[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: ozi
Forum Index » Profile for ozi » Messages posted by ozi
Message
Nu cred ca vei gasi pe nimeni pe meleagurile romanesti care sa-ti recomande folosirea apei din retea pentru un acvariu reef. Nici in Canada nu sunt multi, dar as indrazni sa aproximez ca poate un sfert din reeferii de aici folosesc apa potabila, cel putin din ce-am observat pe forumuri.
Daca vei continua in aceasta directie, sa nu-ti fie teama ca vor murii pestii, crevetii sau coralii. Nicidecum, numai ca este posibil sa ai probleme cu algele. Dar sa stii ca sunt destui acvaristi reeferi care au instalatii RO/DI si duc lupte seculare cu algele sau cyano.
Eu cred ca ar fi interesant de vazut daca e posibil de facut un reef frumusel cu apa din retea in Ro.
Dar de aceea este important sa schimbi mediile filtrante chimice la timp si testele sa fie facute in mod regulat. Vad ca intentionezi sa folosesti carbune si ceva pentru silicati. Foarte bine, dar o sa ai nevoie si de ceva pentru fosfati (GFO - Granular Ferric Oxide, sau similar).
E important sa studiezi cat mai mult inainte de a incepe, si evita greselile comune care iti vor da batai de cap apoi. Invata din jurnalele altora...cu cat mai multe cu atat mai bine.
Nu cunosc sigur, nu am folosit niciodata unul, dar le-am vazut prin petshop-uri. Aproximativ cred ca e vreo 20 cm, dar poate difera de la un brand la altul...cauta pe net, poate gasesti.
E cam nasol, fiind varianta old-school folosita de multa vreme.
Sunt 2 probleme cu el: ai nevoie de o anumita coloana de apa (ceea ce poate fii o problema la un pico) si apoi trebuie sa opresti toate pompele si filtrele deoarece valurile vor cauza hidrometrul sa se miste si nu vei putea citi valoarea corecta.
Desi cred ca este mai precis ca hidrometrele din plastic.
Szzzuper discusii in acvariu plantat. Il face pa asta pico sa se micsoreze si mai mult de rusine.
Succes in continuare, sunt curios ce-o sa iasa din el.

Virj wrote: SUPERB!!!
De curiozitate, cam cat a costat acvariul asta mic cu absolut tot ce ai in el (nu am nevoie de un pret exact), te intreb pentru ca ma batea si pe mine gandul sa imi fac un nano/pico reef can ca si al tau, dar doamna de la magazinul unde am vazut pesti de apa sarata si piatra vie, in TM, mi-a taiat elanul in momentul in care mi-a spus ca un acvariu de 60L cu ceva piatra vie, corali, anemone si ce vietati mai erau pe acolo + 2 pesti costa 1500 euro... Norocul meu ca m-am tinut bine pe picioare


Cam atat te va costa daca il vrei repede si "de-a gata".
Dupa parerea mea un acvariu reef dureaza pana la un an sa se maturizeze ca lumea. Deci abia dupa primul an va arata cu adevarat misto. Asta daca nu vrei sa bagi o caruta de bani in el de la bun inceput. Daca ai rabdare si faci totul cu pasi mici, iar intre timp stai cu ochii pe reduceri sau pe ce mai poti cumpara/schimburi de la alti acvaristi, vei vedea ca gaura din buzunar nu e asa de mare.

Eu am reef in 70L si am cheltuit intre $500-1000 in cei 2 ani jumate de cand l-am pornit. Nu stiu sigur, pentru ca trebuie sa fii un pic nebun la cap ca sa tii socoteala. Mai bine nu stii.
Daca incepi cu doar nisip si piatra, un filtru si o pompa de valuri, dupa 2 saptamani pui ceva melci si crabi, dupa o luna 1-2 pesti. Apoi dupa inca 1-2 luni, cumperi o lumina buna si poti incepe a introduce corali. Apoi poate iei un skimmer. Daca iti faci un plan si decalezi cumparaturile, cate ceva in fiecare luna, vei vedea ca nu e mare lucru.
Deocamdata nu am facut nici o schimbare, lipsa de timp, bani,etc.
Iar cum becul are cam peste 8 luni, coralii par a fi stagnat in crestere, ceea ce e de dorit pentru moment in a nu se impunge unii pe altii.
Azi am observat niste bule cu gaz de la cativa mm pana la 1cm diametru in nisip la geamul lateral in partea stanga (sub mini-refugium si becul economic). Nisipul nu pare deloc murdar, sau decolorat si am nenumarati viermisori bristle, melci si alte "gaze" care misuna prin nisip. In celelalte laturi nu am observat aceste bule, ceea ce ma face sa cred ca au aparut datorita becului economic deasupra "refugiumului".

