Documenteaza-te bine inainte de a folosii apa distilata. Din cate am inteles eu, poate fi produsa prin diverse metode, unele din ele nefiind potrivite pentru un acvariu reef. Eu am fost indemnat sa ma feresc de apa distilata cand mi-am inceput marinul. Si cum costul meu initial era aproximativ egal cu o unitate de RO/DI, am ales sa folosesc apa de robinet + PRIME (un declorinator mai bun) si apoi filtrata cu carbune in timp ce se amesteca sara (folosesc InstantOcean, dar nu stiu daca gasesti in Buc).
Nu stiu cat de "cocktail" e apa potabila din capitala...sugerez sa te interesezi (in principal sa afli daca sunt cantitati considerabile de nutrienti: amoniac, nitriti, nitrati, fosfati, si cat de ridicate sunt duritatea si pH-ul) si apoi sa decizi cum vei proceda.
PS: daca nu cumperi instalatie de RO/DI, n-are rost sa iei TDS meter.
ozi wrote:Stiu ca halba e prea mica...dar am grija mare de ei. Schimb 50% apa saptamanal si acvariul este bine filtrat: un Emperor Biowheel 400, o canistra Eheim 2213 plina cu medii de filtrare biologice si un Fluval U2 intern. Imi pare rau ca vor ramane cam piciti...saracii mei pigmei PS: am in majoritar numai masculi, mai am numai o femela de prins si scos afara, iar apoi ramane gay bar si nu vor fii motive de cearta
O mica rectificare: filtrul hang-on-back este de fapt un Marineland Penguin 350 cu bio-wheels. E tot acelasi rahat, dar sub alta denumire.
Daca ai rabdare, te informezi inainte de a faci decizii si o iei cu incetul, nu vei avea probleme.
Pentru pestii care ii vrei filtrare este foarte importanta. Din nou recomand Eheim, dar si alte filtre ar fi bune. In loc e un filtru mare, o idee buna ar fi si 2 filtre mici (gen hang-on-back, intern) care le cureti alternativ si nu risti sa de-ciclezi acvariul. Eu personal am 2-3 filtre pe ambele acvarii si sunt de parere ca imi tin acvariile mai curate decat cu doar unul.
Gandeste-te bine daca vrei plantat tip "jungla" sau doar cateva plante nepretentioase. In funtie de decizie vei avea nevoie de substrat special pt plante, iluminatie puternica de spectrul potrivit (aprox 1W pe litru), CO2 si fertilizanti. Daca vrei doar plante nepretentioase, atunci n-ai nevoie de astea.
Iar apoi cu pestii sa incepi cu doar cativa neoni - sa zicem 5-10 si apoi saptamanal mai poti adauga grupuri mici de neoni pana ajungi la populatia dorita. Abia apoi poti sa introduci discusii. Sa nu introduci discusi in primele 4-6 saptamani, pana nu se cicleaza acvariul complet.
Sa stiiti ca multe frunze sunt rontaite pe la margini .
In orice caz, weekendu trecut am reusit sa prind 7 femele si sa le duc la petshop. Filmarea o facusem cu o zi inainte. Din pacate au mai ramas 2 femele care vor fi pasaportate sambata care vine.
Sper ca in felul acesta sa le mai reduc agresivitatea. Oricum nu am probleme cu ei, nu prea observ lupte pe viata si pe moarte...mai mult fugareala si eventual o aripioara franjurata. Cred ca aveti dreptate...sunt cam HIGH pestii mei...jamaicani. PS: mie personal mi se par cam plictisitoare acvariile cu numai 1 sau 2 specii de africani...exceptie fiind un biotop pentru Frontosa sau unul pentru Tropheus care ar fi epic.
La volumul acela este recomandata o canistra. Eheim sunt probabil cele mai bune de pe piata, cel putin dintre filtrele la preturi acessibile.
Acuma cauta tu si vezi ce modele gasesti (unele sunt mai scumpe ca altele, de ex. linia de Eheim classics sunt cele mai ieftine, dar nu asa de user-friendly ca modelurile mai noi), dar neaparat sa iei unul care este recomandat pt 300-350 litri. Daca iei unul recomandat de producatori pt exact volumul acvariului tau, nu vei fi multumit de rezultate.
UV sterilizator nu iti trebuie!!! se folosec numai in anumite circumstante (alge care fac apa verde, boli, virusi, etc).
Da'ne mai multe detalii despre acvariu (pesti, plante) si iti putem recomanda filtrul potrivit.
Stiu ca halba e prea mica...dar am grija mare de ei. Schimb 50% apa saptamanal si acvariul este bine filtrat: un Emperor Biowheel 400, o canistra Eheim 2213 plina cu medii de filtrare biologice si un Fluval U2 intern. Imi pare rau ca vor ramane cam piciti...saracii mei pigmei PS: am in majoritar numai masculi, mai am numai o femela de prins si scos afara, iar apoi ramane gay bar si nu vor fii motive de cearta
De obicei becul de 26W e mai mare ca dimensiuni si nu se va potrivi intr-o lampa care are bec de 11W...dar daca se potriveste, uite'te atent la lampa ca trebuie sa-ti spuna undeva numarul maxim de W la care rezista.
