num placi chemistria taaaai taradaradai tararaidaradaaaaa
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

bacterian wrote:dar as vrea sa stiu daca trebuie neaparat schimbate neoanele dupa termenul de valabilitate

Termen de valabilitate la tuburile fluorescente n-am auzit sa fie.
In timp mai scade intensitatea luminoasa, atit.

Poze: smilie ... Poze cu plante
vyrussu
Junior member
[Avatar]

Joined: 11/12/2005 10:15:29
Messages: 91
Location: Cluj-Napoca - Manastur
IP:
Offline

Nu este nici o problema daca isi depasesc termenul (daca este unul :o ), de fapt cred ca toata lumea ar dori ca tuburile sa le "traiasca" o perioada cat de lunga .
Cum a spus si Marele Alb in timp se oberva doar o scadere a intensitatii luminoase, deci poti sa-l/le folosesti linistit

"Compasiunea faţă de animale e intim legată cu bunătatea caracterului şi se poate afirma cu siguranţă că cel crud faţă de animale nu poate fi un om bun."
Arthur Schopenhauer
[Email] [Yahoo!]
bacterian
Junior member

Joined: 18/01/2006 16:38:28
Messages: 8
Location: Iasi
IP:
Offline

mersi faraoane. am acu in mina ambalaju de la un tub sera si citesc ca cica trebuie sal schimb dupa 12 luni! adica luna asta... 2,3 si! da... mi sa parut multi bani cind lam cumparat da sa dau in fiecare an cite 300 pe un tub numai mi se pare un lux! un lux de citeva mii de lucsi dei drept...

niam placi biologia da num placi chemistria taaaai taradaradai tararaidaradaaaaa
[Email] [Yahoo!]
vyrussu
Junior member
[Avatar]

Joined: 11/12/2005 10:15:29
Messages: 91
Location: Cluj-Napoca - Manastur
IP:
Offline

Rau nu cred ca ar fi, doar ca mare lucru nu rezolvi, din cate stiu neoanele acelea sunt de puteri mici si nu prea ar stimula cu nimik plantele

"Compasiunea faţă de animale e intim legată cu bunătatea caracterului şi se poate afirma cu siguranţă că cel crud faţă de animale nu poate fi un om bun."
Arthur Schopenhauer
[Email] [Yahoo!]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

Joined: 29/07/2003 02:16:30
Messages: 2569
Location: Bucuresti-Dr.Taberei
IP:
Offline

akeela11 wrote:ce spuneti daca as folosi 2 neoane de calculator care fiecare are trei culori rosu, verde , albastru?

Desi eu ma indoiesc ca plantele vor fi incantate, incearca. E un experiment interesant.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com