Are cineva idee oare ce sunt si daca e motiv de ingrijorare?

Banuiam ca ar fi gaz de nitrogen de la ultima transformare a ciclului azotului...dar atunci care e explicatia faptului ca au aparut numai in partea stanga (la lumina) ? Parca bacteriilor anaerobe le prieste intunericul. De ce nu apar la geamul frontal sau in partea dreapta?

Partea stanga:

image

Partea dreapta:

image

Si o poza de ansamblu:

image
Ozzy era varianta secundara. Alte optiuni erau Vader, Obama sau Blacky (ultima optiune fiind cam riscanta din moment ce locuiesc in cartierul Jamaican/Caraibean)
La adapost ei il chemau Velcro, dar nu prea ne-a placut si nu raspundea la acel nume oricum.
Ce m-a uimit la adapost era faptul ca in fiecare camera cu animale era cate un casetofon/radio cu muzica clasica. Intotdeauna cand il las singur acasa, dau drumu la radio si apoi n-am nici o treaba, cand ma intorc doarme ca un purcel. La vaci, gaini si alte animale domestice, muzica clasica provoaca o crestere in productie.

L-am reparat putin. Alber
Acum o luna jumate am mai adaugat un membru in familia mea deja numeroasa, dar de data asta este un puradel cu sange cald. Am adoptat impreuna cu prietena un negrotel mic si paros de aprox 6 luni, de la un shelter din oras.

image

Este un Labrador mix si il cheama Lu (prescurtare de la Lucifer - Printul Intunericului)
Am avut un noroc fenomenal cu el si este tot ce mi-am dorit vreodata de la un catel. Nu am avut nici un fel de probleme pana acum, NU LATRA DELOC (decat cand il irita alti caini), nu rontaie papucii, nu are "accidente" inauntru decat daca e vina noastra, este calm si cuminte inauntru, dar isi da drumul la nebunii cand iesim pe afara
Urmeaza cateva poze dintr-un trip la cea mai lunga plaja de apa dulce din Nord America (peste 14 km):

image

image

image

image

image

image





Ma bate gandul de a trece la un acvariu cu o idee mai mare, pentru a oferii coralilor mai mult loc de crestere (in special hammer-ul si finger leather-ul incep sa aibe dimensiuni considerabile). Deci as dori sa mut intreg continutul acvariului actual intr-unul de dimensiuni un pic mai mari.
Problema este ca lampa mea are 60 cm lungime, deci lungimea este o constrangere.

Inca nu am cautat prea mult, dar am 2 optiuni:

1) Fluval 26G Bowfront
M-ar costa aprox $150, are in jur de 90L, dar este nou si include un filtru hang-on, incalzitor, o lumina oarecare (de care nu am neaparat nevoie...le-as putea vinde apoi)

2)Solana 34 G Cube
Este folosit aprox 1 an de un amic. Nu mai are compartimentul de filtrare din spate si sta fara apa de 1 an. Este oare vreo problema in legatura cu siliconul??? Are aprox 125L si il pot cumpara pentru $200: vine cu acvariu, stand si posibil o lumina MH, dar nu stiu daca este functionala. Iar becul clar e batran si obosit. Apoi caldura degajata de MH nu prea ma incanta.

Ambele acvarii au 50cm inaltime, pe cand actualul meu acvariu are numai 40cm. Credeti ca ce-i 10cm vor face o diferenta majora in privinta lumini care ajunge la corali? Mai ales ca nu intentionez sa mai cumpar piatra vie, dar eventual as putea incerca sa le pozitionez/lipesc mai pe verticala.