De demult admir si salivez la acvariile babane de-ale voastre, cu fundaluri home-made de te lasa masca, si cu pesti foarte frumosi...imi era cam jena sa prezint nano-ul meu. Numa nano poate fi numit un acvariu de 160L populat cu cichlidae africane. Mai ales unul inalt In orice caz, din pacate nici nu se poate pune problema unui acvariu mai mare. Cel putin inca un an pana termin faculta si ma mut din garsoniera (in are oricum am atatea animale de zici ca-i mini-zoo).
Il am de acum 2 ani si am inceput cu pui de diverse specii, iar la momentul respectiv nu stiam prea multe despre ei si am luat la intamplare, ce mi-a placut.
Decoratiile albe le-am primit de la fostul proprietar al acvariului, impreuna cu niste puiuti de africani. Desi par din alt film, mi-au placut pentru ca sunt goale pe dinauntru si au multe gauri.
Am facut un filmulet ieri.
Exact ce djphazer si cu mine spuneam ca vor aparea...musafiri nedoriti. Mantis shrimpu clar trebuie scos de acolo daca vrei sa pui si altceva cu el, dar la crabi nu prea stii niciodata dacaa sunt okay sau nu. Asa ca mai bine scapi de ei sau ii tii in refugium...
PS: eu as adauga si bolovanu ala uscat...e prea misto sa nu-l folosesti.
La acvariile marine e bine sa ai open-top pentru schimbul de gaze si racire. Tu ai capac peste acvariu?
Stiu ca nu ai acvariu Biocube, dar capacele lor sunt o problema de design.
De obicei piatra vie la magazin sta intr-un acvariu pe intuneric (foarte rar o vei gasi tinuta sub lumina, decat daca este in vreun display-tank cu nevertebrate, pesti)...asa ca de obicei nu vei gasi prea multa coralina pe piatra vie.
Mie personal imi place mult forma bolovanului uscat care il ai, si cred ca ar fi pacat sa scapi de el. Cred ca merita din plin sa rabzi un pic contrastul dintre bolovanul uscat si piatra vie...in vreo 3-4 luni abia le vei mai deosebi.
PS: djphazer are un punct de vedere destul de bun...nu pot sa-mi imaginez cine vrea 1-2 zoanthide pe moca, cand exista ristul de aiptasia sau majano care iti vor da multe batai de cap pana scapi de ele. Acuma daca deja ai facut comanda, nu mai ai de ales...dar nu este recomandat sa cumperi piatra vie fara sa o studiezi temeinic inainte.
Betta-ul tau intradevar este rege si face pe multi alti betta gelosi ca ei au doar un amarat de borcan Doar de curiozitate, ai ceva filtru / pompa in acvariul asta? Nu intreb pentru peste, ci mai degraba pentru plante care din cate stiu eu cam au nevoie de un pic de curent care sa le curete frunzele si sa le aduca nutrienti.
Edit: uitandu-ma apoi la clipuri mi se pare ca am vazut un filtru intern, dar plantele tot stau nemiscate.
Incepatorul wrote:Astea le stiam dar am gandema eo sa fac un bazin din sticla de 4mm ca inca mio mai ramas de la acvariul finalizat si ma gandem sa fac cam de 30lungime 30 latime si 10 cm inaltime pt ca nu vreu decat doua ca am citit eu ca nu cresc daca nu au loc adecvat ;)
Tu-ti bati joc de noi....ce vorbesti ca astea le stiai??? eu ti-am spus ca ai nevoie de minim 150L pt o testoasa si tu-mi povestesti de un acvariu de 9 litri (daca poti numi asa ceva acvariu) pentru 2 testoase???
O sa fie bun ca sa le transporti acasa de la petstore....sau eventual sa le pui acolo cand schimbi apa, dar ATAT!!!
De ce nu iti cumperi si vreo 2 caini, ca sa-l tii pe amandoi in aceasi cusca cat se poate de mica???
djphazer wrote:Tin minte acum 2 sau 3 ani ca am citit pe un forum de afara ca cineva ar fi tinut un oscar cu neoni. Eu am crezut ca glumeste pana a aratat un filmulet. Deci efectiv ma blocasem pe scaun. Nu-mi venea sa cred. Acuma si cu pestii astia, chiar daca sunt considerati fiinte inferioare fara de mamifere, pasari, reptile, sunt unii pesti care chiar au un caracter si o personalitate aparte, deci in concluzie pana nu incerci nu ai de unde sa afli. Daca e si plantat masiv acvariul respectiv sansele cresc indiferent cat de bagaciosi sunt bettanii . Cine stie, poate pe viitor o sa vedem convietuind pasnic betta cu creveti, oscari cu neoni, arowana cu ramirezi, discusi in iaz
Dar de pirhana cu neoni ce zici?!?! cred ca merge chiar mai bine decat cu oscari.
Eu am incercat RCS & betta....si betta ii halea aproape de toti...dar parca pe femelele mari si grase le cam lasa in pace...
Ai nevoie de habitat semi-acvatic de 150 L sau mai mare, pentru numai o testoasa.
Jumatate trebuie apa incalzita si filtrata iar cealalta jumatate sa fie parte terestra (bolovani, lemne, scoarta de copac) cu lampa care emite caldura si ultraviolete (UV) unde testoasa va sta la "bronzat".
Nu are rost sa mentionez ca apa se va murdarii foarte repede, si trebuie schimbata des, plus ca ai nevoie de un filtru sanatos (gen canistra).