Care varianta credeti voi ca ar fi mai buna si de ce ?


PS: exista si varianta 3) Acvariul ramane la fel, dar fac fraguri din corali si ii vand. Astfel incat creez spatiu si leustean.
Mie imi plac mai mult close-up-urile...parca in poza de ansamblu ceva e dubios in legatura cu aspectul culorilor (sau mi s-au urcat mie berile la cap )
Frumoasa evolutie Alber!!!
In legatura cu celalalt topic eu cred ca 3 saptamani ar putea fi realizate fara prea multa munca. Hranitor automat, priza programabila pentru lumina si un auto top-off sunt necesare. Dar ai nevoie de cineva care sa tina macar un ochi pe acvariu cel putin o data la cateva zile, sa se asigure ca echipamentele functioneaza cum trebuie si ca vietuitoarele sunt toate OK (de multe ori cate un melc sau un crab poate rasturna coralii care nu sunt bine ancorati sau lipiti de piatra.
Eu am acvariul acasa la parinti, si il vad numai de 1-2 ori pe saptamana. Parintii hranesc pestii o data pe zi.
Cel mai mult am fost plecat 2 saptamani si nu a fost nici o problema. Cand am fost plecat i-am instruit sa adauge apa cand se evapora sub o linie facuta cu markerul pe sticla, iar in caz ca vreunul din corali cade de pe piatra sau se atinge cu vre-un altul, sa isi bage mana in acvariu si sa-i mute.
Iar cu 1-2 zile inainte de plecare este bine sa cureti toate filtrele, pompele si skimmeru ca sa nu apara ceva probleme cat esti plecat.
Dar daca esti mai mult plecat decat pe acasa...atunci clar ca nu merita sa pornesti un acvariu marin.
Si inca ceva important: trebuie totul gandit bine si din timp, inainte de a arunca cu bani. Coralii si pestii sa fie toti usor de intretinut, fara sa aibe nevoi speciale de hranire. Skimmerul sa fie unul care are golire din cupa de colectare intr-un vas / sticla mai mare.
Am facut o mica modificare la lumina mini-refugiumului (9 LEDuri amarate care doar imi tineau cheato in viata, nu prea crestea). Am luat o ieftinatura de lampa normala cu clema de prindere, un bec economic de 2700K pentru ca doar asta am gasit (cele de 6700K in petshop erau pe la 20 dolarei) si asa arata:

image

Din punctu meu de vedere locatia e perfecta. Deja aveam o boxa cu picior acolo, ca suport pentru lampa, iar sistemul de iluminare al acvariului are un ventilator in partea stanga care sufla direct peste bec:

image

Desi becul nu este in spectrul recomandat, am observat o crestere aproape exploziva in ghemul de cheato. Dupa cateva ore apar si bule de oxigen pe firele algei. Dupa 2 saptamani a trebuit sa recoltez vreo 3/4 din alga deoarece ocupa tot spatiul, si am inteles ca este ideal ca ghemul sa se poate rostogolii in curentii de apa:

image
Imi plac mult LEDurile. Culoriile coraliilor sunt turbate!!!
Mai ieftin si mai bun decat pompele Koralia nu vei gasi (decat eventual copiile chinezesti pe ebay, dar nu stii cat de rezistente vor fi).
Imi pare rau dar se pare ca nu sunt baiat atat de mare incat sa cunosc despre ce vorbesti...imi dai pe pm macar numele forumului?
Lasa-mi tu rolu aia cu bancnote de $1 in pace si nu speria lumea...cand se termina, pui altu nou in schimb!!! pai ce, nu asa faci si tu acasa?
Ne dai si noua linku, djphazer? nu cred ca se supara nimeni, ba chiar din potriva!!
Eu inca sunt cam scheptic in privinta acestor zemuri cu bacterii. Oricum in bazinul meu abia apare un mic film de alge pe geamul din fata si il curat cu magnetu o data pe saptamana, de geamurile laterale nu ma ating, iar in spate am fundal de polistiren. Nisipul nu pare murdar niciodata...decat daca bag "aspiratoru" in el, si iasa un mal foarte fin (ma gandesc ca poate sunt bacterii ).
Bobesku, nu stiu cum te-ai intoarce pe avion cu atatea dihanii Eu am un prieten, care si-a adus un sarpe veninos din California (nu mai tin minte ce specie), dar faza dura e ca l-a adus ilegal pe avion ascunzandu-l in 2 perechi de boxeri cusute impreuna....purtate de el pe avion
Oricum, acvariile marine nu sunt chiar atat de greu de intretinut cum le fac unii sa para...atata timp cat esti confortabil cu cele de apa dulce.
Singura problema ar fi:
image
PS: amicul meu, cat si sarpele, au scapat cu bine si traiesc fericiti pe meleagurile canadiene
Mersi fain. Daca vii in vizita, iti dau o ramura din hammer, ca oricum se umfla cat un porc si trebuie pus pe regim.
Tu ai NO3 redus pentru ca e acvariu mare cu incarcatura biologica mai redusa comparativ cu al meu (plus ca ai sump cu DSB, refugiu, etc). Personl nu am incredere in solutiile cu bacterii, mai ales dupa ce am citit cateva articole care spuneau ca aceste substante au fost inventate acu peste 50 de ani pentru piscicultura comerciala si de atunci nu s-au mai obosit sa le modifice. Iar studii recente au descoperit ca bacteriile din aceste solutii nu sunt aceleasi bacterii gasite in acvarii. Deci parerea mea e ca sunt bani aruncati aiurea.
Eu am avut acvarii cu apa dulce aproape 15 ani, marin de 2 ani, si niciodata n-am folosit aditii bacteriene.

PS: Purigen nu este asa de efectiv in reducerea nitratiilor cum pretind cei de la Seachem. Ii va reduce de la valori mici (10-20ppm), dar daca aveti probleme mai serioase atunci Purigen nu va ajuta prea mult. De exemplu al meu este intr-un filtru AC50 de aproape 2 luni, inca nu s-a decolorat, si nici nu prea a redus nitratii...decat la inceput, partial.
N-am mai facut un schimb de apa de mai bine de-o luna si din pacate nitratii iarasi au crescut, azi fiind aproape 50ppm.
Ma bate gandul tot mai mult sa iau Biopellets. Mosu, ale tale au data de expirare?
Am facut o poza si un nou video de update pentru martie:
image
Se cheama overflow box. Uite aici un model:
image
Gasesti pe net mai multe detalii.
Si pe meleagurile canadiene se duc astfel de discutii in legatura apei. Majoritatea folosesc apa filtrata prin RO/DI si o recomanda cu sfintenie tuturor care vor sa inceapa acvarii marine, amenintand ca vor avea lupte de nesfarsit cu algele sau ca le vor murii nevertebratele. Dar pe aici sunt destui carcotasi ca si mie, care folosesc apa de la robinet si au acvarii reef frumoase, fara pic de alge.
Desigur ca la un acvariu de proportii majore, cu sump, toate echipamentele necesare, corali SPS, etc, TREBUIE sa folosesti apa RO/DI pentru ca nu merita riscul.
Dar la un acvariu nano cu niste corali nepretentiosi (ciuperci, zoa, GSP, xenia, leathers) parca situatia e diferita. Mie personal mi se pare asemanator situatiei in care pentru un mic acvariu plantat de vreo 30L cu niste creveti amarati, proprietarul ii cumpara o canistra cu lily-pipes de la ADA si cu sistem de CO2 presurizat cu pH controller.....OVERKILL
Eu cred ca ar fi o ideie buna ca cineva din tara sa isi asume riscul si sa incerce un nano reef cu apa potabila si sa vedem rezultatele. Iar daca rezultatele vor fi acceptabile, imaginati-va ce explozie ar avea acvariile reef apoi, si cat de usor va fi apoi sa faceti schimburi de corali cu alti acvariisti.
Am curat sticla protectoare a luminii (era cam ocapa de la depunerile de calcar) si apoi am lipit niste folie de aluminiu pe "reflectorul" care era din plastic alb
Acu e mai multa lumina si am facut un mic video cu feeding frenzy (un cub de plankton congelat):
 
Forum Index » Profile for ozi » Messages posted by ozi
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com